Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor lenge lever spy-bakterier i hjemmelaget konfekt?

#1

Hyacinth sa for siden:

Vi har omgangssyken i hus, og da kom jeg til å tenke på en ting i forhold til mathygiene:

Sett at man lager julegodteri og får omgangssyken like etter. Er det sannsynlig at maten er infisert, og hvor lenge vil den være det? Greit nok at man kanskje bør kaste det, muligens, men seriøst, bakteriene kan vel ikke leve i snopet i alle evighet? :vetikke: Det høres liksom litt usannsynlig ut at noen skal bli smittet av f.eks. halsbetennelse eller norovirus på julaften fordi de som laget det hadde dette fire uker før?


#2

Nip sa for siden:

Gi dem til noen du ikke liker :p

Høres veldig merkelig ut om de skal overleve noe spesielt lenge i sjokolade, men jeg vet ikke... kanskje de formerer seg og blir spykaker...

Nyskjerrig om noen vet.


#3

Veronal sa for siden:

Vi kastet all pepperkakeproduksjon det året pepperkakebakelaget endre med oppkast. (Pappa'n til barna som bakte ble litt utafor på slutten av dagen og ble syk samme natt. Alle andre ble syke også. Vi kastet absolutt alt!)


#4

Hyacinth sa for siden:

Det er mest et hypotetisk spørsmål, egentlig. For jeg kom til å lure veldig på det i dag. Er det forskjell på bakterier? Hvordan de formerer seg, evt dør(?) i et kjøleskap? Hvor lenge de lever?


#5

Ru sa for siden:

Om man har normalt god hygiene når man baker, burde det jo overhodet ikke være noe problem?!

Jeg tenker som så at om jeg hadde vært i tvil, hadde jeg kastet det. Akkurat som alt den snørrete ettåringen har laget er enten kastet eller i egen boks som hun kan spise selv. :knegg:


#6

Veronal sa for siden:

Du trenger fuktighet og fravær av kulde for at bakterier skal trives og dermed formere seg. Jeg stilte spørsmål til mattilsynet ang smågodt i butikker en gang og det mente de var teygt pga at det var tørt.

Men, hey! Man skal ikke undervurdere æsj-faktorens betydning!


#7

slaskepott sa for siden:

Virus kan leve i "dødt miljø" / på ting inntil en uke.


#8

Pegasus sa for siden:

Det er ikke noe av godteriet som tåler å fryses ned?


#9

Polyanna sa for siden:

Konfekt er jo ikke dødt, da. Det er jo kosekos!


#10

Hyacinth sa for siden:

Sikkert. Det var mest hypotetisk, som sagt.


#11

Esme sa for siden:

Omgangssyke kommer av norovirus, altså ikke bakterier. Og norovirus er beryktet for å tåle nesten alt, og man kan ofte få det på grunn av kontaminert mat.

Jeg hadde ikke spist konfekt laget av noen som hadde fått omgangssyke i løpet av de neste dagene. Alt for høy risiko. Man trenger ikke mange virus for å utvikle omgangssyke.


#12

Hyacinth sa for siden:

Ikke etter tre uker engang? Og kommer alltid omgangsyke av norovirus?


#13

Irma sa for siden:

Jeg har lest at omgangssykebakterier (avhengig av type, sikkert) kan holde seg levende i 14 dager. Jeg ville uansett kastet.


#14

Nextlife sa for siden:

Virus, bakterier og andre ulumske mikroorganismer er ikke lett å forutse, og dersom man mistenker at man har hatt smitte ved tillaging, så kaster man produksjonen.
Jeg skulle blitt temmlig arg om noen hadde servert meg mat de hadde tilberedt rett før/under/rett etter sykdomsutbrudd.


#15

nokon sa for siden:

Viss eg hadde fått velje mellom å spise godteri som var laga under omgangssjuka og å la vere, ville eg nok vald det siste, bare for å vere på den sikre sida. Eg er på ingen måte hysterisk, men omgangssjuke er det verste eg veit.


#16

Pelen sa for siden:

Hvor mange av oss vasker hendene i 2 minutter som er det som skal til for å være stort sett helt sikre? I tillegg er det mange som glemmer å vaske den ene tommelen.

#17

emin sa for siden:

Omgangssyke skyldes som skrevet over her VIRUS, og ikke bakterier. Omgangssykeviruset er hardt å få has på, og hadde noen servert meg noe mat laget under sykdom når de VISSTE at viruset var i hus....ja, da hadde jeg blitt eitrende forbanna uansett hvor lenge det var siden utbrudd og det var laget.


#18

star sa for siden:

Jeg tror ingen av oss tenkte tanken på å kaste alle pepperkakene og pepperkakehuset det året vi ble totalt utslått av noroviruset. Jeg ble syk mens vi drev og pyntet og ble så syk at jeg fikk et døgn på isolat (var 8 mnd gravid da).
Ingen ble syke etter å ha spist pepperkakene/huset (bare oss i nærmeste familie som spiste de pynta da altså).


#19

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde ikke hatt lyst på den konfekten, ihvertfall.


#20

apan sa for siden:

Denne tråden har i alle fall påmint meg om at det ikke skal lages noe spiselig til jul her i huset den neste uke :spy: . Så takk for det !


#21

Polyanna sa for siden:

Jeg er veldig slapp på sånt, men omgangssykevirus som kan ha kommet i ikke-varmebehandlet og ikke konserveringsmiddeltilsatt kosemat og så får stå der og kose seg? :skremt: Nope.

(pepperkaker er litt annerledes, siden de stekes, og ikke håndteres mye etterpå, hvis de ikke pyntes, da)


#22

lucifine sa for siden:

Det finnes to typer omgangssyke, den ene kan man få igjen og igjen da den er bakteriell. Det eneste som tar knekken på omgangssykeviruset er klor. Viruset kan overleve opptil 14 dager på kjøkkenbenken og andre overflater. Det sies at omgangssyke kan smitte igjennom et nøkkelhull da det trengs ikke mer enn ti partikler før en selv blir smittet.

Hater omgangssyke. Virkelig hater det. Derfor har jeg lest mest mulig om hvordan jeg skal unngå dritten. Hadde kastet bakst, konfekt og alle andre matprodukter jeg.


#23

Filifjonka sa for siden:

Konfekt som er klorbehandlet er neppe noe særlig det heller. :)


#24

lucifine sa for siden:

Øh nei vil ikke anbefale det.. Tenkte litt lengre jeg..


#25

Esme sa for siden:

Den her setningen gir ingen mening for meg. Om du mener at det finnes forskjellige typer gastroenteritt, så finnes det mange virus og mange bakterier som kan gi det.

Det som på folkemunne kalles "omgangssjuke" og som kjennetegnes av høy smittsomhet, kort inkubasjonstid og typisk 24-timers sykdomsforløp er som aller oftest norovirus. Og det kan man få igjen og igjen. Immuniteten, selv om det er et virus, er hos en god del individ svært kortvarig.

Så hvilken bakterie er det du tenker på egentlig?


#26

Erica sa for siden:

Det lurte jeg på også, men kom til at hun måtte mene rotavirus og norovirus. :vetikke:


#27

lucifine sa for siden:

Ja det er de to jeg har hørt om, trodde en av de var bakteriell ettersom en kunne få den igjen og igjen. Misforstått den delen da kanskje ettersom de er begge virus. Lurer litt på hvorfor en ikk eblir immune når det er virus? Er det fordi de endrer seg fra gang til gang?


#28

Pelen sa for siden:

Jeg gjetter, uten å ha noen medisinsk kunnskap at de er forskjellige, men at man kaller dem for et fellesnavn. Nesten som influensa som er forskjellige fra gang til gang.


#29

millact sa for siden:

Jeg hadde neppe spist det, bedre å kaste enn å ta sjansen.

I fjor var vi i førjulsmiddag hos familie. Fikk vite at den ene som hadde laget maten lå hele dagen før med omgangssyke. Jeg var nokså irritert for å si det mildt! Vi ble heldigvis ikke smittet.


#30

Inagh sa for siden:

Hva er egentlig forskjellen på Rotaviruset og Noroviruset - man ender opp med å bli gærsjuk i begge ender av dem begge, gjør man ikke?

:friskt minne fra fem dager på isolat med Lillemann i januar 2011:


#31

millact sa for siden:

Rotaviruset kan man i alle fall vaksineres mot. Tror kanskje at flest småbarn får dette, men kan være jeg tar feil nå.


#32

Erica sa for siden:

Rotavirus blir man mer langvarig syk av enn noro som oftest. Og det viruset muterer ikke tydeligvis, siden man blir immun, og de i disse dager snakker om å vaksinere alle småbarn mot det. Noro kommer i forskjellige utgaver (muterer) og vi får det igjen og igjen og igjen. Blæh!


#33

Irma sa for siden:

Jeg hadde rotavirus i en hel fuckings måned. Det tror jeg ikke skjer med noro.


#34

Christa sa for siden:

Så når Vesla hadde rotaviruset som liten så er hun immun nå?
Det hadde jo vært flott da hun fikk ligge på isolat med intravenøst i noe som føltes som et århundrende.


#35

Hot Lips sa for siden:

Her er det mye forvirring ute og går.

Noroviruset er det aller vanligste omgangssykeviruset, det som ofte går som en farsott i institusjoner, og gjør at sykehusavdelinger må stenges.
Rotaviruset er vanligst hos barn under fem år.

Jeg vet ikke hvor lenge omgangssykevirus lever i (ikke varmebehandlet) mat, men jeg ville satt pris på å ikke få servert konfekt som var tilberedt av noen med omgangssyke. :nemlig:


#36

millact sa for siden:

www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7898433


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.