Vi har omgangssyken i hus, og da kom jeg til å tenke på en ting i forhold til mathygiene:
Sett at man lager julegodteri og får omgangssyken like etter. Er det sannsynlig at maten er infisert, og hvor lenge vil den være det? Greit nok at man kanskje bør kaste det, muligens, men seriøst, bakteriene kan vel ikke leve i snopet i alle evighet? :vetikke: Det høres liksom litt usannsynlig ut at noen skal bli smittet av f.eks. halsbetennelse eller norovirus på julaften fordi de som laget det hadde dette fire uker før?
Vi kastet all pepperkakeproduksjon det året pepperkakebakelaget endre med oppkast. (Pappa'n til barna som bakte ble litt utafor på slutten av dagen og ble syk samme natt. Alle andre ble syke også. Vi kastet absolutt alt!)
Det er mest et hypotetisk spørsmål, egentlig. For jeg kom til å lure veldig på det i dag. Er det forskjell på bakterier? Hvordan de formerer seg, evt dør(?) i et kjøleskap? Hvor lenge de lever?
Om man har normalt god hygiene når man baker, burde det jo overhodet ikke være noe problem?!
Jeg tenker som så at om jeg hadde vært i tvil, hadde jeg kastet det. Akkurat som alt den snørrete ettåringen har laget er enten kastet eller i egen boks som hun kan spise selv. :knegg:
Du trenger fuktighet og fravær av kulde for at bakterier skal trives og dermed formere seg. Jeg stilte spørsmål til mattilsynet ang smågodt i butikker en gang og det mente de var teygt pga at det var tørt.
Men, hey! Man skal ikke undervurdere æsj-faktorens betydning!
Omgangssyke kommer av norovirus, altså ikke bakterier. Og norovirus er beryktet for å tåle nesten alt, og man kan ofte få det på grunn av kontaminert mat.
Jeg hadde ikke spist konfekt laget av noen som hadde fått omgangssyke i løpet av de neste dagene. Alt for høy risiko. Man trenger ikke mange virus for å utvikle omgangssyke.
Virus, bakterier og andre ulumske mikroorganismer er ikke lett å forutse, og dersom man mistenker at man har hatt smitte ved tillaging, så kaster man produksjonen.
Jeg skulle blitt temmlig arg om noen hadde servert meg mat de hadde tilberedt rett før/under/rett etter sykdomsutbrudd.
Viss eg hadde fått velje mellom å spise godteri som var laga under omgangssjuka og å la vere, ville eg nok vald det siste, bare for å vere på den sikre sida. Eg er på ingen måte hysterisk, men omgangssjuke er det verste eg veit.
Hvor mange av oss vasker hendene i 2 minutter som er det som skal til for å være stort sett helt sikre? I tillegg er det mange som glemmer å vaske den ene tommelen.
Omgangssyke skyldes som skrevet over her VIRUS, og ikke bakterier. Omgangssykeviruset er hardt å få has på, og hadde noen servert meg noe mat laget under sykdom når de VISSTE at viruset var i hus....ja, da hadde jeg blitt eitrende forbanna uansett hvor lenge det var siden utbrudd og det var laget.
Jeg tror ingen av oss tenkte tanken på å kaste alle pepperkakene og pepperkakehuset det året vi ble totalt utslått av noroviruset. Jeg ble syk mens vi drev og pyntet og ble så syk at jeg fikk et døgn på isolat (var 8 mnd gravid da).
Ingen ble syke etter å ha spist pepperkakene/huset (bare oss i nærmeste familie som spiste de pynta da altså).
Jeg er veldig slapp på sånt, men omgangssykevirus som kan ha kommet i ikke-varmebehandlet og ikke konserveringsmiddeltilsatt kosemat og så får stå der og kose seg? :skremt: Nope.
(pepperkaker er litt annerledes, siden de stekes, og ikke håndteres mye etterpå, hvis de ikke pyntes, da)
Det finnes to typer omgangssyke, den ene kan man få igjen og igjen da den er bakteriell. Det eneste som tar knekken på omgangssykeviruset er klor. Viruset kan overleve opptil 14 dager på kjøkkenbenken og andre overflater. Det sies at omgangssyke kan smitte igjennom et nøkkelhull da det trengs ikke mer enn ti partikler før en selv blir smittet.
Hater omgangssyke. Virkelig hater det. Derfor har jeg lest mest mulig om hvordan jeg skal unngå dritten. Hadde kastet bakst, konfekt og alle andre matprodukter jeg.
Den her setningen gir ingen mening for meg. Om du mener at det finnes forskjellige typer gastroenteritt, så finnes det mange virus og mange bakterier som kan gi det.
Det som på folkemunne kalles "omgangssjuke" og som kjennetegnes av høy smittsomhet, kort inkubasjonstid og typisk 24-timers sykdomsforløp er som aller oftest norovirus. Og det kan man få igjen og igjen. Immuniteten, selv om det er et virus, er hos en god del individ svært kortvarig.
Ja det er de to jeg har hørt om, trodde en av de var bakteriell ettersom en kunne få den igjen og igjen. Misforstått den delen da kanskje ettersom de er begge virus. Lurer litt på hvorfor en ikk eblir immune når det er virus? Er det fordi de endrer seg fra gang til gang?
Jeg gjetter, uten å ha noen medisinsk kunnskap at de er forskjellige, men at man kaller dem for et fellesnavn. Nesten som influensa som er forskjellige fra gang til gang.
Jeg hadde neppe spist det, bedre å kaste enn å ta sjansen.
I fjor var vi i førjulsmiddag hos familie. Fikk vite at den ene som hadde laget maten lå hele dagen før med omgangssyke. Jeg var nokså irritert for å si det mildt! Vi ble heldigvis ikke smittet.
Rotavirus blir man mer langvarig syk av enn noro som oftest. Og det viruset muterer ikke tydeligvis, siden man blir immun, og de i disse dager snakker om å vaksinere alle småbarn mot det. Noro kommer i forskjellige utgaver (muterer) og vi får det igjen og igjen og igjen. Blæh!
Så når Vesla hadde rotaviruset som liten så er hun immun nå?
Det hadde jo vært flott da hun fikk ligge på isolat med intravenøst i noe som føltes som et århundrende.
Noroviruset er det aller vanligste omgangssykeviruset, det som ofte går som en farsott i institusjoner, og gjør at sykehusavdelinger må stenges. Rotaviruset er vanligst hos barn under fem år.
Jeg vet ikke hvor lenge omgangssykevirus lever i (ikke varmebehandlet) mat, men jeg ville satt pris på å ikke få servert konfekt som var tilberedt av noen med omgangssyke. :nemlig: