Putt alt i en gryte, sett plata på middels varme, kok det tørt, rør rundt med en engels tålmodighet helt til sukkeret til slutt smelter. Ikke for mye varme. Røre, røre, røre.
Ha plate og bakepapir klart, for når sukkeret endelig smelter, blir det lit travelt.
Mandler og melis kan dobles uten at vannmengden trenger å økes.
Er ikke smøret der for å forhindre at mandlene setter seg fast i alt og alle? Jeg ville hatt det i helt til slutt, men jeg mener at jeg penslet bakepapiret med litt olje når jeg lagde sånne for ett år siden, og til slutt helt jeg blandingen over på papiret og brukte to gafler til å skille dem fra hverandre. Dette gikk ganske bra og man kunne derreter ha mandlene på glass eller i en spisspose uten at de hekter seg fast i hverandre.
Hemmeligheten med å få det til er bare å røre til du hører at mandlene "sprekker" (det skjer ganske lenge etter at de blir gråe), og deretter fortsette til de er helt omhyllet av sukkermasse. Når det skjer, venter man noen minutter til , til sukkeret begynner å smelte igjen. Da får du til at de får den fine glansen, og at de smaker brent.
Jeg hadde i smøret da sukkeret var grått, og det var tydeligvis ikke det jeg har gjort før :knegg: Men, med litt tålmodighet ble det greit nok, bare litt mer smørbukkaktig knekk rundt mandlene. Litt karamellmandler, egentlig!
Jeg har alltid hatt i litt smør til slutt, det gjør tydeligvis noe med smaken.
Smøret som ble brukt i går, ble nok kjøpt for en god stund siden.
Min kjære eks, som bor ved svenskegrensa skulle egentlig handle med smør til moren sin, så jeg får nok litt av ham. Selv om jeg ikke trenger, jeg har også to pakker Bremykt i kjøleskapet :knegg:
Jeg har den på 4'ern :knegg: . Det vil vel si litt over middels varme. Ellers blir man aldri ferdig. Mandlene skal ikke skrelles/skoldes, det er veldig viktig! For å få frem den riktige "tivolismaken" anbefaler jeg en spiseskje kakaopulver (ordentlig kakao, ikke O'Boy e.l. ). Det tar ca. 5 minutter fra alt er helt tørr i kjelen til mandlene sprekker (lager skikkelig høy popcornlyd) og fem minutter derfra til alt begynner å smelte igjen, slik at de får glansen de skal ha.
også litt mer teskje her....
Lages blandingen først, også mandlene i, eller alt i samme kjele med det samme? Og hvordan tørker du dem?
Bill.mrk.: aldri laget før...
Kok opp 1 dl vann, 200 g sukker, 1ss vaniljesukker og 1 ss kakaopulver. Når det koker, har du i 200 g mandler. La det koke (rør en gang iblant) til all væske er fordampet og den (nå) tørre blandingen har lagt seg som en skorpe rundt mandlene. Etter hvert blir alt i kjelen helt tørr, og nærmest grå i farge. Nå er det viktig at du rører veldig mye. Når du hører at de sprekker fortsetter du å røre, etter hvert vil det tørre sukkeret i bunnen av kjelen bli flytende igjen. Det flytende legger seg nå utenpå skorpen på mandlene. Når mandlene har fått en fin, brun farge og mye glans heller du dem på et bakepapir. Du kan begynne å spise dem med en gang, det tar ikke mer enn 5 minutter før de har kjølt seg betraktelig ned.
Jeg tror folk tar i smør for å få glansen, men det trenger man ikke hvis man bare er tålmodig. Den ordentlig brente smaken får man nemlig bare hvis man lar alt sukkeret smelte igjen slik at "knekket" ligger rundt sukkerskorpen.
Jeg har en kjele som er stor i diameter, med tykk bunn. Lurer på om jeg skal prøve den neste gang, for da går det mer per runde vil jeg tro. Men prøver nok vanlig porsjon der først :p
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.