Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brente mandler - når ha i smøret?

#1

Maxine sa for siden:

Jeg har teflonhjerne, og husker ikke..

Har dere i smøret når sukkerlaken har kokt inn og blitt grått, eller venter dere til sukkeret har smeltet igjen?

Ble ikke klokere av å google oppskrifter, der sies begge deler like mye tror jeg..


#2

millact sa for siden:

Jeg forsøkte ulike oppskrifter i fjor, første gang, men fikk det bare ikke til. Synd, for jeg elsker brente mandler.


#3

Dragen sa for siden:

Smør?

250 g mandler
250 g melis
1 dl vann

Putt alt i en gryte, sett plata på middels varme, kok det tørt, rør rundt med en engels tålmodighet helt til sukkeret til slutt smelter. Ikke for mye varme. Røre, røre, røre.

Ha plate og bakepapir klart, for når sukkeret endelig smelter, blir det lit travelt.

Mandler og melis kan dobles uten at vannmengden trenger å økes.


#4

Meissa sa for siden:

Er ikke smøret der for å forhindre at mandlene setter seg fast i alt og alle? Jeg ville hatt det i helt til slutt, men jeg mener at jeg penslet bakepapiret med litt olje når jeg lagde sånne for ett år siden, og til slutt helt jeg blandingen over på papiret og brukte to gafler til å skille dem fra hverandre. Dette gikk ganske bra og man kunne derreter ha mandlene på glass eller i en spisspose uten at de hekter seg fast i hverandre.

:glis: Jeg må også lage brente mandler snart.


#5

Hondacrv sa for siden:

Har du fått tak i smør? :knegg:


#6

Olympia sa for siden:

Jeg påstår at jeg lager verdens beste brente mandler (kjekt med litt selvtillit :knegg: ) og bruker ikke smør.

250g mandler, 200 gram sukker, 1dl vann, 1ss kakaopulver, 1ts vaniljesukker.

Hemmeligheten med å få det til er bare å røre til du hører at mandlene "sprekker" (det skjer ganske lenge etter at de blir gråe), og deretter fortsette til de er helt omhyllet av sukkermasse. Når det skjer, venter man noen minutter til , til sukkeret begynner å smelte igjen. Da får du til at de får den fine glansen, og at de smaker brent.


#7

Maxine sa for siden:

Jeg hadde i smøret da sukkeret var grått, og det var tydeligvis ikke det jeg har gjort før :knegg: Men, med litt tålmodighet ble det greit nok, bare litt mer smørbukkaktig knekk rundt mandlene. Litt karamellmandler, egentlig!

Jeg har alltid hatt i litt smør til slutt, det gjør tydeligvis noe med smaken.

Og ja - man har da vel smør!


#8

Hondacrv sa for siden:

Man har ikke smør i butikkene her ute på bøgda lenger :-(


#9

Maxine sa for siden:

Smøret som ble brukt i går, ble nok kjøpt for en god stund siden.

Min kjære eks, som bor ved svenskegrensa skulle egentlig handle med smør til moren sin, så jeg får nok litt av ham. Selv om jeg ikke trenger, jeg har også to pakker Bremykt i kjøleskapet :knegg:


#10

Hondacrv sa for siden:

Man skulle hatt en eks ved svenskegrensa :knegg:


#11

Maxine sa for siden:

Spesielt en snill eks som man er god venn med :)


#12

Smurfine79 sa for siden:

Hvor sterk varme ca? Skal alt i stekeplata med en gang sammen? skal mandlene "skrelles"?


#13

Olympia sa for siden:

Jeg har den på 4'ern :knegg: . Det vil vel si litt over middels varme. Ellers blir man aldri ferdig. Mandlene skal ikke skrelles/skoldes, det er veldig viktig! For å få frem den riktige "tivolismaken" anbefaler jeg en spiseskje kakaopulver (ordentlig kakao, ikke O'Boy e.l. ). Det tar ca. 5 minutter fra alt er helt tørr i kjelen til mandlene sprekker (lager skikkelig høy popcornlyd) og fem minutter derfra til alt begynner å smelte igjen, slik at de får glansen de skal ha.


#14

Fintdethei! sa for siden:

også litt mer teskje her....
Lages blandingen først, også mandlene i, eller alt i samme kjele med det samme? Og hvordan tørker du dem?
Bill.mrk.: aldri laget før...


#15

Olympia sa for siden:

Kok opp 1 dl vann, 200 g sukker, 1ss vaniljesukker og 1 ss kakaopulver. Når det koker, har du i 200 g mandler. La det koke (rør en gang iblant) til all væske er fordampet og den (nå) tørre blandingen har lagt seg som en skorpe rundt mandlene. Etter hvert blir alt i kjelen helt tørr, og nærmest grå i farge. Nå er det viktig at du rører veldig mye. Når du hører at de sprekker fortsetter du å røre, etter hvert vil det tørre sukkeret i bunnen av kjelen bli flytende igjen. Det flytende legger seg nå utenpå skorpen på mandlene. Når mandlene har fått en fin, brun farge og mye glans heller du dem på et bakepapir. Du kan begynne å spise dem med en gang, det tar ikke mer enn 5 minutter før de har kjølt seg betraktelig ned.


#16

Olympia sa for siden:

Vær forresten forberedt på at det godt kan ta 45 minutter fra begynnelse til slutt.


#17

Olympia sa for siden:

God kjele er forresten veldig viktig. Teflon er viktig, ikke en sånn "stålgreie".


#18

Maxine sa for siden:

Kjekt med flere innspill, selv om lillebroren min syntes jeg kunne lage flere karamellmandler :knegg:

Men smøret har jeg tydeligvis hatt i helt til slutt tidligere, har sikkert noe med smaken å gjøre...


#19

Olympia sa for siden:

Jeg tror folk tar i smør for å få glansen, men det trenger man ikke hvis man bare er tålmodig. Den ordentlig brente smaken får man nemlig bare hvis man lar alt sukkeret smelte igjen slik at "knekket" ligger rundt sukkerskorpen.


#20

Olympia sa for siden:

Og ja, jeg spammer. :flau: :spam:

Jeg har laget over 1 kg brente mandler siden 1. desember i år allerede.


#21

Maxine sa for siden:

Oh my.. Jeg lagde en porsjon med 200 gram bare..

Jeg har en kjele som er stor i diameter, med tykk bunn. Lurer på om jeg skal prøve den neste gang, for da går det mer per runde vil jeg tro. Men prøver nok vanlig porsjon der først :p


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.