Jeg har ikke søkt gjennom forumet, så skyt meg hvis dere har gjort dette før; men jeg kunne tenke meg å ha en klassiker-lesesirkel. :hyper: Noen som kunne tenke seg det? Jeg kunne tenke meg å lese for eksempel Jane Eyre(som jeg har lest mange ganger) og Tatt av vinden (ditto) og diskutere med dere. Og Jane Austen. OG Stormfulle høyder, som jeg aldri har klart å komme meg gjennom. Og nå ser jeg at det er fler som har tenkt til å lese "A tree grows in Brooklyn" her på FP og den har jeg også lyst til å lese.
Jeg har lyst, det føles som om hjernen min tørker mer og mer ut jo mer guttungen dier ... Det må bøtes på. Jeg er litt usikker på hvor mye jeg får lest, men vil gjerne prøve, om ikke annet. Jeg har jo lest mange av klassikerene før, så kanskje jeg henger med uten å få lest alt også.
Dette er eg også gjerne med på. Av dei titlane du nemner er det nokon eg allereie har lese, så då står eg eventuelt over, men i det store og heile er det mange ulesne klassikarar å ta av, for min del også.
Jeg er en repetisjonsleser og har noen favoritter jeg har lest mange, mange ganger. For meg vil det være ekstra stas å diskutere en av de bøkene jeg kan ut og inn. :ja:
Kult med så bra respons! Jeg forelsår at vi starter med Dickens - og at vi kanskje fortsetter med f.eks. Jane Eyre? :hyper: Jeg har faktisk aldri lest noe av Dickens, så jeg vet ikke hva som er en bra inngangsport til hans litteratur. Noen forslag?
Great Expectations er et veldig bra sted å begynne, i forhold til å lese en bok med godt diskusjonspotensiale.
Ellers er David Copperfield det opplagte stedet å begynne dersom man bare vil "lese noe av Dickens". Oliver Twist er et annet opplagt valg, men jeg liker DC bedre.
På min ønskeliste, av bøker jeg ikke har lest (ferdig) ennå, står for eksempel A Tale of Two Cities, Bleak House, Our mutual friend og Nicholas Nickleby.
Ja, og i disse dager kan jeg selvsagt varmt anbefale A Christmas Carol. Den er spennende, lettlest, kort og i så stor grad en klassiker at den befinner seg langt opp på listen over ting man egentlig bør ha lest.
Åh, jeg vil også være med. (jeg meldte meg på den der Corrections-lesesirkelen også, men mista motet når så mange sa den var dårlig).
Jeg synes dickens høres bra ut. Jeg har ikke lest noe særlig av ham selv om jeg kjenner mange av historiene. Jeg skulle også ønske at vi kunne tatt for oss noen av de norske klassikerne. :jupp:
Det er en novelle, og jeg vil ikke egentlig anbefale den som grunnlag for en lesesirkeldiskusjon. Jeg mente ikke å anbefale den til det, bare å ta den med i listen over "ting man gjerne kan ha lest av Dickens". :)
Det var noe med "lettlest" og "kort" som gjorde at jeg leste resten litt slurvete. :knegg: (Jeg har det litt travelt med julekalender og limpistol og greier om dagen.)
Gjerne Dickens! Noe av det har jeg hatt som pensum og har en del notater på, men jeg er stygt redd for at det var en harelabb eller fire med i bildet når det gjaldt selve lesinga. :knegg: Dickens-lesing blir veldig fin få hjernen til å virke til jobb igjen-gym for min del.
Oki - hvordan funker dette da? Bestemmer vi hver vår gang? I så fall vil jeg gjerne at noen med peil foreslår Dickens, og at vi innleder med det, siden det er Dickens-år om bare noen uker.
Jeg kunne tenke meg å være med på denne.
Men er litt redd for å anbefale bøker til den beleste forsamlingen her inne. Så jeg vil gjerne være rævdilter. :rødme:
Oki - Oliver Twist it is, then. Jeg pleier alltid å lese på originalspråk når vi snakker om britisk og amerikansk litteratur, men regner med at noen leser på norsk. Finnes det flere oversettelser - og hvem er i så fall best?
De gangene jeg har vært med (noen få), har vi blitt enige om en dato. Og hvis mange ikke har lest ferdig til den datoen, utsetter vi bare diskusjonen litt.
Eg er med på Oliver Twist. Den har eg lenge hatt lyst til å lese.
Det er kanskje ein ide å sette opp bøker for 3-4 månadar framover? Dersom vi har ei januarbok og ei februarbok og veit kva bok som skal lesast nå, kan vi bestille fleire bøker i slengen og ha dei klar til vi skal begynne på dei (har tidlegare erfart at det går bort veldig mykje tid til å vente på at alle skal bestille bøker i slike lesesirklar).
Eg kan godt vere med på å orge dette, dersom de synest det er greit å ha ein komite (eller bare halde meg unna orginga, viss det er best, eller sitte på sidelinja og komme med kommentarar og innspel viss det er slik vi liker det, eg har ikkje rukket å bli så veldig godt kjendt med forumet ennå).
Enig. Jeg foreslår Wuthering Heights siden pøbelsara ikke har lest den, til tross for at hun skriver at hun gjerne vil repetisjonslese. Jeg husker den nemlig som helt fantastisk og mye bedre enn Jane Eyre, men det er jo tyve år siden jeg leste den.
Gjerne Oliver Twist i første runde. Jeg har forøvrig denne serien stående i bokhylla og er glad for å få en anledning til å lese hvilken som helst av dem. Noen eller nokon må gjerne komme med forslag til hvilken.
Nå har jeg lastet den inn på ett nettbrett, så da skal det prøves. Har ikke funnet en norsk versjon an Oliver Twist - har noen av dere andre gjort det?
Og jeg husker en teori jeg leste for en del år siden og introduserte på Modne Mødre (på NM, pre-FP), om Jane Eyre og Wuthering Heights - jeg husker ikke detaljene i den, men det var noe i retning av at alle kvinner liker en av dem (bøkene/hovedpersonene/"heltene"), og veldig få liker begge. At altså de som er veldig glad i Jane Eyre synes Wuthering Heights (og/eller Catherine) er overdramatisk og provoserende irrasjonell, mens de som er begeistret for Wuthering Heights synes at Jane Eyre (både personen og boken) er irriterende kjedelig og moraliserende.
Men sånn rent litterært sett likte jeg Wuthering Heights best. Jeg digger det nerdete-symmetriske i navnene, og jeg digger at man kan rekonstruere handlingen kronologisk og finne ut at det ikke er et sekund (omtrent) som ikke er beskrevet.
:nemlig: Jeg elsker Wuthering Heights, og har et sterkt elsk/hat-forhold til personene i boken. Men Jane? Jeg har lyst til å riste henne. For et mehe. Men jeg har følelsen av at jeg nok må lese Jane Eyre igjen, sånn i tilfelle jeg tenker annerledes nå.
Kan vi ikke starte med Oliver Twist da, også fortsetter vi med Wuthering Heights og/eller Jane Eyre etterpå da?
Det er vel vanlig med frist på en måned i sånne boksirkler, men kanskje vi klarer å starte diskusjonen rett over nyttår siden man har romjula å lese på?
Eg er einig i at Catherine ikkje er ein figur eg opplever som sympatisk. Men det er likevel noko fascinerande i måten ho blir skildra på. Ho er irriterande irrasjonell og samtidig liker eg henne.
Jeg foreslår at vi leser Oliver Twist først - frist 15. januar - og så kan vi vel lese om både Jane og Katherine etter det? :hyper: Jeg har akkurat lest en biografisk roman om Bronte-familien, og den gir mye av bagrunnen for alle bøkene til Brontë-søskenene, og var rørende og opprørende lesning. Og jeg samarbeider gjerne med Bai om oppsett av bøker og rekkefølge og sånn. Kanskje vi skal ha en egen tråd for nominasjoner til lesesirkelen og sånn? :gruble: Og kanskje tråden må klistres eller no'? :gruble:
Jeg har godt av å lese noen klassikere om igjen, dette er jeg med på! :jupp: Kindærn min er til lading. (dessuten har den godt av et avbrekk fra all ferielektyren :knegg: )
Hvem er du impregnert mot, Nera? Jeg er joi vill opg gal og elsker mye både britisk og amerikansk litteratur og kunne tenke meg et slikt årsstudium bare for moro skyld. :knegg:
Jeg har et grunnfag i engelsk, og har ikke blitt impregnert. :knegg: Der fikk jeg inngående kjennskap til Brontë-søstrene. Jeg tror jammen jeg har besøkt huset de bodde i og sett de bittesmå bøkene de skrev som barn!
The taste of sorrow av Jude Morgan. Det er en biografisk roman.
Jeg leste også en bok i sommer som var en roman som handlet om Daphne de Maurier's og hennes forskning og forberedelser til å skrive en biografi om Branwell Brontë - Brontë-familiens eneste sønn.
Daphne de Maurier har jo skrevet Rebecca, som jammen er en klassiker den også, forresten.