Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dr Martens til en åtteåring?

#1

Lisa sa for siden:

Vesla på 8.5 er over snittet opptatt av klær og mote generelt kan man si. :rolleyes:

Hun er veldig opphengt på Dr Martins støvler av den type jeg har lagt inn bilde av her. Hun har lenge mast på disse, særlig når vi er i London og hun ser de i et større "omfang" (in search of a better word). Problemet er bare at jeg og faren hennes sier det er helt uaktuelt med Dr Martins støvler før hun blir større, dvs fjortis eller noe deromkring. Kanskje 12-13 år ....

Så ble jeg nok igjen konfrontert med disse fikse forestillingene mine i kveld om "hva som er greit og ikke av klær og stæsj" av en veninne som spurte meg om hvorfor disse skoene er så upassende for en 8 åring. Svaret mitt? Litt som med hull i ørene og nettingstrømper som jeg har skrevet om her tidligere (og som jeg nekter vesla). Jeg synes det er en svært uheldig utvikling og at det rett og slett er upassende at små jenter hele tiden strever med å se ut som tweens eller tenåringer. Kort og greit, et sted går grensen for hva jeg synes er ok og jeg synes disse Dr Martins støvlene er kule på litt større barn, men ikke på en 8.5 åring. Det er en ganske så stor forskjell.

Min veninne derimot sa at hun synes det var flott at x ønsket å gå med slike støvler i stedet for de som "alle" andre går med, at det var fint at hun faktisk ønsket å skille seg ut. Dessuten brukte hun argumentet om at Dr Martins antakeligivis er bedre fottøy en mye jenter på den alderen går med.

Vel vel, nok babling. Et ganske så kort og enkelt spørsmål for en liten reality check her, - ville du ha kjøpt råsa eller gule Dr Martins til din 3 klassing?

spent på om jeg rett og slett bare har blitt veldig konservativ på mine eldre dager


#2

Fløyel sa for siden:

Ja, hvis likevel må kjøpe sko til henne og disse ligger innenfor bruksområde og pris, så hadde jeg kjøpt uten å blunke. Hvorfor ikke kjøpe noe hun vil ha, istedenfor å kjøpe det som er PK?


#3

Lisa sa for siden:

:o Tja, du sier noe og jeg ser hvor du vil hen. Men, jeg synes det er vulgært, tacky og direkte ufint å la små jentebarn se ut som fjortisser. Om det så er Dr Martins eller nettingstrømper eller hva det nå en måtte være. Jeg liker ikke denne "sexifiseringen" av små jenter, og jeg synes faktisk jenter på 8 år er "små".

Dr Martins støvler gikk jeg med i Camden da jeg var 18 år gammel og nettopp hadde flyttet til London. Jeg synes jeg var superkul. Det er greit at at normene og det som var vanlig når vi var x år nå er helt greit for barn på z år, men alikevel .... det går en grense synes jeg.

Min jente er 8.5 år og 1.43cm høy. Når hun kler seg som "fjortiss" (som hun prøver hele tiden) kan hun lett bli tatt for å være 12-13 år. Jeg synes ikke det er noe hyggelig nå som hun har begynt å bevege seg mye ute alene, her sentralt i Oslo. Jeg liker ikke tanken på at hun ser veldig mye eldre ut en det hun er når man tenker på hvor sårbare jenter er i utgangspunktet. Derfor blir klær og hvordan hun går kledd ganske så viktig for meg ...


#4

Fløyel sa for siden:

Jeg ser og skjønner hva du mener. Har selv ei bestemt frøken som blir tatt for å være eldre enn hva hun er, men det er ett langt skritt mellom dr. Martens og nettingstrømper, miniskjørt og dype utringninger som vil utgjøre hele pakken. Hvis hun går i normale klær og rosa dr. Martens tror jeg ikke hun vil bli sett på som veldig annerledes. Kan jeg trøste deg med at det kommer hardere kamper enn rosa dr. Martens?


#5

Lisa sa for siden:

:knegg:

Igjen, jeg ser så absolutt hva du mener og tar innover meg at det får liksom aldri blitt "riktig" for meg. Og du har helt rett, Dr Martins er jo noe helt annet en nettingstrømper, tross alt ...


#6

Slettet bruker sa for siden:

De er fryktelig upraktiske når det er kaldt (djevelsk glatte), og i tillegg får man fryktelig mye gnagsår. Og de er stive Ikke noe for barneføtter.


#7

Lisa sa for siden:

Er de stive i skinn også? Jeg liker den solide sålen og støtten de gir men jeg var som sagt ti år eldre en snuppa da jeg gikk i Dr Martens.

Men at det ikke er godt fottøy til barneføtter er jo et godt argument (selv om motargumentet er at hun er str 36 som er "voksenstørrelse"). :rolleyes:


#8

Fløyel sa for siden:

Ortopeden Frøkna går til mente dette var gode sko til hennes ben fordi de hadde stiv helkappe. Hun klarer faktisk ikke å trå de skjeve. Heller dr. Martens enn Uggs "tøfler". Dr. Martens er skinn og må gås inn.


#9

Sure Eplet sa for siden:

Jeg syns ikke dr. martens er tacky, og ville aldri kommet på annet enn at det er morsomme sko i fine farger. Kunne glatt kommet på å kjøpe et par sånne til "best" og senterbruk om lommeboka hadde tillatt en sånn utskeielse :)

Du heldig som har ei jente som vet hva hun vil og hvordan hun vil kle seg. Det er en god følelse å ta på seg noe man har hatt lyst på lenge, enten man er åtte år eller tretti. (og tilsvarende vondt med gnagsår og skuffelsen når det blir skraper i lakken :sparke: men det er jo en heeeelt annen sak)


#10

Che sa for siden:

Jeg har ikke hatt problemer med å kjøpe slike til en åtteåring pga utseende, men det faktum at de er veldig, veldig glatte på vinteren + at de sikkert først er gode å gå i når de er blitt for små til henne ( de tar lang tid å gå gode, synes jeg og et lite barn vil kanskje bruke lengre tid iom at de er lettere) så har jeg vært skeptisk. En 8åring er for ung til å skulle "lide for skjønnheten"


#11

arrow sa for siden:

Det er vanskelig å stoppe dem fra å være det de har lyst å være. Om skinnet ikke er plastbelagt og er av typen som tar vanlig skokrem kan man få dem gått inn i løpet av et par dager ved å bruke "ShoeEase" eller tilsvarende (en spray som gjør at skinnet går seg til så og si med det samme) ; og under kan man legge på et antiglippbelegg om man absolutt insisterer.


#12

him sa for siden:

Nei, ikke som "dagligsko". Jeg har Dr Martins selv og synes ikke det er bra sko for lek. Mine er ekstremt glatte og ikke forete. De er heller ikke bra i slaps. Mine unger har innimellom "finere utesko", og der kunne jeg helt klart ha kjøpt Dr Martins (men det er teori, i prakisk kjøper jeg ofte mye billigere sko som "finere utesko" i og med at de brukes så lite, men hadde jeg ikke behøvd å tenkt på penger, så ...)

#13

Røverdatter sa for siden:

Jeg kunne lett kjøpt de til niåringen, men ikke som vintersko.


#14

Gaia sa for siden:

Jeg hadde nok ikke kjøpt dem, fordi jeg ikke anser Doc Martins som spesielt barnefotvennelig, men det kan jo hende skoen har utviklet seg siden den gang jeg trasket rundt i dem for 15 år siden. (Men det skal sies at jeg er av typen "Tante Grusom" som ikke får meg til å være med på å kjøpe sko med litt høy kilehel til niesen på 11, fordi jeg syns hun er litt liten til å traske rundt med høyhelte hverdagssko.)


#15

Vind sa for siden:

Jeg ville ikke kjøpt de til en åtte åring i stedet for hverdagssko, men som ekstrasko ment til bruk på byturer og besøk synes jeg det hadde vært ok.

Min eldste fikk sine da hun var 12( etter at hun hadde lånt mine et årstid..), og hun fikk ikke gnagsår av de i det hele tatt! Heldig unge.


#16

Tjorven sa for siden:

Jeg skjønner utrolig godt hvorfor du tenker som du gjør. Du har vel sett at snuppa mi er ganske på samme måten.

Vi har kapitulert litt når det gjelder sko. Hun får et par ordentlige vintersko, joggesko og sandaler i året. Men i tillegg får hun sko hun selv liker til dager hvor det ikke er verken kaldt eller skal gå langt.

Så holder jeg heller igjen på nettingstrømper, korte topper, miniminiskjørt og hull i ørene.


#17

mrc sa for siden:

Dr. Martens på vinteren er farlig.


#18

Kirsebær sa for siden:

Det tar lang tid å gå inn Dr. Martins-sko, i hvertfall de parene jeg har hatt. Utover det hadde jeg ikke hatt betenkeligheter med å kjøpe det til noen, egentlig.
Det er kule sko.
Men ikke som vintersko hvis man kjøper den typen du viser fram der.


#19

Teofelia sa for siden:

For å si det sånn: det blir lenge til jeg kjøper et par sko med snøring til niåringen min igjen.

Vi har et par converse stående, som ble brukt i fire uker, og deretter gadd hun ikke snøre dem på og igjen lenger og insisterte på å bruker støvler i 20 grader pluss, til jeg kapitulerte og kjøpte joggesko med borrelås i stedet.

Jeg hadde ikke reagert på at en niåring brukte Dr. Martins, men min jenter får det ikke, for hun ville ikke gidde å snøre dem på seg hver dag i mange måneder.


#20

Teofelia sa for siden:

Ja, og som vintersko ville de være komplett uaktuelle uansett.


#21

Stikka sa for siden:

Jeg synes Dr. Martens til barn er fint. Er jo ikke så lenge siden de hadde barnekolleksjon heller, og der var det veldig mange fine. Desverre var de nesten umulig å få tak i når jeg ville ha til storesøster for noen år siden. Så jeg hadde kjøpt slike hvis storesøster ville hatt det nå, men ikke som hverdagssko, pga knyttingen og at de ikke er fôret.


#22

Drømmedama sa for siden:

Jeg synes ikke Dr Martins er tacky eller vulgært, og jeg kunne helt klart kjøpt dem til en 8-åring. Med skikkelige vintersko i tillegg. De rosa var jo dønn søte og kule og herregud det er jo bare sko og hvis det betyr så mye for henne og du har pengene, hvorfor ikke?
Nettingstrømper og dyp utringning - absolutt ikke. Men da handler det for meg om å ta avstand til seksualisering av barn. Dr Martins er slitesterke og kule, men ikke sexy.


#23

Tallulah sa for siden:

Jeg har ikke samme sperrene mot Dr. Martens som du har, jeg syns det verken er tacky, vulgært eller spesielt veslevoksent. Jeg ville allikevel ikke gitt dem til noen under tenåringsalder fordi de er er svært tunge, de er stive og tar lang tid å gå inn (jeg kjenner ingen som ikke har kjipe gnagsår de første ukene med nye docs), og har man høy vrist passer de rett og slett ikke på foten.

Det er heller ikke vintersko, og blir både glatte og kalde. Skal de brukes om vinteren må man ha plass til tykk ullsåle og tykke ullssokker, og da er de for store til å bruke på andre årstider.


#24

Camomilla sa for siden:

Hvis hun har varme vinterstøvler i tillegg, og dette blir en ekstra støvel så hadde jeg kjøpt det.
Men som nevnt over, de er megaglatte og ikke forfille i de.
Jeg har 2 par Dr. Martens og syns de er kjempegode å gå i.


#25

emm sa for siden:

Jeg også, men jeg husker mine var så vonde å gå ut, sånn ca 100 år siden. Men jeg har litt vonde føtter, så det kan jo ha noe med saken å gjøre. Ser at andre nevner det også, så det er eneste ankepunktet.


#26

mrc sa for siden:

Har noen minner "fra min ungdom" (...) hvor jeg gled baklengd medover bakker med varmene nedi og Dr. M på bena... og noen tilfeller der jeg glei og landa i vanndammer....


#27

Olympia sa for siden:

Det har jeg aldri lagt merke til. Jeg har gått i mine gamle Docs siden midten av nittitallet, stort sett på vinterføre. De funker som bare det, helt tett og med varme sokker inni er de en drøm. Sålen sklir ikke verre enn andre vintersko er min erfaring.

Min 8,5 åring er forresten sjikkelig fashion victim, og ønsker seg Docs også- veldig sårt. Jeg har ikke helt bestemt meg om hun skal få til jul eller ikke. For meg er Docs ikke pyntesko, men hverdagssko, og jeg ser for meg at de blir for varme om sommeren til skolebruk og upraktisk om vinteren på aketurer, så jeg gidder ikke helt bruke penger på det ennå, bare fordi hun synes det er kult.


#28

Lisa sa for siden:

Masse nyttige innspill i tråden, tusen takk :blomst:

Som ofte er tilfelle trenger jeg bare en tråd på FP for å ta en beslutning :humre:, og det blir ikke Docs enda. Greit nok, jeg parkerer argumentet om at hun er for ung, og at det ikke er "passende".
Men som Olympia, ser jeg overhode ikke på Docs som pensko eller helgesko, men i aller høyeste grad hverdagssko. Og vesla er veldig aktiv, spiller slåball på skolen i frimutter og løper ganske så mye i hverdagen får jeg inntrykk av. Så hvis Docs er tunge og litt stive, kan de umulig være gode for de smale delikate føttene hennes og de nærmest spinkle anklene hennes. Dessuten er ekstra ammunisjon til meg i denne krangelen at hun «vant» sist gang da hun fikk mast seg til UGGs da vi var i New York på ferie. Dette var sterkt mot min vilje og hun brukte store deler av ferien på å overtale meg. UGGs'ene «bor» hun i nå på andre året og verre fottøy skal man lete lenge etter. Så neste kjøp av støvler blir noe mer «fornuftig», basta.

Flere påpeker prisen på Dr Martins. Må bare presisere at jeg ikke ville ha betalt over tusen kroner for et par Docs til et barn, men de finnes alltid til rundt £50 på amazon.


#29

Olympia sa for siden:

Finnes det egentlig spesielle barne-Docs? Min datter har str. 37 ( :gaah: ), så jeg hadde nok måtte kjøpe voksenversjonen uansett.


#30

Input sa for siden:

Joda, det klarer man fordi sålen er såpass dårlig at man lett sliter dem skjeve. Alle mine gamle Dr. Martens er slitt sånn at det på "innsiden" av foten er ingen såle igjen, mens på "utsiden" ser de ubrukte ut.

Aldri i verden om mitt barn hadde fått Dr. Martens av følgende grunner:

  • de må gåes inn og i mellomtiden har man et helvete med gnagsår
  • de fungerer veldig dårlig på vinterføre og er iiiiiiiiiskalde
  • de gir dårlig støtte og har ingen demping

Jeg gikk rundt i Dr. Martens fra jeg var 13 til noen og 20, nå er jeg heldigvis voksen nok til å ikke orke gnagsårhelvete bare pga. kule sko. :knegg:


#31

Tallulah sa for siden:

Sånn er det med alle sko da, man vil slite sålen ulikt. Heldigvis for barn, så bruker de ofte ikke skoene mer enn en sesong, og rekker dermed ikke å slite dem så mye.


#32

Røverdatter sa for siden:

Jeg visste ikke at Doc Martens var gnagsårverstinger. :gruble: Jeg får gnagsår og må gå inn alle nye sko, så husker ikke at mine var spesielt vonde.


#33

Input sa for siden:

Jo, men Dr. Martens har en såle som slites veldig mye mer og raskere enn andre sko, i hvert fall på mine føtter.


#34

era sa for siden:

Feil person å spørre, eldste fikk sine første dm før han var to. Jeg skjønner virkelig ikke problemet annet en at de er glatte om vinteren, veldig gode overgangssko.


#35

Lyppa sa for siden:

Jeg synes de er veldig tunge,stive og glatte, og derfor ville jeg ikke kjøpt dem. Utseendet har jeg ingen problemer med.


#36

Lisa sa for siden:

Siden så mange kommenterer at de er glatte så må jeg bare si at dette ikke har så mye å si for denne vinteren her i Oslo. Vi får kanskje 3 mnd maks med vinter før det blir "overgangssko" igjen. Så bruksmessig så er jo docs sko man kan bruke store deler av året her.


#37

oslo78 sa for siden:

Jeg er 100% enig med deg Lisa.


#38

Christa sa for siden:

Vesla fikk sine første når hun var 2-3 år. Sorte med snøring i alle regnbuens farger. Så nei, jeg synes ikke dm på en åtteåring er feil på noen måter.
Her har vi aldri brukt de som vinterstøvler, vi har brukt de vår og høst.


#39

Camomilla sa for siden:

Jeg får også alltid gnagesår, men har ikke fått det av mine 2 par.


#40

gullet sa for siden:

:nemlig:

Min ortoped og fysioterapeut er ikke spesielt glad i Doc M fordi de er tunge og stive, men de er jo fantastiske å gå i når de først er gått inn.


#41

Madicken sa for siden:

Jeg har et par Dr Martens som ga meg gnagsår da de var nye, men som etter det har vært verdens beste :elsker: (og de må da snart være 10 år gamle).

Men det er meg, store, voksne damen, og ikke en åtteåring, så jeg ville nok vært litt skeptisk til et slikt kjøp, Lisa.


#42

Kanina sa for siden:

Hvor tunge og stive de er varierer jo fra modell til modell. Den klassiske, "vanlige" modellen er stiv og tung. Det finnes en lettere modell med mykere skinn. Denne: www.dmusastore.com/p-3161-pascal.aspx

Jeg går med Doc Martens (ikke nå om vinteren, dog), så jeg ser ikke helt argumentet med "fjortis-stil". :hehehe: Men jeg er enig i at bruksområde kanskje er noe begrenset for en 9-åring, og at de kan være tunge.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.