For jeg skal igang med kakemannbaking imorgen.
Jeg HATER å bake kakemenn og sirupsnipper. Rett og slett fordi det tar så jæ.... lang tid. Men samtidig MÅ jeg ha dem, for uten de kakene er det ikke jul.
Heldigvis får jeg god hjelp av ei venninne, men alikevel er det ren tortur.
(og jeg overdriver ALDRI!)
En helt annen ting:
Er jeg den eneste på hele forumet som ikke liker Delfiakake? Jeg syns det er grusomt. Det delfiafettet får det til å gå kaldt nedover ryggen min.
Mamma og Mormor lagde alltid det når jeg var liten, og jeg syntes det ødela hele julekakebordet. :knegg: Men mi bror elsket det da.
Jeg liker heller ikke delfia-kake. Mamma har en fin tradisjon: hun baker med alle barnebarna sine. Da de var små måtte vi foreldre hjelpe til, men i år skal de få klare seg selv.
Mamma har en tradisjon til: hun og 6 venninner går sammen om å ha en bakekveld. Hver dame har sin spesialitet og lager denne til alle. Når kvelden er omme har de 7 slag stappet ned i kakebokser.
HAH, man har da hamstret. har halvannet kg meierismør i kjøleskapet
Går det ann å bytte ut med smør altså? :gruble:
Jeg er blitt min mor. Hun sa HVERT år at det året var siste gang hun bakte kakemenner. Og så bakte hun det igjen året etter, for vi er så glad i det og det må være kakemenner til jul.
Karamell: ikke DÅRLIG plan, bare litt......lite planlagt?
:knegg: Neida, det er helt ok men det tar bare en helsikkes tid. Håper du har regnet med å stå alene med det for det meste. minner fra barndommen der det var kjekt å trykke ut fem kaker for deretter å se barnetv el.l.
Vet du hva? Helt uavhengig om du baker kakemenn eller sirupssnipper, så blir det jul. Det er lenge siden jeg sluttet å bruke tid og krefter på juleforberedelser som likevel er mest slit og strev. Gå på butikken, eller bedre, et julemarked til helga. Kjøp en boks sirupssnipper og en boks kakemenn. Inviter venninnen din på besøk, og lag noe annet som gir deg lutter glede. For som sagt, jul blir det uansett.
(og hvis du likevel må bake, så lag halv posjon av deigen :løsningsorientert:)
Smørtrikset lærte jeg av Tine.no, der heter kaka fars yndlingskake eller fars favorittkake eller noe slikt. Det stemmer, for det er far i huset som både lager og elsker den. Mye bedre enn det ufattelig ekle delfiaklisset vi lagde et år - leste feil og hadde tre ganger for mye delfiafett i. :lol:
"Julemanna" lager jeg på den måten at vi kjevler og trykker ut noen. Når vi er lei, altså ganske tidlig i prosessen, går jeg over til å kutte opp deigen med pizzarulle.
Og delfiakake? Egentlig synes jeg ikke det er så godt, men så liker jeg det på en eller annen underlig måte likevel. koko
Det er bra naivt å tro at det ikke blir jul om man ikke baker, altså. :knegg: Det blir faktisk jul uansett. Jeg kan egentlig ikke fatte og begripe at folk tviholder på tradisjoner de ikke liker en gang?
For ingen andre lager kakene, og de er noe av det beste jeg vet. Så da MÅ jeg bare selv om jeg ikke kan fordra det. (nå liker jeg ikke å bake uansett da.)
Riktig!
Kakene er utrolig gode (og de smaker absolutt ikke likt det du kjøper i butikk altså)
I morgen kveld kommer det et jubelinnlegg fordi jeg er ferdig med kakemennene og kan nyyyyte smaken.
(Og så kjøpte jeg nye kakeformer i dag. Dinosaurer og elger, og litt stjerner og engler osv. Blir nok kjekkere da mantra )
Muligens ikke. Den er latterlig lett altså :knegg:
750g sukker
1/2 l vann
1 ts hjortetakksalt (hornsalt)
en god klatt smør (en gooooood klatt)
ca 1kg hvetemel
Kjevles ut og stekes på 180 grader i 15-20 min
Sirupsnipper
250g lys sirup
150g sukker
100g smør
1 dl melk
1 dl vann
Dette kokes opp og avkjøles
500g hvetemel
1 1/2ts hjortetakksalt (hornsalt)
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
Siktes i den kokte, avkjølte blandingen
Rør alt sammen og la stå til neste dag. (Dekk bollen med klede/håndkle)
Kjevles tynt ut og skjæres i snipper (eller trykk ut former).
En halv skoldet mandel legges på hver kake.
Stekes lys brune på 180 grader i 10-15 min
Det kommer litt ann på hvor mye smør du har i.
Hvis du gjør som min mormor gjorde et år og glemte å ha i smør, så blir de så harde at ikke engang bikkja klarer å tygge dem. :knegg:
Mine pleier å bli faste men ikke for harde. (men jeg har MYE smør i altså)
Min oppskrift er til ca 1,5 kg mel, men har 550 gram sukker. Og de smaker akkurat slik kakemenn skal. Du kan antagelig kutte sukkermengden ganske mye i din oppskrift. Min oppskrift er forresten med melk.
Man skal ikke gjøre ting man ikke har lyst til. :niks: Man er ikke martyr. Man er ei sin mor. :niks: Man er en moden mor som drikker vin og skriver flåsete ting på julekortene. Tjolahopp!
Nope. Jeg prøvde noe lignende ett år. De smakte ikke det samme som de jeg er vant til.
Jeg er ikke fanatisk på sukkeret, iallefall ikke i jula. Jeg beholder oppskriften min jeg.
Men takk for tipset. (det er nok veldig mange andre som foretrekker din versjon tenker jeg. :jupp: )