Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva smaker belgisk smør?

#1

Hyacinth sa for siden:

I morgen kommer det visst belgisk smør i butikkene. Spiller ingen rolle for meg, jeg har fem pakker smør fra Tine i kjøleskapet. Men jeg kom til å tenke på en ting: Smaker dette smøret det samme? Jeg spiser alltid smør i utlandet. Det smaker sjelden smør. Jeg elsker smaken av norsk meierismør. Dansk Lurpak ER kanskje smør, men det smaker ikke sånn. I beste fall smaker det margarin. Italiensk og gresk smør, samt mange andre, smaker ikke det jeg forbinder med smørsmak.

Er de laget på samme måte?


#2

lucifine sa for siden:

Aner ikke? Lurer på det selv jeg.


#3

Mrs. Longbottom sa for siden:

De er laget på samme måte, men veldig mange land pasteuriserer melk på mye høyere temperaturer enn vi gjør her i norge. Da blir smaken annerledes.


#4

Hyacinth sa for siden:

Ah, er det det som gjør det?


#5

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns Lurpak er så godt. :)


#6

Irma sa for siden:

Vet du om dette gjelder i Sverige? Har for første gang kjøpt svensk smør av type bake- og stekesmør, men har ikke fått prøvd det ut enda. Bordsmør har jeg kjøpt mye av i Sverige, og det smaker veldig godt.


#7

arrow sa for siden:

Det er flere faktorer som virker inn på smaken. Selv liker jeg smøret i Tyskland og Frankriket minst like bra som det norske. Husker ikke helt det danske. Det beste smøret har jeg fått i Frankriket, til og med kjøpt med hjem. Noe smør er laget av ferskere fløte enn i Norge, altså ikke syrnet helt på samme måte som her, om i det hele tatt. Himmel, vi må da tåle litt forskjell før vi blir mistenksom :rolleyes: Smør er ikke laget av ultrapasteurisert fløte uansett.


#8

Hyacinth sa for siden:

Nei, ordentlig gult setersmør er mye bedre! :D


#9

arrow sa for siden:

He, he, alt norsk smør med unntak av det økologiske Rørosmeieriets og Brimis (tror jeg) er farget med carotene. Falsk seter og engbeite.

#10

Hyacinth sa for siden:

Jeg tåler da forskjeller. Herlighet. Jeg liker bare smørsmak og den har jeg aldri funnet noen andre steder. Jeg lurte på hvorfor.

Jeg er svært lite kresen, faktisk.


#11

arrow sa for siden:

Om vi er heldig blir det en velkommen variasjon ; )


#12

Irma sa for siden:

Mistenksom? :undrer: At smør smaker forskjellig er vel ikke noe nytt, og at man har forskjellige smakspreferanser er vel heller ikke så rart? Husker at jeg prøvde å lage nøttemuffinsene vi bruker ofte her i huset med rørossmøret eller hva det nå var. Vi måtte kvitte oss med hele produksjonen, syntes det smakte helt grusomt.


#13

Hyacinth sa for siden:

Joda men jeg har nå smør. :knegg: Jeg har observert disse forskjellene lenge og lurt på hvorfor. Lurpak, for eksempel, er jo nesten hvitt i fargen. Hva kommer det av? Pasteuriseringen?


#14

Niobe sa for siden:

Jeg mener belgisk smør er noe mindre salt enn norsk? Jeg synes hvertfall smaken er litt flatere, men god likevel.


#15

arrow sa for siden:

Nei, ikke pasteuriseringen, fargen kommer fra foret. Engbeite gir gulere smør, og ulike beiter som høyfjell gir enda gulere. Kraftfor gir skikkelig bleikt smør, og Tine bøter på med å tilsette karoten. Derfor sa jeg "falsk engbeite", og vintersmør er bleikere enn sommersmør.

Irma, ja ikke sant, godt det ikke er bare jeg som synes Rørossmøret er litt sært.


#16

Mrs. S sa for siden:

Smaken er så forskjellig. Jeg har brukt å blande meierismør med margarin i kakebakst, fordi jeg syns bare meierismør blir litt for særpreget. Altså, hvis oppskriften sier 200 g smør, tar jeg bare 100 gram + 100 g melange. Det er nå sånn jeg liker det. :o


#17

Floksa sa for siden:

Det var en usedvanlig artig påstand, kan du dokumentere det altså?
(ikke karoten biten, for det er jeg klar over)

:høytfjellsbudeie med lyst smør:


#18

Nera sa for siden:

Rørossmør er det beste. :dramaqueen:

Ellers er jeg enig i at det er mindre futt i Lurpak, men har aldri reflektert over det, sånn egentlig. Stort sett er jeg bare glad jeg får tak i smør i stedet for margarin når jeg er i utlandet.


#19

Kaprifol sa for siden:

Det er i alle fall mulig å si at ulikt beite gir ulik næringssammensetning i melka, og dette vil igjen påvirke smaken på smøret, tror jeg. Jeg fant noe:

Kuer i andre land spiser annen mat enn norske kuer, det gir ulikt smør. I tillegg er det ulik tradisjon for salting og pasteurisering, det gir ulikt sluttprodukt.


#20

Floksa sa for siden:

Ja, dette er jeg klar over, det er fargebiten jeg lurer på


#21

Nera sa for siden:

Vet du ikke at dersom kuene spiser masse smørblomster, blir smøret ekstra gult? Det er jo derfor det heter "smørblomst". :knegg:


#22

Kaprifol sa for siden:

Jeg googler på harde livet, men det tar litt tid å sette seg inn i dette med farge på smør.

Jeg har funnet ut at de tilsetter karotenoider for å hindre oksidasjon og dermed forlenge holdbarheten. Karotenoider er gule på farge, og gir sikkert en mer delikat smørfarge for mange. Men jeg vet ikke om fettsyreinnholdet i melka vil gi annen farge på smøret, jeg syns ikke det høres sannsynlig ut?


#23

Kaprifol sa for siden:

Nå kan jeg resonnere meg fram til et svar. Det bygger på ymse biologikunnskap.

I høyfjellet inneholder plantene mye karotenoider for å beskytte seg mot UV-stråler. Spesielt i områder der snøen ligger lenge er det bra å ha mye gule (karotenoider) og røde (antocyaner) pigmenter for å ikke få UV-skader. Det finnes mange forsøk som viser at kuer får høyere innhold av karotenoider i melka ved engbeite enn ved silofor, ergo er det logisk at kuer som beiter i høyfjellet får høyere innhold av karotenoider enn kuer i lavlandet.


#24

Floksa sa for siden:

Men vil ikke gras som høstes i høyfjellet inneholde de sammen karotenoidene? Eller ødelegger ensileringen disse?


#25

Kaprifol sa for siden:

Karotenoidene og annet snacks i graset brytes nok ned av ensilering. Men høyfjellsgras blir sikkert mer næringsrikt enn hurtigvokst lavlandsgras likevel vil jeg tro?


#26

Tallulah sa for siden:

Uten at jeg vet om det stemmer i tilfellet kuer, så gir jo maten høner spiser farge på eggeplommene. Så det er vel ikke så merkelig at noe skulle skje med melka også?


#27

Kaprifol sa for siden:

Jeg tror karotenoider og pigmenter er såpass små og unyttige for kroppen at de skilles ut uten at de brytes ned. De kan skilles ut i melk, urin, avføring. Skal ikke se bort i fra at man får gulere morsmelk hvis man spiser mye gulrøtter i ammeperioden.


#28

Floksa sa for siden:

Melk er lett å "endre" så det er spennende å lese det dere skriver altså.
Men smøret mitt er og blir blekt....


#29

Fakse sa for siden:

En saue-beite-forsker jeg hørte på radioen snakket i alle fall om at graset i høyfjellet blir forskjellig fra annet gras pga snøsmeltinga. I lavlandet forsvinner jo snøen tidlig, men i høyfjellet kan det være godt uti juni før den er borte. Graset i snøkanten er bedre og mer næringsrikt, og sauene "vet" tydelig vis dette, for de følger smeltekanten og foretrekker dette graset. Tidlig snøsmelting i fjellet sist sommer er i følgen denne forskeren årsaken til magrere lam og dermed pinnekjøttmangel nå i høst.


#30

arrow sa for siden:

Nei jeg kan ikke dokumentere det, men jeg har hørt og lest det flere steder, så nærmere detaljer og dokumentering eksisterer nok. Første gangen jeg ble fortalt det var på Østerbø hvor vi overnattet på en seter hvor vi fikk den lokale melken og smøret til frokost. De hadde normalt gult smør som jeg kan huske, ikke veldig gult, men det var uten tilsetningsstoffer. Kanskje ikke all høfjellsbeite er likt? Høy skal gi mer farge enn kraftfor, og det er sikkert mulig å finne et kraftfor som gir mer farge også. På min skjerm har smøret ditt fin gulfarge.


#31

Malama sa for siden:

På min skjerm er floksa sitt smør ikke bleikt, det er fint gult.

disclaimer om at jeg ikke egentlig bruker smør da, så mulig "ekte, gult smør2 er enda gulere? Men dette var mer enn gult nok for meg i alle fall :)


#32

Balanse sa for siden:

Floksa, ha du prøvd å proppe den ene spenen du vet, og sett om fargen på smøret endrer seg? :kry:

Ellers syntes jeg også fargen var helt fin.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.