Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Din beste lussekattoppskrift?

#1

Tallulah sa for siden:

Etter å ha spist steinharde, tørre, gurkemeiegule lussekatter gjennom barnehageårene skal jeg nå bake noen selv.

Har noen en oppskrift på deilige, luftige lussekatter?


#2

Toffskij sa for siden:

Her er min oppskrift. Jeg vet ikke om «luftige» er den beste beskrivelsen, for jeg bruker mye smør og egg i tillegg, men de er saftige og intense og veldig gode, etter min mening.

2,5 dl melk
90 g smør
0,5 g safran (eller litt mer?)
1/2 pk gjær
125 g sukker
en klype salt
en eggeplomme
mel til passe deig, rundt en halv kilo
rosiner til pynt og egg til pensling

Smelt smøret og ha i melka, sørg for at væsken blir kroppstemperert. Rør inn safranen. Løs opp gjæren i litt av væsken. Bland mel, sukker og salt i en bolle. Ha i smørmelksafranblandingen og en eggeplomme. Ha i nok mel og elt til en smidig deig. La heve i en time. Trill ut lussekatter, pynt med rosiner. Etterhev i 20 minutter, pensle med egg og stek i 10–15 minutter på 200 grader.


#3

Hot Lips sa for siden:

Øhm. "Rør inn safranen"? Hvordan blir de safrantrådene jeg har i skapet, til noe jeg kan røre inn? Skal jeg knuse dem? Eller løser de seg opp i melka? :blånn: (:rødme:)


#4

mkj sa for siden:

På trinesmatblogg.no er det nylig lagt ut en oppskrift. Jeg har ikke prøvd akkurat disse, men hun har alltid veldig bra gjærbakst. Følger delvis prinsippene til Schakenda og Åpent Bakeri.


#5

Toffskij sa for siden:

Du kan knuse dem litt, men det er ikke nødvendig å ha dem finknust heller. Det er jo bare koselig å finne en og annen safrantråd i lussekatten. De slipper farge og smak i melka uansett.

Safran er en vidunderlig ting. :hjerter:


#6

Tallulah sa for siden:

Trine og Toffskijs var ganske like igrunn, så jeg gikk for en halvert Trine. Deigen smaker bra, i alle fall!


#7

Tallulah sa for siden:

De ble for øvrig velig gode. Jeg lagde dem litt på samme måte som den fantastiske bolleoppskriften jeg har fått her inne, ved å smelte alt sukkeret i den varme melka først. Jeg tok også litt mindre mel enn oppskriften tilsa, og da ble de ganske fluffy. Da var de riktignok vanskeligere å forme til snurrer, så jeg rullet de bare til lange pølser som jeg la dobbelt og snurret litt i stedet.

Vekta mi vil ikke veie så lite som jeg hadde behov for av safranen, så den tok jeg på slump, og ser at jeg kan ta ganske mye mer neste gang.


#8

Dali sa for siden:

Kan man blande gurkemeie og safran? Jeg har bare en halv pakke safran og kommer meg ikke til butikken i dag.


#9

Toffskij sa for siden:

Det er aldri en god idé å spare på safranen. Da ville jeg heller bakt en mindre porsjon. :safranoman:


#10

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke gurkemeie gir god smak på bakverk så jeg ville ikke ha gjort det. Om det kun er fargen du vil ha, vil jeg heller ta konditorfarge, faktisk.

Gurkemeie smaker helt anderledes enn safran.


#11

Slettet bruker sa for siden:

Kan man lage denne deigen kvelden førpå noen måte?


#12

Tallulah sa for siden:

Jeg vil vel tro at du kan sette den i kjøleskapet og kaldeheve den over natta, rulle ut på morgenen, etterheve og steke?


#13

Slettet bruker sa for siden:

Jeg tror jeg skal prøve.
Nystekte lussekatter til frokost må da være koselig.


#14

Dali sa for siden:

Men din porsjon var jo allerede ganske liten? Hvor mange katter blir det?

Rød eller grønn? :knegg: Har ikke gul.

Spørs om det blir lysegule katter i år da. Har faktisk aldri laget med annet enn gurkemeie før, så jeg gleder meg til å smake i morgen. (eller i kveld :knegg: )


#15

goldnugget sa for siden:

Jeg bakte oppskriften fra Trinesmatblogg igår. Det er faktisk første gang jeg har smakt gode lussekatter:) De var fulle av smak og fluffy!

Jeg bakte 30 stk, ca 1000 g mel og 6 dl melk og brukte 0,75 gram safran. Det var perfekt:)


#16

Nessie sa for siden:

Og hvor kjøper jeg helst safran? :gruble:


#17

goldnugget sa for siden:

Jeg fant det plutselig på apoteket....


#18

Fakse sa for siden:

Innvandrerbutikker er det beste stedet synes jeg.



#20

Nessie sa for siden:

Kjøpte svindyr safran på apoteket :what:


#21

Input sa for siden:

Lussekatter skal jo ha så mye safran i seg at de er omtrent røde inni... :nam:


#22

Dali sa for siden:

Hm, sende mannen innom butikken kanskje? Eller gi blaffen?


#23

Grøten sa for siden:

Jeg har fått i gave, Safran fra Tunisa. Kan bruke det?? :sparke:
I Tines oppskrift står det 1g, hvor mye er det da? Målt med t-skje.


#24

Fakse sa for siden:

Kanskje. Sjekk at det er skikkelig safran. På en del markeder i middelhavslandenen selger de noe som de kaller safran men som ikke er det. Har sett både gult pulver som helt garantert er gurkemeie, og noen røde "tråder" som helt stive og rette, i stede for bølgete slik safran skal være. Har du sett ekte safrantråder en gang så vet du hvordan de skal se ut.


#25

Dali sa for siden:

Det jeg hadde var ca 0,25 g og det var veldig veldig lite. 1 g er kanskje i underkant av en halv teskje?

Har laget deigen med det jeg hadde av safran, de blir forhåpentligvis litt gulere enn boller.


#26

Nessie sa for siden:

Da har jeg laget deig ut i fra denne oppskriften. Deigen SER iallefall perfekt ut :D


#27

Grøten sa for siden:

Det jeg har er pulver. Helt finmalt og er rød/orange. Da er det kanskje ikke Safran da?
Bør jeg droppe å ha det i kanskje??


#28

Nessie sa for siden:

Det er safran :jupp:


#29

Grøten sa for siden:

Takk! :highfive:


#30

Dali sa for siden:

Ferdig bakt, og de var gode. Smakte nok safran til at kresne eldstejenta ikke likte, mens mellomste tok to. :knegg:



#32

Nessie sa for siden:

Det sto at de smaker best lunkne, så da måtte vi jo spise de nå :blånn:

Jeg synes også gjærdeig er best uten safran, men barna var happy.


#33

oslo78 sa for siden:

Jeg bruker min vanlige bankers bolledeig, puttet i litt safran og fikk luftige, gode og absolutt ikke tørre lussekatter.


#34

Dali sa for siden:

: plystre: De smaker best i dag, men vi får vel spare noen til lussegjestene som kommer i morgen.


#35

Grøten sa for siden:

Våre blei gode og luftige, men ikke så gule. Tro hva vi har hatt i bollene. :knegg:
Kan anbefale Tine.no oppskriften, i alle fall.


#36

Siwa sa for siden:

Jeg bruker boller på 1-2-3 og tilsetter gurkemeie, og vips så blir det nydelige og ikke minst spiselige "lussekatter" :knegg:


#37

Neket sa for siden:

Jeg brukte oppskriften fra den bloggen, ble kjempegode, selv med margarin i stedet for smør.


#38

Mrs. S sa for siden:

Hvorfor er det kardemomme i både oppskriften fra Trines matblogg og TINE.no? Vil det ikke smake veldig likt julebrød da?

Jeg har bare 0,5 g safran, da bør jeg helst halvere oppskriften? (Begge de to oppskriftene bruker 1 g safran)

Eller gå for Toffskijs oppskrift med 0,5 g safran og ikke noe kardemomme. What to do...


#39

Blå sa for siden:

Lussekatter etter Toffskijs oppskrift ble kjempegode. :nam: Vi måtte jo prøvesmake en hver i dag. :sparke:

Jeg brukte forøvrig et helt gram med safran og da ble de akkurat som de skulle være synes jeg. Men jeg liker safran da.


#40

Toffskij sa for siden:

Jeg tror også jeg bruker mer safran enn det står i oppskriften, jeg pleier egentlig å slumpe til jeg ser at deigvæsken blir deilig mørkegul. :nam:


#41

Odelia sa for siden:

Litt i seneste laget kanskje, men her er oppskriften jeg bruker:

3 dl melk
25 g gjær
1/4 ts safran
1/2 ts salt
1 dl lys sirup
1 egg
12-13 dl hvetemel

Smelt smør og ha i melken (varm opp til gjærtemp.). Smuldre gjæren i en bolle, og ha litt av væsken og safranen oppi og rør til alt har løst seg opp. Tilsett resten av væsken, salt, sirup og det sammenpiskede egget. Tilsett det meste av melet, og arbeid deigen til den er lett og smidig.

Settes til heving i ca 30 min (jeg gir den gode 45 min). Elt deigen og form lussekattene,, dekk til og etterhev dem i 30 min. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stekes ved 225 g i midten (jeg bruker nest nederste hakk) i ca 10 min.

Denne deigen gir 25-30 katter alt etter størrelsen (jeg bruker å doble den og får da 6 brett).


#42

Darth sa for siden:

Enten så har jeg gjort feil, eller så liker jeg rett og slett ikke lussekatter. Mine ble veldig fine å se til, veldig luftige og smakte - eh, spesielt? huske å kjøpe boller på vei til skolen i dag så ungene kan spise dem hvis de er enig med meg i at lussekattene ikke ble gode...


#43

Tallulah sa for siden:

Det smaker jo safran, så om du ikke liker det smaker det ikke noe godt, nei.


#44

Slettet bruker sa for siden:

Litt kruttsmak? Det er safranen.

Jeg endte med å bake dem ferdige i går kveld, men jubelen var stor til frokost likevel.


#45

Nessie sa for siden:

Jeg likte heller ikke safransmaken så veldig godt. :niks:


#46

Toffskij sa for siden:

Dere vet at det er bøter og potensielt fengselsstraff for å ikke like safran? :what:


#47

Darth sa for siden:

Kan jeg tigge meg til samfunnstjeneste i stedet - siden det er jul? :knegg:


#48

Nessie sa for siden:

:sorry:
Men det ble en.. pussig smak..?!


#49

Tallulah sa for siden:

Jeg er heller ikke særlig glad i safran, men syns litt i lussekatter er godt. Har dere ikke spist lussekatter tidligere, siden dere reagerer på smaken?


#50

Darth sa for siden:

Jeg har bare spist de som de har laget i barnehagen, og i dag ble det meg fortalt at de bare brukte gurkemeie, så jeg har nok ikke smakt lussekatter med safran før antagelig.


#51

Heilo sa for siden:

Det er nok mye mer vanlig med gurkemeie enn safran i lussekattene. Jeg prøvde safran i dem for første gang for noen år siden. Vi voksne syntes det var godt, men ungene protesterte vilt, og eldstemann ba meg pent i morges om å ikke bake "sånne som i England" da jeg sa at vi kanskje skulle ha lussekatter i ettermiddag. Jeg kjenner ikke gurkemeie-smak på lussekattene, de blir bare gule.


#52

Tallulah sa for siden:

Gurkemeie gir hvertfall pussig smak. :urk: Men ja, gurkemeie smaker anderledes og er vesentlig billigere enn safran, så det er nok i hovedsak det barnehager bruker.


#53

Nessie sa for siden:

:ja:


#54

Hot Lips sa for siden:

Mine ble sykt gode, om jeg får si det selv. Brukte Tine sin oppskrift, men bare 0,75 g safran (det er til en haug seksåringer, så jeg tror litt mildere smak er lurt) og bittelitt mer sukker. Fluffy, gule og fine. :mums:


#55

Nessie sa for siden:

Jeg brukte 1 gram safran. Fargen ble fin, og de ble luftige. Men jeg likte ikke helt bismaken. I grunn lik så greit :knegg:


#56

Vito sa for siden:

Safran smaker og lukter sure sokker, gurkemeie smaker jord og skogbunn.
De beste bollene må ergo bli en god bolleoppskrift med konditorfarge i. :nemlig:


#57

Input sa for siden:

Alle dere som ikke liker bollene med safran, kan dere ikke sende dem til meg? :D


#58

Darth sa for siden:

Da jeg hentet poden registrerte jeg med sjokk at alle lussekattene var spist - og ungene hadde likt dem. Unger nå til dags - de er rett og slett ikke kresne nok :knegg: .


#59

Madicken sa for siden:

Safran, sukat og stangselleri er de eneste smakene i hele verden (tror jeg) jeg ikke liker, så jeg går en skummel tid i møte. :detektiv:


#60

Interference sa for siden:

Pluss på dill så har du meg. :nemlig:


#61

Fakse sa for siden:

Jeg fikk ikke bakt lussekatter i dag. Er det lov til å bake lussekatter et par dager for seint tro?


#62

oslo78 sa for siden:

Helt klart!


#63

Tallulah sa for siden:

I Sverige gofler de i seg lussekatter i mange uker!


#64

Dali sa for siden:

Bhg bruker gurkemeie. Barna likte de, jeg syntes de smakte mugg. Mine var med safran. 3 av 4 barn likte ikke, jeg elsket de. :spiser fortsatt:


#65

Odelia sa for siden:

Cluet med safran og lussekatter er å spise 3 på rappen så smaker de plutselig ikke så uvant lengre, og man blir hektet på safransmaken i stedet. Det skjer i alle fall med meg hvert år :p (men jeg måtte også redusere på safranmengden på den ene porsjonen fordi det ble litt vel kraftfull smak).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.