Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oppskrift på stomp?

#1

Maxine sa for siden:

Ja, er det noen her inne som har ei god oppskrift på Stomp?

Fikk servert dette i Trysil i helga, og det er jo så godt.. Og takke har jo mamma :D


#2

Pøblis sa for siden:

Trysilstomp! :hjerter: Jeg skal sjekke den gamle håndskrevne kokeboken jeg har arvet av mormor.


#3

Pøblis sa for siden:

Nå har jeg bladd igjennom alle de 251 oppskriftene. Ingen stomp. Men oppskrift på rabarbravin av 25 kg stilker, hvis du tilfeldigvis har slikt liggende som du ikke vet hva du skla gjøre med.


#4

Pøblis sa for siden:

Jeg kan forøvrig helt sikkert skaffe oppskrift - om en dag eller to. de jeg kjenner som driver med slik, er ikke så mye på nett, ergo må de ringes til.


#5

Fløyel sa for siden:

Har du fått servert stomp i Trysil? For Stomp er etter hva jeg skjønner ikke "stomp" i hele landet. På Hedmarken mener jeg stomp fra gammelt av ble laget av malte poteter (jeg har oppskrift på dette, bestemor kalte det stomp, men idag kalles dette læfse av yngre generasjon) Jeg har oppskriften på bestemors stomp. Men i noen deler av landet inneholder ikke stompen poteter, men kulturmelk og natron.


#6

Pøblis sa for siden:

Trysilstompen lages av mel og natron og surmelk, ikke av poteter. Det heter nemlig lefse der oppe. Jeg har sendt en forespørsel til en Trysilvennine på FB, så får vi se om hun har en oppskrift. Hun var ihvertfall min medsammensvorne da vi for ganske mange år siden stjal (vi var tre, jeg har aldri stjålet noe etter den tid) Trysilstomp fra brødskuffen til vår felles grandtante. :knegg:


#7

Fløyel sa for siden:

Bestemor kalte det stomp, men det er nok det vi idag kaller potetlefse.


#8

Pøblis sa for siden:

I Trysil er stomp litt tykk (kanskje en liten cm?) takkestekt greie, jeg vet den inneholder mel, surmelk og natron, men ikke hvor mye av hva, mens lefse i Trysil er potetlefse. Jeg har nå sendt ut bud til både den ene og den andre med Trysil-aner og håper å kunne hjelpe med oppskrift om ikke så alt for lenge.


#9

Maxine sa for siden:

Jeg har sendt forespørsel til noen der jeg også altså. Så det er ingen krise om du ikke får tak i, vil jeg tro..

Stomp er av kulturmelk ja, ikke poteter.

Jeg har jo bodd der noen år, så jeg kjenner godt til forskjellene på stomp og lefse her og der, for å si det slik. Men jeg glemte jo helt å få oppskrift, jeg trodde det skulle være lettere tilgjengelig :p


#10

slaraffen sa for siden:

Hentet fra Nybakt mamma:
Ca. 1,5 l hvetemel- mener det trengs mye mer enn hva det står i oppskriften, men husker ikke helt hva jeg har brukt.
1 liten kopp sukker
4 strøkne ts natron
rør i 1 l kulturmelk

Røres raskt eg lett sammen. OBS! Ikke rør i deigen etter ferdigblandet. Ta en skje deig og rull den forsiktig i mel. Klappest eller kjevlest til litt tykke kaker. Stekes på takke.

Har søkt på nett etter oppskrift mange ganger, uten hell. Denne fikk jeg fra et bygdemuseum Og forresten, best er den med smør og sirup på, namm namm


#11

Maxine sa for siden:

Den jeg har fått, er uten sukker. Måtte jo spørre venninna mi i helga..

Men, hun skulle sende meg oppskrifta, så da får jeg se. Men legg gjerne inn om dere får tak i oppskrift, tror nok det finnes mange varianter...


#12

Lhi-My sa for siden:

Stomp tror jeg er en nokså ulik ting fra sted til sted. Her kaller enkelte sveler for stomp. Jeg stekte sveler i dag og brukte da egg, sukker, hvetemel, natron, salt og kulturmelk. Jeg kaller det sveler, men bestemor sa stomp.

Trysilstomp-varianten har jeg aldri smakt eller sett, så der har jeg lite å bidra med.


#13

Bluen sa for siden:

Å, nå fikk jeg lyst på tjukksnipp! :knegg:


#14

Pøblis sa for siden:

Trysilsnipp med sukker? :knegg:


#15

Bluen sa for siden:

Nå ble jeg usikker - jeg tror det heter tjukksnipp. Den er søt, men ikke overstrødd med sukker, myk og lys og formet som en sirupssnipp.


#16

Fløyel sa for siden:

Åhh - det er godt, det har jeg oppskrift på! :knegg: Veldig gode med iskald melk til.


#17

Bluen sa for siden:

Har du fortsatt oppskriften, Fløyel? :blafre:


#18

rine sa for siden:

Åh-hvis det er sånne kaker som jeg tror, synes jeg de er best med smør på (som smelter :nam: ) Må de stekes på takke?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.