Rart spørsmål, men jeg har lagd konfekt med konjakk. 36 ganske store kuler. Hvor mye promille kan en sånn bit gi?
Bør ikke spise hele brettet og så sette seg i bilen, i tilfelle kontroll? :nemlig:
Men en bit skulle ikke bety at det gir utslag å blåse. Jeg syns jeg har lest om konjakkuler og promillekontroll...
1 ss konjakk var knadd inn i marsipan, og en ss smeltet i mørk sjokolade. Jeg har hørt et eller annet sted at alkoholen fordamper når den blir varmet opp til kokepunktet?
Har du tatt med at det i disse to ss er maks 60% alkohol da? Vi trenger nøyaktig alkoholprosent også, så jeg foreslår at det sendes ei kule hit på lab'en til meg, så skal jeg analysere den ;)
Jeg regnet på 40% sprit i 30 ml, som gir 0,33 ml ren etanol i hver kule. Eller 0,26 g.
Jeg har alt i et regneark, så vi kan bare sette inn riktige opplysninger når de forelligger. :nemlig:
Til opplysning vil en kvinne på 60 kg få en promille på 0,007 rett etter inntak.
Da har du enten lest feil, eller så har du et spiseskjemål som ikke er korrekt. (Alternativt så snakker du om en skje av den typen som du spiser middag med, og det er noe ganske annet.)
En spiseskje (ss) er et definert standardmål, og en spiseskje er nøyaktig 15 ml.
Og de aller fleste spiseskjeer av den typen man spiser suppe med, rommer altså ikke en spiseskje, hvis det er en slik skje du tenker på. ;)
Dem om det! 1 spiseskje skal tilsvare 15 ml. Så hvis du bruker Ikea-spiseskjeer fra vanlig bestikk i matlagingen din, kan du være litt rausere når du måler opp. :nemlig:
Jeg tror noen limte fast litt av konjakken i spiseskjea fra IKEA, før hun drakk opp resten i smug. Følgelig bør hun ikke kjøre bil. Ikke engang om hun har limpistolen med seg.
Altså, noen må ta ansvar for at jeg akkurat lo så kaffen sprutet ut av nesa mi og ned på den eneste gulpefrie genseren min. Det var sikkert 15 ml. :dramaqueen:
Hva med hjemmelaget is hvor rosiner har ligget i konjakk da? Hvor mye kan man spise av det? :plystre: Bare for å trekke inn noe helt annet i diskusjonen...
(Har ikke oppskrift en gang, men det er det sikkert noen andre her som har.)
Her må vi ha mange parametere:
Antall rosiner, gjennomsnittlig vekt og overflate på rosinene, volum på konjakken, oppholdstid i konjakken, volumprosent alkohol i konjakken, væskeinnhold i rosinene før start. Sånn til å begynne med. :nemlig:
Mannen min sier at hvis det er armagnac så er det sannsynlig at det er nærmere 42% alkoholinnhold, er det en Fine Champagne Cognac, er den sannsynligvis litt svakere. Han er derimot litt usikker på rosinvekt og -væskeinnhold. :gruble:
Min oppskrift sier 150 g rosiner i 2 dl konjakk i 8 timer. Det er dog til sjokoladetrukne rosiner. Nydelige. Kanskje jeg må lage noen i år til minne om min forsoffne farmor som elsket disse sikkert litt høyere enn hun elsket meg? :hmm:
Jeg må nok knekke sammen og innrømme at jeg ikke vet diffusjons(?)hastigheten til etanol inn i rosiner. Skuffende nok.
:skuffet:
Jeg kan skille snørr og barter. Jeg har faktisk erfaring i å lime snørr og barter. Og jeg har kjøpt en økonomipakke med ammo til limpistolen i dag, så nå skal jeg lime noe pent over kaffeflekken på genseren. Limpistol er genialt, det kan brukes til alt. :nemlig:
Sol: Har du regnet ut hvilken promille man får hvis man dytter i seg all konfekten på en gang? :hyper:
Helt sant. Jeg lærte det mens jeg gikk på et sånt humaniorastudium på universitetet, vet du. Dere drev vel ikke så mye med måleenheter og nøyaktighet på det studiet ditt, eller ...? Nei, så klart. Det er jo fysikere som bryr seg om slikt, er det ja. :knegg:
:haha: Matematikk var ikke mitt sterkeste fag, men hva har man forum til? :tilber:
Jeg aner ikke hva en får gult svar på når en blåser. Jeg har aldri vært i promillekontroll. Jeg skjønte vel at en ikke vart helt "Sjalabais" av en bit eller to. :mhmm:
Jeg har jo notorisk dårlig hukommelse, men jeg er likevel temmelig sikker på at vi brukte det metriske system mest når vi stod på labben, og ikke snakket mye om spiseskjemål. :gruble:
Har minst tre sett måleskjeer i hus. To av settene er demontert, sånn at det står t-skje i sukkeret, spiseskje i kakaoen og dl-mål i hvetemelet, og noen er sikkert bortkommet. Et sett er helt og festet sammen, slik at jeg er sikker på at jeg har ethvert av dem tilgjengelig, ikke i en eller annen boks, når jeg trenger det.
To av settene er fra ikea, og sannelig, ss er 15 ml der også.
:har åpenbart et møblert hjem: Egentlig OVER møblert muligens? Det stemmer i forhold til at vi har for mange møbler, og dertil altså også tre sånne sett, men en del annet som inngår i "møblert hjem" har vi vel ikke overrepresentasjon av. Bare altså når man tolker det bokstavelig.
Men når det står i en utenlandsk oppskrift at det skal være 1 cup mel for eksempel, er det da kaffekopper eller tekopper vi snakker om? Bruker de helst tekopper i england, og kaffekopper i USA? Må man vite oppskriftens opprinnelsesland for å vite? :hmm:
Vel, det er forskjell på en metrisk kopp og en US cup så klart (surprise!). En metrisk kopp er vanligvis definert som 250 ml. Jeg skal innrømme at jeg aldri tidligere har vært borti skillet mellom kaffekopp og tekopp som det sto på siden jeg linket til i går.
En US cup er rundt 236 ml, hvis jeg tolker Wikipedia riktig.
Åh, så deilig at Teo tar ansvar. :elsker: Jeg lurer veldig på om det i det hele tatt er mulig å rekonstruere hvordan Toffen og jeg lagde de fantastiske champagnetrøflene sist lørdag, og i så fall hva alkoholgehalten i disse ble. (Den kan ikke ha blitt så skrekkelig høy, for det var ganske mye champagne igjen som vi drakk opp. :knegg: Men det var litt cognac i dem også.)
Og Poly, visste du ikke at målespiseskjeer er noe annet enn spisespiseskjeer? :what:
Kjøkkenet mitt er helt og fullstendig overmøblert og jeg har derfor selvsagt måde metriske og amerikanske måleskjeer i kjøkkenskuffen. :kry:
Sammen med hummergafler, kakespader, salatbestikk, pepperkakeformer, spisepinner, sauseøser, vinåpnere, vinflaskestoppere i ulikt design (til sjampis og vanlig vin), grillspyd, kjevle, slikkepott, steketermometer, poselukkere, boksåpnere, saks, epledeler, eggedeler, kjernehusuttaker, potetskreller og escagot-klyper. :gal: noen må rydde på det kjøkkenet snart.
Champagnetrøfler!? :hyper: Det høres bare ubeskrivelig godt ut! Deler dere oppskriften? :blafre: Jeg lover å la bilen stå hvis jeg spiser flere en fem.
Problemet er jo at vi ikke har oppskriften. :knegg: Vi tok utgangspunkt i en vanlig likørtrøffeloppskrift (fra en veldig sjokoladete bok Toffen hadde med seg), og så brukte vi melkesjokolade i stedet for mørk sjokolade, og champagne i stedet for likør, og kanskje også i stedet for fløte, jeg husker ikke. :gruble: Og så ble det smakt til med litegranne cognac (som strengt tatt sikkert skulle vært marc de champagne, ut fra andre og mer presise oppskrifter vi hadde googlet på forhånd). Og så satte vi guffen i fryseboksen til vi (dvs. Toffen) var klar til å lage kuler og dyppe i smeltet mørk sjokolade. Det var en klissete jobb, men de ble skrekkelig gode. :nam:
Jeg tror vi må møtes igjen og gjøre et grundigere forsøk på rekonstruering før jeg påtar meg å si noe om mengder av ingredienser. :knegg:
Den trøffeloppskriften ble en smule tåkelagt av oppdrikkingen av restchampagnen. :knegg: Men det var noe sånt:
smelt 200 g melkesjokolade med ca 1 ss smør og en halv desiliter-ish kremfløte
rør inn en halv dl champagne eller så
smak forsiktig til med konjakk (neste gang skal jeg prøve grappa) til det smaker akkurat perfekt. Kanskje litt mer enn en spiseskje. Det er f.eks. tenkelig at vi snakker 17,5 ml her. :knegg:
Sett i fryseren til det lar seg rulle til kuler, dypp raskt i mørk sjokolade.
Jeg er dypt og inderlig sjokkert over Polyanna, som til og med kommer fra et så møblert hjem at det var faktisk to sett med måleskjeer i kjøkkenskuffen. :skuffet:
Jeg har forøvrig ikke druesaks og ananasskreller og håper virkelig julenissen er grei og ikike gir det til meg, heller. Jeg åpnet forøvrig roteskuffen på kjøkkenet og kastet et raskt blikk nedi, og kan konstatere at jeg er den stolte innehaver av Repsils, fire leppepomader, post-it lapper i ulike farger, fire ruller med tape, batterier i ymse str., to utflyttede lommebøker og en diger klump med fake-edderkoppspinn, som ligger i skuffen slik at det blir lett å finne den neste gang vi skal feire halloween.
Da får man bare lage enda en ny porsjon mens man spiser opp den første, det er jo ikke værre enn det. Nå synes jeg dere lager problemer der problemer ikke finnes. :skuffet:
Jeg har rett og slett aldri tenkt over det. :flau: i alle fall ikke at forskjellen var såpass stor. Jeg har egentlig ment at det var litt dustete med sånne måleskjeer for teskje og spiseskje, for det har man jo i skuffen uansett. :hehehe:
(jeg baker ikke, da. Det er kanskje en forklaring)
Men jeg HAR plundret litt med at jeg har to størrelser teskjeer, der den største rommer ca. dobbelt så mye som den lille. Det gjør at pepperkakene noen år har blitt litt i overkant peprede. :p
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.