Kiwi hadde visst fått en feilleveranse, aldri sett usalta smør der, men jeg husker det var noe julebakst i fjor jeg trengte det til.
Begynte å tenke litt, trenger man salt i smøret? Hvor mye salt er det i smør (stod ikke i prosent på Tines, men som 2. ingrediens), og hvorfor er det tilsatt? Smakens skyld?
Og kjenner man forskjell på usalta og salta i bakst og til steking?
Det er vel en del bakst som skal ha usaltet smør, men jeg har aldri prøvd det. På brødskiva smaker det fælt, har fått det av og til i utlandet og hatt salt på skiven etterpå. :knegg:
Nå synes jeg uansett ikke smør smaker godt til steking, med mindre det er klaret. Men jeg synes det er verre med saltet smør der hvor oppskriften sier usaltet. I konfekt, f eks.
I de bakeoppskriftene jeg har hvor det står at man skal bruke usaltet smør, står det også salt i oppskriften. Så resultatet der blir nok ganske likt. :nikker:
Når jeg tenker meg om, har jeg brukt usalta melange en del - den som er uten melk er nemlig også uten salt. Kan ikke si jeg har merket noe forskjell, nei.
Hvis du bruker smør med salt i stedet for usalta i bakst, så husk å kutte ut sukkeret. Ellers får du for salt bakst, og det er ikke noe særlig. I min baksteungdom prøvde jeg å bytte ut usalta smør med Soft margarin uten å droppe salt i deigen - det blir ikke bra.
I en del oppskrifter hvor det spesifiseres at det skal være vanlig smør, så lønner det seg å tilsette litt salt (f.eks diverse kakeoppskrifter hvor saltet i smøret fremhever smaken).