Jeg trenger en grei oppskrift på krumkaker. Og så vil jeg gjerne ha tipsene som gjør det enkelt å lage dem. Gjerne også supertipsene for å få dem fine i jernet jeg kjøpte på loppemarked (til å legge på kokeplata).
Jeg har lyst til å lage krumkaker til desserten julaften, de skal serveres ved siden av moltekrem. Trenger egentlig ikke flere enn ti stykker, men kan alltids lage noen flere for kosens skyld.
Jeg har en oppskrift som jeg fikk av en tidligere kollega, som igjen har den etter sin mor. Så jeg tipper den funker på gammeldags krumkakejern. Selv bruker jeg et moderne et, og det funker veldig fint. De blir veldig sprø og fine. Du kan lett halvere oppskriften.
Krumkaker (ca 40 stk)
Vannet i oppskriften gjør kakene sprø og fine.
Smelt klar og avkjøl 250 g margarin
Visp stivt 4 egg og 2 ½ dl sukker
Bland eggedosisen i margarinet og hell i 1 dl kaldt vann.
Sikt i 5 ½ dl hvetemel, 1 ts kardemomme og 1 ts bakepulver.
Stek den første, blir den hullete ha i mer mel, blir den for tykk, ha i mer vann. Bruk en barneskje med røre til hver kake. Vær rask med å rulle den sammen når du tar den ut av jernet, den stivner fort.
Jeg har lært å bruke like deler egg, sukker, smør og mel - ta utgangspunkt i antall egg du vil bruke og vei dem, og vei så opp like mye av de andre ingrediensene. Pisk egg og sukker til eggedosis, sikt i melet og rør inn det smeltede smøret. De blir tynne og sprø og smaker deilig. :nam:
Jeg bruker samme oppskriften, men tilsetter en ss (fra måleskje, så klart) vann i røra helt til slutt. Jeg syns kakene blir enda sprøere da, og dessuten var det sånn min mormor gjorde det. ;)
Jeg har alltid brukt jern på platen, og det gir merkbart bedre resultt enn med elektrisk jern. (Jeg har begge deler.)
Trikset er å klemme sammen håndtakene slik at krumkakene blir helt tynne. Jo tynnere kaker, jo sprøere og bedre blir de. :jupp: