Jeg har tenkt å bli litt mer økonomisk ift matinnkjøpene våre. Har ikke lyst å kutte ned på kvalitet på råvarene, men noe må man jo kutte på. Tenkte derfor å spørre dere om deres beste tips for å bruke rester og samtidig få det til å smake godt!
Jeg kan jo begynne selv med de restevanene jeg har:
Taco fredag kveld gir ofte hakkede grønnsaks- og osterester som er perfekt å bruke i en omelett lørdag morgen! Jeg var ganske fornøyd med meg selv da jeg oppdaget denne geniale gjenbruksplanen.
Hvis man er på hyttetur og det bare er trist og tørt brød igjen på søndagen, blir alle glade og imponerte hvis du lager en røre av egg, melk, kanel, kardemumme, salt, pepper og eventuelt sukker som du lar skivene svelle i før de stekes i smør i stekepanne. Arme riddere smaker kjempegodt med bringebærsyltetøy.
Det er ikke lett å gi eksakte råd om bruk av rester, for det er improvisasjon og avhenger av hva man har av rester og hvor mye.
Men altså:
Melk og andre melkeprodukter som er gått litt over dato: pannekaker eller vafler
Rester av poteter eller ris: stekes og krydres
Rester av kjøttkaker og andre ting som er blitt servert med brun saus: del opp kjøtt, ha evt i grønnsaker (rester) eller kok nytt. Poteter kan skrelle og has oppi, makaroni er godt ved siden av. Server gjerne med flatbrød og tyttebær.
Rester av fisk kan brukes i fiskeform, feks med hvit saus som man pisker et par eggeplommer i, og vender inn et par stivpiskede eggehviter (gratengsaus). Sammen med fisken har man kokt makaroni, lettkokte grønnsaker (feks brokkoli, blomkål, gulrot i tynne skiver, osv), ha på griljermel, stekes på 200 C i 30 min. Server med salat og kokte poteter.
Rester av pølser, bacon eller skinke kan brukes i ovnsomelett, sammen med rester av poteter og litt påplussing av grønt.
Rester av spaghettisaus kan utvides med en ekstra boks hermetiske tomater, 1 squash i biter, 1 ekstra løk i biter, 2 finhakkede gulrøtter, 1 finhakket stang stangselleri, 7-8 biter frossen spinat og tykk hvit saus. Smak til med krydder. Legg saus og grove lasagneplater lagvis i en form med ost på toppen og stek som angitt pålasagneplatepakken.
Grøtrester: Bland med egg, melk, mel og litt salt og stek lapper.
Rester av pasta: i pastasalat eller stekt med grønnsaker, alternativt stuet i en saus eller i en form i ovenn i gratengsaus med ost på toppen.
[/LIST]Vi har ofte kjøttdeigrester også, vi (lager alltid for mye...). Dette fryser vi ned, og når en av oss er alene hjemme, er det supert å ta opp og ha i en baguett, sammen med salsa og ost. Da har vi en enkel "middag" til en person.
Poteter brukes stort sett alltid i en omelett, sammen med løk og pølserester.
Rester av fullkornspasta kan puttes i plastpose til neste dag, og bli basisen i en hyggelig nisteboks. Det samme med kyllingfilet eller annet kjøtt. Evens favoritt er pastarør, ostebiter, tynne gulrotstaver og enten kalkunpølsebiter eller kyllingfilet i små biter.
Rester av søndagsmiddag med stek, brun saus, poteter og grønnsaker blir deilig lapskaus på mandag.
Vi storhandler en gang i uka, fredag, det vil si at vi bruker opp rester til lunsj/middag på fredag når mannen er ferdig kl 13. Sparer poteter og grønnsaker som blir til overs og steker, sammen med evnt kjøttrester vi har igjen også egg til hvis vi har igjen. Kjøtt vi har hatt til middag har ofte mannen som pålegg dagen etter.
Rester av risgrøt lager vi rislapper av. Saus er jeg ikke så flink til å bruke opp igjen.
Middagsrester blir ofte brukt i nistepakken dagen derpå. Suppe lager vi stort av og fryser 2/3 i mindre porsjoner, slik at vi har raske middager de dagene alt går i ett. Poteter koker vi ofte for mye av, og bruker i potetmos, potetsalat eller i tortilla (spansk omelett) dagen etter.