Vi må kjøpe ny komfyr :mumle:, og jeg har ikke den fjerneste anelse om hvor mye man må punge ut for å få en som er god å jobbe ved, samtidig som den holder en stund, og helst være sånn som rengjør seg selv. Det må være en frittstående komfyr. Vi kommer til å pusse opp kjøkkenet i løpet av de neste 5-10 årene en eller annen gang, og da blir det innbyggingspakke på oss.
Hva bør jeg kjøpe, noen som vet?
Får man noe ålreit i 5000-kronersklassen, eller bør jeg gå opp litt og kjøpe induksjon?
(Da må vi kjøpe oss noen nye gryter, men de kan vi jo bruke i nytt kjøkken også. Har sjekket FP, og funnet den lure magnettesten. Stekepanna vår overlevde, heldigvis.)
Da jeg kjøpte komfyr for ca 5 år siden var de med pyrolyse kun i øverste prisklasse og induksjon var urimelig dyr. Induksjon er komt ned i vanlig prisklasse nå og man kan kanskje finne pyrolyse i ulike prisklasser. Det er ikke så mange modeller med pyrolyse selv om det ikke er ny teknologi. Jeg har aldri hatt en dårlig komfyr, selv om noen av dem har vært enkle og uten ekstrafunksjoner som tidsinnstilte kokeplater og stekerfunksjoner; roterende grillelement, steam funksjoner og slikt. Det er veldig individuelt hvilke av disse funksjonene man har bruk for, man blir vant til det meste. Det er greit å ta en runde i butikken å sjekke hva man liker. Siemens har en stekeovnsmodell med "skyveskuff" hvor platene er festet i døren. Jeg vet flere synes dette er blitt ett must når de skulle ha ny komfyr, og det er praktisk med store steker og slikt man skal helle kraft over underveis. Man har full tilgang til det man steker ovenfra med det samme døren er åpnet. For 5000 kr er der en del man kan velge mellom.
Men hva er fordelen med pyrolyse fremfor Aqua-clean og denslags?
Blir det ikke litt hipp som happ, så lenge det er mer eller mindre lettvint og blir rent?
Før man går for induksjon må man vel sjekke hva man kan benytte på det elektriske opplegget man har til ovnen. Må man oppgradere sikringsskapet, og i verste fall bytte kabel eller trekke ny kurs, blir det en del dyrere....
Husker ikke helt løsningene for dette, men en start er vel å se i sikringsskapet. Har man der 20A til komfyr tror jeg nesten man bare kan glemme induksjon uten å gjøre oppgraderinger. Hvorvidt man bare kan bytte sikring kan også være avhengig om ledningen er i skjultanlegg eller er utenpåliggende.
Takk for tips, både arrow og mrc!
Det siste der har jeg ikke tenkt på engang, så her må det sjekkes. Da går vi nok for kjeramisk nå, og induksjon når vi skal ta kjøkkenet. Da må vi uansett legge nytt opplegg, siden kjøkkenet skal flyttes.
Vi kjøpte en på hytta som er ok. Det er ikke induksjon, men den er overraskende kjapp altså :jupp:
Det er vel en ganske rask keramisk koketopp tror jeg.
Jeg hadde ikke lagt i så mye mer enn 5-7000 kr om tanken er at dere om noen år skal ha innebygd ovn uansett.
Jeg har nettopp kjøpt ny induksjonstopp og stekeovn til innbygging. Det var altså ingen hel komfyr, men jeg antar prinsippet er det samme. Jeg spurte en hvitevare-reparatør om råd og han sa følgende: "Kjøp noe med skikkelig kvalitet. Har du et begrenset budsjett, så velg god kvalitet med færre funksjoner og duppeditter. Styr unna billigmodeller med masse utstyr/funksjoner. Du får det du betaler for".
Jeg ville med andre ord heller valgt en god komfyr med litt mindre utstyr enn å prioritere f.eks. pyrloyse dersom budsjettet er litt begrenset. Min nye stekeovn har AquaClean og det funker bra nok for meg iallefall. For meg var det langt viktigere med en god varmluftfunksjon og ikke minst med STOR stekeovn. Det er veldig stor variasjon på størrelsen på stekeovnene, og jeg baker en del brød og ville ha en stor ovn. Jeg endte opp med Husqwarna Electrolux med ovnsvolum på 74 liter. Alternativet var en modell fra Miele, men den var bare 58 liter. Jeg vet ikke om man har samme størrelsesforskjellen på en tradisjonell frittstående komfyr, men det kan være verdt å sjekke ut. Det er utrolig irriterende å stå der med fire brød, men kun ha plass til tre av dem i ovnen!
Jeg vurderer å kjøpe induksjonstopp, men dette hadde jeg ikke tenkt på. Sjekket sikringsskapet nå, og på komfyrsikringen (ett stikk til ovn og ett til platetopp) står det "B 2x20" - leiligheten er fra 2005, så jeg vil i utgangspunktet tenke at el.anlegget skulle tåle en induksjonsovn, men det gjør kanskje ikke det?
Jeg er på linje med Nessie her. Kjøp heller en helt ok komfyr nå, og bruk pengene dere sparer om noen år. Vi har hatt en Grepa classic med keramisk topp til nå, og den har alltid vært god på varme. Mye bedre enn platetoppen (ikke induksjon) vi har nå.
Vi skal renovere kjøkkenet nå, og visste at vi måtte ha en ny kurs til induksjonstopp. Men elektrikeren sa at vi måtte regne med elektrikerutgifter på maks. 30 000 for å få lagt opp så mange kurser som moderne kjøkken krever. Vi ender nok sannsynligvis under dette, for vi skal bruke eksisterende opplegg til kombiskap og oppvaskmaskin, og ikke endre planløsningen, men dyrt blir det uansett. :mumle:
Så jeg ville ikke kjøpt induksjonsovn når den kun er tenkt å skulle vare i begrenset tid, og kjøkkenet uansett skal flyttes senere.
Jeg kjenner ikke til Aqua Clean annet enn fra omtale, og den ser jo helt fin ut. Jeg vet at pyrolyse fungerer utrolig effektivt uansett hvor skitten komfyren enn er. Det som fungerer er godt nok, sikkert like bra begge deler ; )
Jeg kjøpte en helt enkel komfyr til hytten, med emaljert topp og kun varmluft som ekstra i stekeoven, lurer på om det er Elektrolux. Vi tenkte opprinnelig å bytte den ut så fort vi fikk satt inn ny vask og kjøkkenbenk, men den er helt fin fremdeles og kokeplatene er like raske som den kjeramiske toppen hjemme i byen. Vi har den enda. Den kjeramiske toppen (Siemens) funker helt fint også men den er blitt litt stygg etter daglig bruk i fem år. Jeg har det inntrykk at kjeramisk topp eller vanlig i emalje eller stål går mest på utseende. Er det god kvaltiet varer de i mange år, temperaturen er lett å justere og de er i praksis like lett å holde ren hvilken type det enn er. Jeg har hatt dem alle. Induksjon kjenner jeg kun gjennom andre som har skaffet seg.
Det kommer litt an på hvor stort kjøkken du har. :knegg: For oss er kjeramisk et must, fordi vi trenger den som ekstra arbeidsflate når den ikke er i bruk.
Ikke helt mitt område i detalj slike løsninger, og her er det vel litt forskjellige standarder for elektrisk anlegg ute å går. Ville nesten tro at 2x20 betyr at det i tillegg er en løsning med 2 faser i stedet for at 3 faser benyttes. Hvis du bare skal ha induksjonstopp, og ovnen er separat, kan det være at du kan bruke 20A. Det vil også være avhengig av hvor mange plater det er og hvor kraftige de er.
20A og 220V skulle tilsi 4400 watt som maks belastning. Gjerne er vel induksjonstopper på rundt 2000 watt per plate hvis alt står på full guffe. Altså kan en med 4 plater være 8000 watt...
F.eks. ser man spesifikasjoner på komfyrer med induksjonstopp hos Elkjøp står det at maksimalt strømforbruk gjerne er over 10 000 watt.
Så jeg tror nok man trenger 25A for toppen. Det er mulig at selve stekovnen, når dette er integrerte løsninger som er koblet separat, kan kjøre på en annen 16A-kurs. Litt usikker på hvordan reglene er for dette.
Men jeg føler meg ikke som noen ekspert på dette området, men vet at dette er et problem - er en del som har kjøpt induksjon og opplever at sikringene ryker ofte og at de må passe på hva de belaster samtidig osv.
Et "problem" er også at sikringene gjerne er slik at de tåler en viss tid med "overbelastning". Dette er vel hva B-en i sikringsbetegnelsen du har viser til. Da kan det være at man setter på en del, og det skal stå å putre og koke, og så etter 10 minutter går sikringen - mens man tror alt fungerer, og sitter i stua og venter på at noe skal bli ferdig...
Induksjonstoppen vår drar max 7400 W, ser jeg i spesifikasjonene nå. Vi har 20A sikring og det går bra. Sannsynligvis fordi behovet for å bruke alle 4 platene på max aldri har vært til stede og vi derfor aldri har belastet sikringen max.
Vi har stekeovnen på en annen kurs, så det er kun induksjonstoppen på denne sikringen.
Vi betalte 15 for to år siden, men det var en avansert induksjonskomfyr med pyrolyse, spesielt stort ovnsrom og hele pakka. 15.000 var prisen fordi vi snakket oss til 2.000 i rabatt. :knegg:
Ellers aner jeg ikke hva sikringen til komfyren er på, men vi har i alle fall aldri opplevd noen problemer i så måte.
Ja, benyttes ikke alt samtidig fungerer det såklart. Har man i tillegg en "treg" sikring (står gjerne C på dem) tåler den en viss overbelastning enn viss tid. Her er jo heller ikke stekovnen på samme. Gamle skrusikringer tåler gjerne også betydelig mer overbelastning enn nyere automater.
Det er forskjell på frittstående komfyr med induksjon og innbyggingsovn.
Frittstående trenger ikke mer enn 20A, ihvertfall når det gjelder Beha (som jeg kjøpte for tre-fire år siden). Den kostet ny 10.000 da.
Innbyggings-induksjon har kraftigere boost og krever derfor mer strøm.
Jeg måtte ut med 18.000 til elektriker da jeg bygde om kjøkkenet mitt for to år siden, og tok overgang fra frittstående komfyr til innbyggings-Beha. Det inkluderte trekking av ny kurs, bytte av innmat i sikringsskapet (fra gamle skrusikringer til automat), og nye kontakter i eksisterende punkter i kjøkkenet.
Ei jeg kjenner kjøpte nettopp en Siemens frittstående induksjon, tror den koster 12.000.
Frittstående kan godt trenge mer enn 20A hvis man har tenkt å bruke en del samtidig - husk at da også stekovnen går på samme kurs som toppen. Frittstående kan vel derfor trenge mer.
For de som bygges inn vil jeg tro det kommer en del regler inn i bildet. De har vel kanskje ikke liv til å koble noe "fast" når det er slik at ved bruk, så er det stor fare for at sikringene kan gå ut i fra spesifikasjonene.
Men her blir det vel en forskjell også om det er snakk om 2- eller 3-fase på opplegg til komfyr. Og i nyere anlegg er det vel også mulig å legge opp 400V til komfyrer, noe en del kan bruke slik jeg har forstått det. 20A på 400V gir 6 kW...
Så det kommer litt an på det elektriske anlegget også mao....
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.