Hot Lips sa for siden:
Noen som har en iddjåtsikker oppskrift på ribbesaus? Svigers heller bare over det ekle stekefettet. Jeg vil ha saus. :nemlig:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Hot Lips sa for siden:
Noen som har en iddjåtsikker oppskrift på ribbesaus? Svigers heller bare over det ekle stekefettet. Jeg vil ha saus. :nemlig:
Divine sa for siden:
Jeg skulle akkurat til å starte en slik tråd selv, men da slipper jeg altså. Jeg venter heller her inne i spenning.
Niobe sa for siden:
Jeg lager saus på gammeldags måte.
Jeg smelter smør i stekepanne, og blander med mel. Bruner til melkesjokoladefarge. Har over i gryte, og sper litt og litt med kjøttkraft (til nøds buljong eller noe). Kokes opp, og smakes til med salt, pepper, brunost, moste tyttebær og en skvett fløte.
Jeg får alltid mye skryt av sausene mine. :kry:
Pebbles sa for siden:
Jeg også! Venter spent med dere andre to. :nikker:
Nenne sa for siden:
I stedet for å brenne fingrene av meg for å sikre meg fette fra ribba til sauslaging, kjøper jeg ribbefett i butikken. Da kan jeg lage sausen i god tid på forhånd og ikke i siste lita mens den andre maten blir kald.
Jeg bruker ribbefettet i stedet for smør og lager jevning med mel. Jeg bruker ikke mel-fettblandingen i det hele tatt. Det har så lett for å bli brent smak. Så bruker jeg kraften fra kokingen av medisterkakene, men har du ikke det bruker du annen kjøttkraft eller buljong. Smak til med pepper og evt. andre krydder om du vil. Sukkerkulør til passe farge.
Jeg glemte å skrive at jeg selvfølgelig bruker litt fløte også da. Dette er jo ingen skikkelig oppskrift, det har jeg ikke, jeg bare slumper.
Kaktus sa for siden:
Eller:
![]()
Siden det er jul kan man jo slå til med en fløtesaus?
![]()
Note sa for siden:
Samme som meg, bortsett fra at jeg lager jevningen rett i jerngryta.
Litt ribbefett kan man også ha i. Det er tross alt jul. :knegg:
Elisabet sa for siden:
Jeg har fått beskjed om av Mim at jeg ikke for lov til å bruke posesaus på julaften. :humre: Så da måtte jeg pent lære meg å lage brun saus etter hennes oppskrift, og jeg angrer ikke på det at jeg hørte på henne. :D Meierismør smeltes og har oppi mel. Bruner ikke, for jeg synes brun saus smaker brent uansett hvem som lager den. Har oppi kjøttkraft (aller best blir den når jeg har kokt ei ribbe før jul og har kraft fra den, har bare fryst ned krafta i melkekartong), litt ribbefett og fløte. Sausen koker ca. 5 minutter, også har jeg evnt. oppi litt mere kraft/fløte om den er for tykk og smaker til med salt og pepper.
konsulenten sa for siden:
Jeg synes Hellstrøm sin versjon er kjempgod.
Når du skal steke ribba har du vann, 8 rensede sjalottløk og 10 hvitløksfedd med skall i langpanna. Når ribba er ferdig siler du sjyen over i en kasserolle. Hvis det ligger mye fett på toppen kan du godt fjerne det med en øse. Den gode smaken er uansett i sjyen og fett er det nok av på ribba.
Hvitløksfeddene fra langpanna moser du ned i sjyen, bruk baksiden av en sleiv og press de gjennom en sikt. Så drysser du på 1 ss hvetemel. La kasserollen stå i ro til melet har sunket ned i sjyen. Ikke pisk, ikke rør. Vær tålmodig. Da unngår du klumper. ;) Når melet har sunket ned i sjyen pisker du det inn. Tilsett 1-2 ss soyasaus og 1 ss worchestershiresaus. Kok opp og la putre noen få minutter. That's it. Enkeltpenkelt. Det smaker ikke masse hvitløk. Hvitløken får søt og rund smak etter så lang tid i stekeovnen. Veldig godt.
ETA: Jeg ser av mine notater fra i fjor at jeg hadde 1 liter vann, 15 hvitløksfedd med skall, 2 gulrøtter og 1 løk i langpanna. Det viktigste er mange hvitløksfedd. (Det er greit å få dyttet de ned i vannet så de ikke blir brent).
dea sa for siden:
Jeg bruker julesausen i familiekokeboka. Lagde den for noen dager siden, så den ligger klar i fryseren.
1/2l brun kraft (okse, kalv eller kylling)
2ss usaltet smør
2ss hvetemel
2dl rødvin, gjerne litt kraftig
2 laubærblader, ferske om mulig
1 nellikspiker
1 liten løk, finhakket
salt og pepper
Brun opp finhakket løk sammen med laubær og nellik, tilsett rødvin og la den redusere til det gjenstrår et par spiseskjeer, tilsett kraft og kok opp. Smelt smør i en kjele, tilsett hvertemel og rør godt sammen. Fortsett å røre til jevningen får en brun farge. Spe så med varm kraft. Kok opp og la trekke i 30 min.
Katinka sa for siden:
:riktig:
Trois sa for siden:
Jeg gjør som Niobe, men bytter brunosten med en dæsj sennep.
Camomilla sa for siden:
Jeg bruker Sjysaus fra Toro sammen med det som ligger i langpanna etter stekingen.
Der har jeg litt vann, gulerøtter, sjarlottløk og det som renner av ribba.
Husfruen sa for siden:
Jeg bruker en pose peppersaus og så har jeg ribbefett i. Blir så god atte :)
Karamell sa for siden:
Jeg bruker litt av en Saus til stek-pose og fløte og ribbefett. For at den ikke skal bli for tung må den balanseres med noe søtt/syrlig. Jeg tror jeg oftest bruker solbærsaft.
Marit K sa for siden:
Jeg bruker toros brun saus uten løk, og så bruker jeg sjyen fra langpanna i stedet for vann. Jeg har forresten både løk og gulrot i langpanna mens ribba steker, for å få litt ekstra smak på sjyen.
Hot Lips sa for siden:
Det er mange veier til god saus, skjønner jeg. :humre: Takk for svar! :blomst:
GinaK sa for siden:
Super tråd. Mange gode tips til god ribbesaus, her. :)
Hot Lips sa for siden:
Det blir sjysaus, grønnsaker i langpanna og litt fløte her. Tror jeg.
Nessie sa for siden:
Vi tenker å bruke denne i år :jupp:
Men jeg ser jeg ikke har worchestershiresaus da. Men men.
Og så bruker vi en dæsj brunost i også som regel.
Susse sa for siden:
Denne er den klart beste !
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.