Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tapasreglement?

#1

Slettet bruker sa for siden:

Jeg akter å servere tapas i fint selskap.
Jeg aner ikke helt hva jeg driver med, jeg tenker vel egentlig bare å servere masse småretter av ting jeg selv syns er godt.

Er det et regelverk for tapas man bør overholde, eller kan man servere oksekjøtt, aioli, et par reker, en ostebit, oliven, brød, kylling og hva i alle dager man nå finner på?


#2

mkj sa for siden:

Kall det fingermat/buffet, da kan du servere akkurat hva du har lyst til, og gjerne mikse spansk, italiensk, norsk og japansk om du ønsker det!


#3

Slettet bruker sa for siden:

Hvor er egentlig grensen mellom fingermat og tapas? :gruble:


#4

Interference sa for siden:

Man serverer det man selv liker, og så passer man på at folk kan blande så mye som mulig på egenhånd (les ha salat i separate skåler) slik at man har tatt hensyn til allergier og sånt. :jupp:
Jeg kan aldri spise salat hos tantene mine (ja alle) fordi jeg er allergisk mot paprika, og de bare MÅ ha paprika i salaten.


#5

Turban Smukk sa for siden:

Tapas er vel strengt tatt et spansk konsept? Det er i alle fall den regelen jeg kan komme på - tapas er spanske retter, fingermat/småretter/buffet kan bestå av hva som helst.

Ikke at det er nødvendig å overholde den regelen da.


#6

Teofelia sa for siden:

Du kan helt klart gjøre det du skisserer i HI og kalle det tapas. Eller: det gjør vi, og ingen av våre gjester har klaget hittil. :)


#7

LilleLeo sa for siden:

Man må ha bacondadler. :nemlig:


#8

Polyanna sa for siden:

Jeg syns at et par reker og en ostebit blir litt knapt, men ellers er det bare finfint. :nemlig:


#9

Tjorven sa for siden:

Kjøttboller er enkelt, godt og mettende. Selv om det er vansklig å spise det pent med den tomatsausen som pleier å følge med.

Lefserullade med røykelaks, rødløk og rømme kan lages på forhånd og forsvinner alltid. Kanskje ikke spansk, men passer alltid som fingermat.

Selv synes jeg skinke og melon er himmelsk.

Av en eller annen grunn lager jeg alltid lasagne også til fingermat. Sikkert fordi det er sånt som kan lages klart på forhånd det også.

Jeg var i selskap hos Storm hvor hun serverte scampi stekt med sursøt chillisaus. Utrolig godt og forholdsvis enkelt.


#10

mkj sa for siden:

I praksis så er det jo det samme, men om du har noen matsnobbete venner, så kan du kalle det fingermat, så de ikke 'arresterer' deg for ikke-spanske innslag. Men altså 'tapas' er vel mer eller mindre innarbeidet begrep for et bord med masse småretter.

Jeg liker å lage tzatsiki, og på mitt bord er det det eneste greske innslaget. Lag ting du liker, og kan lage, så er jeg sikker på at det blir vellykket!


#11

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg syns det er corny å kalle noe tapas dersom ikke iallefall mesteparten av rettene er spanske. Mange syns ikke det.

Hvis man ikke har tenkt å ha spanske retter syns jeg det er mer naturlig å kalle det fingermat.


#12

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har tenkt å ha litt av hvert. Noe av det vil være spansk. På butikken her får vi kjøpt tandoorigreier merket tapas, så det blir sånn norsk-spansk, indisk-spansk, meksikspansk og sånn.


#13

Mrs. Longbottom sa for siden:

fusion-tapas :værsågod:


#14

Toffskij sa for siden:

Du tenker at tapaspolitiet kan komme og arrestere deg? :knegg:


#15

Tallulah sa for siden:

For å si det sånn: norsk tapas har brutt alle tapasregler allerede, så det gjør ikke noe om du bryter noen fler.


#16

Filifjonka sa for siden:

Hvis de slår seg sammen med bunadpolitiet og ammepolitiet i tillegg, er det nok mange som sliter.


#17

Mrs. Longbottom sa for siden:

Tapaspolitiet er enda skumlere enn bunadspolitiet. :nemlig:


#18

Mrs. Longbottom sa for siden:

Hvordan er norsk tapas, da, og hvordan skal det egentlig være?


#19

daffy sa for siden:

Jeg ville kalt det tapas hvis mange av ingrediensene/ rettene har spansk opprinnelse. Jeg syns kanskje det er bedre å kalle det fingermat eller buffet hvis alle rettene er italienskinspirerte (ganske vanlig) for eksempel.


#20

Tallulah sa for siden:

Tapas er jo ikke en middagsrett, slik vi oftest serverer det her.


#21

Mrs. Longbottom sa for siden:

Sånn pg forstå, skjønner. Men jeg syns likevel det er pussig å kalle det tapas om man serverer guacamole, tzatziki, lasagne, rundstykker, lakserull med snøfrisk og sashimi. For meg handler tapas om smakene, ikke om at det er masse forskjellig i boller. Enten det er til middag eller til drinkene.


#22

Martis sa for siden:

Jeg syns det høres ut som tapas/smårettish/fingermatish og da kan man egentlig bare ta det man har lyst på å blande sammen.

F.eks
Scampi
Kyllingvinger
Salater
Oster
Skinke/Choritzo/spekemat
Aioli
Godt brød
Pai
etc etc
Og syltetøy, frukt, eggerøre/omelett og sånt


#23

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, jeg mener for guds skyld ikke at man ikke kan smæle sammen alt mulig godt til et fingermatmåltid, bare at jeg hadde syns det var litt pussig å kalle det akkurat tapas.


#24

Tallulah sa for siden:

Så vidt jeg vet betyr tapas rett og slet "snack". Men jeg er enig i at jeg ikke hadde kalt et bord med fingermat med hovedsaklig annen opprinnelse enn spansk for "tapas". Hvis jeg serverer tapas har jeg i allefall manchego, albondigas, patatas bravas, aioli, brød, spansk skinke og pølse og hadde nok forventet å få noe sånt om andre inviterte på tapas.


#25

Kaprifol sa for siden:

Jeg hadde ikke reagert om du hadde servert det du skriver og kalt det tapas. Jeg hadde heller ikke tenkt over det om du kalte det fingermat. Men det er mulig jeg ikke er så veldig nøye på det - jeg pleier uansett å kose meg med maten og ha fokus på å få smakt på alt. :flau:


#26

Mrs. Longbottom sa for siden:

:jupp:


#27

him sa for siden:

Personlig hadde jeg blitt overrasket hvis jeg hadde blitt innvitert på tapas og så fått servert fenalår, makiruller og nanbrød. I mitt hode er tapas spansk. På samme måte som metz (riktig skrevet?) er greske småretter, high tea er engelsk og rømmegrøt er norsk. Jeg spiser selvfølgelig ALT uansett hva det kalles da! :nam: (Jeg har til og med begynt å spise sushi - og oppdaget hvorfor jeg hatet det første gangen. Ingen som sa til meg at wasabien skulle røres ut i soyasausen så jeg spiste den bar - det var litt kraftige saker! :knegg: )I praksis er det kun viktig de gangene jeg skal ta med meg noe, da er det ofte greit å vite litt om hva de andre tingene som serveres er.


#28

Tallulah sa for siden:

Det er da ingen motsetning i å stusse på at noen f. eks har kalt det svenske smögåsbordet tapas og å fremdeles kose seg med maten. Jeg koste meg enormt med maten jeg fikk servert sist på en konferanse, selv om jeg humrer litt av at de hadde kalt det tapas når det eneste ut av kanskje 15 retter som var spansk var skinke og chorizo.


#29

Eia sa for siden:

Tapas er opprinnelig snacks, ja, og inntas gjerne før middag sammen med et glass vin. Men selve ordet betyr lokk. Det sies (i alle fall i Jerez de la Frontera) at det begynte med at de la en skål oppå sherryglasset for å unngå fluer i sherryen. Det så litt tassent ut, så de la noen olivener eller en skinkebit på. Voila - tapas. Altså tiltygg. I Granada kan du fortsatt drikke deg mett på denne måten. En meget morsom aktivitet. :jupp:


#30

polarjenta sa for siden:

Det er ikke så nøye hva det heter så lenge det er godt. :nemlig:


#31

Slettet bruker sa for siden:

Da er det ikke tapas vi kal ha. Dette er en middagsaktig affære.

:gruble:

Jeg tror jeg sier det er koldtbord. Eller er oliven forbudt på koldtbord?


#32

isola sa for siden:

Alt er lov på koldtbord. :nemlig:


#33

Tallulah sa for siden:

Det er det jeg sier jo, i Norge blir tapas servert som middag i all hovedsak. Er det en overvekt av spansk ost, spekemat og retter kan du fint kalle det tapas selv om du har andre småretter også.


#34

Skytte sa for siden:

Samme hva det heter bare maten er god. :nam:


#35

Kaprifol sa for siden:

Jeg skjønner hva Tally mener, og jeg syns nok koldtbord er mer dekkende for det du ønsker å servere. Jeg kan egentlig ikke koldtbordreglene heller, men men. Det er vanlig at man har hovedvekt på kald mat på koldtbord ( :knegg: ), men det er i grunnen vanlig å ha litt varm mat der også. Du kan f.eks. lage karbonader som serveres både varme og kalde.


#36

Slettet bruker sa for siden:

Skavvise her.

Vi haver:
Oliven
Chorizo
Små pølsegreier med nøtter
Små pølsegreier med chili
Nissepølser
Mozzarella
Salami
Scampi
Saltkokte poteter
Saltbakt sjallottløk
Aioli
Rød ... eh ... Tomatbasert saus eller dip eller noe?
Spekeskinke
Salsakjøttboller
Arbondegas
Kyllingspyd
Kyllingspyd med tandoorikrydder
Mangosaus
Brie
Syltetøy som funker med brie
Bacondadler tror jeg det blir
Eggerøre

Hva skal vi hevde vi serverer de stakkars gjestene? :gruble:
Og er dette tapasrelatert slik at det skal være foccacia eller hva man kaller det til, eller skal det være rundstykker? :gruble:


#37

Slettet bruker sa for siden:

Burde vi kanskje ha noen kjøttboller med hvitløk? Flere sausegreier? Ris? Ritzkjeks? :gruble:


#38

allium sa for siden:

:hyper:

Jeg har forøvrig en ung mann her som elsker ritzkjeks, og gjerne spiser en pakke alene.


#39

Slettet bruker sa for siden:

:rofl:

Da legger vi definitivt ritzkjeks til listen hvis jeg husker det på butikken.


#40

Mrs. Longbottom sa for siden:

Dette hadde jeg glatt kalt tapas, altså. Du har jo med de meste essensielle, og nøye er det jo ikke. poenget er jo at jeg syns det iallefall bør være endel spanske retter om man kaller det tapas.


#41

Slettet bruker sa for siden:

Jeg lurte litt på å kalle det lapskaus, siden alt er lov i lapskaus. :knegg:


#42

Interference sa for siden:

Trenger du flere gjester? :nam:


#43

Mrs. Longbottom sa for siden:

:jupp:

:knegg:


#44

Slettet bruker sa for siden:

Jadda, barekom du. Det er jo rett borti gata også. :knegg:


#45

Interference sa for siden:

:lykkelig: Jeg teleporterer over så lett som et svisj. :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.