Jeg akter å servere tapas i fint selskap.
Jeg aner ikke helt hva jeg driver med, jeg tenker vel egentlig bare å servere masse småretter av ting jeg selv syns er godt.
Er det et regelverk for tapas man bør overholde, eller kan man servere oksekjøtt, aioli, et par reker, en ostebit, oliven, brød, kylling og hva i alle dager man nå finner på?
Man serverer det man selv liker, og så passer man på at folk kan blande så mye som mulig på egenhånd (les ha salat i separate skåler) slik at man har tatt hensyn til allergier og sånt. :jupp:
Jeg kan aldri spise salat hos tantene mine (ja alle) fordi jeg er allergisk mot paprika, og de bare MÅ ha paprika i salaten.
Tapas er vel strengt tatt et spansk konsept? Det er i alle fall den regelen jeg kan komme på - tapas er spanske retter, fingermat/småretter/buffet kan bestå av hva som helst.
Ikke at det er nødvendig å overholde den regelen da.
I praksis så er det jo det samme, men om du har noen matsnobbete venner, så kan du kalle det fingermat, så de ikke 'arresterer' deg for ikke-spanske innslag. Men altså 'tapas' er vel mer eller mindre innarbeidet begrep for et bord med masse småretter.
Jeg liker å lage tzatsiki, og på mitt bord er det det eneste greske innslaget. Lag ting du liker, og kan lage, så er jeg sikker på at det blir vellykket!
Jeg har tenkt å ha litt av hvert. Noe av det vil være spansk. På butikken her får vi kjøpt tandoorigreier merket tapas, så det blir sånn norsk-spansk, indisk-spansk, meksikspansk og sånn.
Jeg ville kalt det tapas hvis mange av ingrediensene/ rettene har spansk opprinnelse. Jeg syns kanskje det er bedre å kalle det fingermat eller buffet hvis alle rettene er italienskinspirerte (ganske vanlig) for eksempel.
Sånn pg forstå, skjønner. Men jeg syns likevel det er pussig å kalle det tapas om man serverer guacamole, tzatziki, lasagne, rundstykker, lakserull med snøfrisk og sashimi. For meg handler tapas om smakene, ikke om at det er masse forskjellig i boller. Enten det er til middag eller til drinkene.
Ja, jeg mener for guds skyld ikke at man ikke kan smæle sammen alt mulig godt til et fingermatmåltid, bare at jeg hadde syns det var litt pussig å kalle det akkurat tapas.
Så vidt jeg vet betyr tapas rett og slet "snack". Men jeg er enig i at jeg ikke hadde kalt et bord med fingermat med hovedsaklig annen opprinnelse enn spansk for "tapas". Hvis jeg serverer tapas har jeg i allefall manchego, albondigas, patatas bravas, aioli, brød, spansk skinke og pølse og hadde nok forventet å få noe sånt om andre inviterte på tapas.
Jeg hadde ikke reagert om du hadde servert det du skriver og kalt det tapas. Jeg hadde heller ikke tenkt over det om du kalte det fingermat. Men det er mulig jeg ikke er så veldig nøye på det - jeg pleier uansett å kose meg med maten og ha fokus på å få smakt på alt. :flau:
Personlig hadde jeg blitt overrasket hvis jeg hadde blitt innvitert på tapas og så fått servert fenalår, makiruller og nanbrød. I mitt hode er tapas spansk. På samme måte som metz (riktig skrevet?) er greske småretter, high tea er engelsk og rømmegrøt er norsk. Jeg spiser selvfølgelig ALT uansett hva det kalles da! :nam: (Jeg har til og med begynt å spise sushi - og oppdaget hvorfor jeg hatet det første gangen. Ingen som sa til meg at wasabien skulle røres ut i soyasausen så jeg spiste den bar - det var litt kraftige saker! :knegg: )I praksis er det kun viktig de gangene jeg skal ta med meg noe, da er det ofte greit å vite litt om hva de andre tingene som serveres er.
Det er da ingen motsetning i å stusse på at noen f. eks har kalt det svenske smögåsbordet tapas og å fremdeles kose seg med maten. Jeg koste meg enormt med maten jeg fikk servert sist på en konferanse, selv om jeg humrer litt av at de hadde kalt det tapas når det eneste ut av kanskje 15 retter som var spansk var skinke og chorizo.
Tapas er opprinnelig snacks, ja, og inntas gjerne før middag sammen med et glass vin. Men selve ordet betyr lokk. Det sies (i alle fall i Jerez de la Frontera) at det begynte med at de la en skål oppå sherryglasset for å unngå fluer i sherryen. Det så litt tassent ut, så de la noen olivener eller en skinkebit på. Voila - tapas. Altså tiltygg. I Granada kan du fortsatt drikke deg mett på denne måten. En meget morsom aktivitet. :jupp:
Det er det jeg sier jo, i Norge blir tapas servert som middag i all hovedsak. Er det en overvekt av spansk ost, spekemat og retter kan du fint kalle det tapas selv om du har andre småretter også.
Jeg skjønner hva Tally mener, og jeg syns nok koldtbord er mer dekkende for det du ønsker å servere. Jeg kan egentlig ikke koldtbordreglene heller, men men. Det er vanlig at man har hovedvekt på kald mat på koldtbord ( :knegg: ), men det er i grunnen vanlig å ha litt varm mat der også. Du kan f.eks. lage karbonader som serveres både varme og kalde.
Vi haver:
Oliven
Chorizo
Små pølsegreier med nøtter
Små pølsegreier med chili
Nissepølser
Mozzarella
Salami
Scampi
Saltkokte poteter
Saltbakt sjallottløk
Aioli
Rød ... eh ... Tomatbasert saus eller dip eller noe?
Spekeskinke
Salsakjøttboller
Arbondegas
Kyllingspyd
Kyllingspyd med tandoorikrydder
Mangosaus
Brie
Syltetøy som funker med brie
Bacondadler tror jeg det blir
Eggerøre
Hva skal vi hevde vi serverer de stakkars gjestene? :gruble:
Og er dette tapasrelatert slik at det skal være foccacia eller hva man kaller det til, eller skal det være rundstykker? :gruble:
Dette hadde jeg glatt kalt tapas, altså. Du har jo med de meste essensielle, og så nøye er det jo ikke. poenget er jo at jeg syns det iallefall bør være endel spanske retter om man kaller det tapas.