Jeg er litt :eek: over hamstringen til enkelte i familien.
Vi har nemlig ett halvfullt fryseskap, mens ett par av den eldre garde i familien har 2-3 SVÆRE frysere stappfulle av mat! De har vært til stor bekymrig i dag hvor strømmen har vært borte og "maset" om at mye mat vil gå til spille dersom strømmen hadde blitt borte i ytterligere ett døgn kjenner at jeg nesten fnyser litt av. Jeg lurer på hva eldre, single mennesker skal med all denne maten.
Hamstre og hamstre. Jeg kjøper inn stort på tilbud, har gjort om kottet i kjelleren til matlager og fryseren er proppfull. Skulle gjerne hatt en fryser til også, siden vi tross alt er 7 mennesker i familien.
På dette sparer vi ca. 5000,- i måneden (som kan brukes til morsommere ting), for ikke å snakke om en liten evighet av tid når en hel haug butikkturer elimineres.
Men å hamstre bare for å gjøre det blir kanskje noe annet?
Sist vi merket positiv effekt av de nye rutinene for matinnkjøp var nå før jul. Null stress. Vi trengte bare å stikke innom en butikk og hente litt risgrøt, krem, fersk rosenkål og noen julehefter til julestrømpa. Deilig!
Vi har et fryseskap som er 160 høy som er i dag stappet full av ting, kjøpte en del kjøttboller og sånt i sverige da vi var der for 2 uker siden,og det tar sånn plass, ellers er den stappet full av hjemmelaget finnmarks feskekaka,feskeboller,feskepudding og sei :love:
ja og så har vi fått en elgsteik på 4 kg :koko: Som jeg måtte trø inn i en hylle... :knegg:
Hadde strømmen gått i mange timer hadde jeg nok vært litt deprimert pga all fiskematen min
Har et kombiskap, kjøl og frys. That's it. Der er det også veldig god plass. Nå er det bare meg og snuppa da, så det som havner i fryseboksen er det av frosne varer når jeg handler litt stort. Det meste blir brukt av i løpet av kort tid. Fint lite hamstring her.
7 mennesker hvor det er barn i vekst forstår jeg. Men å hamstre kjøpe brød og fylle fryseren?? Den sliter jeg med altså. Ett eksempel er, eldre dame på snart 70 år som spiser mange av de varme måltidene på dagsenteret. Jeg anser det som uøkonomisk.
Vi har en medium stor dypfryser, og det er akkurat passe til oss fire. Jeg forundrer meg ikke over at gamle folk har mer mat på lager. Det er kanskje ikke så lett for dem å komme seg på butikken, og for oss er fryseren en deilig vei til få butikkturer.
Jeg har tre skuffer under kjøleskapet. Det er for lite.
Hos x er det en middels fryseboks og ett vanlig fryseskap, men han deler med min mamma. Det er vel mer enn nok for dem.
Vi har en fryseboks, ikke så veldig stor. En periode hadde vi kjøleskap med frysedel, tre skuffer. Det var for lite plass, både i kjøleskapet og i fryseskuffene. Jeg driver ikke med voldsom hamstring, men kjøper ofte inn endel frossenfisk, kylling, karbonadedeig osv når det er bra tilbud. Jeg baker også litt som de er greit å ha plass til, og jeg syns det er greit å kunne kjøpe en sjukilos kalkun uten å lure på om det er plass.
Vi har en diger dypfryser i kjelleren, fikk den gratis på Finn. Ellers har vi fryseren under kjøleskapet, med tre skuffer, og den er oftest helt full så det er ganske greit å ha dypfryseren nede i tilfelle, og når vi avrimer fryseren på kjøkkenet. Når jeg hamstrer tofu og bær er det ganske fullt i kjøleskapsfryseren.
Har to kjøleskap også, hadde ikke klart meg uten, men kjøleskap nr. 2 er sånn én meter høyt som står under trappa nede.
Jeg hadde bare et kombiskap, med to og en halv frysehylle. Men med fire barn er det alt for lite, så jeg kjøpte meg et høyt fryseskap.
Sparer mye tid og penger på det gitt. :)
Vi har et fryseskap og en sånn frysedel i to kombiskap. (Et kombiskap står i kjelleren sammen med fryseskapet) Jeg har mann om går på jakt og mor som plukker sopp og bær til oss. Baker alt brød selv, så det er alltid brød i fryseren. Har også litt middagsmat i fryseren. Det er passe for oss.
Jeg har en svigermor. Hun bor alene, og kjører løpet med to stappfulle digre frysere (mulig det er tre?) Men for all del - det KAN jo bli krig. Eller noe sånt.
Vi har en og en halv fryser. Et fryseskap og noen skuffer under kjøleskapet. Det holder i massevis for oss. Fryseskapet er bare halvfullt.
Jeg tror eldre mennesker hamstrer fordi de tilhører en generasjon der hamstring var nødvendig. Enten jaktet de eller de kjøpte inn en halv gris. De plukket sikkert bær og bakte brødene selv. Da trenger man mye fryseplass. Slike vaner henger nok i selv om tidene forandrer seg. Nå er det godt vareutvalg i nærmest døgnåpne butikker. Det er salg hele tiden. Vi trenger ikke hamstre på samme måte som tidligere.
Joa. Men der har jeg litt tendens til å tenke at det kan være erfaringer med matmangel og lignende som gjør seg litt gjeldende også. Og at fryseren full av mat på en litt irrasjonell måte representerer en slags trygghet?
Jeg vet i alle fall at bestemoren min pleide å bruke enormt mye smør på brødskivene. Jeg fikser ikke smør på brødet i det hele tatt og syntes det var kvalmt, mens hun som hadde opplevd krigen og mangel på bl.a. dette, var liksom litt påvirket av det og syntes det var det mest fantastiske hun kunne gjøre for folk når hun skulle lage mat til dem. :knegg:
Har kombiskap med 2,5 skuff. Sånn jevnt over holder det, men litt kjipt at vi ikke alltid kan slå til på tilbud på obs. Så vi vurderer et fryserskap ved siden av. Fryserboks har vi dårlige erfaringer med. Den rommet for mye og det var pesete å få ut ting på bunnen. Jeg må ha det oversiktelig.
Ja. Vi trenger mer fryseplass og mannen foreslo fryseboks. Jeg vil heller ha fryseskap, nettopp fordi jeg vil ha oversikt og ikke fylle en boks med masse mat som aldri brukes.
Jeg synes ikke det er rart at f.eks svigermor har tre frysere, med tanke på at hun har viltkjøtt, fisk og bær der til en stor familie. Det er veldig langt unna hamstring og galskap. :nemlig:
3 frysere.
Har mange unger og stor hage med mye frukt og bær. Er dessuten et råskinn til å kjøpe mat på tilbud.
Ønsker meg sånn skikkelig diger fryseboks, så stor som mulig, men får den ikke ned kjellertrappa.
Vi kjøpte fryseskap i sommer, og det er himmelsk i forhold til den lille, toppmatede fryseboksen vi hadde. Nå ser vi jo hva som er der! Vi har i grunnen ambisjoner om å ha en god del mer i den enn vi har hatt til nå, type kjøtt, fisk og kylling, så vi ikke må handle så ofte. Det går sånn av og til, men det kommer an på hvor flinke vi er til å storhandle.
Jeg har et kombiskap på kjøkkenet. Ønsker meg en fryseboks til boden for det er jaggu ikke mye man får plass til i tre fryseskuffer. Ønsker å kunne kjøpe litt større kvanta på tilbud og også kunne lage syltetøy, bakevarer etc for å ha i bakhånd.
Jeg har en dypfryser og et kombiskap i boden. Fyller med bær, frysetøy, brød, middagsmat fra storhandling og bokser med middagsrester til jobblunsj. Akkurat passe for meg, jeg veksler mellom å være 3 og 7 i husholdningen.
Vi har en stk. fryser. Mannen jakter mye storvilt, samt at vi høster en god del bær. Ideelt skulle vi hatt fryseskap. Det er vanskelig å rullere maten i en fryser som tar 400 liter.
Vi har to kombiskap og en liten toppmatet fryser. Fryseren er omtrent aldri i bruk, og reservekjøleskapet brukes bare til drikkevarer, men det er kjekt å ha det nå ved høytider og mye gjester.
Jeg har en liten fryseboks, tipper den er 60 cm bred.
Mamma og pappa har et fryseskap, en stor og en liten fryser. Og det er sjeldent det er veldig mye plass til overs i noen av dem.. De er to personer i husstanden..
Vi har eit kombiskap og ein liten fryser utenom. På sikt skal kombiskapet byttest ut med kjølehjørne, men det er visst noko fram i tid. Klarer oss fint med berre fryseboksen, og eg har meir bruk for større kjøleplass.
Vi har en halvstor fryseboks, og skuklle gjerne hatt et skap i tillegg.
Jeg har gått over til å kjøpe mye brød som jeg skjærer opp i butikk til skolemat og matpakkemekking her, og selv om vi ikke er så mange går det fort 4-5 brød i uka nå, og mer blir det vel. Og siden jeg foretrekker ås torhandle når ting er på tilbud av det jeg bruker mye så syns jeg fryseboksen kan bli litt knapp til tider. 9 brød tar nemlig fryktelig stor plass.
Men det er jo ikke noe poeng å fylle opp hvis man ikke bruker ting, der har vi blitt mye flinkere, selv om vi har mer enn vi klarer å ha oversikten over fordi det er en stor boks. Derfor ønsker jeg meg skap i tillegg, til rester og mer porsjonspakkede frossenvarer som blir enklere å ha oversikt over.
Vi har en fryseboks i tillegg til frysedelen på kombiskapet. det er vanligvis nok.
Vi oppbevarer et års forbruk av syltetøy i fryseren, et lam, en masse vilt og svigerfisket fisk. jeg har aldri tenkt på det som galskap, bare veldig, veldig praktisk.
Vi har to kombiskap. Det ene står på vaskerommet og er kun påslått ved spesielle anledninger, rundt jul, påske og hvis vi har mange gjester. Kombiskapet på kjøkkenet har 2,5 skuff. Den øverste er reservert til brød, nr 2 er til frosne bær og restemat. Den nederste er middagsmat, fisk og lignende.
Jeg savner ikke større fryser selv om jeg skjønner at det kan være lurt om man jakter, fisker eller sanker inn større mengder med frukt og bær.
Det jeg savner er et større kjøleskap, hvis det vi har nå går i stykker, tror jeg vi ville ha kjøpt et skap som kun er kjøleskap, helst et med flere soner, slik at frukt og grønt får det bedre.
To frysebokser. Vi får x antall kilo elgkjøtt om høsten og i tillegg kjøper vi gjerne en halv gris. Brød, bær og frosne grønnsaker tar også en del plass. Jeg har planer om å kjøpe en ny gigafryser istedet for de to halvstore jeg har.
Jeg har en fryseboks, ikke av den minste typen, men størrelsen større. Det er nok plass, men jeg kunne heller tenkt meg et fryseskap, det er mer oversiktlig. Så innimellom angrer jeg på at jeg ikke sa ja til xens tilbud om å ta med kombiskapet når vi gikk fra hverandre, men jeg hadde ikke plass i flyttebilen, trodde jeg.
Her vi bor nå har vi to kjøleskuffer og jeg savner intenst å ha mye mer fryseplass. Hjemme i Norge har vi tre skuffer på kjøkkenet, og en bitteliten og en vanlig størrelse fryseboks i kjelleren. Jeg har bær der, jeg baker og fryser ned, og jeg kjøper kjøtt og fisk på tilbud, og jeg lager "varmmat"-lunsjretter og fryser ned og har med på jobben, og jeg lager kjøttsaus og gryteretter og fryser ned. Jeg fatter ikke hva som skal være uøkonomisk med det?
Vi har 2 store dypfrysere (300l?) og et stort fryseskap. I tillegg har jeg en liten fryser i nærheten av kjøkkenet til småting.
På høsten fryser vi ned 4 lam, en ku og 2 griser, og i januar får vi inn 40 kg torsk og jeg baker som regel 12-24 brød i slengen. I tillegg høster vi en del bær og svigermor høster mye. Jeg baker også ofte opp og fryser ned godkaker.
Jeg har stålkontroll på hva som er hvor og hvor gammelt ting er.
Men det var kanskje ikke sånne som oss du egentlig mente å snakke negativt om?
Vi har et kombiskap, og that's it. Men når vi en vakker dag flytter til et sted med større plass skal jeg har en sånn stor fryseboks slik at jeg kan handle en del på tilbud. Det er begrenset hvor mange kjøttdeigpakker man får plass til i frysedelen av skapet. Ikke er det plass til en kalkun heller.
Jeg ser SELVFØLGELIG forskjellen på en storfamilie, en familie som bor på gård hvor dyr slaktes, folk som driver med jakt osv osv. Men vi hadde en runde her i går kveld hvor man benyttet sjansen til å "rydde" i fryseren og jeg ble :eek:. Vi har ett fryseskap som jeg fyller med f.eks tilbudsmat, bakevarer o.l. Men det er langt i mellom 1.200 liter med fryseplass og det dere snakker om her. For jeg ser ikke behovet/nødvendigheten med hamstring på ett slikt nivå. Jeg misstenker at det kastes mye "trå"mat fra disse fryserene, for mat holder seg ikke evig i frysere heller. Og da ser jeg ikke helt økonomien i hamstring.
Jeg har en 200 liters dypfryser. Jeg synes det er litt rotete og vil gjerne ha et fryseskap eller to. Jeg baker og storhandler og har tilgang på fisk, slakt og vilt, så jeg trenger litt fryseplass. Jeg sparer mye penger på å ha en velfylt fryser og middagsplan. Men jeg har tre unger og mye besøk. Hva gamle folk skal med 4 dypfrysere full av rips fra 1983 er beyond me. Men det er vel krigen som henger i.
Vi har en medium stor dypfryser, som stadig er full. Det er mye fisk og kjøtt, og få ting som ligger lenge. Kjekt å ha plass til å handle inn en del karbonadedeig og den slags når det er på tilbud. I tillegg er det jo plass til masse hjemmebakst! :)
Skulle forresten gjerne hatt skap i steden for boks, men må ha boks ute i boden.
Jeg kjenner at jeg nok må tråle tilbudene neste uke, men da må jeg jo rydde i boden.
Svigers har to fryseskap og to svære frysebokser fulle av gammel mat. Det er uoversiktlig slik at de bare bruker et par hyller i det ene fryseskapet aktivt, resten ligger der og tar opp plass. Jeg tror de har et hamstreopplegg gående fra en tid hvor de hadde veldig dårlig råd og mange unger hjemme. Men som fort blir litt overdrevent når de nå bor der bare to personer. Det samme med tørrvarer og hermetikk, de får faktisk sånt til å gå ut på dato med flere år. De er egentlig opptatt av å være økonomiske, men jeg tror det er litt for godt innarbeidede vaner som gjør at de fortsatt hamstrer som om de var en stor familie som er avhengig av å handle stort på tilbud.
Vi har en stor fryser og det er egentlig i minste laget. Det er bær og frukt i den, samt brød og grønnsaker og annet som fryses når vi ukeshandler. Ukeshandel for en familie på fem blir en god del mat. Dessuten må det jo være plass til rundstykker, boller, pizzasnurrer og annet som bakes i store porsjoner når vi først tar oss brydderiet.
Vi har et stort fryseskap og så har vi kombiskap på kjøkkenet med fryser under.
Vi har et fryseskap til som står tomt akkurat nå.
Jeg er jo gift med en jeger, så nesten hele det store fryseskapet er fullt av elg, rådyr og litt annet småtteri. En svær laks som skal til røyking etterhvert feks.
Dessuten har jeg en skuff nesten full av rørt jordbær og bringebær, pluss litt hjemmelaget saft.
Vi er veldig lite flinke til å handle på tilbud, og det irriterer meg. SYns det høres deilig ut å bare kunne ta opp fra fryseren når man skal lage middag.
Så noen hamstrer er jeg slett ikke.
Jeg er enig med deg når det kommer til eldre folk som har alt mulig rart og gammelt i skap og frysere. Jeg tror ofte de ikke tenker på at det ikke går med like mye som da de var en hel familie.
Vi har ingen fryseboks, bare en liten frysedel over kjøleskapet. Det er plass til 3 brød, en isboks og litt frossen middag, en kake, en karbonadedeig etc. ved siden av. Av og til blir det irriterende lite, men jeg handler stort sett middag for en uke om gangen og vi har aldri hatt noe mer fryseplass så rutinene er rettet inn mot det. Vi bruker i grunnen mest ferske råvarer og jeg har aldri hamstret mat.
Vi har kombiskap med tre skuffer, der er det ofte veldig fullt. Arvet en fryser av svigers da de flyttet og den er kjekk å ha. Jeg liker å bake så det er mest rundstykker, brød og boller der. Vi er ikke alltid så flinke til å bruke mat som ligger i fryseren. Mannen tror at mat kan ligge der i evig tid og fremdeles smake bra :rolleyes:
Vi har en stor fryser som nå er fullstendig kaos. I januar skal vi spise ut av fryseren og få ryddet den skikkelig. :nemlig: Vi har bestandig mye elg fra svigers der, samt mye brød, rundstykker, frossne grønnsaker, kjøttdeig, kylling og pizza. Nå har jeg akkurat fått ei stor julepakke med mat på jobben med skinkesteker o.l. som mye gikk rett i fryseren også. Skulle gjerne hatt en annen type fryser. Nå har vi en stor fryseboks på kjøkkenet bak døra, men den er genial siden jeg også bruker den som avlastningsbenk på kjøkkenet ved behov. Men den er tungvint å rotete å finne fram i når du skal ha tak i ting på bunnen.
Kombiskap med to og en halv skuff oppe, der har vi et par brød, litt frosne grønnsaker, kjøtt og litt bær. Ting vi bruker ofte eller som er kjøpt inn for å brukes ganske snart. Så har vi 180 cm høyt fryseskap i boden nede, det er ganske nytt og langt fra fullt. Det inneholder brød (vi handler for ei uke av gangen og bruker ca seks i uka), et par middager, is og bakst, og planen er å lage opp middager og bakervarer i litt større kvanta enn vi pleier, slik at vi har litt mer i bakhånd.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.