Hele familien er glad i pavlova, og nå har jeg en i ovnen som vi skal ha med på nyttårsfest i morgen. Jeg lagde en til julaften også.
Den smaker alltid nydelig og forsvinner fort, men det er to ting med kaka som frustrerer meg: Marengsen, som er knallstiv og høy før jeg steker den, blir mye flatere underveis i stekeprosessen (altså mens den fortsatt står i ovnen). Jeg er nøye på å følge oppskrift, passe på å ikke slå vispen i bollekanten når jeg er ferdig, er forsiktig når jeg legger marengsen på bakepapiret, åpner ikke ovnsdøren underveis osv. Hvorfor skjer dette??
Jeg opplever også at stivpisket krem som blandes med vaniljekrem blir bløtere i konsistens når de blandes. Dermed flyter dette lett utenfor kaka, og det hele ser mer grafsete ut enn jeg vil. Jeg liker pene kaker :nemlig: Er det noe med vaniljekremen som løser opp kremen? Hjelper det å legge vaniljekrem og krem som to lag, mon tro? ( Fyll legges alltid på rett før servering)
Hvis det er problemet, vil ikke man da oppleve at marengsen ikke blir stiv i utgangspunktet???? :confused: Jeg fikk en gang ørlite eggeplomme i, og da ble det ikke stivt i det hele tatt. Nå blir marengsen knallstiv og høy hver gang, men synker sammen i løpet av steketiden. (Vet ikke hvordan det går i dag, har bare stått i ovnen i en halv time men ser bra ut foreløpig) Bollen er vasket med Zalo, burde dermed ikke være fett i alle fall!
Neida, den blir absolutt ikke flat, bare flatere enn før den stekes. I tillegg til sukker og eggehvite har jeg i hvitvinseddik, maizena og i dag prøvde jeg en ny oppskrift der det også var litt vaniljesukker i. Det er godt mulig kaka bare er sånn at den synker litt sammen, det er sikkert 10 år siden jeg har fått den servert av andre og jeg husker derfor ikke hvordan andres pavlova ser ut.
Kanskje jeg rett og slett er for kritisk til egne prestasjoner på kakefronten :knegg:
Den synker som regel sammen noe, men mn erfaring er at jo lenger jeg pisker, jo høyere blir den. Krem og vaniljekrem legger jeg lagvis, vaniljekremen nederst.
Det var jo smart! Litt for sent denne gangen : 5 min igjen å steke: , men skal huske på det til neste gang.
I dag ser marengsen faktisk bra ut foreløpig, den har nesten ikke sunket sammen i det hele tatt og er riktig høy og fin. Håper det varer! Har brukt en litt annen oppskrift og stekt på lavere temp. Tidligere har jeg stekt på 160 grader, nå varmet jeg opp ovnen til 250 grader og senket den til 100 grader da jeg satte marengsen inn. Ovnen min steker "fort" , så tidligere har jeg måttet ta ut marengsen etter 50 min i stedet for etter 60 min som oppskriften sier for å unngå at den ble for mørk. Muligens er det bedre med lang steketid på lav temp. for å få godt resultat.
Isetdet for å blande vaniljekren og krem, kan jeg varmt anbefale et lag med eggekrem under vanlig krem. Jeg bruker en oppskrift fra "Det søte liv" på nettet.
Marengsen siger alltid litt utover, ja. Og stekemetoden du har brukt i dag er best- høy temp før kaka er inne i ovnen, også senke tempen etterpå. Kan egentlig skru den helt av også.
Når det gjelder vaniljekremen så anbefaler jeg å lage hjemmelaget eggekrem av eggeplommene, med vaniljestang i. Den blir stivere i konsistensen enn kjøpevaniljekrem, og smaker veldig godt.
Jeg lot marengsen stå i ovnen etter at jeg hadde slått den av, tok den nettopp ut nå. Har seget en del i dag også, men er langt ifra flat på noen måte. Trolig er det bare slik marengs oppfører seg.
Skal prøve å lage eggekrem en gang, Synnemormannen har glemt å kjøpe vaniljekrem så kanskje jeg prøver allerede når denne kaka skal ferdiglages i morgen!:jupp:
Det er også lurt å bruke ørlite salt når du pisker eggehvitene. Da holder de seg stive lenger, og pavlovaen blir absolutt ikke flat, heller fluffy. Jeg bruker også Nigellas oppskrift.
Jeg brukte salt sist gang, men ikke i dag da jeg fulgte en annen oppskrift. Den ble høyere i dag enn ellers faktisk, men tror kanskje lang steketid med lav temp. gjorde utslaget.
Jeg har motsatt problem jeg, min hever alltid og blir for stor for alle kakefat. Begriper virkelig hvordan jeg klarer å feilberegne det der hver gang, altså.
Skal forresten lage sånn i morgen jeg også, og med eggekrem av plommene med vaniljeekstrakt i blir det helt perfekt konsistens på kremen syns jeg.
Har du pisket marengsen lenge nok? Jeg pisker alltid til alle sukkerkorn har løst seg opp, og har aldri opplevd flat pavlova. 6 eggehviter, 250 g sukker. Ikke noe salt eller stivelse.
Jeg lager dessuten kant på marengsen slik at kremen ikke renner ut.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.