Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Pavlova - hva gjør jeg galt?

#1

Synnemor sa for siden:

Hele familien er glad i pavlova, og nå har jeg en i ovnen som vi skal ha med på nyttårsfest i morgen. Jeg lagde en til julaften også.

Den smaker alltid nydelig og forsvinner fort, men det er to ting med kaka som frustrerer meg: Marengsen, som er knallstiv og høy før jeg steker den, blir mye flatere underveis i stekeprosessen (altså mens den fortsatt står i ovnen). Jeg er nøye på å følge oppskrift, passe på å ikke slå vispen i bollekanten når jeg er ferdig, er forsiktig når jeg legger marengsen på bakepapiret, åpner ikke ovnsdøren underveis osv. Hvorfor skjer dette??

Jeg opplever også at stivpisket krem som blandes med vaniljekrem blir bløtere i konsistens når de blandes. Dermed flyter dette lett utenfor kaka, og det hele ser mer grafsete ut enn jeg vil. Jeg liker pene kaker :nemlig: Er det noe med vaniljekremen som løser opp kremen? Hjelper det å legge vaniljekrem og krem som to lag, mon tro? ( Fyll legges alltid på rett før servering)


#2

LilleLeo sa for siden:

Det er som regel to ting som kan gjøre det. Enten eggeplommerester eller for mye fett i bollen.


#3

Synnemor sa for siden:

Hvis det er problemet, vil ikke man da oppleve at marengsen ikke blir stiv i utgangspunktet???? :confused: Jeg fikk en gang ørlite eggeplomme i, og da ble det ikke stivt i det hele tatt. Nå blir marengsen knallstiv og høy hver gang, men synker sammen i løpet av steketiden. (Vet ikke hvordan det går i dag, har bare stått i ovnen i en halv time men ser bra ut foreløpig) Bollen er vasket med Zalo, burde dermed ikke være fett i alle fall!


#4

Nessie sa for siden:

Den vil vel alltid falle litt sammen, men blir den helt flat? Hva har du i da, i tillegg til sukker og eggehvite?


#5

Synnemor sa for siden:

Neida, den blir absolutt ikke flat, bare flatere enn før den stekes. I tillegg til sukker og eggehvite har jeg i hvitvinseddik, maizena og i dag prøvde jeg en ny oppskrift der det også var litt vaniljesukker i. Det er godt mulig kaka bare er sånn at den synker litt sammen, det er sikkert 10 år siden jeg har fått den servert av andre og jeg husker derfor ikke hvordan andres pavlova ser ut.

Kanskje jeg rett og slett er for kritisk til egne prestasjoner på kakefronten :knegg:


#6

Fibi sa for siden:

For å unngå at kremen renner over alt kan man lage "grop" i marengsen før den stekes. Nesten som en slags paiform. :jupp:


#7

Tangina sa for siden:

Den synker som regel sammen noe, men mn erfaring er at jo lenger jeg pisker, jo høyere blir den. Krem og vaniljekrem legger jeg lagvis, vaniljekremen nederst.


#8

LilleLeo sa for siden:

Den flyter alltid litt utover uansett. Jeg bruker Nigellas oppskrift og den blir alltid bra!


#9

Synnemor sa for siden:

Tror jeg skal prøve å legge vaniljekrem under og krem oppå jeg også, kanskje det blir mindre flytende hvis en unngår å blande.


#10

Synnemor sa for siden:

Det var jo smart! Litt for sent denne gangen : 5 min igjen å steke: , men skal huske på det til neste gang.

I dag ser marengsen faktisk bra ut foreløpig, den har nesten ikke sunket sammen i det hele tatt og er riktig høy og fin. Håper det varer! Har brukt en litt annen oppskrift og stekt på lavere temp. Tidligere har jeg stekt på 160 grader, nå varmet jeg opp ovnen til 250 grader og senket den til 100 grader da jeg satte marengsen inn. Ovnen min steker "fort" , så tidligere har jeg måttet ta ut marengsen etter 50 min i stedet for etter 60 min som oppskriften sier for å unngå at den ble for mørk. Muligens er det bedre med lang steketid på lav temp. for å få godt resultat.


#11

Tangina sa for siden:

Det pleier jeg og å gjøre, med godt resultat.

#12

Pebbles sa for siden:

Isetdet for å blande vaniljekren og krem, kan jeg varmt anbefale et lag med eggekrem under vanlig krem. Jeg bruker en oppskrift fra "Det søte liv" på nettet.


#13

Erica sa for siden:

Marengsen siger alltid litt utover, ja. Og stekemetoden du har brukt i dag er best- høy temp før kaka er inne i ovnen, også senke tempen etterpå. Kan egentlig skru den helt av også.

Når det gjelder vaniljekremen så anbefaler jeg å lage hjemmelaget eggekrem av eggeplommene, med vaniljestang i. Den blir stivere i konsistensen enn kjøpevaniljekrem, og smaker veldig godt.


#14

Synnemor sa for siden:

Jeg lot marengsen stå i ovnen etter at jeg hadde slått den av, tok den nettopp ut nå. Har seget en del i dag også, men er langt ifra flat på noen måte. Trolig er det bare slik marengs oppfører seg.

Skal prøve å lage eggekrem en gang, Synnemormannen har glemt å kjøpe vaniljekrem så kanskje jeg prøver allerede når denne kaka skal ferdiglages i morgen!:jupp:


#15

Nera sa for siden:

Det er også lurt å bruke ørlite salt når du pisker eggehvitene. Da holder de seg stive lenger, og pavlovaen blir absolutt ikke flat, heller fluffy. Jeg bruker også Nigellas oppskrift.


#16

Synnemor sa for siden:

Jeg brukte salt sist gang, men ikke i dag da jeg fulgte en annen oppskrift. Den ble høyere i dag enn ellers faktisk, men tror kanskje lang steketid med lav temp. gjorde utslaget.


#17

GydaG sa for siden:

Jeg har motsatt problem jeg, min hever alltid og blir for stor for alle kakefat. Begriper virkelig hvordan jeg klarer å feilberegne det der hver gang, altså.
Skal forresten lage sånn i morgen jeg også, og med eggekrem av plommene med vaniljeekstrakt i blir det helt perfekt konsistens på kremen syns jeg.


#18

Flubby sa for siden:

Har du pisket marengsen lenge nok? Jeg pisker alltid til alle sukkerkorn har løst seg opp, og har aldri opplevd flat pavlova. 6 eggehviter, 250 g sukker. Ikke noe salt eller stivelse.
Jeg lager dessuten kant på marengsen slik at kremen ikke renner ut.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.