Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Meat free monday 2012 - vegetaroppskrifter

#1

Tallulah sa for siden:

I 2012 skal vi spise vegetar en gang i uka, minst! Være med?

Derfor trenger vi en tråd med vegetaroppskrifter. Bring it on, din beste vegetaroppskrift!

:vilha:


#2

Nextlife sa for siden:

Vi har 1-2 vegetariske måltider i uken, men ikke alltid det blir mandager. Håper på mye god inspirasjon her. :)


#3

Blå sa for siden:

God ide.

Jeg kan starte med sheperds pie med sopp.

Skjær champignon i biter og stek dem i smør. Når de er passe stekt, sper du med mel, salt og litt chilipulver og melk til en ganske tykk saus.

Lag potetstappe.

Ha champignonene i bunnen av en høy ildfast form med potetstappen oppå som lokk. Ost oppå potetene. Stek på 200 grader i ca 10 minutter.

Server med salat.

Ikke akkurat lavkarbo, men veldig godt.


#4

Tjorven sa for siden:

Jeg liker tanken, men siden knerten ikke spiser grønnsaker så lar det seg ikke gjennomføre. Mannen og jeg spiser vegetar en middag annenhver uke. De andre måltidene hadde egentlig ikke vært så vanskelig å følge opp, egentlig.

Jeg har egentlig en del gode oppskrifter, så jeg skal lete litt.

Du burde søke opp halloumi her på FP. Jeg har lagt ut en god vegetaroppskrift med grillet halloumiost (som lot seg kombinere med grillet pølse til familiens minstemann).


#5

amylin sa for siden:

Jeg abonnerer her, for dette var jo en god idé.


#6

Filifjonka sa for siden:

Jeg har også planer om en grønnsaksdag i uka, så jeg følger med i tråden og legger sikkert ut noen oppskrifter etterhvert. Jeg har noen favoritter, men det er alltid gøy med mer variasjon og nye smaker.



#8

Lisa sa for siden:

Jøss, er det så uvanlig, eller skal jeg si vanlig å spise kjøtt eller fisk hver eneste dag altså? Vi er ikke veggiser men spiser ikke fisk eller kjøtt mer en kanskje maks 4 dager i uken vil jeg tippe. Men det kan jo også ha noe med det å gjøre at vi ikke er så nøye på å ha middag hver eneste dag, det blir en lettvind løsning minst en dag per uke og det blir alltid uten kjøtt/fisk (type speilegg, nudler osv.)

Men vesla har med seg venner hjem på besøk ganske ofte og da blir det mye barnevennlig mat som pasta og lasagne, de blir nesten alltid "vegetar". Bruker da fullkornsprodukter og lager deilig tomatsaus eller sauser med ost. Skjærer opp grønnsaker så det alltid er et utvalg av forskjellige ting de fleste liker noe av. Ofte lager jeg taco til de også og da kan godt være jeg bruker Quorn farse, som er et vegetarprodukt.

Siden jeg selv prøver å unngå for mange karbohydrater tar jeg ofte f.eks squash, røde og gule paprika, gode tomater, rød løk og litt hvitløk og chilli og bare baker i ovnen med masse fetaost. Skjærer opp i fine biter og gjør det attraktivt, har over fetaosten siste ti minuttene. Saltflak og pepper.

I bunn og grunn baker jeg det aller meste av grønnsaker. Bakte søtpoteter er jo også kjempegodt. Indisk mat passer også utmerket som vegetarmat, og det spiser vi minst to ganger per uke. Da ofte linseretter og ost/spinat blandinger som funker finfint uten kjøtt.

Men fin tråd, trenger inspirasjon til mer variasjon i kosten.


#9

Dixie Diner sa for siden:

Jeg spiser vegetarisk (vel, vegansk da) 365 dager i året (366 i år), og blogger om nesten alt jeg spiser, i hvert fall det gode, hehe. Kanskje noen finner inspirasjon her. I tillegg har jeg mange følgere som ikke er veganere men melk- og eggallergikere.

En av mine næreste venner har jobbet som matskribent i mange år og driver en av Norges beste veganblogger, Vegetarbloggen, her er det utrolig mye bra, inkludert produkttester som jeg selv har deltatt i (grusomme bilder av meg, jeg er IKKE fotogen). Mannen hennes er fotograf og tar utrolig flotte bilder til bloggen.


#10

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg skal være med. Har hatt dette forsettet hvert år og det ender med posetomatsuppe eller at vi dropper hele middagen.
Men kanskje i år...!
Off, jeg er rævvadårlig på kjøkkenet altså.

Takk for linkene DD, de er lagret i favorittene mine. De hjelper meg sikkert å holde ut litt lenger enn vanlig - og alle monner drar jo! :)


#11

Filifjonka sa for siden:

Nei, det er ikke uvanlig at vi har middager uten fisk og kjøtt. Jeg tenker likevel å ha et litt mer bevisst forhold til å ha det minst en gang i uka, og prøve ut nye oppskrifter først og fremst med grønnsaker og linser/bønner, ikke pasta eller ris.


#12

amylin sa for siden:

Uvanlig for meg. Har som regel med noe kjøtt eller fisk i middagene jeg lager.


#13

Luftslottet sa for siden:

Vi er med, men ikke nødvendigvis på mandager. Når vi har middagsgjester, er det som regel vegetarianere, så det blir oftere vegetar på andre dager.

Kanskje vi kan ha en vegetar-tråd med hva du spiste til middag?

Blant vegetarmaten vi er glade i, finner vi vegetarvarianten av quiche, hjemmelaget tomatsuppe, hjemmelaget blomkålsuppe, falafel, ferdige vegetargreier fra helsekosten (linsebiffer, sesamnuggets, basilikapuckar, denslags), vegetarlasagne, stekte rotfrukter etter denne oppskriften, stekt ris.


#14

Fintdethei! sa for siden:

Spennende, her skal jeg henge litt. Jeg har lyst å lære meg noen enkle, gode og barnevennlige supper.


#15

amylin sa for siden:

Den oppskriften emd stekte rotgrønnsaker så virkelig god ut.


#16

tante Veronica sa for siden:

Har strevd litt med dette i tankene. Lurt litt på hvordan en lager fullverdige middager uten proteiner fra kjøtt eller fisk. Vi spiser gjerne noe enkelt i løpet av uken, men jeg har aldri helt god samvittighet med å bare servere grøt, pannekaker eller speilegg. Føler liksom at både en voksen mann og barn i vekst "trenger" litt mer enn det.

Abbonerer på denne tråden, og følger spent med :)


#17

Dixie Diner sa for siden:

De suppene som går mest igjen her i huset, er hjemmelaget tomatsuppe og blomkålsuppe. Mannen min liker ikke sistnevnte (går det an?!), men tomatsuppen går ned på høykant, og barna elsker begge suppene. Er jeg skikkelig i husmorhjørnet lager jeg focaccia eller noe til suppen også.
Bruker endel tofu, lager feks. "bacon" og "eggerøre" av det, som smaker såpass likt originalene at jeg har lurt begge ungene. :knegg: Veldig godt.


#18

Tvillingmammahilde sa for siden:

Hjemmelagde supper går det masse av her hjemme. Kremet potetsuppe. Gulerotsuppe, jordskokk suppe. Prøver å bruke de grønnskakene som det er sesong for. Får veldig skryt av gulerotsuppa og den er superenkel. Stavmikseren er en god venn:)
1kg gulerøtter
4 poteter
1l buljong( bruker å koke masse og fryse ned i melkekartonger men går fint å bruke kjøpevarianten)
1 gul løk
4 båter hvitløk
1 boks kokosmelk
Salt og pepper
Smør
Håper det smaker:)
Ps. Bruker å lage parmabrødpinner som jeg serverer til.


#19

Turban Smukk sa for siden:

Vi har også minst et par kjøtt/fiskefrie middager i uken, men som regel ikke på mandager, da er det ofte rester fra søndagsmiddagen som oftest er med kjøtt eller fisk. Som vanlig husker jeg ikke hva vi pleier å spise, så jeg vil også henge her for inspirasjon. Det jeg tror vi spiser mest av er diverse supper, men enkelte av dem er nok ikke strengt vegetariske ettersom jeg ofte bruker kyllingkraft (dvs fond fra flaske eller kartong) i dem, men det kan jo lett erstattes av grønnsakskraft. Tomatsuppe og linsesuppe/-gryte er nok gjengangere, og jeg er veldig glad i potet- og purreløksuppe, men det er dessverre ikke datteren min (og dessuten synes jeg den er best med litt sprøstekt serranoskinke på toppen, og da er det plutselig ikke Meatfree Monday lenger, kan man si. Men ristede valnøtter er en god erstatning).


#20

Tallulah sa for siden:

Det ikke være mandager, altså. Meat Free Monday er bare et begrep. Vi spiser heller ikke kjøtt hver eneste dag, men jeg prøver å sette det litt i system, både med vegetardager og fiskedager.


#21

Interference sa for siden:

Jeg har som mål å bruke mer linser og bønner i matlagingen. :jupp:
Vi har allerede en til to kjøttfrie dager i uken, og det funker greit, skjønt det blir mye suppe eller omelettbasert mat da. Kjører da løpet helt ut og har kjøttfrie dager, ikke bare middagen men hele dagen.
Men altså gode linseoppskrifter tas mot med takk.


#22

Turban Smukk sa for siden:

Enkel chana masala (oppskrift funnet på nett, husker ikke hvor):

Ca 3-4 personer:

400 gr kikerter (1 boks ferdigkokte)

2 løk
4 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
2 ss garam masala
1 ts gurkemeie
2 knivsodder chilipulver (eller etter smak)
salt
matfløte

Chapati
500 gr sammalt hvete (fin)
Ca 3 dl vann
litt salt

Skjær løk og hvitløk og fres i ca ½ dl olje. Tilsett krydder og tomater, kikertene til slutt. Ha i litt fløte og ev. karri, og la det surre i ca 10 min. Serveres med chapati/nanbrød og/eller ris. Raita er også godt til - lages enkelt ved f.eks å blande revet slangeagurk, litt hakket vårløk eller grønn chili og masse hakket mynte i matyoghurt. 

Chapati
Bland mel og salt, tilsett vann. Deles i størrelser som boller og kjevles i størrelser tilsvarende lomper. Stekes på sterk varme i tørr panne ca 1 min. på hver side. Snu ofte.


#23

Dixie Diner sa for siden:

Det Interference sier er interessant; dere som kjører Meatfree Monday (samme hvilken dag det er), gjelder det hele dagen eller kun middagen? Begrepet gjelder vel egentlig for hele dagen, selv om alle monner drar, selvsagt.


#24

Filifjonka sa for siden:

Det gjelder for min del bare middagen, har ikke noe prinsipp om hele dagen eller minst mulig kjøtt sånn generelt. Men jeg spiser veldig lite kjøtt og fisk utenom middag, så i praksis er det som regel det uansett. Jeg spiser nesten aldri kjøttpålegg. Og egg og melk er lov, jeg kommer aldri til å bli veganer (eller vegetarianer). En middag eller to i uka med full fokus på grønnsaker syns jeg er bra likevel.


#25

Interference sa for siden:

Mhm men jeg er nok litt i gråsonen da, siden jeg faktisk bruker melk og egg.
Prøvde meg på havremelk men fyttihælvete så vondt det smakte. :skremt:


#26

Turban Smukk sa for siden:

Det kommer an på. Jeg spiser generelt ganske lite kjøtt, så ofte blir det hele dagen, ja. Samtidig lager jeg kjøttfrie middager basert på det samme utgangspunktet som alle andre middager, nemlig at det er akkurat dét jeg har lyst på den dagen, en oppskrift jeg synes høres god ut og har lyst til å prøve eller lignende. Jeg tenker aldri på at i dag skal vi ikke spise kjøtt, liksom, det er bare en slags bivirkning. :knegg:


#27

Dixie Diner sa for siden:

Ja, jeg drikker ingen typer melk, både kumelk og plantemelk smaker heslig synes jeg. Barna liker det, men jeg har aldri drukket ren melk av noe slag, pføy! Men sjokolademelken fra Alpro er god, flere ikke-veganske venner av meg drikker den fordi den er så god. Det er vel stort sett den eneste, og sjokolademelk er jo ikke hverdagsdrikke uansett, hehe. I mat går det fint da, merker ikke forskjell der.


#28

Interference sa for siden:

Det var i mat jeg mente, omelett faktisk. Og i kaffen. :skremt:
Men jeg skal prøve mandelmelk en dag jeg føler jeg har ork til å lage det, men aldri mer havremelk og jeg må finne noen som vil ha de to kartongene jeg har igjen.


#29

Chanett sa for siden:

Det går an. gift med en

Vi er ikke flinke med kjøttfritt. Det er ikke min feil. Dog slo en ting uventet an. Kornkarbonadene til Ingrid Espelid. Med hjemmelagetpotetmos og diverse grønt. Jeg tror jammen vi skal ha det en dag denne uka.


#30

Dixie Diner sa for siden:

Åh, jeg har ikke prøvd havremelk i mat tror jeg. Jeg liker havre, men havremelken synes jeg ikke smaker noe godt. Brodern elsker havremelken med sjokolade, jeg ble ikke imponert. Mandelmelk lager jeg ofte, kjempeenkelt. Bruker det i smoothies, men ikke så mye i matlaging da, bruker soya for det meste (jeg vet du ikke bruker det), for det blir fyldigst. Prøvde risfløte i en gryte en gang, men det smakte rumpe, så jeg holder meg til soyafløten. Havrefløten er forresten utrolig nok kjempegod, det samme med havrevaniljesausen. Bedre enn vanlig vaniljesaus. :nam:


#31

Dixie Diner sa for siden:

Måtte google på de kornkarbonadene nå, nam. Må bare finne noe å erstatte eggene med, men det skal ikke være noe problem. Høres gode ut! Forresten så lager jeg en digg Shepherds pie av bla. linser, spiste meg nesten ødelagt på den sist jeg laget den. Veldig godt likt av resten av familien også, tror vi skal ha den i morgen (ligger på bloggen).


#32

Interference sa for siden:

Jeg har havrefløte og, smakte like vondt. :sparke:
Risfløte er i beste fall merkelig. :knegg: Og soya er ikke for meg.
Jeg bruker dog en del kokosmelk/krem da, det er godt men passer ikke til alt.


#33

Interference sa for siden:

Legg ut oppskrift?


#34

Dixie Diner sa for siden:

Var det den du pisker opp, den som blir krem? Visp, heter den. Kjempegod, men det er jo selvssagt smak og behag. :) Kokoskrem er digg!

www.nrk.no/mat/1.6142069

Jeg kommer nok til å krydre dem mer da, høres kanskje ørlite
smakløse ut. Mulig det bare er jeg som er så vant med å bruke mye krydder.


#35

Chanett sa for siden:

Jeg mener at jeg hadde hvitløk i mine.


#36

Interference sa for siden:

Øh det står havrefløte på den, tror jeg. Husker ikke helt siden det er en liten stund siden jeg så på den. (Havnet inderst i kjøleskapet) De er fra gogreen da, hvis det hjelper. :O


#37

Dixie Diner sa for siden:

GoGreen ja, det er nok den.
Hvitløk er et must. Jeg tror jeg har hvitløk i 99 % av maten jeg lager. :knegg:


#38

Chanett sa for siden:

Jeg også. Sønnen tror ikke at han spiser hvitløk. Jeg lar ham tro det.


#39

Lavender sa for siden:

Mandag er vår spagetti bianco dag. Spagetti, olje, sitron, pinjer, tørket tomat, hvitløk, flat persille, charlottløk eller vårløk. Parmasan på toppen.


#40

amylin sa for siden:

For min del, siden jeg nå ikke har hatt Meat Free Monday, så kommer dette til å gjelde middagen.


#41

Tallulah sa for siden:

For meg gjelder det middagen, jeg spiser ikke noe særlig kjøtt ellers. Jeg har heller ikke noe mål om at det skal være veganer-mandag, og syns ikke det er i gråsonen å bruke egg og melk.


#42

Turban Smukk sa for siden:

Jeg er enda mer gråsone og kaller min tomatsuppe kjøttfri selv om jeg har litt kyllingkraft i den. Jeg ville selvsagt ikke servert den til Dixie eller andre vegetarianere/veganere, men Meat Free Monday er for meg middager som ikke er basert på kjøtt eller fisk, selv om jeg sikkert tøyer begrepet litt langt.

Jeg fortsetter med en sørindisk grønnsakscurry. I motsetning til den forrige jeg postet, som vi har ofte, har jeg bare laget denne én gang og jeg har notert at den ble litt tam, så neste gang skal jeg være litt rausere med krydderiene. Jeg tror oppskriften er til to personer.

1 ts sennepsfrø
2 ts chana dhal (evt røde linser eller kikerter)
olje
1,5 dl hakkede hermetiske tomater
1,5 dl kokosmelk
1 hakket grønn chili
1 bit hakket frisk ingefær
2 ss cashewnøtter
1 ts garam masala
1 ts salt
1 liten bunt koriander
1,5 dl vann
1 liten blomkål i buketter
2 gulrøtter i terninger
en neve aspargesbønner, sukkererter eller frosne erter

Kjør tomater, kokosmelk, chili, ingefær, cashewnøtter, garam masala og salt til saus i foodprocessor. Tilsett koriander og kjør litt til.

Varm oljen i en gryte. Ha i sennepsfrø og chana dhal. Når sennepsfrøene popper, ha i saus, grønnsaker og vann. La koke til grønnsakene er såvidt møre, 5-7 (?) min. Rør et par ganger underveis. Server gjerne med ris med hele krydder:

olje
1 middels løk i halvskiver
1/2 kanelstang
3 kardemommekapsler
2 nellikspiker
1 laurbærblad
1/2 ts hele pepperkorn
1/2 ts hele spisskummenfrø
2 dl brun basmati- og villrisblanding
4 dl vann
salt

Varm oljen i en gryte. Ha i de hele krydderne og rør om. Ha i løken, og stek ved middels varme til den er myk og lysebrun. Ha i ris, vann og salt, kok ved svak varme under lokk i ca 25 min eller til risen er mør. Fyll en kaffekopp e.l med ris og hvelv den på tallerkenen.


#43

Benzo sa for siden:

Denne oppskriften på falafel er veldig god.


#44

Turban Smukk sa for siden:

Den skal jeg prøve! Datteren min har etterlyst falafel i hele høst, men jeg har aldri fått surret meg til å forsøke. Er det veldig vanskelig å få dem til å henge sammen?



#46

Benzo sa for siden:

Nei, det gikk greit. Stekte dem på middels varme.


#47

Turban Smukk sa for siden:

Takk for tips!


#48

Dixie Diner sa for siden:

Jeg lager mye falafler, det er så godt. Ofte jukser jeg også, og kjøper frosne. Ikke alle er gode (og den ferdigmixen fra Orgran er grusom), men Nutana sine "spicy falafel" er utrolig god, jeg sikler bare jeg tenker på dem!


#49

Turban Smukk sa for siden:

Nam! Det ligner litt på min "fattigmannspaghetti", som jeg lager omtrent sånn til to personer:

1,5 dl god olivenolje
2 fedd fersk hvitløk, finhakket
2 store friske chili, finhakket
masse bladpersille, finhakket
Salt og nykvernet sort pepper (masse)

Varm opp oljen i en liten kjele, ikke la den koke.Ha i hvitløken sammen med litt salt, og la det frese mens du rører rundt til hvitløken får en lys gyllen farge. Ikke la den bli brent, da blir smaken bitter.
Rør deretter inn chilien og la den avkjøles i ca et halvt minutt, før du vender blandingen inn i pastaen. Bland inn persillen og dryss rikelig med nykvernet sort pepper over. Ekstremt enkelt, kanskje ikke så veldig næringsrikt, men veldig godt!


#50

Dixie Diner sa for siden:

Mmm det er knallgodt, det har vi også endel. Jeg lager også Carbonara med tofubacon i stedet for vanlig, det er så godt at åtteåringen min valgte den som bursdagsmiddag i fjor, da hun fikk velge 100 % fritt hvilken middag hun ville ha. :nam: Tofubacon/facon har revolusjonert hele veganlivsstilen min. in love


#51

Tallulah sa for siden:

Min intensjon bak å spise mer vegetarisk går ikke bare på sunnhet, men også miljø. Derfor er det uaktuelt å erstatte kjøttet med ulike soyavarianter. Vi kan spise det innimellom, men ikke særlig ofte.


#52

Dixie Diner sa for siden:

Min hensikt går også på miljø, og dyr. Ikke sunnhet, selv om det er en fin bivirkning. Synes denne var litt interessant, kom over den i går. Google translate:

På mandag 13.12.2011 ble det presentert på en pressekonferanse en fersk Seri studie. Målet med denne studien var å muliggjøre en seriøs sammenligning mellom den miljømessige bærekraften i tørre soyaprodukter og kjøtt, på grunn av at uakseptabelt høyt forbruk av kjøtt på våre breddegrader gir et betydelig bidrag til klimaproblemet. Ble beregnet for soya granulater ulike miljøindikatorer som fornybare og ikke-fornybare ressurser, land og vann forbruk og CO2 utslipp.

Resultatet: kjøtt kan ikke holde tritt sammenlignet med tørre soyaprodukter. Utskifting av kjøttdeig med soya granulater gir en reduksjon av CO2 utrolige 90 prosent.

Nå stor det vel ikke så mye om tofu der, men det meste av soyaen vi spiser dyrkes i Europa, i motsetning til det meste av dyreforet, som dyrkes i regnskogen, etter det jeg har forstått.


#53

Tallulah sa for siden:

Interessant Dixie, jeg skal titte på den. Men hvem er Seri?

Jeg tenker ikke bare på hvor det er dyrket,men også transport. Det blir på ett vis litt uinteressant om det er mer miljøvennlig enn kjøtt, om det fremdeles er betydelig mindre miljøvennlig enn kortreiste sesonggrønnsaker, f.eks.


#54

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har ikke vært borti den siden før, så den for første gang i går. En ernæringsfysiolog jeg kjenner (som også er veganer), ga meg linken. Hun er svært opptatt av helse og miljø, spesielt sistnevnte. Uansett er det veldig interessant og jeg sluker alt jeg kommer over av info om dette temaet hele tiden.


#55

Interference sa for siden:

Jeg leser mye om hvor farlig soya er for tiden, og ønsker meg et alternativ som ikke er soyabasert.


#56

Tallulah sa for siden:

Hva som er mest miljøvennlig er jo supervanskelig, det er til å bli helt svimmel av. Kortreist trenger ikke være mer miljøvennlig om det dyrkes utenfor sesong, f. eks.
Jeg prøver å finne en oversikt over hva som er sesonggrønnsaker i landene vi importerer fra, sånn at jeg kan spise ting som hvertfall ikke har brukt opp masse energi, selv om det transporteres.

Jeg liker tofu, men siden jeg rett og slett ikke er så god på å lage vegetarmat, så trenger jeg å utfordre meg selv på det, og ikke bare erstatte kjøttet med soya med kjøttsmak.


#57

Dixie Diner sa for siden:

Jeg leser mye om hvor lite farlig soya er, virker som om det er svært delte meninger om det, men hver og en må selvsagt bestemme hvor lite eller mye soya de vil spise, det er jo klart. For min del synes jeg havre er best når det gjelder fløte og vaniljesaus, men melken er ikke noe god (der er vi jo enige og, hehe), mens risfløte smaker rumpe. Rismelk er ikke så ille, men det er så tynt.
Risgrøt laget på kokosmelk er forresten knallgodt! Nå bruker jeg kokosmelk og soyamelk da, men har snakket med folk som har laget den kun på kokosmelk, og den blir så kremete og god, bedre enn vanlig risgrøt. Smaker ikke så voldsomt kokos heller, bare et hint.

I USA har de mye mer enn her, tror nesten jeg må flytte dit altså!


#58

Dixie Diner sa for siden:

Her er et blogginnlegg om akkurat det (det er et gjesteinnlegg og har ingenting med det politiske partiet å gjøre altså), og der linker hun til en side med oversikt over hva som er i sesong når i Skandinavia.


#59

Nextlife sa for siden:

Jeg er ikke fan av erstatningsprodukter, og i alle fall ikke soya så det blir ikke aktuelt å bruke for mitt vedkommende.

Mitt mål med å ha vegetariske retter er rett og slett å redusere kjøttforbruket (både av helsemessige og miljømessige årsaker), få i oss mer grønnsaker og for variasjonens del.
Ettersom det er målsetningen min, og ikke det å leve etter vegetariske eller veganske prinsipper blir nok noen av rettene kvasivegetarisk med f. eks kylling/oksekraft, baconstrø på suppa o.l.


#60

ingling sa for siden:

Her var det mange gode oppskrifter! Vi har stort sett en vegetarisk middag i uken, men nå er det visst lenge siden, så da er det greit med litt inspirasjon. Jeg har tenkt å lage denne suppen til middag i dag. Svigermor lagde den her om dagen, og den var supergod! Mannen trodde han ikke likte tomatsuppe til han smakte denne. :humre:


#61

Tallulah sa for siden:

Du glemte linken, tror jeg.

Jeg tror vår primære veggisdag blir på onsdager. Mandag er restedag etter helgen, og fisk på tirsdag og torsdag.


#62

Dixie Diner sa for siden:

Jammen gjorde jeg det, har rettet opp i det nå.
Nøttestek er forresten utrolig godt, vi hadde det på julaften. Denne versjonen. Det er samme versjonen som de har på julemenyen på Resept, den helveganske restauranten her i Stavanger. Utrolig god mat, fikk terningkast 6 i Aftenbladet i fjor. Jeg har flere kjøtteter-venner som spiser der fordi maten er himmelsk. Anbefales. :)


#63

Tallulah sa for siden:

takk for link, Dixie. Bare et lite OBS! på den. Danmark og Sør-Sverige ligger så mye lenger sør enn oss, at man nesten ikke kan sammenlikne sesongene. I Sør-Danmark høster de gjerne de første potetene i mai, og dyrker to runder til. Listen må derfor kun sees på som sesong av grønnsaker fra Danmark og, Nord-Tyskland.


#64

Dixie Diner sa for siden:

Åja søren. Tar gjerne imot en link som er aktuell for oss her i Norge om noen har.


#65

Tallulah sa for siden:

Jeg dyrker jo endel grønnsaker selv, og mange av frøfirmaene holder til i Skåne. Klimaet er såpass anderledes der at mye av det som går lett å dyrke der, er kjempevanskelig her. Jeg kjøpte også noen grønnsakshageblader i London nettopp, og oversikten deres over hva man kan gjøre i januar kan jeg utsette til mars-april. :knegg:


#66

Mrs. Longbottom sa for siden:

åhnå kom jeg plutselig på at vi kanskje blir parsellbuddys i år, om vi har flaks. :D


#67

Tallulah sa for siden:

:hyper: Hvor mange år har dere stått på liste nå?


#68

Mrs. Longbottom sa for siden:

3 år.


#69

Tallulah sa for siden:

Ja, da vil jeg tro dere får i år. Følger du dem på Facebook?


#70

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, nå så :o


#71

Interference sa for siden:

Tomatsuppe:

1 løk
4 hvitløksfedd (eller mer om du ønsker, jeg hadde bare 4 igjen)
1 boks hakkede tomater
1 glass tomatpure
1 boks mais
1 boks kikerter
1 boks kokosmelk
salt, pepper, chili explotion
cocosa til steking
vann
Grønnsaksbuljong

Surr løk og hvitløk i cocosa til løken er myk, sleng oppi tomatene og halvparten av tomatpureen. Lag puré av kikerter og mais, sleng i suppen.
Ha i 2 buljongterninger, og 2 tomatbokser med vann. La koke godt opp.
Sleng så oppi kokosmelken, og 1-2 ts chilli explotion eller chillipulver eller kayennepepper eller hva du nå måtte ha eller like av chillikrydder, salt og litt pepper. La koke litt mens du smaker til med mer tomatpure, krydder, vann eller eventuelt en liten fløteskvett. Stavmiks suppen til den blir jevn og fin og tilsett eventuelt kokt pasta.

:nam:


#72

Filifjonka sa for siden:

I dag hadde vi ovnsbakte rotgrønnsaker med salat og sprøstekt rugbrød, som noen la ut link til i starten av tråden et sted. Det var virkelig utrolig godt. Jeg brukte poteter, søtpoteter, gulrøtter, kålrabi og rosenkål. Rugbrødet stekte jeg sprøtt med litt olivenolje, salt og bittelitt flytende honning.


#73

nokon sa for siden:

I dag har vi spist ein enkel vegetarrett: Eit brokkoli (ein brokkoli? Nå blei eg litt usikker?), to paprikaer, ein løk, ein boks vannkastansjer og ein boks bambusskudd, ein pakke sukkererter. Grønnsakene blir wokka og så har vi oppi ein pose santa maria kryddermiks for grønn karri og ein boks kokosmelk. Her serverest det med eggnudler til. Og så lenge ein er litt forsiktig med sausen og nudlene, kan ein nesten spise ubegrensa med grønnsaker med deilig kurrysaus.

Eg er også veldig glad i denne "Red lentils, chickpeas and chili soup", som er veldig mettande og god.

Denne gulrotsuppa er også veldig god. Her bytter eg ut fløten med creme fraishe, då blir ho litt friskare. Denne står det kylling i oppskrifta men ho kan lagast både med og utan kylling. Ho held seg godt i frysen, og kan godt frysast ned i porsjoner til lunsj.

Dei fleste tomatsausar til pasta og ris og liknande, går det fint å erstatte kjøtt med bønner. Eg lager gjerne pastasaus med brune bønner løk og tomater som eg moser med stavmiksar, kryddrar med oregano, basilikum, pepper etc. og har oppi rivne gulrøtter og stangselleri-biter eller liknande.

Ovnsbakte grønnsaker lager eg også ofte. Ei blanding med litt potet og mykje andre grønnsaker i ildfast form.


#74

Nextlife sa for siden:

I går hadde vi pannekaker og blåbærsyltetøy (vel, det var både hvitt mel og sukker involvert, men kjøtt er det jaffal ikke) og i dag hjemmebakte pita med hva man vil ha av grønnsaker, revet ost og ulike diper og sauser.


#75

Dixie Diner sa for siden:

Håper ikke det er teit at jeg linker til bloggen av og til, det er liksom der oppskriftene jeg bruker ligger, så slipper jeg å skrive dem ned her på nytt. Lesere har jeg mer enn nok av, så det er ikke det jeg er ute etter, hehe.

I dag hadde vi kikert-karbonader. De er steike gode, har fått masse skryt for dem. Laget opp mange så jeg har pålegg og lunsj til jobb i noen dager. :nam:


#76

nokon sa for siden:

Dersom du bytter ut kjøttet med linser eller bønner, får du ganske proteinrike måltid likevel. Grøt og pannekaker er jo ikkje spesielt proteinrikt, så eg kan vere einig i at det kanskje ikkje er heilt "fullverdige" middager. Men vegetarrettar med mykje linser og bønner, kikerter eller andre proteinkildar er veldig mykje meir mettande enn grøt.

Vi begynte med Meat Free Monday for eit år sidan. Det har balla på seg til 2-3 vegetarmiddager i veka, og fleire fiskmiddagar også. Det er litt arbeid til å begynne med, for ein må utvide oppskriftsrepetoaret og tenke litt annleis, men når ein kjem inni det, er det heilt greit å spise seg mett utan kjøtt.


#77

nokon sa for siden:

Eg har allereide lagra bloggen din og er glad for tipset.


#78

Dixie Diner sa for siden:

Jepp, jeg gikk jo fra hardbarka lavkarbo-tilhenger (av den svært fettrike typen, LCHF), og rett over på veganisme på dagen, for snart 1 år siden. Det tok jo selvsagt litt tid å forandre tankegangen, men plutselig er man godt inni det og det går som en lek. :)


#79

nokon sa for siden:

I eit etikk- og miljøperspektiv, liker eg slike overganger! Eg synest LCHF er superegoistisk, og skjønner ikkje korleis folk kan forsvare eit så ressurskrevjande kosthold.

Eg kjem nok aldri til å bli hundre prosent vegetarianer, eg er liksom ikkje villig til å gi slipp på kjøtt i festmiddagar. Men til kvardags har vi nesten slutta å bruke raudt kjøtt her heime. Vi har kanskje ein middag med raudt kjøtt kvar tredje veke. Elles er det mykje vegetar og fisk og litt kylling og kyllingkjøttdeig innimellom.


#80

Kitty Bastard sa for siden:

Holy moly, det så godt ut.
:føre opp på middagslista:


#81

Interference sa for siden:

Oh de burgerne så digg ut!
Kan man sløyfe sellerien og paprikaen ute for store mangler mener du Dixie?


#82

Dixie Diner sa for siden:

Ja det vil jeg tro at du kan, jeg hiver i grunnen oppi det jeg har tilgjengelig. Skikkelig restefest-burger! Jeg elsker sellerien og paprikaen i burgerne, men jeg vet jo at du ikke tåler paprika. Bare bytt ut med ting du liker, det kan liksom ikke bli feil uansett. :nam:


#83

Dixie Diner sa for siden:

Her er flere burgere, noen med TVP men også mange laget av bønner/linser og lignende. Og her er masse middager med bønner og linser. Jeg elsker belgfrukter altså, det er så godt og anvendelig, kan jo lage ALT med det!
Lentil-walnut-burgerne er digg, anbefales.


#84

Interference sa for siden:

Jeg lurer på å blende inn maispure kanskje, og squash kanskje, eller blir det for soggy? Kan jeg bruke cocosa i stedenfor olivenolje?

Linse/nøtteburgere høres digg ut!


#85

Dixie Diner sa for siden:

Det er bare å prøve, blir det for soggy kan du blande i litt mer maizenna eller noe. Jeg har kommet frem til mange gode oppskrifter bare ved å prøve meg ut. Det er litt dumt når det går skeis, men det gjør det sjelden siden det bare er å tilsette litt mer tørt om det blir for vått, og motsatt. Høres godt ut med maispuré og squash. Jeg hadde maispuré i noen burgere jeg laget i sommer, ble kjempedigg!


#86

Appelsin sa for siden:

Vi pleier å ha bruschetta med to typer fyll. Egentlig er det kanskje med kveldsmat-aktig, men det fungerer greit som middag også og særlig når det går mot vår.

Fyll 1:
2 avocado
4 store tomater
1/2 rød chili (eller mer om barna liker det)
4 vårløk
noen never hakket frisk basilikum
1/2 lime
salt
pepper

Alt hakkes og blandes godt, smak til med salt/pepper.

Fyll 2:
1 eple
1 løk

  • hakkes opp og stekes i stekepanne på svak varme til mørt, og blandes sammen med:
    8 cherrytomater
    125 g fersk mozarella
    frisk timian
    salt
    pepper

Skjær opp grovt brød (vi bruker havrebrød som er helt grovt),
pensle med en blanding olivenolje, salt og hvitløk,
stek til gylne på 200 grader med varmluft.


#87

Interference sa for siden:

Problemet er jo at jeg lever med kresen og enda mer kresen, så hvis det ikke er perfekt første gangen så prøver de ikke igjen. :mumle:


#88

nokon sa for siden:

Eg har prøvd ut oppskrifta på quinoa-pakken til Go Green: 1 dl. Quinoa, 1 boks hakka tomat, 1/2 rødløk, 1 boks ananas og 1 hakka chili. Det blei ein veldig god sweet-chili-saus liknande smak på den sausen. Den oppskrifta skal arkiverast og brukast igjen.


#89

Dixie Diner sa for siden:

Haha, kjenner til det. Bor selv med tre sånne. :knegg:/:sur:
Du kan jo øve deg litt, lage bare en halv/tredjedels porsjon feks. Jeg bruker gjerne en hel søndag på kjøkkenet der jeg prøver ut forskjellige ting.

Åh, jeg elsker den med krydret couscous. :nam:


#90

Interference sa for siden:

Jeg har da ikke mulighet for en dag på kjøkkenet med minstemannen i hus. :knegg: Han er jo mammadalt så det holder.


#91

Dixie Diner sa for siden:

Åja, du har jo baby. :knegg:


#92

nokon sa for siden:

Krydra couscous? I tillegg til quinoaen?


#93

Dixie Diner sa for siden:

Nei, jeg misforstod deg, trodde du mente disse mixene fra Go Green med couscous og quionoa, helt til det gikk opp for meg at det er jo couscous og bulgur. Disse her.


#94

Dixie Diner sa for siden:

I dag har jeg forresten vært på Resept og spist vegansk indisk mat. Fantastisk god mat, jeg elsker Resept! :hjerter:


#95

Nextlife sa for siden:

Potet,- og purreløksuppe garnert med surret rødløk, mais og paprika.

Koker 1 purre og 6 store mandelpoteter, stavmikser dette og sper ut med fløte, smaker til med salt, pepper og chili.
Dessuten angrer jeg på at jeg ikke satte deig til eltefritt brød i går, det ble bare kejdelige grove skiver til suppen.

Ungdommen i huset har tidvis spesielle behov i kostholdet, nå må vi kjøre på med proteiner, så hun fikk kjøtt i dag.


#96

Kanina sa for siden:

Middagspannekaker hadde jeg i dag. :D Pannekaker (egg, mel, melk) stekes, og fylles med hjemmelagd tjukk tomatsaus (med hvitløk og løk, lagd i går..), hakket spinat (fra fryseren), og stekt champignon! Det var overraskende godt og anbefales herved (hvis man ikke er veganer, så klart).


#97

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har laget noe lignende uten egg i pannekakene, de blir helt like vanlige pannekaker. Utrolig godt. :)


#98

Filifjonka sa for siden:

Jeg leter etter denne oppskriften men finner den ikke igjen. Det var så utrolig godt, lagde det flere ganger men så glemte jeg den til nå. Noen som husker hvor den kom fra?




Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.