På vegne av ufattelig mange vil jeg frambringe et ønske om oppskrifter på mange, deilige og lettvinte forrettoppskrifter. Kanskje aller mest sånne som man bare smekker sammen – poff! – av tre–fire ingredienser på fem minutter, men andre også, så klart. Det burde være mer forrett her i verden.
Skjær en torskeloin (Strøm) i tynne skiver. Smak til 1 ss crème fraîche med litt wasabi (skal ha tydelig, men ikke for skarp wasabismak). Anrett torsken utover fire tallerkner med striper av wasabiblandingen, striper av veldig god olivenolje, noen dråper limesaft, noen dråper soyasaus, litt maldonsalt og nykvernet pepper. Pynt med litt hakket gressløk.
2 dl fløte -piskes nesten til krem (bløt krem)
100 g rensede reker -hakkes
100 g røykelaks -hakkes
1/2 rødløk og en vårløk -hakkes
saft av en halv lime
salg og pepper
garnityr etter eget ønske, f.eks. salat, avocado, lodderogn, toast etc.
Alt blandes, og voila. :værsågod: Det smaker kjempegodt!
Skjær 1 boks foie gras i 1 cm tykke skiver (de fleste bokser er på 200 g eller 400 g, det er passe til omtrent 2 eller 4 personer)
Skjær et eple i tynne skiver
Skjær 4 skiver av en loff
Stek foie gras i tørr panne på medium varme, omtrent 1 minutt på hver side.
Ikke vask panna. Ha i epleskiver i panna, og la de få surre på middels til høy varme til de blir "bakt". Kok ut panna med litt (5-6 ss?) balsamico og en klype sukker. Anrett foie gras og epler på en tallerken, hell litt av balsamicomixen over eplene. Serveres med toast og gjerne litt salat. :nam:
Ellers er jo caprese veldig, veldig godt. Fifty-fifty gode tomater og god, fersk mozzarella i skiver, en splæsj olivenolje og noen basilikumblader, salt, pepper, og der har du det. Jeg nevner det bare fordi svigermor serverte meg caprese med koriander i stedet for basilikum i jula, og det var utrolig godt. (Det skadet heller ikke at de hadde noe utrolig fancy spesialimportert bøffelmozzarella.)
En skje creme fraiche på hver mini-toast, så en halv skje svart og en halv skje rød løyrom på creme fraichen. Pynt med rødløk, dill og sitron i bitte små biter. Smaker aldeles utmerket til bobler.
I går lagde vi denne, rask og veldig god. Jeg elsker kamskjell!
(Vi droppet riktignok soltørkede tomater i denne):
1 pakke ruccola
16 kamskjell (eller mer hvis de er små)
2 ss pinjekjerner (forsiktig ristet i tørr panne)
(4 store soltørkede tomater, i tynne strimler)
grovkvernet sort pepper
fersk parmesan
Rist kamskjellene gyldne i litt olje (kverne ørlite salt og pepper på), et par minutter på hver side, og anrett oppå ruccolabladene. Dryss over ristede pinjekjerner og tomatstrimler.
Ta noen gode tak med pepperkvernen og høvle tynne skiver parmesan på toppen.
Jeg kom på denne suppen da en nesten tilsvarende ble postet i stavmiksertråden. Jeg serverte den en nyttårsaften med champagne til. Oppskriften er fra Andreas Viestad:
Ertesuppe med champagne:
Forrett til 4 personer
Finhakk 1 løk og 1 fedd hvitløk, varm 1 ss smør i en stekepanne og stek dette til det blir blankt sammen med et laubærblad (ca 5 min). Hell over 6 dl kylling- eller kalvekraft (fond fra flaske eller kartong sammen med vann funker fint) og kok opp. Ha i en halv liter frosne (eller ferske, men ikke fra boks) grønne erter og 1/2 ts karri (eller ha i karrien sammen med løken) og kok til ferdig, ca 8 min. Mos med stavmikser til en jevn og luftig suppe. Hell i tallerkner og ha i en spiseskje pisket kremfløte før du serverer. Etter at du har servert, ha et halvt glass champagne i hver porsjon. Spis! Suppen blir nydelig irrgrønn, men må lages rett før servering da den kan miste fargen relativt raskt.
Det er mulig denne ikke kan regnes som en hverdags-forrett, men det kommer jo an på hvor glad man er i champagne. :D
Alle kaviartyper (og nå mener jeg ikke Kavli/Kalle) er kjempegodt med rømme, finhakket løk og sitron. Løyrom, lakserogn, ørretrogn, sevrjuga, beluga, alle prisklasser. Gjerne servert på små pannekaker for en russisk touch.
Vi lager en overraskende enkel og svært god forrett til nyttårsmiddagen.
Kamskjell på jordskokkpuré
500 g uskrellede jordskokk
Litt smør
2 ss fløte
Salt
Pepper
Kamskjell
Skrell jordskokk og kok dem møre (tok ca 15 minutter). Tøm av vannet og la dem avdampe litt. Putt smør og fløte i kjelen og kjør med stavmikser/matmølle. Smak til med salt og pepper. Hold dette varmt, mens du raskt steker/griller kamskjell. Salte og pepre disse også. Stek bare litt over et minutt på hver side. Legg puréen på tallerken og kamskjellene oppå der igjen.
Eventuelt kan man risle litt balsamicokrem over til slutt.
Potetsuppe med trøffelolje – mykne et par oppdelte sjarlottløk i en klatt smør, hell over en halvliter kraft eller så og ha i et par poteter i biter. Kok til potetene er myke, kjør glatt med stavmikser, rør i en slump fløte, salt og pepr. Og til slutt smaker du til med trøffelolje. Ganske mye.
Fantastisk tråd forresten. Jeg skal virkelig forsøke å ta meg sammen og begynne å ha forrett (og dessert, for den del) mye oftere enn to ganger i året! Nyttårsforsett!
Løvtynne skiver (50 g pr. pers) danderes på tallerken, ringles med god olivenolje og litt sitronskvis.
Overstrøs med parmesanflak og ruccola eller babyspinat.
Jeg liker også å sette en miniskål midt på tallerken med avocado som er most sammen med rømme, hakket rødløk, salt og pepper.
Legg spinaten i iskaldt vann noen minutter, skjær deretter av stilkene og la den renne av.
Skjær pastrami i tynne strimler og finhakk chili. Fres pastrami og chili så vidt i varm panne med litt olivenolje.
Del klasetomatene i to og ta ut innmaten. Skjær tomaten i strimler.
Skjær rødløken i tynne strimler. Hakk koriander grovt.
Legg spinatblader på en tallerken og bygg på lagvis med tomater, rødløk, pastrami og koriander. Smuldre mild chevre på toppen.
Bland sammen saften av lime, dijonsennep, honning, hvit balsamico, og olivenolje. Smak til med salt og pepper. Sprinkle over salaten rett før servering.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.