Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Avsporing] Er foie gras PK på FP?

#1

Palmen sa for siden:

Ville ikke spolere forrettråden med diskusjon, så den kan vi ta her: er foie gras ok, eller uhørt?


#2

Karamell sa for siden:

Godt! :nemlig:


#3

Macky sa for siden:

uhørt :nemlig:



#5

GydaG sa for siden:

Det vet jeg sannelig ikke, men i mitt sarte øyeblikk i tenårene så jeg engang en dokumentar om produksjonen som gav meg visse utfordringer under utdannelsen gitt. Heldigvis er jeg ikke veldig glad i det, så jeg trenger ikke tenke på det. overfladisk


#6

Dixie Diner sa for siden:

Jeg håper virkelig ikke det. Jeg synes det er uhørt. Det er sikkert ikke like ille alle steder, men jeg tviler på at de fleste gidder å sjekke hvor og hvordan maten er produsert, dessverre.


#7

Chablis sa for siden:

Uhørt.


#8

Toffskij sa for siden:

Det er ikke noe snilt, men det er noe av det aller beste som finnes i hele verden. [noparse]:ond og hardkokt:[/noparse]


#9

Slettet bruker sa for siden:

Jøss - jeg kanate som jeg er PK? Eg syns bare det hørtes ekkelt ut, egentlig. :knegg:


#10

rine sa for siden:

Er det gåselever? Ikke godt, og ikke bra. :niks:


#11

Interference sa for siden:

Uhørt! Produksjonen av foie gras får meg til å få lyst til å bli voldelig faktisk.


#12

Palmen sa for siden:

Kanate, smilefjes? Harru kasta deg over dop i det nye året?


#13

Barbarella sa for siden:

Jeg synes det er uhørt.



#15

Mjau sa for siden:

Jeg syns det er helt forferdelig. Har spist det en gang, og likte det heller ikke. Like greit kanskje.

Det er ikke slik at jeg skuler på de som spiser det. Alle får ta sine egne valg tenker jeg. Jeg gjør vel også ting av og til som ikke er helt bra. Men gåselever kommer jeg ikke til å spise noe særlig av.


#16

m^2 sa for siden:

:nemlig:


#17

løve70 sa for siden:

Det er ihvertfall ikke godt!


#18

United sa for siden:

Glad i god mat, men klarer ikke nyte foie gras fordi det er dyreplageri.


#19

Dixie Diner sa for siden:

:nemlig:


#20

Toffskij sa for siden:

Det er guddommelig godt. Foie gras på boks er ikke alltid så fantastisk, men naturell foie gras tilberedt av noen som kan det? :hjerteøyne:


#21

Turban Smukk sa for siden:

Det er ihvertfall nydelig godt. Jeg er (også) så hardkokt og rå at jeg virkelig nyter det de få gangene jeg spiser det, sånn en gang i året eller noe.


#22

Toffskij sa for siden:

Men hvis man ikke liker det, bør man naturligvis la være! :værsågod:


#23

Karamell sa for siden:

Det er jo noe av det beste, men jeg har ikke spist det på minst 10 år så jeg kjenner meg ikke så veldig slem. :niks:


#24

D'Arcy sa for siden:

Aldri spist og har heller ingen planer om å gjøre det.


#25

Kaprifol sa for siden:

Jeg har smakt det en gang, og jeg likte det veldig godt. Men jeg velger heller noe annet. Det finnes jo mye annet nydelig som er produsert under bedre forhold.


#26

Bluen sa for siden:

:jupp:


#27

Tjorven sa for siden:

Jeg synes bare det er sånn middels godt, men jeg har ikke etiske betenkeligheter med å spise det når jeg får det servert (senest på jobbens julebord).


#28

Flubby sa for siden:

Måten disse dyrene er produsert på gir meg frysninger. Gåselever er sikkert ok hvis dyrene har ok leveforhold, men foie gras er uhørt på grunn av tvangsforingen gjessene utsettes for.


#29

Inka sa for siden:

Aldri smakt, og kommer neppe til å gjøre det.
Det er forkastelig å gjøre dyr sjuke (fettlever) for å lage delikatesser, men sånn sett synes jeg f.eks ikke at den norske kua som står fastlenka og fratas sin nyfødte heller ikke behandles noe godt for den saks skyld.


#30

Nextlife sa for siden:

Veldig godt, og veldig uhørt når den er fremstilt under uverdige forhold for fuglen. Heldigvis er ikke all gåselever fremstilt slik.


#31

Pepper Lemon sa for siden:

Der er jeg også. Jeg liker den på boks også jeg. (På Nodee har de sushi bestående av rødvinsmarinert ris, andebryst og foie gras. Det er godt det.) Jeg spiser også andelever. Er det også slemt? :vetikke:


#32

Palmen sa for siden:

Nå har jeg ikke ettergått kildene til artikkelen, men jeg fant dette som jeg synes er interessant:

Det viser seg at det finnes bare én gruppe forskere som faktisk har forsket på om ender faktisk føler smerte når de utsettes for denne behandlingen. Forskeren som leder eksperimentene heter Daniel Guémené. Han jobber for den franske landbruksinstitusjonen INRA. Guémené er svært anerkjent i sine kretser og begynte arbeidet allerede i 1995.
Forskerne målte hvor mye stresshormoner det var i blodet før og etter fôring. De forventet en voldsom økning, men det viste seg å være feil. Målingene viste ingen endring. Over flere år så de etter andre indikasjoner på stress. At de ville unngå personen som fôret dem, at de trakk seg unna eller tegn på smerte av noe slag. Det eneste de kunne se var en mulig økning av smerte de siste dagene før slakting (antakelig forbundet med irritert hud), tilløp til å ville unngå fôr (men ikke mataversjon) blandt noen ender og noen begynte å puste tyngre.
Det dyrene ble virkelig stresset av var når de måtte flyttes fra et sted til et annet.
Forskerne slo også fast at leverne ikke kunne ansees som syke. Når fôringen ble stoppet ble leverne normale igjen uten at noen leverceller var skadet.

Fra denne artikkelen: www.klikk.no/mat/spise/article538684.ece


#33

Erica sa for siden:

Det hjelper ikke om det er det beste som finnes i verden, det kunne ikke falle meg inn i måneskinn å spise dette. Stakkars, stakkars dyrene.


#34

Toffskij sa for siden:

Jeg synes at det hjelper at det er det beste i verden. Jeg ville ikke spist det om jeg hadde syntes at det bare var sånn passe. Kost-nytte.


#35

Tallulah sa for siden:

Jeg bevitner omtrent av lykke av folie gras. Men jeg vet det ikke er snilt laget.


#36

Tallulah sa for siden:

Selvsagt har det noe å si om det er godt. Slemt og vondt er jo ikke særlig vits i.


#37

Carpe Diem sa for siden:

Kulinarisk absolutt godkjent..! :jupp:
Etisk ikke bra, i hvertfall største andelen av produksjonen :nemlig:


#38

Hobbes sa for siden:

Ikke en gang jeg, som ikke driver med noe særlig annen boikott av verken Nestlé eller andre FP-fysaker, spiser foie gras. Jeg fikk det en gang, og synes det var himmelsk godt. Men så fant jeg ut hvordan det blir laget, og etter det har jeg holdt meg unna.


#39

Palmen sa for siden:

En gang vi var i Paris snublet vi over denne restauranten. Til forrett fikk vi en kremet kålsuppe med foie gras som var så god at jeg fikk tårer i øynene. Den var faktisk så god at jeg fantaserer om den ennå, og det er mer en 7 år siden.


#40

Maz sa for siden:

Dette er en av tingene jeg er veldig glad jeg ikke synes er spesielt godt. Det koster meg derfor lite å stå over.


#41

Ru sa for siden:

Jeg liker ikke lever, så dermed er det enkelt å boikotte fois gras. :knegg:
Jeg bodde sammen med en fransk en i studietiden i ytlandet, og hun hadde med til oss. Så jeg har smakt det, men var ikke begeistret. :niks:



#43

Dali sa for siden:

Smaker fy.


#44

Toffskij sa for siden:

Men hva mener du med det? At folk egentlig ikke synes det er godt?


#45

Nabojenta sa for siden:

Jeg vet ikke om det smaker godt, for jeg har aldri smakt. Kommer heller aldri til å smake. Blir litt sur jeg, når jeg tenker på hva disse fuglene må gjennomgå for at noen skal fråtse.


#46

rine sa for siden:

Jeg synes også gjessene blir behandlet under enhver kritikk, men samtidig spiser jeg masse annet kjøtt der dyrene neppe blir behandlet særlig bedre. :niks:


#47

Madicken sa for siden:

Det tror jeg godt er tilfelle for enkelte, men det var ikke det jeg tenkte på i første omgang. Jeg synes det er snobbete, blant annet, å bruke fryktelig mye penger på noe som er produsert ved å plage fugler. (Og så gidder jeg ikke å gå inn i en diskusjon hvorvidt fuglene plages eller ei, men etter det jeg har skjønt, har de det ikke godt, og det er det jeg tar utgangspunkt i.)


#48

Toffskij sa for siden:

Jeg kan godt skjønne at man synes det er slemt, altså, for det er jeg tilbøyelig til å mene selv også. Men snobbete? Jeg lurer alltid litt på hva det betyr. Veldig opptatt av mat og stadig på jakt etter nye smaker, lidenskapelig betatt av visse smaker? Da er jeg matsnobbete, og stolt av det. Spiser ting man egentlig ikke liker, bare fordi det er dyrt og fordi man vil vise seg? Da er jeg det definitivt ikke. :hehehe:


#49

Pepper Lemon sa for siden:

Men det er jo hele essensen i utsagnet ditt! Du synes det er snobbete blant annet fordi det er dyreplageri, og da bør du vel samtidig være åpen for innspill på at det kanskje ikke er tilfelle?


#50

Madicken sa for siden:

Jeg er tilbøyelig til å tro at noen gjør det.

Men om du nyter din foie gras uten å kommentere høylytt for hele verden at du har spist det, er du kanskje ikke matsnobb likevel. Tror jeg. (Jeg er visst litt usikker på hva jeg egentlig mener med matsnobberi.)


#51

Madicken sa for siden:

Det har jeg ikke nektet for, og jeg hører også gjerne andres synspunkter selv om jeg ikke føler meg kompetent til å diskutere temaet inngående. Og om noen med sikkerhet kan vise til at fuglene ikke plages, kan jeg godt trekke utsagnet mitt tilbake. :snill:


#52

Interference sa for siden:

Jeg våger en påstand om at få som har sett den tvangsforingen ikke mener det er mishandling altså. Og det at eksempelvis så mange spiserør blir revet over i prosessen, eller perforerte magesekker, så sier det seg selv at dette er ikke noen snill måte å produsere på.


#53

Irma sa for siden:

Jeg har aldri noen sinne hørt noe om at foie gras er fy. Er det allmennkunnskap? :sparke: Jeg har kun smakt det en gang på restaurant, og da syntes jeg det var godt.


#54

Interference sa for siden:

Det har vært veldig mye om det både på tv og i aviser i alle fall. Ja og på nett.
Dog var fokuset større for et par år siden.
Men ja, slik jeg ser det er det nærmest allmennkunnskap, men jeg ser ikke alt med riktige briller.


#55

Toffskij sa for siden:

Det er jo ganske varierte meninger om foie gras-produksjon, og også ganske forskjellige måter å gjøre det på. Noen produsenter er helt klart verre enn andre. Uansett, det er tvangsforing, og jeg vil tro de færreste synes det er helt uproblematisk. Akkurat hvor ille det er, er det ikke enighet om (Wikipedia-artikkelen gir jo en viss oversikt over standpunktene), men jeg er tilbøyelig til å tro at det ikke er verre enn f.eks. burhønshold (som også er skrekkelig, men som er blitt akseptert i mye større omfang).

Jeg har likevel landet på å spise det. Fordi det er stjernegodt. (Noe jeg i hvert fall synes er et bedre argument enn «Det er skikkelig billig», som er motivasjonen blant veldig mye annet tvilsomt dyrehold.)


#56

mammami sa for siden:

Har aldri smakt foie gras og har ingen planer om å gjøre det heller, men om noen inviterte ville jeg sikkert ikke ha hatt prinsipielle innvendinger mot menyen.

Men jeg er jo ondskapen selv - hver oktober og november koker jeg stadig levende hummere og krabbe på kjøkkenet hjemme. Jeg synes litt synd på dem, men jeg gjør det likevel.


#57

Polyanna sa for siden:

Viestad reiste, så og fant ut at det ikke var så verst. ipad.dagbladet.no/2011/10/07/magasinet/det_beste_jeg_vet/oppskrift/18494006/

Jeg tror vel egentlig at vanlig kyllingproduksjon kan være vel så ille. Og så finnes det sikkert produsenter som har en mer brutal tilnærming enn den Viestad har fått se.

Det er himmelsk godt, men står såpass sjelden på menyen for mitt vedkommende at jeg ikke tror jeg endrer verden nevneverdig til det bedre om jeg dropper det de få gangene det er aktuelt. Det hadde gjort adskillig større forskjell om jeg gikk over til økologisk kylling.


#58

Tallulah sa for siden:

Østers smaker slim man har hostet opp. :grøsser:


#59

Blå sa for siden:

Jeg har faktisk ikke smakt foie gras og holder meg unna det fordi jeg har for store problemer med hvordan det blir produsert. Jeg ser sammenlikningen med burhøns, men kjøper bare økologiske egg og prøver også å få høner/kylling fra gode produsenter. Det er bare det at det er vanskeligere.

Når det gjelder matsnobberi, så definerer jeg det på samme måte som Hattifnatten. At man påstår at man liker noe, eller prøver å like noe, fordi det er "fint". Man kan sikkert anklage Toffen for andre ting, men at hun spiser noe hun ikke liker for å kunne skryte av det, det tror jeg simpelthen ikke på. Jeg tror ikke at jeg kjenner noen andre som er mer genuint opptatt av mat, på en positiv måte.


#60

emin sa for siden:

Aldri smakt det og kommer neppe til å gjøre det siden jeg ikke liker lever av noe slag, men jeg føler ikke at jeg kan påberope meg å argumentere med dyremishandlingsaspektet i og med at jeg glatt kjøper kyllingfilet fra Sverige, selv etter å ha sett en dokumentar om hvordan de "boler" opp kyllingene slik at filetene skal bli størst mulig og fuglen tyngst mulig.


#61

Interference sa for siden:

Jeg spiser ikke annen kylling enn økologisk heller, og kun frittgående økologiske egg. : pun intended: Jeg synes generel sett at fuglehold er for dårlig, både i Norge og resten av verden, jeg vil ikke være med å bidra til mishandlingen, og velger derfor varer som er etisk greier for de verdier som er viktige for meg. Det at noe er godt er bare ikke nok. (for meg)


#62

gullet sa for siden:

:jupp: Jeg har bare spist det på fantastisk flotte restauranter og det smakte himmelsk. Har aldri spist det har hjemme.

:nikker:

Jeg liker ikke lever, har aldri likt lever, men dette er helt annerledes.

Og jeg kan ikke kalles for en matsnobb, jeg har riktignok spist både østers og trøfler, men synes det smaker lite godt. Østers er som slimete sjøvann, selv om jeg fikk flott champagne ved siden av - trøfler er som å spise noens sko ...


#63

Toffskij sa for siden:

Tallulah, da! :sjokk: Østers som er så deilig! Har du spist dine i Louisiana, kanskje? For der smakte de nemlig ingenting.


#64

Palmen sa for siden:

Elsker foie gras, elsker østers - trøfler smaker støv og jord og er noe jeg unngår. :nemlig:


#65

Interference sa for siden:

Østers smaker jo kun saltvann jo. Blæh!
Trøfler derimot. :nam: Det er godt det!


#66

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg har spist dem på det som het Bollywood (som for øvrig er en restaurant jeg savner). Det var som en gigantisk klyse av snørr og hardt slim, og den gled bakover tunga mi før halsen låste seg. Jeg tvang den salte klumpen ned ene og alene fordi alternativet var at den måtte skli over tunga mi igjen hvis jeg skulle spytte den ut. :knegg: Men jeg lover å teste dem frityrstekt.


#67

Toffskij sa for siden:

Palmen, da! :hylgrine:

Trøfler smaker jo forresten på en måte støv og jord. But in a good way!


#68

Palmen sa for siden:

Bollywood, var det restauranten som lå ved Solli Plass som hadde supergode burgere?


#69

Tallulah sa for siden:

Ja! Og deilig frekt personell. Som kunne finne på å servere is i boksen og gi deg gummihansker til å spise med. :knegg:


#70

Palmen sa for siden:

Hva skjedde med Bollywood? Jeg savner det stedet. Og alle Bollywoodfilmplakatene som hang på do. :hjerter:


#71

Polyanna sa for siden:

Bollywood savner jeg også!

Jeg tror det var mitt første møte med østers også. De hadde det som tilbehør til de der sinnsvake burgerne. :knegg:


#72

Tallulah sa for siden:

Bollywood ble spist av Palace grill, ble det ikke? Jeg tror de ville gi seg på topp. Der har jeg spist friterte sauetestikler også. Det likte jeg, faktisk.


#73

Nabojenta sa for siden:

Det kunne jeg tenke meg å smake!

#74

Martis sa for siden:

Jeg spiser foie gras og syns det er himmelsk godt. Det er ikke ofte dog, for dette er ikke noe jeg lager hjemme. :knegg: Østers not so good, men trøfler er yummi.

Spiser dere tunfisk da? De er jo utryddningstruet pga overfiske.


#75

Martis sa for siden:

Sauetestikler har jeg bare smakt syltet, og det er ikke så nice. :knegg: Som barn ble jeg lurt til å spise "brillepølse", for testiklene ble lagt i en form og så skjærte man skiver av dette. :gal:


#76

Lenam sa for siden:

Visste jeg det ikke, hah. Endelig skulle det komme til nytte å være kresen. Jeg spiser hverken foie gras eller scampi eller fanden og hans oldemor. Jeg er bare sååå PK.


#77

Maz sa for siden:

:Lettet: ser for meg Martis tvangsfore gjess på kjøkkenet.


#78

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg elsker foie gras og spiser det uten å føle så veldig på den slemme delen.

Men Østers er virkelig ikke godt nei :urk:


#79

Slettet bruker sa for siden:

Foie gras er nydelig. Jeg har ikke spist det mer enn et par ganger, men herregud så godt.


#80

Pepper Lemon sa for siden:

Å steike. :skremt:

Jeg er heller ikke glad i østers. Det meste fra havet er suksess hos meg, men østers synes jeg er både litt kjedelig og litt ekkelt.


#81

Flubby sa for siden:

Mulig jeg har sett alt for mye Masterchef på TV de siste årene, men det er da vitterlig forskjell på ekte foie gras og ordinær gåselever? :hmm:


#82

Fløyel sa for siden:

Jeg har fått servert Foie Gras og trøffler på en flott restaurant i Boulogne skogen i Paris, jeg husker den forferdelige smaken enda. Den gangen visste jeg heller ikke hvordan dette produseres, og med de bildene i bakhodet så frister det enda mindre. Østers har konsistens som forkjølelsessnørr og smak av saltvann.


#83

Dixie Diner sa for siden:

Spises ikke østers levende? Jeg synes det virker så barbarisk. :leppe:


#84

rine sa for siden:

Nå fikk du meg faktisk til å brekke meg skikkelig her...

Morgenkvalm? :skremt:
Nei, prøve å spise litt frokost, kanskje? :nemlig:


#85

Toffskij sa for siden:

Østers er supergodt. :slurp: Det smaker hav, så klart, men det er jo poenget!


#86

Mrs. Longbottom sa for siden:

akkurat østers greier jeg ikke å hause opp så voldsomt med medfølelse for, kjenner jeg. Men det smaker ekkelt, så jeg spiser det ikke.


#87

Tallulah sa for siden:

Snørr er også salt og har samme konsistens. :spy:


#88

Mrs. Longbottom sa for siden:

:nemlig:

Vi fikk østersskum på oro en gang, og det er virkelig noe av det ekleste jeg har spist. pisket snørr.


#89

Toffskij sa for siden:

For noen sørgelige små liv dere lever. :skuffet:


#90

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg tror det er tvangsforingen som er forskjellen. Det blir kanskje høyere fettinnhold i foie gras enn i leveren til en vanlig gås?


#91

Dixie Diner sa for siden:

Ja, de blir tvangsforet for å få størst mulig og mest mulig fettete lever.


#92

Tallulah sa for siden:

Åh, nå brakk jeg meg mens jeg fniste.

Pøsj. Jeg greier meg fint uten å spise snørrklyser. Men som sagt, jeg lover å teste dem frityrstekt.


#93

Toffskij sa for siden:

Da ødelegger du dem jo. :skuffet:


#94

Tallulah sa for siden:

Vel, det skal endel til. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.