Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Matnyttårsforsetter: Hva skal du prøve i 2012?

#1

Toffskij sa for siden:

Jeg skal koke min første hummer. Banna bein.

(I denne tråden er det ikke lov å si at man skal spise mindre eller sunnere eller denslags.)


#2

Tjorven sa for siden:

Vi skal ha forretter eller dessert oftere. Ikke nødvendigvis samtidig hvis det blir for mye stress.

Og vi skal invitere flere middagsgjester. Det er alltid så koselig når vi inviterer folk på hverdagsmiddag. Det er så så lite ekstra styr å lage dobbel porsjon, så jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke gjør det oftere.


#3

Tjorven sa for siden:

Og så har jeg alltid drømt om å flambere. Kanskje det burde være et mål for 2012?

Gode forslag til retter som skal flamberes mottas med takk.


#4

Toffskij sa for siden:

Å, flambere, det vil jeg også!

Ja, og mer forrett, ja. Forrett er bra.


#5

vixen sa for siden:

Jeg har lyst til å bli flinkere til å lage fisk/skalldyrsretter. Jeg så faktisk på hummer i tanken på fiskebutikken og tenkte at jeg må prøve å lage det en gang. Si ifra når du setter i gang og hvordan det går.

Og så har jeg planer om å invitere venner på god mat oftere!


#6

Toffskij sa for siden:

Man kan jo flambere allslags kjøtt. Og crèpes Suzette. Og is! :hyper:


#7

Esme sa for siden:

Jeg har tenkt å somle meg til å lage ostekake fra Småland. Har tenkt på det i årevis egentlig og kom på det på nytt her om dagen da jeg så Emil fra Lønneberga, men må få tak i løpe og melk som ikke er homogenisert (tror jeg, må sjekkes ut)


#8

United sa for siden:

Småen har ytret ønske om krokodille, så alligatorkjøtt må vel få en sjanse dette året. De hadde på Ultra før, tror jeg. Satser på det går greit å få tak i. Ellers har det skjedd noe gledelig - etter langvarig leting, er malteddik endelig i hus. 2012 skal bli et år med det i kombinasjon med deilige, stekte potetbiter. :nam:


#9

gajamor sa for siden:

Jeg har to nyttårsforsetter:

  1. Spise god mat og drikke god vin
  2. Lære meg å ta bilder av mat slik at jeg har råd til forsett nr. 1.

I dag stekte vi kalkun for første gang. Det gikk litt så som så, men restematen blir nok god.


#10

vixen sa for siden:

Jeg stekte min første ribbe og min første kalkun i 2011 så er fornøyd med det. Jeg har egentlig veldig lyst til å danne en mat/vinklubb. Kanskje det skal være nyttårsforsettet på matfronten i år?


#11

Fløyel sa for siden:

Alligatorkjøtt er fantastisk godt, så det anbefaler jeg.

Jeg har lenge lovet mannen å smake på lutefisk, kanskje 2012 blir året det skjer.


#12

løve70 sa for siden:

Jeg skal lage flere (gode) fiskemiddager.


#13

Inka sa for siden:

Hah, det var det første jeg tenkte på da jeg så overskrifta!
Har hatt hummerplaner i årevis, nå er det på tide.


#14

ingling sa for siden:

Jeg har veldig lyst til å utvide repertoaret litt - vi spiser mye god mat, men det blir fort de samme rettene. Dette ser ut som en god tråd å bli inspirert av. :nam:


#15

Fintdethei! sa for siden:

Jeg skal også lage flere gode fiskemiddager, har kresen gjeng i hus. Og Tjorven sitt forslag om å invitere på hverdagsmiddager vil jeg gjerne kopiere!


#16

venla sa for siden:

Jeg skal begynne å kjøpe fersk fisk hos den lokale fiskehandleren istedet for fryst og ikke alltid bra i butikken.


#17

Cuyahoga sa for siden:

Jeg har tenkt å bli invitert bort på middag oftere. :jupp:

Og så skal jeg kanskje lære meg spise skjell. :skremt:


#18

Nasse sa for siden:

Jeg har ikke mange nyttårsforsetter, men det vi har snakket om i heimen er att vi burde ha flere middagsgjester. Vi er lite flinke på sånt egentlig. Jeg vet ikke om det passer inn her, men har man gjester så er man kanskje flinkere til å ha desserter og prøve noe annet enn det man ellers prøver på?


#19

Rug sa for siden:

Alligator minner om kylling, synes jeg. Godt, men ikke ekstraordinært.

Jeg har blitt passe god på hverdagsmat og forsåvidt også festmat av typen stek og hel kylling og sånt - jeg skal prøve meg på mat jeg har problemer med å uttale navnet på. Coq au vin eller noe sånt.


#20

Christa sa for siden:

Mitt mål er å invitere flere middagsgjester, gjerne til hverdags.
Og å spise på Eik eller Eik Annen Etage minst en gang i løpet av året sammen med mannen min.


#21

Martis sa for siden:

Jeg vil lage mer mat helt fra grunnen, og bruke flere teknikker for å lage mat. Feks har jeg lyst å confittere kjøtt og fisk. Skumsteking er og snaddergodt, men jeg har aldri prøvd det. Og gode sauser fra vin. :hjerter:

Og minst 2 ganger fancy dining med min kjære.


#22

Rug sa for siden:

Og så skal jeg lage indisk mat!


#23

Mandarin sa for siden:

Flere middagsgjester først og fremst. Dernest mer fiskemiddager. Og jeg har aldri laget ribbe, jeg ser for meg at jeg må til pers neste jul. Hummer er desidert på listen. Vi har god tilgang på sjømat og må være flinkere til å benytte oss av dette.


#24

GinaK sa for siden:

Har også lyst til å tørre å prøve mer spenstig mat i år. Og invitere folk, ja. Det er jo så koselig.


#25

Palmen sa for siden:

Confitere ja, det hadde vært noe. Kanskje målet skal være at jeg skal confitere "noe".


#26

Cuyahoga sa for siden:

Jeg burde sikkert ha som forsett å finne ut hva det er å confittere noe, eller kanskje noen kan forklare? :blafre:


#27

konsulenten sa for siden:

  1. Koke min første hummer jeg og. Banna bein.
  2. Lage Maximiliadronningen. Det er en kake jeg ikke har fått med meg det ordentlige navnet på, den figurerer som Maximiliadronningen i mine notater (gir kanskje mening for noen. ;) ) Noterte meg oppskriften i et nettforum for flere år siden, og den frister vettet av meg hver gang jeg leser den. Men hittil har jeg ikke mannet meg opp til å prøve. Det står at det er en del jobb. Men i år, i år skal jeg klinke til!
  3. Dampe alt som dampes kan. Jeg har en dampovn som jeg er sikker på er gull, men har hittil ikke vært flink nok til å bruke den.
  4. Lage pasta fra skrætsj. Altså fra mel og vann osv.

#28

Nasse sa for siden:

Fra Wikipedia:

Her er noen oppskrifter:
www.alleoppskrifter.no/s/confitere.html


#29

Carpe Diem sa for siden:

Skumsteking? :confused:


#30

Cuyahoga sa for siden:

Salte og koke i fett, altså. Vel, det høres jo godt ut. :jupp:


#31

Toffskij sa for siden:

Si ifra når du er i Oslo, da, så kan du bli invitert til meg. :jupp:

Jeg skal også bli flinkere med fisk. Jeg synes jeg har fått ganske god dreis på kjøtt, men jeg famler litt med fisken ennå.


#32

Toffskij sa for siden:

Å, og så vil jeg grave min første laks! Hjemmegravd laks er jo fantastisk!


#33

konsulenten sa for siden:

Rødbeter! Jeg har kun smakt syltede rødbeter på glass. Jeg vil lage et eller annet selv, av ferske rødbeter.


#34

Toffskij sa for siden:

Borsjtsj er jo kjempegodt. Man blir ganske rød på fingrene. :avslører:


#35

Palmen sa for siden:

I år skal jeg ikke bare dra på fisketur, i år skal jeg få fisk også. :trasser: Egen-tilberedt egenfisket fisk er det beste i hele verden, og spesielt eksotisk for meg som er innlandsjente.


#36

Cuyahoga sa for siden:

:hyper:

Jeg har blitt bedre med fisk, men jeg har fremdeles stort forbedringspotensiale. Jeg sliter med å finne på kreativt og godt tilbehør.


#37

nolo sa for siden:

Jeg vil lære meg noen flere gode vegetarretter.
Jeg vil lage flere gode retter med scampi. (oppskrifter mottas med takk. :vilha: )


#38

Molly sa for siden:

Jeg skal lære meg å lage indisk mat fra bunnen av. Også skal jeg utfordre smaksløkene til barna oftere.


#39

konsulenten sa for siden:

Godt tilbehør til ovnsbakt torskefilet, jeg testet dette for en uke siden:
Mens torsken bakte seg svisjet jeg i stekepanna: løkringer, hele cherrytomater, en boks butter beans (ikke spør meg hva de heter på norsk) og en pose spinat. Hadde også ovnsstekte potetbåter til men neste gang vil jeg heller prøve ris.


#40

Blå sa for siden:

Jeg skal også bli flinkere til å ha middagsgjester, særlig på hverdager.

Vi pleide å være veldig flinke. Men 2011 har vært et tungt år på mange måter og da har litt av det sosiale engasjementet mitt også falt ned. I 2012 må jeg enten klare å endre det som plager meg eller lære å leve med det og komme tilbake til mitt sosiale jeg.

Gjester minst tre ganger i måneden (hverdag og helg tilsammen) må være målet tror jeg.


#41

noen sa for siden:

Jeg skal prøve å lime igjen munnen på de som sier sauekjøtt er godt med limpistolen min.


#42

Mandino sa for siden:

Jeg skal handle fersk fisk fra Laksen på Bjølsen minst en gang i uken og være flinkere til å teste flere gode oppskrifter på fisk.


#43

vixen sa for siden:

Siden jeg hadde som forsett å invitere oftere så foreslår jeg du kommer hit en dag! Enten med barna etter jobb/bhg eller for eksempel på kamskjell og vin en kveld etter leggetid.


#44

Esme sa for siden:

Heh, det hadde jeg glemt, Harriet og jeg har avtale om at vi skal prøve åha en helg med molekylær gastronomi hvor man lager jordbærkaviar og margariner og ertekuler og sånne ting.


#45

Toffskij sa for siden:

Det vil jeg også!


#46

vixen sa for siden:

:hyper: Tøft


#47

Skilpadda sa for siden:

Jeg har også tenkt på å prøve å ha middagsgjester oftere. Og jeg vil gjerne være middagsgjest oftere også. :jupp: Og så satt vi akkurat ved middagen og snakket om å lære Poden mer matlaging, noe han var enig i selv også; det var kanskje ikke helt det du spurte om, men det var nå et matrelatert forsett.

Skulle man være konkret? Jeg har blitt inspirert av flere andre her til å tenke på å ha flerretters middager oftere, det være seg med eller uten gjester. Flere forretter og mer dessert (og da ikke bare pinneis fra fryseren) tror jeg kan være en god plan. :jupp:


#48

Palmen sa for siden:

Og jeg!

(prøve meg på molekylær gastronomi altså. Jeg kan holde kjøkken? :blafre: )


#49

Toffskij sa for siden:

Jeg er ikke så streng, jeg. :knegg:


#50

Jeanett sa for siden:

Vi har planer om å inviterer oftere til middag og kos.
Lære oss å variere hverdags middagene slik at de både blir sunnere og mere spennende.
Jeg vil også lære meg mere om generell matlaging nr det kommer til fiskeretter og kjøttretter..


#51

Skilpadda sa for siden:

Ja, det vil jeg også! Toffen, skal vi ha en parallellhelg? :hyper:


#52

Toffskij sa for siden:

Tenkte akkurat på det! :jupp:


#53

Fakse sa for siden:

Fin tråd!

Jeg skal lære meg å bruke trykkokeren jeg fikk til jul. Synes det ser spennende ut, men er jeg ikke påpasselig blir det bare en dings som støver ned på hylla. I stede har jeg bestemt at det skal bli veien til en ny måte å tilberede mat på.

Også skal jeg bruke av alt som er i fryseren i stede for å kjøpe mat på butikken. Spesielt nå i januar, for det er jammen snart kul på lokket, og jeg vet det er mye godt der.


#54

Blånn sa for siden:

Et nyttårsforsett er at vi skal invitere flere middagsgjester hjem til oss. Det er jo så hyggelig!


#55

him sa for siden:

Mitt nyttårsforsett er at jeg skal slutte å mixe disse to forsettene:

  1. Innvitere gjester oftere
  2. Lage mer spennende mat

Bestandig tidligere så er det slik at man får for dårlig tid, og da bruker jeg å slå sammen disse to tingene med påfølgende neglebiting og stess. Jeg skal nå enten innvitere folk (til mat jeg kan lage) eller prøve meg på noe veldig spennende (som jeg ikke kan forutsi resultatet av).


#56

Esme sa for siden:

Kan slå oss sammen?


#57

Esme sa for siden:

Og så må vi planlegge det som en heistfilm, type ocean's eleven for å få tak i alle de rare ingrediensene. :hyper:


#58

nokon sa for siden:

Eg skal spise meir vegetarmat og meir fisk. Ikkje minst, finne fleire nye, gode fiskeoppskrifter, særleg til kvit fisk. også skal eg invitere middagsgjester oftare og eksperimentere meir med nye oppskrifter og ingredienser.

Det er veldig godt med skumsteikt laks, i alle fall. Du steiker fisken bare med ei side ned, i masse smør. Og så skummer du smøret og heller over den sida som ligg opp i panna, slik at fisken blir gjennomsteikt av det varme smøret. Det gir veldig saftig og god fisk. det skal vere godt egna til kvit fisk også, men det har eg ikkje prøvd. Skumsteiking er på mange måtar ein fin måte å gjere mager mat feitare på, dersom det er målet.

Jammen... Sauekjøtt er jo godt!


#59

Skilpadda sa for siden:

Klart vi kan! :hyper:


#60

007 sa for siden:

Jeg skal lage/steke kalkun med tilbehør og lage Panne Cotta til dessert.
Det holder for en kjøkkenkløne som meg.


#61

Nextlife sa for siden:

Jeg skal prøve å lage meg et ordentlig oppskriftssystem. Det har jeg planlagt i mange år nå, men ikke fått gjennomført. 2012 is it. :nemlig:


#62

Acsa sa for siden:

Det eneste problemet er at det er så enkelt at det nesten ikke er morsomt.

Jeg har akkurat laget sykt gode spare ribs fra scratch med hjemmelaget bbq-saus. I 2012 skal jeg over på fisk. :jupp:


#63

Toffskij sa for siden:

Men det er morsomt å spise!

Skilp, Esme og HV, kan vi kjøpe ingredienser på Maxbo, kanskje? :har sett litt mye Breaking Bad i det siste:


#64

Dixie Diner sa for siden:

Tempeh! At jeg ikke har prøvd det før er en skam, men det er ikke så lett å få tak i. Alle skryter veldig av det. Gleder meg til å prøve.


#65

vixen sa for siden:

Hva er det Dixie?



#67

Sol sa for siden:

:hyper:


#68

Nessie sa for siden:

Jeg (vi) skal ut å spise på fin/dyr restaurant en (helst to!) ganger i året. Gjerne en helaften med overnatting :hjerter:


#69

maggypop sa for siden:

Jeg skal lage mammas gresskarsuppe. Og falafel.


#70

Mani sa for siden:

Lage litt god mat av og til kanskje, sånn istedenfor å se på all matlaging som djevelens verk. Men vi får se jeg vet at jeg har det i meg siden jeg gjerne laget mat før jeg fikk barn, men det ligger foreløpig nedgravd i alle andre aktiviteter som har høyere prioritet.



#72

Tallulah sa for siden:

Jeg skal invitere på minimum treretters en gang i måneden. Først ut skal jeg lage noe fra Hawksmoor at Home som jeg kjøpte i London. Chips triple fried i kalvefett og stilton hollandaise!


#73

Frøy sa for siden:

Jeg skal gjenoppta den gode trenden jeg startet i 2010 med å kutte ned på halvfabrikata og lage mat fra bunnen av og bry meg mindre om hva de kresne jeg har i hus mener.

Jeg skal også bli flinkere til å tilberede fisk.


#74

Teofelia sa for siden:

Jeg skal lage mer dessert. Jeg tror jammen jeg skal ta mål av meg å prøve alle (dessert)oppskriftene i Hellstrøms Bagateller. Det høres ut som et målbart og verdig nyttårsforsett.

Også skal jeg invitere middagsgjester oftere.

Punkt én og to på den listen burde jo la seg kombinere på et vis.


#75

Flubby sa for siden:

Jeg skal servere tradisjonell Azerbadjansk mat til årets ESC-kalas. På tide å begynne med litt research tenker jeg :knegg:


#76

Nasse sa for siden:

Da trenger du sikkert en stor mengde med vodka. :p


#77

Zulu sa for siden:

Denne er nydelig: Biff i cognacsaus.

Det er kjempegodt! Men du må bruke ordentlig kvalitetssjokolade, og være tålmodig og nøye med temperaturen. Maldonsalt og kaffe er deilige smakstilsetninger.

#78

Divine sa for siden:

Jeg skal slutte å være redd for ferskvareavdelinger.


#79

Supernala sa for siden:

Jeg skal bli flinkere til å lage supper fra bunnen av, har planer om å prøve minst en ny suppeoppskrift i måneden dette året :)


#80

Bomull sa for siden:

Fortell!! grønn


#81

Zulu sa for siden:

Jeg har forresten planer om å utvide det hjemmelagde sushi-repertoaret. Foreløpig går det kun i laks i utallige varianter, men jeg har lyst til å prøve smørfisk, f.eks., hvis jeg kan finne en god langer. Ellers har jeg stadig ambisjoner om å utvide kryddersortimentet slik at jeg kan lage masse deilig indisk.


#82

Eia sa for siden:

Jeg skal prøve å gjenskape nyttårsmiddagsforretten: marinert kamskjell med chevre på en seng av ruccola, rislet med honning og valnøtter. :nam:

Ja, og så skal jeg lage mer supper, av alle slag. :jupp:


#83

Mrs. Longbottom sa for siden:

er ikk det giftig i rå tilstand?


#84

Zulu sa for siden:

Jeg håper ikke det, jeg spiste det på en sushisjappe i nyttårshelga.


#85

Dixie Diner sa for siden:

Nå har jeg laget hjemmelaget margarin, faktisk. Uten palmeolje og dritt. Det var SUPER-vellykket! Jeg kommer til å lage det flere ganger i uka, kjøper ikke smør/margarin mer! Det var faktisk utrolig likt meierismør i utseende og konsistens. Juhei.


#86

nokon sa for siden:

Smørfisk kan vere giftig, viss det ikkje er behandla på riktig måte.



#88

Zulu sa for siden:

Jøss, det visste jeg ikke. Smørfisk er da ganske vanlig på sushimenyer rundt omkring. Men ikke noe jeg skal prøve meg på hjemme med det første da, skjønner jeg.


#89

Mjau sa for siden:

Jeg SKAL få tak i rykende ferske og helst levende krabbe når det blir sesong i år. Om jeg så må til Hitra for å få tak i det. Det er umulig å få tak i her virker det som. :snufs:

Og så skal jeg fortsette på trenden med å lage så og si alt fra bunnen av. Det er ikke pesete i det hele tatt, og kan gå uker mellom at jeg er nede i poeskuffen nå. :tøff:

Vi har også som mål å tømme fryseren for vilt fram mot sommeren og høsten. Så her blir det rådyr, elg, gås, and, hmm, tror det var det vi hadde i fryseren nå.


#90

Nessie sa for siden:

... og invitere oss på viltmiddag :D


#91

Ru sa for siden:

Jeg skal også lage mer fler-retters menyer. Og invitere oftere på middag. Og bli invitert oftere på middag. :nemlig:


#92

Malama sa for siden:

Jeg skal i alle fall gjøre noe som er enkelt, men bare av uviss grunn aldri utført, lage krutonger. Vi bruker det ikke så ofte, men når mannen komme på å kjøpe er det jo veldig godt, og jeg tenker at jeg burde da klare å lage, men så utgår det stadig...

ja, også skal vi spise mer fisk. Og da ikke bare "fiskepinner" i ulike format (Knerten kaller det fiskepinner så lenge det har sånn utside, enten det er hele fileter eller små biter. ja, han kaller kyllingnuggets for "kyllingfiskepinner" også han da...)


#93

Marla Singer sa for siden:

Jeg, som flere her, vil invitere folk på middag oftere. Ikke nødvendigvis treretters, men gjerne hverdagsmat, siden hensikten er å samles og spise godt sammen.

Lage pancetta selv.

Jeg vil lage mer suppe, og lære meg kjappe og gode hverdagsversjoner. Skal også prøve meg på å lage Mulligatawnysuppe etter oppskrift som jeg har kommet over her på FP. (Det største hinderet hittil har vært å huske å handle inn alle ingrediensene på likt...)

Klare å steke en hel kylling/kalkun uten at noe blir tørt. :sur:

Lage store porsjoner og fryse ned, slik at vi har hjemmelaget fast food tilgjengelig ved behov.


#94

Salt sa for siden:

Jeg skal fortsette å leve på "koldtbord-vis", dvs. lavkarbo i masse gode varianter. Jeg skal bli flinkere til å variere tilbehøret til middagen.

Vi skal ha oftere middagsbesøk, også skal vi ut på fine dining minst 1 gang.


#95

Robyn sa for siden:

I 2012 SKAL jeg få smakt på sushi. Det er en skam at jeg fortsatt ikke har kommet så langt, jeg som elsker asiatisk mat og fisk.


#96

Robyn sa for siden:

Også har jeg veldig lyst til å gjeninnføre søndagsmiddager med hvit duk på bordet og gamle klassikere som steker og annen snaddermat med dessert etterpå. Gjerne middagsgjester.


#97

Malama sa for siden:

Hvit duk utgår her i huset, men jeg vil gjerne forsøke å forsterke "søndagsmiddagen".

I mitt hode ER søndagsmiddag noe annet enn andre dager. Da jeg møtte min mann skjønte han ikke at fiskepinner ikke vaar søndagsmiddag, dersom det var servert på en søndag, så var det søndagsmiddag. Han har lært, men det har glidd litt ut. Ikke akkurat fiskepinner, men en del mat jeg mener er hverdagsmat serveres på søndager. Kanskje prøve å få "strammet litt inn" der. søndag er søndag.

Men de hvite dukene mine sparer jeg litt, selv om aktiv innsats med vanish, blenda, biotex og zalo faktisk fikk bort alle flekkene (mat, drikke og stearin) etter siste barnedåp de var brukt i. Jeg tror faktisk de befinner seg hos min mor i påvente av min nieses barnedåp om en mnd (Jeg, mamma og min svigerinne har like, hvite duker i ulike lengder som vi deler på når vi pynter bord til dåp.)


#98

ballerina sa for siden:

Fortsette med å planlegge og handle middager 1 uke om gangen. Dette forenkler en stressende hverdag drastisk.

Bli flink til å bake.

Begynne å spise frokost.. :o


#99

Filifjonka sa for siden:

Jeg skulle gjerne lært meg å lage en rett jeg har spist på Dinner et par ganger, med sånn tørr og litt søt spinat og tørrstekte veldig sterke kjøttstrimler. Noen som har oppskrift eller vet teknikken på den spinaten? :)


#100

Salt sa for siden:

Jeg tror den bare er fritert i olje. Peanøttolje, vil jeg tro. Pass på at spinaten er HELT tørr før du har den i, ellers spruter det fælt. 30 sek i oljen, og så la det renne av seg på kjøkkenpapir.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.