For ca 4-5 år siden planla vi nytt kjøkken. Vi skal pusse opp og gjøre om her, men det ble lagt litt på is. Jeg fulgte da med på mange kjøkkendebatter og fant mange ønskedrømmer. Men siden den tid har det sikkert kommet mye nytt, og man har erfaring med det som var nytt da.
Er det noen som kan dele kjøkkenerfaringer med meg? Hva er dere fornøyd med? Misfornøyd med? Hva kunne dere ikke klart dere uten? Hva står der uten å bli brukt?
Jeg tenker mest løsninger, hvitevarere, type skap og skuffer. Vi bor i et gammelt sveitserhus så kjøkkentypen blir tilpasset det, med en følel. Men det jeg lurer på er det som skal skjule seg bak frontene. Jeg er redd for å snevre inn kommentarene deres ved å komme med spørsmål, så ikke vær redd for å komme med andre ting og ideer enn det jeg nevner. Drømmer om et kjøkken som er godt å bruke og hvor jeg har alt jeg trenger. Ikke sikkert lommeboka tillater alt, men vi har lyst til å legge litt i det og ikke angre etterpå.
Skap med løfteplate til kjøkkenmaskin: lurt eller ikke?
Det blir skuffer. Brede. Men hvor brede? 80? 100? 120?
Har lyst på ekstra dype. Erfaring?
Innredning i skuffene?
Dampovn?
Ovn med pyrolyse eller uten?
Induksjon?
Andre fancy ovner: grill, gass, wok...
Jeg har fortsatt lyst på isbiter,- med de europeiske skapene, ikke amerikanske...
Porslensvask eller stål?
Heltre, granitt eller marmorplate?
Er det verdt å ofre skapplass for å få kjølerom (får ikke hjørne)?
Evt det samme for å få et lite spiskammers?
Nye duppedingser (dingser/dingsebumser :humre: ) og lure løsninger?
Skap med løfteplate til kjøkkenmaskin er veldig kjekt - jeg savner det, vi hadde det der vi bodde før. Vi hadde også stikkontakt inne i skapet sånn at når vi vippet ut kjøkkenmaskina så var den klar til bruk. Har aldri bakt så mye som de årene :knegg: .
Planløsingen blir forresten slik: Høyskapene skal bygges inn i veggen og inneholder kjøl og frys, stekeovn, micro + evt damp og espresso. Eller så må noe ofres for å få et større kjølerom eller spiskammers i bakkant.
Øya blir 240 lang. Vi kan få plass til ekstra dype skuffer så den blir bredere enn 120. Jeg vurdere også å flytte vasken over til andre siden og ha vask og stekeovn mot hverandre. Da blir det en bedre plass til baking, hakking, kutting og anretning. Barkrakkene kan dere se bort i fra. Det blir ikke spiseplass på øya. Kom gjerne med inspill på løsningene. :)[img]http://minebilder.fotoknudsen.no/image/?image=184510384&size=medium[/img]
Akkurat fått Kenwood major, så nå vil jeg ha skap for kjøkkenmaskin. :knegg: Syns det er et plasspørsmål. Og hvor ofte den blir brukt. Vi har matbod nede, så om den ender opp med bli brukt hver 14. dag, er det et greit sted, tenker jeg.
80-100 cm brede skuffer holder lenge. 60 også. Vi liker å ha kjeler i skuffer. Også har Ikea en skikkelig smart sak å legge i skuffer til krydderglass. Trodde ikke den ville bli brukt, men den har overrasket.
Stor skuff under vasken, til avfallsbøtter, liker vi.
Stålvask her. Passer inn.
Ville ikke ofret skap for kjølerom/spiskammers, men matboden her er i bruk til langtidslagring av brus, hermetikk og sånt. Litt greit, men krever disiplin om man har tendens til hamstring. :o
Styr unna heltre benkeplate, det er et vedlikeholdsprosjekt du ikke vil ha. Sier jeg, men jeg er lat.
Det jeg er mest fornøyd med er at vi gikk for lys benkeplate i tillegg til lyse skap, lyst gulv. Nå på vinteren er det deilig opplyst, i sommer var det luftig og sommerlig. Ingen mørke kroker.
F.eks poteter, grønnsaker, fisk, biff, middagsrester. Tja, det er vel foreløpig det jeg har rukket å prøve. Bruker den nesten hver dag, men kunne fint lagd mat uten den også.
Jeg tror jeg ville satset på to kjøleskap i stedet for kjølehjørne. Og induksjon og pyrolyse, ja. Bred koketopp, så det blir plass til flere store panner og kasseroller samtidig.
Skap til kjøkkenmaskin - det tenkte jeg på igår at jeg savnet. Var så lettvint å bare åpne døra og vippe maskinen opp. Du trenger et 40 cm bredt skap. Tenk på at døra skal stå åpen under bruk, når du skal plassere dette skapet.
Det må altså vere skap om ein skal ha sånn løftedings til kjøkkenmaskin? Og det kan ikkje vere 60 bredt?
Vår arkitekt (for hus) meiner at 60-skap er "best for øyet" , men det er nå sikkert ein smakssak.. Til tegninga over: fint! Ville prøvd å flytte vasken slik at den ikkje er det første du møter når du kjem inn døra. Om dette er viktigaste vegen inn til kjøkenet da.
I det nye kjøkkenet mitt setter jeg mest pris på den 80 cm brede induksjonstoppen! Og at vi valgte 70 cm dybde på skuffer og benkeplate. Gir god følelse av plass!
80 cm brede skuffer holder. Og jeg tror jeg kommer til å bli glad for pyrolyse etterhvert
Jeg ville ikke bruke opp benkeplass til et skap for kjøkken maskinen. Den har jeg i høyskapet i benkehøyde, så jeg løfter den kun ut og inn.
Induksjon og pyrolyse vil jeg anbefale.
Ville hatt skuffer under vasken med sortering til søppel
mest mulig skuffer. :jupp:
Ville nok hatt både kjølerom og spiskamers om jeg kunne jeg da... men et høyskap til tørrvarer erstater jo spiskamerset. Synes ikke to kjøleskap erstater verken kjølehjørne eller kjølerom. Hva med kjøleskuffer i kombinasjon med kjølerom? Da frigjør du et høyskap til andre ting.
Damp ser jeg ikke noe behov for.
Jeg hadde droppet jobben med heltrebenkeplate
Husk stikkontakter nok. Skal du ha slik øy er kanskje en slik noe du kan vurdere?
Har slik på vaskerommet og det er veldig praktisk for den synes ikke til vanlig.
Blir ikke kjøkkenbenk dypere enn 60 cm veldig mye dyrere, siden standard benkeplater er tilpasset 60 cm? Hvis man skal ha veldig dyre benkeplater, så er det kansje bare et lite tillegg?
Vi skal ikke ha benk noe annet sted enn på øya, så hvis vi velger dype skuffer så blir det bare en større firkant med stein, og det er kanskje ikke så vanskelig? Men sikkert dyrt...
Lurt å flytte vasken. Det kommer jeg helt sikker til å gjøre. Blir nok ovenfor stekeovnen.
Er det forresten best med et kjøle-og et fryseskap eller to kombi?
Du kan legge et annet materiale bak - vi har feks fliser, har også hatt herdet glass. Det blir litt dyrere (husker ikke overslaget vårt), men det er verdt det. Vi hadde en kokk innom kjøkkenet vårt, og han var først skeptisk til kun 60cm arbeidslengde på benken (mellom vask og platetopp), men fordi dybden var ekstra, opplevdes det som god plass.
Induksjon og pyrolyse er kjekt! Jeg skulle ønske jeg hadde bittelitt lavere kjøkkenbenker, jeg er 167 høy og benken er standard høyde. Den er akkurat litt for høy når jeg skal vispe ting osv. Ville nok ikke valgt heltreplate fra Ikea igjen, den har den tendenes til å sprekke opp litt .
Vi har bygget ferdig nå, gjenstår bare lister på toppen av skapene. Veldig godt fornøyd med løsningen. Vi fikk et lokalt firma til å lage benkeplater til oss (laminat), det er veldig godt anventdte penger. Veldig godt utført arbeid. Og så er jeg fornøyd med skuffer overalt! Også under vasken, det er nesten det beste av alt. :nikker: Så får vi se om vi får opp fliser en av dagene snart, så skal det blir så fint så.
Vi er fornøyde, Siemens er en av få som har kjølingen til toppen i bakkant slik at man kan bruke øverste skuff om man har skuffeseksjon under, jeg har krydder der og det blir ikke varmt.
Drar fram igjen min egen tråd selv om den ligner på flere andre som går nå...
Det jeg lurer på nå er det med kjøkkenøy. Kan dere som har det komme med erfaringer? Ting dere angrer på, ting som er lurt plassert osv?
Jeg lurer veldig på å lage en ekstra bred øy, og så plassere vaskesonen på motsatt side av kokesonen. Grunnen er at jeg da får en større flate til å bake og kutte på. Litt usikker på hvem av dem som bør være å mot høyskapene...Tenkte så at vaskesiden bør inneholde skuffene med dekketøy, og kokesiden tørrvarer mm. Må nok leke kjøkken litt for å tenke ut hva jeg bruker hvor. :fnise: