Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Soving i barnehagen

#1

Stjerneskuddet sa for siden:

Barnehagen vil at minsten skal sove inne på madrass, jeg er mer komfortabel med vognen... Grunnen er at det er småbarnsavdeling og de får fullt belegg nå i januar og vil at de store ungene skal slutte med vogn og sove inne. Det skjedde også med de andre guttene og endte med at de sluttet å sove på dagtid momentant. Regner med det skjer med minsten også, uten å kunne være sikker. Men han er vanskelig å legge om kvelden, vanskelig å få til å sove natten gjennom etc og jeg er redd nytt sovemønster på dagen vil ødelegge mer. Dessuten må han de dagene han da er hjemme sove i vogn for jeg vil ikke få han til å sove inne hjemme.
Er jeg vrang om jeg sier nei? Jeg kan ta med vognen hjem hver gang han har barnehagedag, men det er visst trangt under taket også.
Han klarer seg ikke uten søvn på dagen hjemme, vi har prøvd. Og vi har en halvtime å kjøre hjem fra dagen så er redd han sovner i bilen. Men jeg har ikke lyst til å være vrang og skape problemer. Jeg har bare lyst til å ha han sovende i vogn ute....
(dette er ikke et innlegg om soveproblemer, men et innlegg om hvorvidt jeg skal være vrang i barnehagen og kreve å ha det slik vi vil....eller føye meg for å gjøre hverdagen enklere for de voksne...;))


#2

Nessie sa for siden:

Kan det gå an å prøve? :vetikke:
Teste det ut et par uker, og så gå tilbake til vogn om det ikke fungerer?
Jeg har vært med på begge deler i barnehage, både soving inne og ute, og det har gått greit begge deler.

Men jeg skjønner ikke helt HVORFOR det er bedre (ift fullt belegg) å sove inne? Er det plassmangel ute?


#3

vixen sa for siden:

Jeg ville gitt det et forsøk og så heller bruke vogn om det skulle bli aktuelt. Det er veldig rart hva de gjør i bhg som de aldri ville gjort hjemme altså.


#4

Katta sa for siden:

Vår barnehage har samme opplegget og jeg er bare middels happy med det. Jeg valgte imidlertid å ikke protestere, og det har gått helt fint. Det er utrolig hva barnehagen får til som er umulig hjemme. Hovedgrunnen til at jeg ikke liker det helt er at jeg helst vil at de får så mye frisk luft som mulig og at jeg synes det er hygienepolitisk bedre å sove i egen vogn ute fremfor i felles rom sammen med flere andre. Jeg vet ikke om de har egne madrasser eller om de sirkulerer. Men det har som sagt gått fint og han sover fortsatt på dagtid.


#5

Niobe sa for siden:

I podens barnehage var det heldigvis valgfritt. Vi hadde egen sovevogn til ham, og jeg var veldig komfortabel med at han sov ute i friluft. Heller det, enn i det lille, dårlig ventilerte soverommet, der reisesengene stod stuet tett i tett.

Jeg hadde nok protestert forsiktig, hvertfall. Men om det ikke lar seg gjøre, så er det jo bare å teste innsoving. Det er jo sant at det er mye som fungerer i barnehagen som ikke fungerer hjemme.


#6

Mjau sa for siden:

Syns det høres rart ut at de ikke kan ha han liggende ute jeg. :vetikke:
Er det virkelig så dårlig plass til vognoppbevaring?


#7

Input sa for siden:

Jeg hadde protestert, og om det var dårlig plass til oppbevaring av vognen som var problemet, hadde jeg tatt den med frem og tilbake.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Der jeg jobbet tidligere, var det fritt valg, men det ble foretrukket av de sov inne, pga. at det ikke var dør direkte fra avdelingen og ut til der barna sov. Føltes litt tryggere å ha dem mest mulig innen rekkevidde. Vi SÅ dem hele tiden altså, men måtte gå gjennom to garderober og rundt et hjørne for å komme til dem. Mulig det er endret på nå.
Men uansett - vi trodde det skulle bli et mareritt å få barna til å sove inne, de fleste var vant til å sove ute, og ingen av oss hadde erfaring med å la dem sove på senger på gulvet (dette var en helt ny barnehage, med både nye ansatte og barn). Men det gikk knirkefritt (nesten) fra dag 1, ingen problemer. Foreldrene sa de aldri hadde trodd det skulle gå så bra, og det trodde ikke vi heller.

Sønnen min var vandt til å sove inne i senga si da han begynte i barnehagen som 2-åring. Der kunne de kun sove ute i vogna. Jeg syntes jo det var ok selvsagt, men var skeptisk til om han ville godta det, siden han ikke likte forandringer og aldri ville sove i vogna på tur eller hjemme. Men allerede første dagen etter innkjøring sov han 2 timer i vognen, og det var aldri noen problemer. :)


#9

Katta sa for siden:

Det som er grunnen hos oss er at de kjører litt ulikt opplegg på de små og de "store" på 2 år eller mer. De små sover ute på formiddagen og sover generelt lenger, de store er lengre ute, evt på tur og så går de i samlet flokk og legger seg på madrassene sine.

Jeg skjønner dette og det fungerer, men jeg har erfaring med at det er mindre sykdom/smitte i de barnehagene hvor ungene sover ute enn der de ligger som sild i tønne på et innerom. Det kan være tilfeldigheter selvfølgelig, men jeg foretrekker utesoving. Jeg lot likevel være å protestere, men det kan godt være jeg hadde gjort det om jeg hadde hatt et barn som var veldig avhengig av faste soverutiner.


#10

Stjerneskuddet sa for siden:

Interessant. Min sønn har nemlig reagert allergisk i form av hyppige astmaanfall i barnehagen og legen ville at vi skulle bytte barnehage. Men det løste seg da kulda kom så vi ser an fremdeles.
De skiller ikke på rutine på store og små barn i barnehagen, er en småbarnsbarnehage dette. Men de små sover ofte på ettermiddagen også da. Alle har sovet ute til nå, men det kommer et par nye og da blir det plassmangel. Som jeg skrev kan jeg fint ta med vognen i bilen hver gang han har dag, men de sover vel under et lite tak og der er det trangt også, selv om det er på bakkeplan så ser ikke det store problemet.
Men ja, ikke sikkert dette blir et problem for han, men liker at han får frisk luft og synes de er altfor lite ute allerede. Og jeg ble nok litt provosert også, for det var ikke måte på hva som var galt :rolleyes: Voksiposen var for liten, simo kombivognen var for liten...Kan ikke få større vogn tror jeg, men han fikk øyeblikkelig en stor dundyne og et stort ullteppe med. Kan ta med soveposen til guttene også jeg, slik jeg bruker hjemme til han... Men at han har problemer med å få plass i vognen er ikke sant, for den brukte vi i jula litt. Han er lang, men utrolig tynn, så er evt litt på benlengden. Men sover uten problemer i vogn hjemme.
Vi bruker flere timer hver kveld på å legge han og jeg orker ikke tanken på at han sovner i vognen. Men kan jo gjøre et forsøk evt. Men tenker litt sånn at hvorfor skal jeg måtte gjøre et forsøk når ønsket mitt er at han sover utendørs i vogn? Jeg betaler tross alt for barnehagen og har hele tiden gitt utrykk for at han skal sove på dagtid frem til jeg ser at han ikke trenger det. Skaffet ny vogn og voksipose i november for å gi han god sovekomfort og da var det ikke snakk om at han kunne sove inne. Eller at det var planen deres over nyttår. Men vil ikke virke kranglete heller....


#11

Lille meg sa for siden:

I "vår" barnehage ønsker de at ungene skal sove inne rett og slett fordi det er mye mindre belastende for de ansatte. De slipper å kle på og av yttertøy, samt at de slipper å løfte ungene opp i vognen og deretter ut av vognen.

Visstnok var det en fysioterapeut (tror jeg da?) som hadde anbefalt at ungene skulle sove inne. Og da altså for å forebygge belastningsskader hos de ansatte.


#12

Niobe sa for siden:

Akkurat påkledningen er en ting, men må ikke barna i større grad løftes inn og ut av sengene, enn i vogn? Det er da høyere å løfte? :confused:


#13

oslo78 sa for siden:

Jeg hadde kanskje protestert forsiktig med henvisning til storebrors plutselige stopp av soving. Jeg liker best at de sover ute selv, og hos oss er det heldigvis valgfritt.


#14

Olifant sa for siden:

Det er vel vanligere at de sover på madrasser på gulvet enn i senger har jeg inntrykk av? Har ihvertfall vært madrasser i alle barnehagene jeg vet om.


#15

Niobe sa for siden:

Ah. I barnehagene jeg kjenner til har barna sovet i reisesenger eller sånne enkle sprinkelsenger fra Ikea.


#16

Anita72 sa for siden:

Hvorfor må vogna stå under tak når ungen skal sove? Hvis det har med vær og vind så er vel det bare å ta på regntrekk på vogna? Synes du skal "kreve" det du mener er best for ditt barn.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Der jeg jobbet sov de på en mellomting mellom madrass og seng som var helt nede på gulvet. Finner ikke bilde av den, men den minnet litt om ei slags feltseng, bare uten bein. Utviklet av danske fysioterapeuter eller noe sånt.


#18

Tallulah sa for siden:

Jeg er enig med katta ift hygiene og fordeler med utesoving, men jeg syns du er litt vrang ja. Barnehager er konstruert forskjellig, og det kan være vanskelig om alle barna skal ha egne spesialavtaler. I Hiawatas første barnehage sov de også inne på madrasser, selv om jeg aldri fikk ham til å sove slik hjemme.


#19

Carpe Diem sa for siden:

Dette er en reell problemstilling på småbarnsavdeling. Det er mye belastningsskader, og man er nødt til å være i fokus på forebygging for å unngå sykemeldinger.
Jeg jobber i en ganske ny bhg, og den har nok soveplass inne til samtlige barn. Sengene inne har åpning i siden slik at de store barn krabber inn selv. Noen barn ligger på små "brisker" som er lett håndterbare. Noen foreldre ønsker at barna skal sove ute, og vi imøteser dette så langt vi får det til, men oppfordrer til innesoving. Hvis samtlige ønsket soving ute, hadde vi desverre ikke kunne løse dette. Både mtp forebygging, og også vognplasering - blokkering av nødutganger (brannvern)
Håper dette løser seg, og at han får den gode formiddagsluren sin tilpasset slik at det fungerer. Mtp astma/helse ville jeg fått en legeerklæring hvis dette er en reell problemstiling mtp utesoving. Da har bhg en større forpliktelse til å finne løsninger som fungerer best for han som enkeltindivid, og ikke la andre hensyn veie tyngst.:jupp:


#20

Tranquil sa for siden:

Syns ikke du er vrang, syns du skal spørre, og det verste som kan hende er jo at de sier nei og at de prøver med innesoving.


#21

gullet sa for siden:

Jeg ønsker at de fleste skal kunne velge selv, men ser at det flere steder er vanskelig.
Vi har hatt tilsyn, og i vår kommune er det kommet nye vedtekter og retningslinjer når det gjelder barn og soving.
Alle skal ha mulighet for å sove inne pga vind og kulde, ingen vogner skal være inne pga brannforskrifter og smuss og skitt.

Det skal tas hensyn til barns sikkerhet og helse. Det skal tilrettelegges ergonomisk riktig for de ansatte, og, og, og.


#22

Stjerneskuddet sa for siden:

Jeg snakket med de idag og fikk beskjed om at det var jeg som bestemte. Så jeg sa at jeg ikke hadde fått tatt ordentlig stilling til dette, men foreløpig ønsket at han sov ute i vognen, men at jeg kunne ta den med frem og tilbake og at den kunne stå ute hele tiden. Da ser jeg ikke problemet med at han sover ute faktisk. Jeg sa også at den ikke trengte stå under tak og at regntrekket lå klart om han trengte det.
Dette med ryggproblemer etc ser jeg ikke på som problem og heller er et problem som skapes av de ansatte og at disse i såfall burde finne seg noe annet om de ikke klarer legge 3 barn i en vogn for så å ta de ut igjen... Ganske hard der, men tenk på de som jobber i helsevesenet. Skal de eldre ligge til sengs hele dagen for å skåne ryggen til pleiepersonellet?


#23

Tallulah sa for siden:

Vel, i helsevesenet har de senger som kan heves og senkes, samt seler til å løfte pasienter inn og ut av sengene om nødvendig.

Akkurat som at de i barnehagen finner soveløsninger som også er tilrettelagt for å ikke gi de ansatte slitasjeskader.


#24

Stjerneskuddet sa for siden:

I mitt tilfelle var det ikke slitasjeskader som gjorde at de "måtte" ligge inne, bare så det er sagt. Det er dessuten ytterst få tilfeller man bruker heis for å løfte eldre ut og inn av senger, på toalett etc. Flere ganger i løpet av en vakt. Erfaring taler. Men ja sengene kan heves, omtrent til kombivognhøyde ;) Men der løfter man minst 50 kg, stort sett 70kg, et barn på småbarnsavdeling veier gjennomsnittlig 15kg og skal inn og ut av vognen en gang?? Men selvfølgelig må de bæres på, løftes på etc. Det bør man da være fullt klar over når man går inn i et slikt yrke? Sitte på gulvet må man store deler av dagen også... Tenker at tilrettelegging da får foregå internt i steden for at rutiner skal endres for barna. Jeg betaler for en tjeneste og er jeg ikke enig i endringen og kan beholde den slik jeg vil uten problemer for de ansatte ser jeg ingen grunn til å gjøre noe jeg ikke er komfortabel med.


#25

Tuddelu sa for siden:

Dette er bakgrunnen for at de største på småbarnsavdelingen sover inne på madrass i Lillemors barnehage også. Jeg synes det er en helt legitim grunn og synes det er å være litt vrang om man ikke er villig til å gi denne ordningen en sjanse, med mindre det er medisinske grunner til det, selvfølgelig. Jeg trodde ikke det ville funke den gangen Snuppa var liten, men det gikk jo greit og jeg var overbevist da mellomste skulle gjennom samme opplegg. Det gikk like greit og jeg regnet med at det ville funke alldeles utmerket med minstemor også, men den gang ei.

Lillemor er ekstremt opptatt av å ha voksenkontakt når hun våkner andre steder enn i vogna (gjelder også hjemme) og blir hysterisk om ikke det ligger en voksen ved siden av henne når hun slår opp øynene. Hun er dessuten umulig å legge så tidlig som de fleste andre ungene legges. Så med Lillemor valgte personalet selv å legge henne ute i vogn, noe seinere enn de andre. Noen ganger sovner hun og andre ganger bare hviler hun. Det hele funker finfint! Poenget mitt er at jeg synes man, inntil det motsatte er bevist, skal ha tillitt til at barnehagepersonalet finner en OK løsning for alle parter. Særavtaler synes jeg ikke man skal forvente uten at det er en speisell grunn til det.


#26

Tallulah sa for siden:

Nei, selvfølgelig ikke. Min argumentasjon gikk selvsagt ut på når det eventuelt var et problem for de ansatte av ulike årsaker. :)


#27

Amelie sa for siden:

Jeg syns også det er "best" for barnet å sove ute i lun vogn og deilig pose.
Mine barn var heldige og fikk gjøre dette i barnehagen til de var henholdsvis 3 og 3 1/2 år. :)

Har jobbet i småbarnsavdeling, og det var belastende for ryggen å løfte 8-9 småbarn oppi vognene deres med forskjellige poser og seler som ikke passet eller vogner som ikke var klargjort for soving. I tillegg skulle barna kles på litt. Noen løser det med at barnet går selv oppi vogna ved hjelp av en slags krakk, men det er ikke like lett når barnet skal oppi en trang pose...

De som lå inne, hvilte på en fast madrass og med sitt faste pledd evt pute (vi hadde et slags madrasskap med plass til 10 madrasser og navn på hver hylle og teppet over). Vi skiftet på madrasstrekket (stretchlaken) og pledd med jevne mellomrom. Det var imidlertid ofte krevende å være én voksen som skulle få 8 barn til å ligge stille på madrasser uten å forstyrre de andre. :puh:
Så jeg foretrakk at de lå ute i vogn, men i det lange løp sliter det på personalets rygger.

Plassmangel ute der vognene står er jo en annen viktig faktor.
Det er fint at dere kunne møtes litt på halvveien, at du "hjelper" litt til med å ta med vogna hjem og sier det er ok at han ikke sover under tak. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.