5- og 6-åringer. 18 stk. Halal og ikke svinekjøtt. Vet jeg ett barn ikke liker pølser, men finnes halalkyllingpølser? Lyst til å gjøre noe halvenkelt ut av det. Forslag? Noen som har sett halal kyllingkjøttboller? Alle tåler melk og mel. Tenkte lage sånne glass med gele og seigmann som jeg så her inne nå nettopp. Må ha en kake - det blir marspipan, for det vil bursdagsbarnet ha. Men altså, forslag til litt mer mat?
Det er veldig ulikt kor strengt muslimar praktiserer dette, så eg ville definitivt forhøyrt meg med foreldrene. Ein kollega av meg godkjente kyllingpølser, men ikkje vanlege pølser. Ein annan (også muslimsk) kollega fnyste hoderistande av dette.
Prior sine kyllingpølser er halal. Eg veit at det gjeld kjøttdeigen også, men er usikker på kjøttbollene, dei har eg ikkje sjekka. Eg ville spurt foreldra til ein av muslimane, eg. Det blir gjerne tatt godt i mot og dei opplever seg ivaretatt.
Vanleg gelatin er frå gris, så det er ikkje halal. Men på invandrarbutikkar har dei ofte gelatin av japansk tang, som er halal og som kan brukast til å lage gele av.
De aller fleste muslimer spiser kyllingpølser og kjøttboller. Jeg mener at jeg har hørt at all kylling i Norge er slaktet etter halalprinsipper, men det har jeg ikke greid å få bekreftet altså.
Rød konditorfarge og geleprodukter kan være problematisk.
Mange barn liker ikke marsipankake, så jeg ville hatt et alternativ. Muffins eller noe.
Hva med potetmos og fiskepinner/kjøttboller av karbonadedeig/kyllingpølser? Pannekaker? Vegetarpizza?
Da kjøper vi inn kyllingpølser, siden de fleste blir glade for det. Og supplerer med noe annet. Spiser de fleste unger fiskepinner og pommes frites? Gele utgår. Forslag til noe enkelt man kan gjøre med kjøpehveteboller så de ser litt tøffe ut?
Jeg har hatt ganske mange muslimske barn på jobb som ikke spiser kyllingpølser, det må være halal, så om all kylling i Norge er slaktet halal er det isåfall ikke alment kjent blandt alle muslimer. En av fedrene drev innvandrerbutikk, og han var veldig streng på at hans barn ikke skulle ha noe annet en halalslaktet kjøtt, og vi spurte spesifikt om kyllingpølser, og fikk et kontant nei. Så jeg ville sjekket med muslimene om det er greit med kyllingpølser før jeg serverte det.
Jeg hadde tilrettelagt til en viss grad, men ikke mer. Det vil si at jeg hadde unngått svinekjøtt - men hadde ikke satt himmel og jord i bevegelse for halalkjøtt. Jeg har forresten aldri opplevd at kyllingkjøttdeig/-pølser, eller vanlig kjøttdeig, har vært noe problem for muslimer i min omgangskrets - og heller ikke for de jeg møter i jobbsammenheng. Gele er greit å unngå.
Marsipankake er fint - det er bursdagsbarnet sin bursdag, det pleier jeg å være litt nøye på å huske :ja: . Sjokoladekake, muffins eller gulrotkake er også kaker som mange unger liker. Men det er veldig begrenset hvor mye kake det går når man har pølser eller lignende først :ja: .
Jeg er litt der, kjenner jeg. For om jeg skal spørre 4 sett foreldre om hva deres unger spiser, burde jeg spørre resten også. Og det gidder jeg rett og slett ikke. Har sjekket allergier og vet to antakelig bare vil ha halal. Vi får tenke om vi ikke finner noe annet, om ikke barnehagen har gode tips. De forholder seg jo til ungenes kost på fulltid.
Jeg hadde heller styrt helt unna pølseproblematikken om du ikke "gidder" å sjekke. Dette er viktig for de menneskene det gjelder og det synes jeg skal respekteres. Barnehagen kan garantert hjelpe til med å pønske ut en meny som passer for alle.
Eg sjekka i samband med eit skulearrangement og fekk vite at prior sine pølser var halal, men solvingen (?) eller kva det var, ikkje var det. Men eg ville nok også styrt unna. Kva med pizza? Då kan du lage nokon som er vegetariske, så slipper du heile halalproblematikken. Elles er jo fiskepinner og pommes frites som er foreslått over, eit godt alternativ.
Jeg vet ikke hvor du bor men større butikker som Meny og feks rema stormarked har ofte halal pølser i frysedisken . Det er veldig kjip å invitere noen som ikke kan spise det som serveres . I bhg til eldste spiste alle prior kyllingpølser da hun begynnte på skolen spiste de barna som kom kun halal .
Greia er vel at priorkylling er slaktet etter halalprinsipper, men de har det som skal synges/leses under slaktinga tatt opp på bånd som avspilles under slaktinga. Dette er det mange som godtar, men ikke alle.
Sånn i forhold til å gidde og ikke gidde legge til rette, så ser jeg på små gjester med samme respekt som store. Siden jeg tilrettelegger for mine gjester, gjør jeg selvsagt det samme for Hiawatas.
Jeg ser ikke på det på den måten. Enten så tilbyr jeg gjestene noe å spise eller så gjør jeg det ikke. Hvis noen er allergiske eller muslimer som bare spiser halal, så skaffer jeg enten mat til dem eller så gir jeg beskjed om at de må ta med selv.
Snuppa har en god venninne som bare spiser halal. Da serverer vi kun halalkjøtt når hun er på besøk. Jeg ville ikke finne på å ha taco av vanlig kjøttdeig selv om den bare inneholder oksekjøtt når hun skal spise der, selv om det ikke strider mot "ingen svinekjøtt"-prinsippet. Eller i praksis serverer vi fisk siden det er enklere for oss. Da slipper vi å tenke på om det er halal eller ikke.
Misforstå meg rett - jeg serverer ikke ikke-halal-kjøtt som om det var halalkjøtt. Jeg lurer ingen, ikke unger heller. Men jeg hadde kjøpt det jeg fikk tak i på nærmeste butikk, og det hadde fort blitt kyllingkjøttdeig eller kyllingpølser - det spiser i alle fall alle muslimene jeg kjenner, men klart - det finnes sikkert noen som ikke gjør det. I alle selskaper så vil det være sånn at det er mat man a) ikke liker, b) ikke tåler eller c) ikke får lov til å spise (av tusen ulike grunner). Da spiser man det som ikke havner i noen av disse kategoriene. Det er ikke det at jeg er ufølsom og ikke tilrettelegger, men jeg tenker at det holder i massevis å ha et greit utvalg sånn at alle finner noe de kan kose seg med i selskapet.
Ellers så er jeg sikkert farget av å ha jobbet med muslimske ungdommer i mange år nå - og mange av dem fyrer i seg det meste av mat, uansett hvilket dyr det kommer fra. Så har du dem som unngår svinekjøtt, men som velger å være romslige med å sjekke om kjøttet er halal. Til slutt har du de som må ha det på nøyaktig den måten de vil, og de havner i den kategorien med de mest spesielle allergiene - de må kanskje påregne å ha med seg sin egen mat fordi det er vanskelig å tilpasse hundre prosent. (Og jeg er vant med allergier og har laget mange snodige kaker opp gjennom årene - innimellom så skjer det dog at noen barn i barnehagen f.eks. har så sammensatte allergier at jeg ikke tar sjansen på å servere dem noe, og da er det fint at de har fine foreldre som tenker på det og har med mat som de kan spise. Så varmer jeg det opp og serverer det fint sammen med den andre maten :ja: )
Bare for å ha sagt det, så handler det ikke i dette tilfellet om å ikke gidde legge til rette eller om å ha respekt. Det handler om å velge andre retter, som byr på mindre hodebry og problemer. Ikke minst oss, som skal gjøre 18 unger fornøyde. ;)
Og akkurat det kan være ganske utfordrende. I snuppas vennekrets må vi hensynta både religioner og allergier. Knerten er enklere sånn. Vennene hans både tåler og spiser alt.
Jeg strekker meg langt (virkelig!) for at alle barna vi inviterer i bursdag skal kunne spise noe. Jeg husker forberedelsene til en bursdagsfeiring hvor vi kjørte byen rundt for å skaffe halalkjøtt til pizza. For deretter å oppdage at det var en slakterbutikk i naboblokka. :flau:
I forhold til det Tallulah sa om respekt for små gjester, så tror jeg egentlig jeg legger mer jobb i å finne mat som passer alle om det er små gjester enn om det er voksne. Det er så utrolig sårt å måtte sitte i en barnebursdag og ikke kunne spise noe. :trist:
Og så undres jeg over disse muslimene som kan spise alt kjøtt, bare det ikke er av svin? De muslimene jeg kjenner spiser bare kjøtt som er halal-slaktet. Men jeg bor i Oslo. Jeg vet at muslimer i mindre byer kan ha problemer med å finne halal-kjøtt, og at de derfor tyr til andre løsninger (aka "ikke svinekjøtt, men annet er OK").
Det varierer veldig, i Tromsø var det rimelig greit å få tak i halalkjøtt, men det var mange muslimer som likevel syns det var greit at barna spiste kjøtt som ikke var halaslaktet så lenge det ikke var svinekjøtt. Det kan selvsagt skyldes at halalpølser f.eks var veldig dyrt i forhold til kyllingpølser, hva vet vel jeg.
Jeg bor sentralt i Oslo og kjenner flest muslimer som kan spise alt kjøtt bortsett fra svin, og er ikke så nøye på halalslaktingen. Dette gjelder også relativt strengt religiøse somaliere.
De muslimene jeg kjenner spiser det meste unntatt svin. Og drikker vel strengt tatt rødvin også, så de er vel litt gærne. :gruble:
Men altså. Kjøttet er helt riktig slaktet g stelt, men det er lest for den døde kyllingen fra lydbok og ikke live? Så da kan de ikke spise maten? :kremt:
Det er en viss mulighet for at dersom dette påførte meg ekstra mye arbeid utover å ta rn annen pakke fra disken i butikken, så ville vedkommende måttet spise tilbehøret. Ihvertfall om det var en voksen. Det der kjente jeg at ble for snodig til at jeg orket å forholde meg - jeg er nesten helt sikker på at Koranen ikke har forbud mot lydbok.
Kjenner muslimer som spiser vanlige pølser og muslimer som kun spiser de pølsene de har med selv, hjelper ikke om en har maken halalpølsepakke selv som en byr på.
Går ann å skrive på innbydelsen om det er spesielle hensyn, og eventuelle alternativer, det har funket fin-fint her.
Salatbar med all verdens saker og ting har vært en stor hit, og da de får beskjed om at her spiser en det man liker, så har alle vært blide.
"muslimsk" mat er ikke noe jeg blir nervøs for lengre, heldigvis, men kommer ungene eller vi over kosher-besøk, da kommer jeg til å svette! Men det hadde vært morsomt å finne mer ut om de reglene også!! :jupp:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.