Etter ei hyggelig feiring hos svigers så har eg eit spørsmål til publiken. Lagrar de mat på kjøkkenbenken? Det er veldig vanlig i min svigerfamilie. Det blir gjerne servert oppvarma dagen etter. Middagsmat altså. Maten er tatt ut av gryta og har fått lokk på altså, men har ikkje stått kaldt. Rett skal vere rett - det meste går nok inn i kjøleskapet, men mykje står igjen på benken, særlig kokte sideretter som ris, erter, pasta og potet.
Mannen min, født og oppvokst i denne familien, har dei samme tendensane - han kan gjerne la ei risgryte stå på komfyren, for å varme det opp i mikro dagen etter. Men eg har nå oppdradd han litt i alle fall, og har fått han til å få ting i kjøleskap.
Ris er jo virkelig skummelt å la stå på benken. Det er en egen bakterie som man blir skikkelig syk av, som kan utvikle seg i ris som står i romtemperatur.
Jeg setter alt som skal stå kaldt i kjøleskapet så fort det er nedkjølt. Varm mat skal jo ikke settes inn i kjøleskap. Er det mye igjen setter jeg det i kaldt vann for å få det kjølt ned fort.
Nei, slumper det til å stå lenge lunkent på kjøkkenbenken, kastes det. Det står så lenge at det ikke blir unødig kondens i kjøleskapet. Tørre matvarer som normalt ikke hører hjemme i kjøleskapet legges i dertil egnet beholder, det kan fint bli stående på benken hvis det ikke har en annen plass.
Nei! Men svigers gjør det hele tiden, over natta - gjerne til og med to dager, og jeg brekker meg bare jeg tenker på det. Skummelt er det også. Mannen min var jo vant til det hjemmefra men jeg klarte raskt å plukke av ham det der.
Hos svigers lar de feks. lasagnen eller pizzaen stå i ovnen til dagen etter (kald ovn) og bare skrur på ovnen og varmer det til lunsj eller middag igjen. De setter heller aldri ting som søt chilisaus, ketchup, sennep osv i kjøleskapet når det er åpnet, alt går i skapet og går gjerne ut på dato. Jeg er så glad jeg (bank i bordet) ikke er blitt syk der enda.
Kor lenge held ei kvikklunsj-kake seg på kjøkkenbenken? Det har eg ofte lurt på, for den kan godt stå framme hos oss. Ikkje så lenge kanskje, sidan det er kake, men dog. Kva er ei kake egentlig? Er det i kategori med brød, som tåler mange dagar, eller bør det kaldt sidan det er egg og melk i?
Ja, det med dressingar og sausar har eg ofte krangla med mannen om. Han meiner at alt som er sterkt tåler alt, for det dreper bakteriar. Eg har absolutt ingen tru på slikt.
Middagsrester kan godt stå noen timer fremme helt til de enten blir spist til kveldsmat eller frosset ned om kvelden (eller kastet om det er for lite til at det er verd å fryse). Men mat vi skal spise dagen etter blir satt i kjøleskapet. Noen tørre varer står fremme i egnete beholdere. Feks mel og sukker.
Kaker lar jeg stå på kjøkkenbenken dekket med plast. Selv om det er melk og egg i, så er det varmebehandlet og holder seg.
Formkaker står på kjøkkenbenken. Kremkaker og ostekaker står i kjøleskapet.
Jeg setter vanligvis middagsrester i kjøleskapet (kanskje ikke om det skal spises mer senere samme dag), men jeg har glemt pizza- og lasagnerester i stekovnen over natta. Da har vi spist det som vanlig dagen etter likevel.
Her settes alle middagsrester i kjøleskapet så fort de er litt nedkjølt, og så eventuelt videre til fryseren hvis de skal det. Setter det heller inn litt for varmt enn å vente veldig lenge, mener å ha lært at det er lurt. :vetikke: Å la det stå fremme til neste dag er uaktuelt. Tørrvarer har sin egen plass, brød ligger i pose på kjøkkenbenken.
Samme her. Middager eller mat med egg, ost eller melk er jeg meget skeptisk til dersom det har stått på benken over natten. Det havner nok i matavfallet da.
Rett i kjøleskapet med det så snart det er avkjølt :jupp:
Husker enda med gru når jeg for første gang skulle lage komler etter at jeg flyttet for meg selv. Gryta ble stor, og jeg fikk ikke plass i kjøleskapet til det som var til overs etter middagen. Gryta stod på kjøkkenbenken natten over...det var sommer og varmt...når jeg varmet opp igjen neste dag så smakte komlene godt, men de neste fem timene på toalettet var rett og slett forferdelige :nemlig:
Jeg var da 18 år og lærte mathygiene den harde veien :ler:
Mat som har vært varm, vert kjølt ned og satt i kjøleskap/ fryser. "Tørre kaker" kan stå på benken, men kaker med ost/krem går i kjøleskapet. Her er det kun nugatti og panøttsmør som står i skapet etter opning, mens alt anna hamner i kjøleskapet.
Hos mor mi har eg slutta å eta for lenge siden for å sei det sånn. Det gjeld også maten i kjøleskapet.
Jeg svarte at jeg stort sett setter alt inn i kjøleskapet raskt, men det har nok hendt at det har blitt stående noe lenger.
Svigerforeldrene mine er rå på å la ting stå på benken. Heldigvis er det ikke så ofte det serveres dagen etter da, men av en eller annen grunn så skal det liksom i en boks for oppbevaring for så å kastes to dager senere. :rolleyes:
Det er bare tull ja mener jeg. Jeg har jobbet på pizzaresturant og f.eks pizzasaus får utrolig fort mugg på seg selv om det står i kjøleskap med plastfolie over.
Muggsporene kan komme fra skjea som øste opp i bollen eller selve bollen. Dersom pizzasausen fortsatt er i kaserollen med lokk på og det ikke er puttet noe oppi bør det gå lenger tid før det mugner. Ikke at jeg hadde satt det på benken uansett, altså.
Det avkjøles og settes i kjøleskap.
I teorien.
i praksis står det gjerne på benken til leggetid, og kastes. Om det ikke er bevisste mengder "laget til to dager" og sånn da, men smårester som "kunne jo vært godt til lunsj, men ble glemt på benken".
Joa, men jeg setter det som sagt ikke inn før det er noenlunde avkjølt. Det blir det jo veldig fort når vi er ferdige med å spise. Så "litt for varmt" betyr bare at det ikke er helt kaldt, ikke at det er kokvarmt. Er det greit da? ;)
Maten spises ikke dagen etter her i huset nei. Men hos svigers er det vanlig ja. Og mannen min er sånn ang ketshup og diverse at han gjerne setter det i skapet. Dvs ikke nå lenger, men da vi møttes.
Syns det er ekkelt å spise ting som har stått fremme, og tenker spesielt på det i forhold til snuppa.
Jeg hadde nok spist pizzarestene fortsatt, om de sto der. Men jeg har en mann som er litt mer nøye på å sette mat kjølig. (Det var han som sendte meg lenken.) Heldigvis er jeg glad i kjøleskapskald pizza dagen etter/derpå også.
Eg set aldri varm mat rett i kjøleskapet. Som regel er det passe kaldt når lillesøster er ferdig å spise, ho er utrulig treg ved bordet. Ellers har eg det i boks og kjøler det ned i kaldt vatn. Varm mat i kjøleskapet er ikkje bra.
Kjøleskapskald, hjemmelaget pizza er faktisk nesten enda bedre. Men det hender at man, ehem, glemmer ting. :sparke:
For ordens skyld får jeg vel opplyse om at ting som glemmes ikke serveres til andre enn meg selv noensinne, og at jeg vant til hjemmefra at absolutt alt settes i kjøleskap eller fryser etter avkjøling, inkludert langpannekake. Dessverre er jeg en gris og kan fremdeles finne på å smake på gjenglemt pastasaus og alt mulig rart dagen derpå, bare for å teste. :sparke: Jeg har aldri blitt syk da, og det blir som sagt aldri servert som ny, oppvarmet middag. Jeg har ørten plastbokser i skapet som jeg (som regel) oppbevarer rester i.
Hvis mat skal gjemmes til dagen etter, har jeg rett over i plastbokser som står og avkjøler seg på kjøkkenbenken til det er kaldt. Så har jeg på lokk og setter i kjøleskap. En sjelden gang, har det blitt glemt mat på benken til morgen etter, men da kaster jeg den, uten unntak. Rester har dog en tendens til å bli stående et par-tre dager i kjøleskapet, så da blir den kastet allikevel. :o
(men det er ikke så ofte vi har nok rester til middag dagen etter, da jeg etterhvert har blitt ganske flink til å lage noenlunde passe mye mat, så det lille som er igjen, går ofte rett i søpla).
Kaker oppbevares også i kjøleskap. Og nå, endelig ketchupen, etter å ha overbevist mannen om at åpnet ketchupflaske skal i kjøleskapet. Før kunne jeg ofte finne kechupen i skapet når han hadde ryddet. Han mente jo at flaska ikke står kjølig i butikken, så da trengte den ikke det hjemme heller. :rolleyes:
Setter alt i kjøleskapet, selvsagt. Brød har vi i fryseren og tar opp det vi trenger. Blir mat stående mer enn en halvtime-time, blir det kastet, men det skjer sjelden.
Skjeen ble alltid byttet ut med en ny, sausen sto heller aldri på benken unntatt ved påsmøring(liten lokal pizzakro som het pizzaresturant;). Ikke all verdens med kunder så sausen trengte ikke stå framme). Men den muglet etter 3 dager i kjøleskap, så da tenker jeg at ting som ketchup ol kan bli ødelagt av å stå på benken.
Oppbevarer all mat i kjøleskapet. Middag får bli litt lunken, og så bærer det inn. (unngå for mye kondens). Vi har ingenting på benken - heller ikke brød.
Lagrer alt i kjøleskap etter det er avkjølt, spiser ikke ris og pasta som har stått på benken. Her er en artikkel i forskning.no som forklarer mer detaljert hvorfor det ikke er lurt.
Etter at jeg hadde et kurs i mikrobiologi under studiene kunne det ikke fallt meg inn i måneskinn å varme opp igjen ris eller pasta. Det som ikke brukes, kastes, også lager vi nytt.
Svigermor derimot, har jo alltid kjølt ned ris på kjøkkenbenken og varmet opp igjen, og det har gått SÅÅÅ bra med dem må vite, så hun tror jeg gjør det på pur f... når hun er her, fordi hun vet veldig godt hva jeg mener om den saken. :mumle:
Vi prøver å være flinke med å sette inn matrester i kjøleskapet etter noen timer, eller i løpet av kvelden. Det kommer litt an på hva det er. Viktigere med ris enn med pinnekjøtt. Men vi varmer gjerne opp både ris og pasta - eller spiser det kaldt dagen etter. Vi har aldri blitt syke, men ville ikke servert det samme til gjester som jeg vet synes at dette er ekkelt.
Når det gjelder de som er en generasjon eller to over oss så tenker jeg at de er vant med å ha det kjøligere på kjøkkenet enn oss. De eldste kan også ha levd ei stund før kjøleskap ble vanlig. Man sparte på maten da også. Tidlig i forrige århundre ble ikke maten nødvendigvis varmet opp igjen, men holdt varm til far kom hjem fra kveldsskift under ei glassklokke - eller etterhvert i varmeskuffe i komfyren.
Svigers gjør det og mannen er avlært den uvanen.
Foreldrene mine gjorde det før broren min begynte på kokkelinjen på videregående. Siden min mor hjalp han med lesingen, spesielt i faget hygiene, ble det slutt på den praksisen gitt. Da ble jeg og strengt opplært. :knegg:
Vet ikke helt hvordan jeg skal lære opp svigers, der står alt på benken i flere dager. Kjøttkaker, poteter, ris, alt. :gaah:
Ketchup holder seg lenger, inneholder både sukker og eddik som gjør at det holder bedre. Artikkel i A-magasinet om dette i dag, finner bare ikke artikkelen på nett så jeg får ikke linket.
Jeg er oppvokst med et fryktelig lite kjøleskap og dertil ingen plass til slikt, så den vanen er litt vond og vende. Ergo; det er ganske mye som blir stående fremme ...men også en god del som settes i kjøleskapet. Litt hipp som happ med andre ord.
Svigermor gjør det, og jeg slutta raskt å spise restemiddager der. :skremt: Vi setter maten i kjøleskap når den er avkjølt nok til det. Glemmer vi den, går det stort sett i søpla, litt avhengig av hva det er. Mannen spiser gjerne pizza som har stått en stund, men han setter ikke potetene i bolle uten lokk på benken til dagen etter, i alle fall, så han gjør ikke helt som han har lært hjemmefra.
Skjerpings! :knegg: Du liker jo ikke fråtsing, da burde du heller ikke sløse. Jeg kaster aldri mat, men jeg fråtser dessverre for mye. :sukk: Vet ikke hva som er verst, jeg. :knegg:
Alle middagsrester settes i kjøleskapet med en gang det er avkjølt. Jeg oppbevarer alt av åpne matvarer kaldt...kaker også.
Livredd for å bli matforgiftet...blitt det en gang..aldri mer...
Men for å komme med ennå ett spørsmål når det gjelder mat...
Hvordan oppbevarer dere frityroljen? får den stå i frityrkokern til neste gang du skal bruke den, selv om det kan gå uker i mellom hver gang...hvor ofte skiftes den?
Jeg har brukt å sile den å ha den over på flaska igjen å oppbevart den kaldt, men ikke brukt den mer enn en gang til etter det..leste en plass at man kunne gjøre det...
Men etter at jeg ble matforgiftet den ene gangen, å da hadde brukt oljen om igjen, så ble jeg redd det var oljen jeg ble dårlig av...
Så nå kastes den etter en gangs bruk..
Det går i kjøleskapet med engang det er avkjølt.min mann er utrolig nøye, men han kastet ofte mat som er fullt brukelig, så her har vi det motsatte problemet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.