Trixie sa for siden:
Når man skal erstatte "vanlig" melk med noe annet.
Hva bruker jeg til:
-lasagne
-risengrynsgrøt
-potetstappe
-kakebaking
-omelett, eggerøre
osv....
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Trixie sa for siden:
Når man skal erstatte "vanlig" melk med noe annet.
Hva bruker jeg til:
-lasagne
-risengrynsgrøt
-potetstappe
-kakebaking
-omelett, eggerøre
osv....
ingling sa for siden:
Jeg bruker havremelk til alt, synes det fungerer bra. I søtt bakverk og risengrynsgrøt kan også rismelk funke greit. I omelett/eggerøre har jeg ikke noe annet enn vann.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg bruker for det meste usøtet soyamelk i middager, sauser osv. Hvis du tåler soya da. Synes den gir best konsistens og smak. Nå drikker jo ikke jeg melk, men ungene og mannen min elsker Alpro sin soyamelk med sjokoladesmak, så den kjøper vi inn i helgene. Bruker den også i sjokoladekaker osv av og til. Vaniljemelka smaker som vaniljesaus!
I risengrøt bruker jeg kokosmelk og soyamelk (smaker ikke kokos, kun er nesten umerkbart hint, smaken koker liksom bort etter en stund). Alle skryter av den grøten, og jeg bruker også samme grøt til riskrem, da med piskbar Alpro soyakremfløte. Kjempegodt. Bruker denne oppskriften til risengrøt, men skal prøve meg på en variant med rismelk og soyamelk nå, må teste ut litt forskjellig til jul. Med kun rismelk blir grøten fort vannete, så da må du nok bruke litt mindre væskemengde.
Mamari sa for siden:
Tine laktosefrie produkter;melk,matfløte og kremfløte funker i alt - samt det blå smøret.
Bruker alpro soya vaniljedessert som Dixie Diner anbefalte til skoleboller istedet for vaniljekrem, den er kjempegod.
Tallulah sa for siden:
Jeg bruker mest soyamelk og havremelk. Rismelk er så skvipete, og har så lite næring.
Bare pass på å ikke kjøp den søtede soyamelken til matlaging. Prøv heller ikke den med vaniljesmak til lasagne. :flau:
kokosbolle sa for siden:
Er det allergi mot melkeprotein eller laktose det er snakk om? Tine har hvertfall en ny serie produkter som heter Laktosefri og de funker veldig bra for laktoseintoleranse.
apan sa for siden:
Omelett/ eggerøre og potetstappe ville jeg bare lagd uten melk. Jeg pleier ikke ha melk i det uansett.
Trixie sa for siden:
Mamari: kan vel ikke brke laktosefritt når han skal unngå all melk tror jeg.
m^2 sa for siden:
I grøt er det hvertfall veldig godt med kokosmelk, den svir seg ikke heller!!
I omelett og eggerøre bruker jeg bare vann.
Lhi-My sa for siden:
Vi styrer unna soyaprodukter, både fordi det stort sett ikke smaker særlig godt og fordi mange som reagerer på melkeprotein også reagerer på soya. Vi bruker stort sett havremelk og havrefløte. Jeg liker best Oatly sin havremelk (den med tilsatt kalsium, svart kartong) og Oatly Imat havrefløte (også svart kartong).
Lasagne lager jeg etter denne oppskriften. Jeg bruker ostesaus alternativ 1 fordi jeg synes den smaker best. Denne lasagnaen har vi fått mye skryt av og mange sier den er bedre enn vanlig (og ca 100 ganger bedre enn Toro sin!).
Kan ellers anbefale oppskriftene på [url]www.utenmelk.no[/url]. De er stort sett veldig bra.
Når det gjelder grøt, fungerer havremelk og havrefløte (ca halvblandet) godt til semulegrøt, havregrøt og den typen grøt. Det gir også helt ok risengrynsgrøt, men den blir veldig grå og litt ulekker i fargen. Vi bruker derfor gjerne en blanding av kokosmelk (ca 2/3) og havrefløte (1/3). Grøt med kokosmelk bør kokes lenge for å dempe kokossmaken. Jeg lager den som dynegrøt, dvs koker den opp på komfyren, og setter den i stekeovn (med lokk) på ca 50-60 grader i 3-4-5 timer. Det blir god grøt! Riskrem har vi derimot droppet. Jeg har enda ikke funnet en god piskbar fløteerstatning (jeg har prøvd alle som finnes på markedet både i Norge og i Tyskland). Siden allergibarnet heller ikke liker riskrem, lager vi heller en annen dessert til henne.
Ellers fungerer Oatley Imat havrefløte veldig fint til alt av mat der du ellers ville brukt melk eller fløte (ikke piskbar). Jeg kjøper 25-30 slike 2,5 dl kartonger om gangen siden jeg må spesialbestille de. Jeg bruker de nesten daglig.
m^2 sa for siden:
Ikke Erlet engang? Konsistensmessig er den jo helt riktig, og den smaker jo ingenting... lar seg jazze opp med vaniljesukker/pulver.
Den er vel full av all verdens rare ting, men dog.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg synes Visp havrekrem funker fint til riskrem og endel andre desserter, for den blir ganske stiv når den står i kjøleskapet. Trenger ikke engang å piskes, og når den blandes med ris blir det jo kjempebra. Hadde den på julaften i fjor, og fikk masse skryt.
En utrolig lettvint sjokolademousse lages fort med 100 gram smeltet kokesjokolade per pakke havrevisp (kjøleskapskald) i en mikser sammen med evt. litt melis og vanilje, og kanskje litt revet appelsinskall. Blir faktisk helt nydelig sjokolademousse med luftig og fin konsistens.
Den må altså være helt kjøleskapskald, da er den stiv i pakken. Men favoritt er dog Alpro sin piskefløte, den blir stiv som krem, har brukt den på denne bløtkaken, og den var helt nydelig i formen. Men jeg tåler jo fint soya da.
Input sa for siden:
Jeg styrer også unna soya så godt jeg kan, fordi det er hormonforstyrrende, dessuten synes jeg konsistensen er fæl. Den merker man neppe i matlaging, men.
Visp havrekrem synes jeg er veldig god, og bruker den fremfor vanlig fløtekrem selv når ikke poden skal ha. Synes den smaker veldig mye bedre, og for min del er den mer enn tykk nok.
Om jeg lager grøten du linket til, DD, kan den stå et døgn i kjøleskap?
Lhi-My sa for siden:
Erlet kan til nød funke, men den klarer jeg ikke å få tak i uten å bestille via nettet. Jeg har vurdert det, men det ble så dyrt pga høy porto.
Alpro smaker virkelig ikke godt. Jeg synes den nye Alpro piskefløte var virkelig grusom, men jeg takler absolutt ikke den kittaktige soyasmaken. Jeg synes den trenger gjennom omtrent alt av mat forøvrig også. Allergibarnet liker det heller ikke, så da er det jo ikke noe tema. Hun kan jo heller ikke spise annet enn små mengder soya og der prioriterer vi yoghurt.
Jeg skal teste ut Visp en gang til, Dixie. Den sjokolademoussen høres jo god ut.
m^2 sa for siden:
Hvis du har et lokalt bakeri/konditori kan du høre der - ofte bruker de Erlet i kakekremen og kan skaffe deg det! Jeg har også bestilt gjennom helseskost, og hos Coop - altså bestilt på navn lsm når det har vært viktig å få tak i til en gitt dato, og det har også funket.
Lhi-My sa for siden:
Jeg gjør det slik med havrefløten vi bruker, men Erlet har de ikke klart å skaffe. Jeg vurderte å bestille hos Allergimat (eller noe tilsvarende, husker ikke), men de skal for det første ha dobbel pris for havrefløten (25 kr pr 250 ml mot 13,50 som Rema 1000 tar) og for det andre skal de ha 120 kr i porto. Da snakker vi dyr mat!
Jeg får se om jeg klarer å skaffe Erlet noe sted, kunne tenkt meg å teste den igjen. Det kan jo hende vi har endret mening siden sist.
Dixie Diner sa for siden:
Oj, nei det er jo en smakssak. Jeg kjenner overhodet ikke soyasmaken i den kremen, men Soyatoo smaker rumpe og ræv. Måtte kaste hele desserten når jeg hadde brukt den. Alpro smaker bare nydelig, synes jeg. Søtt og med et hint av vanilje. :nam:
Har du forresten prøvd denne kremen? Krem av ris, på sprayboks. Den er ganske god, og veldig praktisk til tider. Jeg ruger på sprayboksen jeg bestilte nå nylig, skal ha den i jula. Soyavarianten er dessverre den som selges her til lands, og den smaker dritt! Er tydeligvis folk som aldri har smakt produktene som bestemmer hva som skal selges. Yækk.
Dixie Diner sa for siden:
Meny har Erlet her, men mistenker at du kanskje ikke har Meny i nærheten. Alt annet av fløter, melketyper, oster osv kjøper jeg på Meny og Mega, Rema har også fått mye nå. Alle har havrefløtene her. Rema har mye i sortimentet sitt nå.
Lhi-My sa for siden:
Meny må jeg antakeligvis kjøre minst 25 mil for å finne. Jeg tipper Trondheim blir nærmest. Jeg tror ikke de har Meny på Lillehammer heller. Mega her har noe Alpro, men egentlig veldig dårlig utvalg. Rema er suverent best, men heller ikke de tar inn Oatley havrefløte uten at jeg bestiller spesielt i mitt navn. De har forsøkt, men de har ikke stor nok omsetning på slikt og det ender bare med at den går ut på dato selv om den jo er langtidsholdbar. Det er jo ikke noe problem når jeg kan bestille 1 eller 2 esker. De får den i løpet av et par dager. Erlet derimot sliter jeg med å finne. Rema påstår de ikke får tak i den hos sine leverandører.
Finnes Erlet i mindre forpakninger enn 1 liter? Jeg kjøpte i Tyskland og der mener jeg de hadde 250 ml også.
Input sa for siden:
Det er jo Meny på Leira/Valdres, det blir jo langt, men ikke 25 mil.
Lhi-My sa for siden:
Det er ca 1,5 times kjøring når Valdresflya er åpen og mer enn dobbelt så mye når Flya er stengt, slik den jo er store deler av vinteren. Det er dessuten et områder der jeg absolutt ikke har andre ærender, og det å kjøre en dagstur for å kjøpe fløteerstatning blir litt voldsomt selv for en som er i overkant glad i å kjøre bil. Det er vel kanskje også billigere å betale 120 kr i porto, tross alt.
Input sa for siden:
Det vil jeg nok tro ja. :knegg:
Trixie sa for siden:
Lagde risengrynsgrøt igår på havremelk og soyamelk 50/50, og det likte han. Så da sendte jeg med det i bhg så de kan lage det der til grøtfesten.
Idag skal jeg prøve meg på lasagne tror jeg. Kan jeg bruke den vanlige oppskriften min g bare erstatte den vanlige melken med havre eller soyamelk?
Dixie Diner sa for siden:
Trixie: jeg gjør i hvert fall det. Lager bechamelsaus på vegetabilsk melk og følger ellers vanlig oppskrift. Jeg har næringsgjær i da, for å få ostesmak siden jeg ikke kan ha revet ost i. Bruker det i alle slags ostesauser og hjemmelagde oster osv.
Lhi-My sa for siden:
Jeg lager hvit saus til lasagne med havrefløte og maizenna. Jeg smaksetter den med litt sennep, salt og pepper. Sausen blir nydelig! Oppskriften er hentet fra utenmelk.no
Ellers lager jeg hvit saus med havrefløte/havremelk og melkefritt margarin. Det funker, men sausen blir ikke like god som vanlig hvit saus med h-melk og smør.
Dixie Diner sa for siden:
Akkurat det er en vanesak, tror jeg. Jeg har ikke smakt meierismør og kumelk på snart 2 år, og det jeg lager nå er nydelig. Jeg fikk i meg ost på pizza ved en feil for et års tid siden, da det var kommet litt ost på mitt pizzastykke uten at jeg så det. Det smakte sur svette, jeg holdt på å kaste opp. Og jeg som var avhengig av smeltet ost. Har hørt mange si det samme, så det er rart hvordan smaksløkene forandrer seg.
Lhi-My sa for siden:
Det er det ingen tvil om, Dixie. Vår melkefrie jente har ingen problemer med det meste av melkefrie erstatninger. Problemet hos oss ligger i at jeg helst ikke vil lage egen allergimat, og at vi andre sliter med å venne oss til smaken av soya og en del andre erstatninger. Jeg vet veldig godt hvordan en god hvit saus laget med godt smør smaker og jeg spiser det jo av og til også fortsatt. Det hadde sikkert vært lettere å venne seg til nye smaker om vi kutta ut kumelk og ordentlig smør osv fullstendig, men det er jo et drastisk skritt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.