annemede sa for siden:
De smuler sånn, hva kan gjøres for at de smuler mindre?
Mer olje?
Mer salt?
Oppskrift:
1 kg med mel
6 dl vann
1 dæsj olje
1 pk gjær
litt salt
litt sukker
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
annemede sa for siden:
De smuler sånn, hva kan gjøres for at de smuler mindre?
Mer olje?
Mer salt?
Oppskrift:
1 kg med mel
6 dl vann
1 dæsj olje
1 pk gjær
litt salt
litt sukker
Harriet Vane sa for siden:
Hva slags mel? HVor mye vann til melet? Korn?
Prøv å halvblande surmelk og vann. Prøv å legg evt. korn i bløt. Jeg bruker lite olje, en ss, kanskje? Jeg setter en litt "bløt" deig så melet får svelle skikkelig. Hever du i to omganger (før og etter utbaking?)
annemede sa for siden:
Hever i to omganger ja. Surmelk utgår pga melkeallergi, kanskje farris? :undre:
Ikke korn, jeg har bare brukt type grovbakstmel.
Cuyahoga sa for siden:
Mer heving kan hjelpe. Hev i to omganger, som HV sier.
Oppskriften min er ikke så annerledes enn din, og etter at jeg begynte heve deigen mer begynte brødene smule betraktelig mindre (ikke mer enn butikkbrød).
Jeg bruker
1 pk Fibra
1 pk Grovbakstmel
1 pk gjær
13 dl vann/juice/havremelk/rismelk (kommer an på hva jeg har)
sesamfrø/linfrø/solsikkekjerner/kruskakli/hvetekim/havregryn
litt salt
litt honning
litt olje
Før brukte jeg revet gulrot også. Det blir veldig godt, men veldig dryssete brød.
Det blir en ganske fast, "tradisjonell" deig.
Cuyahoga sa for siden:
Jeg kan heller ikke bruke tradisjonelle melkeprodukter, og har eksperimentert litt med havremelk, rismelk og havrefløte, men merker ikke noen forskjell på resultatet. Vanligvis bruker jeg stort sett bare vann, med noen dl havremelk.
Kanskje det kan være noe å hente på å bruke soyaprodukter, det vet jeg ikke, siden vi også har soyaallergi i huset (i så fall, husk at melke- og soyaallergi er veldig like allergier, slik at noen med melkeallergi lettere kan utvikle soyaallergi).
ingling sa for siden:
Jeg bruker heller ikke melk i brødene, og det går finfint. Jeg bruker grovt og fint speltmel, samt linfrø, solsikkefrø og gresskarfrø alt ettersom hva jeg har i hus. En god dæsj olje, måler ikke. Jeg setter deigen med kaldt vann og bruker tørrgjær, for jeg langtidshever på benken. Deigen står typisk fra morgen/formiddag til kveld eller fra kveld til morgen, og den er ganske "fuktig" når jeg setter den. Fungererer veldig bra!
Nera sa for siden:
Mitt triks for å redusere smuling, var å (1) redusere gjærmengden betraktelig. På 4 store brød bruker jeg nå maks 1/3 pk. tørrgjær, og det går utmerket, men tar lengre tid. (2) I tillegg bruker jeg kjølig deigvæske, og lar deigen heve lenge, gjerne hele dagen/over natten, og helst to ganger. Dette, i tillegg til å la deigen elte lenge i kjøkkenmaskin, har gjort at brødene med samme melsammensetning ikke smuler så mye selv etter frysing.
Mrs. Longbottom sa for siden:
linfrø eller fiberhusk i deigen reduserer også smuling, i tillegg til lang heving og mye elting.
Magica sa for siden:
Bruker du kjøkkenmaskin? Jeg ville prøvd dette: 4 hevinger a 20-30 min hvor du kjører maskina etter hver heving, så en etterheving i form. Jeg bruker en flaske pils i brød, det blir supert! (i tillegg til vann)
Harriet Vane sa for siden:
Jeg bruker selv bare vann i brødet. Jeg elger deigen godt i maskin og hever i bollen. Den kan evt settes med mindre mel, heve, kna inn resten av melet og heve mer, bake ut, heve, steke.
Fakse sa for siden:
Det Nera sier er lurt. Brødene blir dessuten saftigere om du bruker mer vann, slik at deigen blir så løs at du bare kan helle den i former. De blir også saftige om du rasper rå eller kokt potet i deigen.
Om du ikke vil eller kan heve deigen lenge, så kan det gjøre noe av samme nytten å kjøre deigen lenge (10-15 minutter) i kjøkkenmaskin. Da må du bruke kaldere deigvæske enn lunken, fordi deigen også får varme fra knaingen.
Harriet Vane sa for siden:
Elger? Autokorrekt gir stadig ny moro. :knegg:
Sokk sa for siden:
Du har fått mange gode råd - det er bare å begynne et sted. :nikker: Umiddelbart synes jeg det virker som om du har lite væske i forhold til mel, så jeg ville begynt med å tilsette 1- 1 1/2 ekstra dl vann. Og halvert gjærmengden.
Pøblis sa for siden:
Jeg lager alltid løs deig, jeg elter lenge - ca. 15 minutter. Jeg hever lenge i bollen, tar ut deigen og bretter den med akkurat nok mel til at den ikke klisser, etterhever på benken og steker, og er aldri plaget med at det smuler - brødet blir saftig når deigen er bløt, er min erfaring, fordi de blir saftige uansett hva slags melblanding jeg bruker.
tink sa for siden:
Hos meg blir det ganske bra når jeg baker 3 store brød basert på 2 poser, en med grovbakst og en med ferdig brødblanding. Har en plan om å avansere, men bakeentusiasmen pleier å gå over før jeg kommer så langt. Elter lenge i kjøkkenmaskin og hever i to omganger. Steiker i form. Nå eksperimenterer jeg med to etasjer og varmluft fordi jeg ikke lenger får 3 former ved siden av hverandre i ovnen. :mumle:
annemede sa for siden:
Jeg hadde i mer væske, og hevet lenger. Foreløbig ser det bra ut, mer salt også kanskje, ikke minst for smaken.
Jeg regner med å spare enn 500 kroner i mnd ca, på dette prosjektet, kontra kjøpe mat i kantina hver dag ...
Cuyahoga sa for siden:
Jeg regnet på hvor mye penger jeg hadde spart på å bake brød i 2011, og det var morsomt. :jupp: Rett inn i kjoler-og-bøker-til-mor-budsjettet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.