Mannen er skeptisk, men sier han gir seg dersom det virkelig er det jeg vil ha.
Men hvor mye oljing og pes er det? Jeg vet jo at laminatplater er bortimot vedlikeholdsfrie, så det argumentet har han, men jeg liker ingen av de aktuelle kandidatene. :sparke:
Vi hadde det da vi bodde i hus. Ikke mye pes synes jeg (og vi er som kjent smålate av oss). Vi tok en runde en gang i året, lot det tørke over natten og det var det. Bare å pensle på olje og det rakk inn. Flere lag rundt vask og der det vqar mye sollys.
Den gamle benkeplaten er også i eik, og den har noen sprekker i nærheten av oppvaskkummen, men jeg vet ikke alderen på den (mistenker 1980-tallet?), og vet ingenting om hvordan den har vært behandlet.
Akkurat den kan jeg relatere meg til. I den forrige boligen hadde vi en høyglans benkeplate i laminat, og jeg holdt på å bli smårar av at den hele tiden så skjoldete ut uansett hvor nøye jeg var med pussingen.
Vi har det, og syns ikke det er noe pes i det hele tatt. Vi satte den godt inn med olje da vi monterte kjøkkenet, og nå oljer vi en gang i blandt (sikkert for sjeldent). Det ble en stygg ring av en hermetikkboks en gang, men da pusset vi vekk ringen med fint sandpapir, og oljet på nytt. Og vips, så var den som ny igjen. :)
Jeg fatter og begriper ikke hva vi gjør med vår benkeplate, for den er kjempestygg! Den er fra Bauhaus, vi oljer 3-4 ganger i året, og er ikke veldig sølete. Men den blir liksom aldri ordentlig mettet, ser det ut som. Den har fettflekker, og får sorte ringer og merker etter metallting som har stått rett på benken. Jeg skal aldri mer ha heltre benkeplate. :skuffet:
Det er ikke noe pes, fordi jeg ikke gidder å gjøre noe med at den blir stygg og gir en lang marsj i hele benkeplata. Dog er det utrolig teit med benkeplater i tre på kjøkken :sorry: . Det er ueffent å bake på (deigen klistrer seg ekstra godt fast i strukturen på treet, og jada det finnes bakematter men det er ikke like fikst å lage stooore deiger på), det tåler ikke høy varme uten at det blir merker, det tåler ikke vann, det tåler ikke å bli skjært i og det bør vedlikeholdes sånn noen lunde med oljing osv.
Nei, jeg skal ha benkeplate i granitt eller ett komposittmateriale som tåler alt neste gang.
Me bygde om kjøkkenet for litt over eit år sidan. Og vår store drøm om benkeplate i heiltre blei oppfylt. I morgon skal me på jakt etter ny. Me olja den og alt, men etter nokre månader så sprakk to av benkeplatene. Innmari surt, og me fekk dessverre ikkje noko igjen av leverandør heller. Så no må me nok finna noko som ingen av oss er nøgd med.
Jeg har hatt benkeplate i oljet tre tidligere og vil aldri ha det igjen. Godt mulig at forrige eier hadde vært sløv med oljing, og at de par gangene vi tok det med en gang vi flyttet inn ikke var nok, men vi fikk flekker av både vann og hermetikkbokser.
Vi valgte laminat nå, selv om vi egentlig skulle ha hvitoljet eikeplater. Arbeidet og at den blir fort stygg med merker etc skremte oss fra det. Jeg er ikke så nøye av meg, så en kaffekopp eller rødvinsglass med søl under ville sannsynligvis laget ringer første uka...
Jeg slipte og oljet vår skikkelig i flere omganger da vi flyttet inn for over fire år siden. Og det er jammen ikke mye pes med den nå altså. Egentlig har jeg neglisjert den over lengre tid og behandlet mindre enn jeg burde, men den er likevel slett ikke verst å se på. Stygg laminat blir man sur av. Hvis jeg skulle hatt noe annet måtte det ha blitt granitt, men det var jo ..steindyrt.
Jeg synes ikke det er pes med vedlikeholdet på en benkeplate i tre.
Men jeg blir like fullt sprø av at man ikke kan søle uhemmet med vann, ikke kan skjære noe kjapt på den, ikke kan sette fra seg varme ting på den og ikke kan bake direkte på den. Jeg skal aldri mer ha benkeplate i tre. Mannen skal aldri ha benkeplate i laminat, ergo kommer vi en gang til å bruke et tullete høyt antall kroner på en benkeplate i kompositt.
Vannet er sant. Det er upraktisk. Desto mer upraktisk å ha parkett på gulvet, slik at barna blir ekskludert fra nødaktiviteter som vannsøl og tøys på kjøkkenet.
Man kan bake på den. :knegg: Men det er jo et lite h... å få vasket deigen av benken etterpå, så derfor baker jeg alltid på det lakkerte kjøkkenbordet.
Parkett på kjøkkengulv er også upraktisk ja. Eller parkett generelt. :mumle: :vil ha gulv som tåler både vann og krig:
Ikke bake på den? :skingrestemme: Hva skal man med benkeplate man ikke kan bake på?
I en drømmeverden ville jeg hatt kompositt, og mannen steinplate, men når kjøkkenet er så billig som Ikea-kjøkken en gang er (og vi er nyinnflyttet med 100 000 prosjekter som inkluderer ny garasje og nytt bad nede), er det idiotisk å legge ut sånne summer.
Den ene leverandøren vi var hos, skulle forresten ha ca. 4000 kroner pr. meter for heltreplate, også. Riktignok i valnøtt. Eik var marginalt billigere. Vi har 6 meter kjøkkenbenk, og flott bakeflate.
Jeg skal ha en skikkelig god kvalitetslaminatplate neste gang. :nemlig: Med mindre vi har blitt rike i mellomtiden, da skal jeg ha kompositt eller stein. :nemlig:
Vi har ikke noe problem med stygg benkeplate.. har hatt den siden januar 2008.
Den er beiset med 3 strøk beis og oljet med 6 lag etterpå. Har holdt seg fin overalt. Vi har en sånn tjukk brødfjøl og under der er det mørkere siden fjøla alltid ligger der, ellers er den jevn og fin i fargen.
Ikke sikkert. Vi ga rett over 20' for tre plater, nedfeling av kokeplate og underliming av vask. Kjøkkenleverandøren ville ha 70 000 + montering, og kunne strekkes seg ned mot 50 000.
Måling og montering var helt konge, mm-pasninger rundt hele. Og 73 cm dyp plate som henger litt frem over underskuffene (i XXL-format), sånn at søl havner på gulvet i stedet for på skuffefrontene.
Hm. Jammen bra du linket til disse. Vi vil ha stein eller kompositt, nemlig. Men. Skal vi ha lys eller mørk? Stein eller kompositt? Matt eller blank? Mønstret eller ensfarget? :gal:
Vi har hatt to bjørkekjøkken, og det var hovedgrunnen til at vi gikk for hvitt denne gangen. Pga. valg av gulv, hvitevarer osv ville det blitt i overkant sterilt med svart eller mørk grå benkeplate som kanskje ville vært mitt førstevalg i en annen verden.
Jeg har altså ikke bestemt meg fortsatt, og mannen lar meg få valget denne gangen. Denne tråden gjør ikke valget enklere, akkurat.
Vi spurte litt rundt dette da vi valgte kjøkken i forrige uke, og da fikk vi til svar at dersom man er nøye med å olje den til den er mettet nå i starten (dvs annenhver dag 3-4 ganger eller helt til den ikke lenger har skjolder/flekker når du oljer), og så hver 3. måned en stund vil den holde seg fint selv om man kun fortsetter hvert halvår/år. Men det var viktig å mette den fra starten av, og selvsagt pusse mellom hvert strøk.
Det blir IKEA og det blir hvitt, men vi har ikke helt bestemt oss hvilken variant. Jeg er bare kjempehæppi for at mannen som er så himla endringsuvillig endelig har innsett at det er på høy tid å gjøre noe.
Blir fort merker på den synes jeg. Også er den ikke så god å bake på som den gamle laminatplata vi hadde der vi bodde før. Oljer faktisk omtrent når vi skal (vi er sløve ellers nemlig), men merker blir det okke som. JEG synes det er temmelig pesete å måtte slipe med sandpapir og olje på nytt bare fordi en av ungene har satt et vått glass på benken, men det er selvfølgelig mange som synes det er helt greit. Det blir laminat eller stein neste gang vi skal ha kjøkken.
Helt klart kvalitetsforskjeller ute og går, ja. Men vår plate (som fulgte med huset) vet jeg var en skikkelig dyr en, så det er ikke så lett å finne ut av hva som er bra eller dårlig heller.
Vår er fra IKEA også. Og så vidt jeg vet er den ikke behandlet med noe på fire år :knegg: Det vises ja.
Benkeplater(iallefall ikke vår) i tre er ikke så ekstremt tandre at det ikke går å sette fra seg noe vått, søle eller skjære forsiktig med en smørkniv på uten at de får permanente merker, men det er så utrolig upraktisk til daglig bruk at jeg ikke forstår vitsen når det finnes langt bedre (og penere :humre: ) alternativer. Noen av disse kommer i tillegg uten noe krav vedlikehold.
Lett valg, i mine øyne.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.