Jeg syns jamie olivers 30 minute meals er ganske genialt, har boka og har sett mange av programmene på tv, men i alle dager, mannen bruker jo en halv flaske olivenolje til hvert eneste måltid. Det er vel ingen som bruker så mye olje på maten. Jeg så han lagde pannestekt pizza, da hadde han oliveolje i deige, olivenolje i sausen, stekte i olivenolje og ringlet over olivenolje etter steking. Det må da bli utrolig fettete og inneholde enorme mengder ekstra kalorier. En annen gang lagde han en grønnsakblanding, og etter koking sto han i nesten 30 sekunder og tømte olivenolje over grønnsakene. Er det bare jeg som syns han er litt crazy på olivenolja, eller er det bare jeg som ikke har skjønt kokkematen? Bruker dere olivenolje på alt mulig i matlagingen?
Men blir det faktisk godt, er mitt spørsmål? Jeg bruker også smør og oljer for å sette spiss på maten, men i sånne mengder? Bortimot 2 dl olivenolje i en porsjonspizza?
Poenget er jo litt at programmet absolutt ikke handler om resturantmat, det er jo hverdagsmat for vanlige familier han sier at han vil presentere. Og han jobber jo mye for å redusere overvekt i befolkningen, og da er vel ikke veien å gå å tilsette 2 dl olje i en pizza?
Jeg antar at maten hans kan bli ganske så god med betydelig redusert oljemengde også.
Jeg synes også det er litt rart at han driver å skal reformere hverdagsmaten til folk med så mye olje, men det sier kanskje mest om kostholdet til disse folka før han kom på besøk?
Jeg har laget en god del Jamie-mat og jeg kniper inn på olivenoljen. Jeg lager kjempegod mat og bruker mye mindre fett og sukker enn det oppskriftene gjerne antyder. Feks i går stekte jeg lapper, og i oppskriften er det 70 g smeltet smør. Jeg dropper det, og de blir kjempegode allikevel.
Du trenger helt sikkert ikke bruke like mye som han bruker.. For det er ganske heftige mengder..
Men EVOO er vel ikke like ille som smør og vanlig olje?
Jeg synes ikke olivenolje passer til all slags mat, som regel bruker jeg smaksnøytral olje sammen med litt smør til steking. Kjøttdeig steker jeg uten å tilsette fett overhodet, takket være gode nonstick-panner. Olivenoljen her i huset er forbeholdt matretter med middelhavsopprinnelse, og salater. Den tåler jo i tillegg svært lite varme før den brenner seg og blir vond.
Det inneholder like mange kalorier. Så i den nevnte pizzaen, som sikkert ikke er lavkalori i utgangspunktet, med hvitt mel og ost på, tilføres det 7-800 ekstra kalorier.
Jeg bruker ikke like mye, så klart, når jeg lager det. Jeg lurte egentlig på om noen gjorde det, samt ville bare slarve litt om at JO er litt rar som bruker så mye.
Jeg prøver å distrahere mannen min fra å se når Jamie slår seg vilt løs med olivenoljen. Han har nemlig en dragning mot å gjøre det samme, noe jeg ikke støtter verken med tanke på smaken eller kaloriinnholdet. Olivenolje er godt, men all mat trenger ikke dynkes i det.
God olivenolje, extra virgin, er en smaksforsterker.
Det fremhever smaken på råvarene du bruker i maten.
Du kan også erstatte fløte med olivenolje. Jamie bruker
aldri fløte, bare olivenolje. Fordi det er godt for hjertet ditt!
Jeg har i grunn aldri lagt merke til det, jeg. Jeg syns i grunn alle oppskrifter av kokker inneholder mer olje enn jeg liker, og justerer alltid selv.
Jeg liker godt det nye programmet hans, hvor han reiser rundt i England, og lager mant basert på mathistorie.
Det er en sannhet med modifikasjoner. :) Olivenolje har sunne fettsyrer i seg, men man kan ikke spise ubegrensede mengder av det allikevel. Det krever ikke store mengder for å dekke kroppens behov.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.