Harriet Vane sa for siden:
Det er så himla mye salt i tacokrydderposene. Jeg tenkte jeg skulle lage min egen blanding i stedet. Er det noen som har noe tips om innhold og blandingsforhold?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Harriet Vane sa for siden:
Det er så himla mye salt i tacokrydderposene. Jeg tenkte jeg skulle lage min egen blanding i stedet. Er det noen som har noe tips om innhold og blandingsforhold?
ElinM sa for siden:
Jeg har en tacooppskrift som sier 1 ts spisskummen og 1/2 ts chillipepper, samt smak til med salt og pepper om jeg ikke husker feil. Jeg syns dette gir en veldig god smak. (Ellers i oppskrifta inngår hvitløk, løk, tomater og kjøttdeig.)
trøtt sa for siden:
JEg smaker meg frem etterhvert. Jeg bruker hvitløk, chilisaus, chilipulver, spisskummin, fersk basilikum og litt salt og pepper. Jeg bruker en god del basilikum og spisskummin, mer enn 1 ts.
Daisy sa for siden:
Jeg tror jeg fant på trines matblogg. Koriander er en viktig ingrediens her. Lager egen salsa også! Kan se om jeg kan grave frem oppskrifter senere.
Malama sa for siden:
Jeg har en lapp på innsida av kjøkkenskapsdøra, men jeg tror jeg har det på hukommelse.
4 ts spisskummin
2-3 ts salt (vi bruker usaltet kjøttdeig, så jeg har i litt salt, dog ikke så mye. Har jeg ferdig saltet kjøttdeig dropper jeg stort sett saltet)
2 ts koriander
2 ts paprikakrydder
1 ts chillikrydder
1 ts hvitløkspulver
litt pepper.
Jeg mikser og trikser rundt denne, overdriver gjerne spisskummin og chili. Man kan selvsagt bruke hvitløk i stedet for pulver, men jeg liker ikke egentlig hvitløk, og har derfor tatt det forsiktig, bruker ikke mer enn en hav ts av det, for jeg fant ut at litt måtte det være, men altså minst mulig for min smak.
Dette er til en pakke kjøttdeig. Jeg fant oppskriften som da var på halvparten av dette, som jeg syntes ble svakt på smak, men det viste seg at det var til noen som laget taco av 200 gram kjøttdeig. Så jeg doblet den, og bruker nok litt mer av enkelte av ingrediensene, og litt mindre av andre (f.eks altså reduserer jeg på saltet, men avhengig av hvilken kjøttdeig vi har)
Mye bedre enn posekrydder, synes jeg. Når jeg bare har funnet en miks jeg er fornøyd med.
HP sa for siden:
Jeg bruker denne: www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=99619
Mine hovedankepunkter mot kjøpeposene er prisen og det at druesukker ofte er hovedingrediens. Så mye salt er det ikke, relativt sett.
Tallulah sa for siden:
Denne bruker jeg:
1 tablespoon chili powder
1/4 teaspoon garlic powder
1/4 teaspoon onion powder
1/4 teaspoon crushed red pepper flakes
1/4 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon paprika
1 1/2 teaspoons ground cumin
1 teaspoon sea salt
1 teaspoon black pepper
Jeg bruker fersk hvitløk og fersk løk i stedet for pulver. Også må man bruke en mye større mengde enn man tror.
Appelsin sa for siden:
:gruble:
Var det ikke din egen oppskrift som alle brukte her for ikke så lenge siden da?
(mao er det du eller jeg som har blitt senildement? :knegg: )
Tallulah sa for siden:
Jeg har lagt inn min tidligere, i allefall.
Bluen sa for siden:
Jeg bruker en oppskrift som Irma har lagt ut.
Syrin sa for siden:
Her er min:
5 ts paprikapulver
4 ts kummin (spisskummin)
3 ts kvitløkspulver
ein dæsj oregano (knus det litt mellom fingrane)
salt og pepper
ha i chilipulver og/eller kajennepepper om du vil, men forsiktig!
Til taco brukar du 1 dl. pulver til 4-500 gr kjøttdeig.
daffy sa for siden:
Er det noe i veien for å lage opp en større blanding i et Norgesglass å sette i kjøleskapet? Hvor lenge kan eventuelt noe slikt holde seg - et par måneder?
Syrin sa for siden:
Eg har laga stor blanding og har det i ein tom krydderboks. Det er jo uansett satt saman av krydder eg har i krydderboksar, så det skulle ikkje bety noko om det blir overført til ein annan boks.
Puslingen sa for siden:
Denne bruker eg også, og ein bør ikkje ha i salt om ein har salt i kjøttdeigen, nei. :jupp:
Eg ganger opp oppskrifta nokre gonger og blander det i eit tomatpuréglas. Krydrer etter smak når eg lager taco.
Vind sa for siden:
Er vi de eneste som tar de på "gefülen"?
Vi pleier å ha oppi det samme som de fleste oppskriftene over, men vi mengden av alt varierer fra gang til gang. Til og med trettenåringen lager godt tacokrydder.
Vi pleier å krydre, og så tømme over et lite glass med vann som vi lar "koke inn". Altså som man gjør med posekrydder, er det egentlig unødvendig?
Malama sa for siden:
Ja, vi har også på litt vann altså, sånn en dl eller så, litt sånn deromkring, so mvi lar koke inn, jeg synes det blander seg bedre da.
Jeg tenker mange ganger at jeg bare skal blande det i stor mengde i et stort glass og så bar jeg det bar stående samen med krydderet og tar passe mengde når jeg skal lage det til. Det har bare aldri blitt, mest fordi jeg rett og slett aldri har såååå mye av alle kryddertypene som trengs. Så da bare slenger jeg sammen sånn ca utfra den lappen (men altså løselig tilpasset smak og behag) mens jeg holder på.
Carrie sa for siden:
Jeg har prøvd litt forskjellige, men synes den fra Trines matblogg er best.
(Det blir dog veldig salt om man benytter hvitløkssalt i stedenfor hvitløkspulver... :knegg: )
Señora sa for siden:
Jeg bruker denne:
Hjemmelaget tacokrydder:
2 deler cumin/spisskummen (fås kjøpt i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker)
1/2 del koriander
1/2 del chilipulver
1/2 del hvitløkspulver
1 del paprikapulver
litt pepper
salt etter smak
Malama sa for siden:
Mine kiwibutikker omtales somregel ikke som "velassorterte dagligvare" men spisskummin har de altså.
Miss Norway sa for siden:
Jeg har lagret "FP-tacoppskriften" på PCen under navnet "Mim-pulver"... :vetikke:
løve70 sa for siden:
1dl? Var ikke det mye?
Ole Brumm sa for siden:
Jeg blander sammen på slump av ca de ingrediensene som er beskrevet i de fleste oppskriftene, litt etter hva vi har og hvor sterk jeg vil ha den.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg har hatt noen gode oppskrifter på ostesaus, salsa og slikt, men tacokrydder? Nei. :niks:
Malama sa for siden:
1 dl pulver var litt mye ja, min oppskrift blir vel ca drøyt en halv dl? Kan det være ment "ca 1 dl vann i tillegg til overnevnte krydderblanding" syrin mente?
løve70 sa for siden:
Ikke usannsynlig at det var vann nei:)
Miss Norway sa for siden:
Nei, akkurat! Jeg måtte sjekke, og det var Dixie Diner som hadde lagt den ut, ikke deg! Hvorfor jeg assosierte den med deg vet jeg ikke... men det var nå rart at både Appelsinen og jeg gjorde det begge to. :fnis:
Dixie sin bruker jeg, den er superenkel og veldig god, og ungene har aldri merket forskjell heller.
Malama sa for siden:
Og den som dixie la ut der, er nok ganske lik den jeg fant som da var oppgitt å være til 200 gram kjøttdeig, så jeg har altså doblet den, og DA blir det godt. Med den enkle oppskriften der ble det tamt på smak.
(La det da være sagt at vi bruker ikke salsa eller annen tacosaus på da, men altså, halve oppskrift til en pakke kjøttdeig blir meget tamt i forhold til kjøpeposer også.)
Miss Norway sa for siden:
Oppskriften over er lik kjøpekrydder på smak og styrke.
Malama sa for siden:
Vel, det må avhenge av hvilken type kjøpepulver du mener da, for som sagt, jeg dobler den, og DA er den ikke så langt unna kjøpepakkene jeg er vant til i styrke. Noe annerledes (bedre) smak, og når jeg tilpasser med litt mer av litt og sånn så blir den nok hakket sterkere også.
Men altså, den oppskriften der var tam i forhold til poser, det mente både jeg og mannen. Veldig tam.
Miss Norway sa for siden:
Ja, det er nok sikkert riktig det. Jeg bruker lite "standardkrydder", og det meste er ganske så ferskt. Feks bruker jeg ofte Piri-Piri istedet for chilipulver og sånt, det glemte jeg jo rent i farten. :flau:
Men så har jeg også unger som er pysete på hot food, så derfor har jeg ikke reflektert over styrkegrad noe større.
Men det fine med hjemmelaget krydder er jo at man kan tilpasse det sånn man liker. :jupp:
Malama sa for siden:
Jeg topper chilien mde litt piri-piri eller annen hot chili, men bruker ikke bare det nei, da hadde det nok blitt mer piff i sakene me dmindre krydder også.
men jeg "må" ha ganske mye spisskummin da.
Og Knerten er visst ikke pysete på hot så lenge det er denne typen hot. Han har til tier påstått at maten er varm når de er pepper, men det har han også kommet over. Han elsker taco (dog antakelig like mye fordi han har nærmest fri tilgang på grønnsaker. Men altså, han vil absolutt ha kjøttdeig også.)
Appelsin sa for siden:
Dåktorgreie. :knegg:
Dixie Diner sa for siden:
Vi har ikke brukt posetacopulver på flere år, med et par unntak. Jeg liker den, men liker enda bedre å krydre selv. Men trenger jo slett ikke å lage opp en blanding selv om det kan være greit å ha stående. Jeg krydrer på gefühlen, tar oppi til det smaker passe. Spisskummen er det aller, aller viktigste! Det er det som gir hele tacosmaken. Så har jeg i paprikapulver, chilipulver, løkpulver, hvitløkspulver, salt og pepper. Tror faktisk det er det.
Lykke83 sa for siden:
Jeg har lenge tenkt på å lage egent tacokrydder, så nå er det bare å hive seg vi gang :0)
Nip sa for siden:
Jeg dobler ofte denne uten å doble saltmengden, så tilsetter jeg bare rørt pulver ettersom hvor mye kjøttdeig jeg steker. Så har jeg igjen pulver til neste gang:
2 ts paprikapulver
1/2-1 ts chilipulver
2-3 ts spisskummen
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts hvitløkspulver
1/2 ts koriander
Plutti sa for siden:
Fant denne på vg.net
Irma sa for siden:
Ja, og så vidt jeg husker så reduserte jeg saltmengden til halvparten eller noe sånt ut i fra oppskriften jeg fulgte. Jeg synes tacopulver både ferdiglaget og de etter oppskrift ofte er alt for salte.
Tallulah sa for siden:
Vi bruker bare halvparten av en kjøpepose, og det er ikke fordi det er sterkt, men fordi det er så innmari salt. De posene er jo absolutt ikke sterke. Så da vil jeg tro dere heller har nummet smaksansene deres med litt mye salt.
Filifjonka sa for siden:
Jeg syns ikke posene smaker noe godt, og de er veldig salte. Så for min del er det ikkenoe poeng å få de til å bli samme smak som disse. Jeg gjør som Dixie og smaker til med de forskjellige kryddertypene, isteden for å lage en krydderblanding.
Malama sa for siden:
Vi reduserer jo saltmengdende og bruker i utgangspunktet usaltet kjøttdeig, i motsetning til de fleste andre vi kjenner, som bruker den vanlige som allerede inneholder salt, og en pose ferdigkrydder.
Men jeg kjenner også stor forskjell på de ulike ferdigposene da.
Uansett, hun jeg fikk den oppskriften av sa at den brukte de til bare 200 gram kjøttdeig, derved doblet vi oppskriften neste gang (men ikke saltet altså, det har vi redusert) og da ble det godt. Posene er ikke sterke nei, derfor har jeg altså mer av f.eks chili (og bruker noe cayenne) når jeg lager selv, for å få litt mer snert i det.
Men at det ble tamt hadde ikke bare med at det ikke var sterkt, men at det rett og slett smakte lite. Muligens hadde det smakt mer om vi hadde hatt en kjøttdeig med mer smak, vi bruker altså svinekjøttdeig, den smaker mye mindre i seg selv da. (delvis fordi den er usaltet, selvdagt, men jeg synes den smaker mindre enn usaltet vanlig kjøttdeig også)
Men, det fine med å lage det selv er jo at hver enkelt kan tilpasse det sin egen smak. Vi bruker altså mindre salt, og mer krydder, så vi synes det blir godt. Noe som krever en god del smak i kjøttdeigen, siden vi somregel ikke har tacosaus/salsa/guacomole og denslags da. Så mye krydder trengs. Og er godt.
Tallulah sa for siden:
Absolutt. Jeg pleier å lage opp en stor batch med tacokrydder, og har aldri reflektert over hvor mye jeg bruker, annet enn at jeg alltid må ha mer enn jeg tror.
Jeg greier ikke spise ferdigposene lenger, jeg får omtrent vondt i munnen av alt saltet.
Malama sa for siden:
Jeg liker heller ikke ferdigposene spesielt godt lenger. mye salt og lite smak, sammenlignet med det jeg har endet opp mer å gjøre selv, ja, selv om jeg innledningsvis forsøkte å få det til å smake som posene.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg fikk faktisk SJOKK over hvor salte de tacoposene var etter at jeg hadde spist hjemmelaget i noen måneder og fikk servert taco borte. Jeg elsker salt og bruker altfor mye salt i hverdagen, men de posene er for salte til og med for meg. :eek:
Jeg kjente det ikke før jeg gikk over til å bruke hjemmelaget, det er faktisk litt scary.
ingling sa for siden:
Vi bruker heller ikke ferdigposene, men vi har ingen krydderblanding vi bruker heller. Vi steiker karbonadedeig med fersk chili, hvitløk og gjerne chilipulver og koriander. Blir kjempegodt! Mannen, som brukte mye ferdigpulver før i tiden, synes vår variant er bedre nå.
Dixie Diner sa for siden:
Mannen min og, han nekter å bruke posene lenger. Men han har aldri likt å lage posemat, han lager bare mat fra bunnen av selv.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.