Når bruker man varmluft og når gjør man det definitivt ikke?
Wenche Andersen sa nylig at man burde helsteke kylling på varmluft, for da ble den så sprø utenpå. Det hadde ikke falt meg inn. Generelt vet jeg nada om bruk av varmluft og bruker det bare på knekkebrød, for det har jeg lært... Og når to brett skal steke samtidig. Det siste der blir aldri helt bra, for brettet nederst blir alltid ferdig før det øverste, til tross for temmelig ny ovn.
Jeg bruker varmluft til alt untatt brød og langsteking av kjøtt.
Varmluften sirkulerer jo, så varmen kommer til det som stekes på en annen måte, så derfor må man gjerne justere ned tempen litt.
Når jeg steker flere brett bytter jeg plass på de etter halvgått tid, og da blir de jevnt og fint stekt.
Haha, aner ikke hvorfor jeg ikke gjør det. Gammel vane, kanskje, i alle fall med brødene.
Med kjøtt er det mer redsel for at overflaten skal bli kjip og tørr.
Åå, lur tråd, dette har jeg også lurt på. Hvor mye senker man temperaturen når man bruker varmluft fremfor stekeovn? Jeg lager ofte form av et eller annet slag, og den bruker jeg å ha på 200C i ca 40 min (grønnsaker, poteter, kjøtt i 2-4 cm tykkelse øverst). Hvor mye ville dere varmluftserfarne redusert varmen, og blir steketiden den samme (sånn i utgangspunktet)?
Jeg justerer ned ca 10 grader, og opplever ofte at det går litt kjappere selv om jeg gjør det.
Varmluften tørker ut overflaten på det man steker på en litt annen måte enn vanlig stekeovn, så når jeg lager f. eks lasagne pleier jeg å dekke den til med lokk eller alu.folie, og ta den av etter halvstekt tid.
Det verste jeg vet er uttørkede overflater på maten. :knegg:
Jeg har aldri prøvd å steke typ formkaker, sukkerbunn o.l med varmluft, så det vet jeg ikke hvordan er, men ser for meg en tørrerer overflate enn jeg liker.
Marengs ville jeg også vært litt forsiktig med å bruke varmluft på, i redsel for at den skal steke mer enn den tørker.
Jeg vet at noen mener man ikke skal bruke varmluft på pizza, men der synes jeg varmluft funker bedre enn stekeovn (jeg lager tynne, italienske pizzaer som jeg steker på 250 grader med forvarmet stekebrett).
Sikkert for å kunne steke større mengder, f. ekse flere brett boller o.l.
Varmluftfunksjonen er jo også fantastisk til store middager og selskaper. Det er bare å dose alt mulig rart inn i ovnen, dekke til det man ikke vil ha tørt, sette øverst det man vil ha crispy, og justere plassering, temp og tid til alle involverte retter.
Jeg serverte en gang varme tapasretter til 30 stk, og greide meg fint med stekeovnen på varmluft og de 4 platene. :)
Jeg bruker bare varmluft. Unntatt de få gangene jeg bruker grillelementet. Skrur ned til tjue grader ifht angitt temperatur med mindre det er spesifisert som varmlufttemperatur.
Varmluft har mindre temperaturgradient i ovnen enn vanlig ovn med under- og/eller overvarme, viften sprer varmen bedre.
Jeg skrudde ned temp etter anbefalinger her inne. Den stod i evigheter. Det var ingen tynn italiensk pizza, men god gammeldags norsk åttitalls med tjukk bunn og masse fyll. Den ville ikke stivne på toppen heller.
Italiensk: Kan jeg godt tro. Men den jeg laget var en skikkelig god gammeldags åttitallspizza med flere centimeter tjukk bunn. Den blit rå hvis jeg gjør sånn.
Jeg bruker stort sett alltid varmluft, går finfint på boller, kaker og pizza. (Der bruker vi varmluft med undervarme, det omtalte selgeren som "pizzainnstilling" og det funker finfint. Tykk bunn, full varme, 10-15 minutter, ferdig over og under og i midten. ok, litt lenger dersom de er VELDIG mange cm bunn da, vi har stort sett sånn "mellomtykk")
På steik bruker jeg det kanskje ikke, men dem puter jeg utelukkende i keramikkgryte inni ovnen uansett, så jeg er slett ikke redd for at den skal bli tørr, bare se ikke for meg at effekten av "vrm luft som kommer til overalt" er like stor når maten ligger i en lukket form hele tiden.
De veldig få gangene jeg lager åttitallspizza pleier jeg å forsteke bunnen 4-5 minutter før jeg tar på fyllet.
Jeg får noia av det laget med halvrå bunn, inntrukket med tomatsaus.
Jeg bruker bare varmluft og har gjort det så lenge jeg har hatt egen komfyr. Unntaket er kaker uten gjær som jeg syns kan ramle litt sammen om jeg bruker varmluft. Jeg steker generelt mye i ovnen fremfor i panne.
I sommer gikk varmluftsviften på ovnen i stykker og jeg måtte lage mat uten. Jeg merket vesentlig forskjell på overflaten på ting som ble stekt i ovnen. Varmluftssteking gir mer gylden og sprø overflate. Både italiensk og gammeldags pizza blir alltid stekt på varmluft med strålende resultat.
Hvis det er kjempetykk bunn så kan du evt. fleske til med undervarme i tillegg til varmluft, men det høres virkelig feil ut, slik det beskriver det, altså.
Jeg tror vi trenger å vite hvilken ovn du har, Hyacinth. :knegg: Produktnummer. :nemlig:
Jeg bruker bare varmluft for ovnen steker ujevnt med over og undervarme. Når jeg steker pizza bruker jeg undervarme i tillegg til varmluft, blir bestandig bra :)
Jeg testet ut varmluft på brød her om dagen. Ettersom den nye ovnen min ikke har plass til tre store former ved siden av hverandre, fikk jeg tips om å plassere i høyden. Det gikk strålende fint.
Varmluft + brød = finfint!
Ellers er jeg nybegynner på dette med varmluft. Har hatt ovnen i ett år før jeg kom på å begynne å bruke det. Så jeg skal fortsette å sjekke ut gode tips herfra.
Er det nå jeg skal være motvekten, og si at jeg omtrent aldri bruker varmluft, fordi jeg ikke liker den uttørkende effekten det har på mat. Jeg dekker sjelden til mat (gidder ikke), og det meste egner seg da ikke. Bruker jeg lokk hender det jeg har på varmluft, ellers når jeg har det travelt eller må steke flere ting på en gang.
Bakte boller med varmluft i går. De ble litt rare. Senket tempen med 10%, måtte øke steketiden med 50%. Byttet plass på brettene to gsnger, måtte steke det ene to minutter ekstra. Hm. Jeg tror jeg foretrekker vanlig måte.
Jeg har ikke heller funnet noe å bruke varmluft til, som er bedre enn vanlig over/undervarme. Eller forresten, jeg bruker det hvis jeg varmer frosne boller og rundstykker.