Vi bor rett ved tennisbanen, og nå har det blitt mer og mer vanlig at et par kompiser av tiåringen kommer rett hit mellom skolen og trening. Det er ikke aktuelt at de skal spise en frossenpizza hver to ganger i uken, som løsningen hans har vært, så jeg skjønner at det må planlegges litt. Er det noen som har gode forslag?
Det må
være enkelt å lage for 10-åringer
ikke ta lang tid
ikke mette FOR mye før trening
helst være noenlunde sunt og næringsrikt
Brødskiver er selvsagt et alternativ, men jeg vil gjerne kunne tilby noe varmt (og dessuten er det ganske labert med brød her innimellom).
Ostesmørbrød funker (gitt at vi har brød), jeg tenkte å koke noe pasta kvelden før, så kan de varme det og noen kjøttboller, pitabrød med ost og skinke på i microen (det er vel ikke det sunneste, men ikke verste, heller)? Hva mer?
Her er osteblingser og pølser hurtigmaten før trening (de trener 16.30 !! en dag i uken). Ikke akkurat veldig næringsrikt, men bedre enn polarbrød med nugatti som jeg har observert er en favoritt.
I og med at vi er hjemme igjen til 17.45-ish, så spiser de middag da. Dermed er det bare behov for nok påfyll til å holde ut trening. (De har skolemat, så de har spist grei lunsj.)
Klarer han å steke eller varme opp fiskekaker? Varm fiskekake på skive er godt.
Mine to går som oftest for ostesmørbrød laget i mikrobølgeovn. Da må der være skiver, ost og helst pepperoni tilgjengelig.
Ellers er middagsrester som kan varmes opp en grei løsning. Med mindre dere er så superorganiserte at dere alltid lager akkurat nok og dermed ikke har rester. :D
Her er det en trening 16 (da må de spise før), og en 14:30, så da er de DØDSSULTNE etterpå, og kommer gjerne hit. :knegg: Middagen er ikke klar da, for å si det sånn.
Har dere skolemat gjennom skolen? Arg, det hadde vært drømmen - her har de jo typisk spist to skiver siden frokost nå som AKS er slutt.
Ostesmørbrød eller vanlige brødskiver får de hos oss vanligvis. Eventuelt det vi har av frukt, yoghurt, frokostblanding, knekkebrød og pålegg. Jeg pleier ikke å ha noe særlig hurtigmat liggende, så de får ta av det som finnes.
Jeg syns egentlig ikke de trenger å lage seg full middag selv om de er veldig sultne, men hvis vi har rester så kan de ta det. Og de steker seg innmellom egg til pålegg. Ellers er jeg litt kjip, jeg altså, som henviser til brødskiver, knekkebrød og frukt. Det er en del gruffing over å ikke få steke seg en pølsepakke eller ta "no' godt" i skap/fryser.
Og så slutter jeg aldri å forundre meg over HVOR MYE de greier å lange i seg i den alderen. Det virker som om det ikke finnes bunn i dem. :knegg: Og vi har jo allerede hatt det sånn et par år.
Min eldste er allergisk for mye og blir fort kvalm av noe mat og sliter mye med kvalme og oppkast :sukk:
Av hurtigmat så går det aller mest i ostesmørbrød her også, laget i mikroen. Karbonade på brødskive, evt med speilegg. Evt bare kabis, varmet i mikroen.
Han kan spise en pølse, blir det flere så blir han kvalm..
Ellers lager vi ofte vafler med Fibramel og havregryn, masse egg og bittelitt sukker. Med ost eller rømme på går det i kategorien mat hos oss. :nemlig: Røra kan jo lages på forhånd så blir det bare stekejobben på slampene.
Mitt barn liker å varme middagsrester fra dagen før når hun kommer hjem fra skolen - uten at hun skal på trening, det blir ikke middag før fem-seks hos meg. Varmer det på ildfast fat i steikovnen.
Har vi ikke middagsrester så går det gjerne i rett-i-koppen-supper eller nudler....
Toastjern er en vinner her. Og nå har Mini lært å lage supergod eggerøre så da lager hun ofte det den dagen hun kommer hjem til tomt hus og skal på trening før middag.
Vanlige, runde pitabrød som er grove selges på Meny på CCVest. Her får kidsa sånne med karbonader eller fiskeburgere oppi.
Funker det med matmuffins fra frysern, som de kan varme opp? Tomatsuppe (hjemmelaget, såklart, som du har kokt i diger batch og frosset i porsjonspakker), som de slenger kjøttboller eller egg oppi?
Min steker seg speilegg, eggerøre, lager polarbrød toast (i dag tok det litt av, både skinke, ost og Pepperoni i samme), nudler (sjelden), yoghurt med musli, suppeposer, knekkebrød eller vanlig skive.
Som vanlig reklamerer jeg for nettsiden matstart.no. Den har en egen "etter skoletid" seksjon.
Snuppa har en lei tendens til å lage seg fryktelig usunn mat og støvsuger skapene for hva som helst som kan smake søtt. Hun lager seg en del smoothie og den er relativt sunn og søt nok for henne.
Oj... har ikke så store barn, så nå ble jeg helt stressa på dine vegne... tar med 2-3 hjem som også skal ha skikkelig mat... kan jeg spørre hvor mye matbudsjettet blir på i en slik teenage- familie? :confused:
Det avhenger jo helt av fyll og mengde. Tacolefser er jo ekstremt kaloririke, men i seg selv gjør jo ikke det noe om man fyller dem med noe som metter ordentlig og ikke trenger så mange. Dersom man spiser mange tacolefser med bare ost, blir det liksom et litt tynnere måltid, ville jeg sagt.
Samme med lomper det egentlig, hva fylles det med og hvor mange trengs.
Mine unger finner seg mat når de kommer hjem fra skolen, men det er ikke så avansert (og de har heldigvis ikke kommet på tanken på en ferdigpizza. :knegg: ). De spiser brødskiver, frokostblanding eller kornblanding med yoghurt. Jeg har tenkt at jeg skal lære dem å lage havregrøt.
Vi har jo igjen det ekstramomentet at vi kun har gassbluss på komfyren, så jeg er litt var fremdeles på at han skal koke så mye uten voksne i huset. Kanskje særlig når han blir distrahert av kompiser.
Akkurat det var grunnen til at jeg solgte gasskomfyren som sto i leiligheten da jeg kjøpte den. Pluss at jeg har litt angst for gass selv, muligens fordi jeg aldri har brukt det.
Mine barn er veldig lite avanserte på matlaging. De kan for så vidt godt om de får instrukser hele veien, men de gjør det helst ikke.
I forrige uke var storesøster syk og alene hjemme. Da fikk jeg sms midt på dagen "hvordan var det man laget havregrøt igjen?". Så etter litt instruksjon hadde hun laget seg havregrøt og den var tydeligvis kjempegod. I ettertid har lillesøster også fått lage frokostgrøt en dag, så nå kan de i hvert fall det og sulter ikke foran brødboksen, eller grøtgryten.
Her går det mye i ostesmørbrød (i toastjern, ovn eller micro), risgrøt fra Fjordland, nudler (ja, jeg vet det ikke akkurat er særlig sunt..), smoothie, pasta og pizzasnurrer, horn med ost og skinke (to sistnevnte fra frysen - varmes i micro). Av og til lager de pannekaker.
Her går det i ostesmørbrød enten i ovnen eller i toastjernet. En gang i mellom har det vært stekt egg. Lage seg kakao er visst også i vinden ... Men nå har han gått over på te. med store mengder sukker. Av kaldmat er havregryn og melk mye brukt. Og smoothies. Vi har ofte sånne små kartonger med smoothies i kjøleskapet, kjøpt i 6-pack på Coop Extra.
Jeg hadde gått for smoothie, og for supper i mikro. Eldste her er veldig glad i smoothie. Ostesmørbrød går også. Fryse brød i skiver, kanskje, så er det alltid et alternativ?
Min blir 10 nå denne måneden og har fått lov å lage seg ostesmørbrød siden i høst. Hun vet hvordan de skal lages, lager dem i ovn på relativt svak varme. Noe mer enn det har hun ikke fått lov til eller hatt ønske om.
Min blir snart 11, men har i flere år brukt komfyr og laget seg mat selv, koke nudler, suppe osv. Siste året har han bakt kaker og andre ting i ovnen også.
En boks ferdig oppskåret svinekjøtt, en pose rock wok (frossen wok-blanding), frest i stekepanne og nudler laget på vann fra vannkokeren bør være mulig å mekke for noen ulvesultne tiåringen. Hvis ikke funker toast strålende som før-treningsmat.
Snuppa har alltid interessert seg for matlaging (hun er sin mors datter). Hun fikk lage middag "selv" fra hun begynte på skolen, men da stod vi ved siden av henne. Nå har hun akkurat rundet 10, og har ansvar for middag en dag annenhver uke. Og da trenger jeg bare være hjemme for å svare på eventuelle spørsmål. Mat hun har laget før kan hun lage som hun vil.
Broren hennes har ikke samme interesse, og kan verken håndtere komfyr eller stekeovn i en alder av 7. Men vi har begynt å øve litt.
Poden er 9,5. Han har lite/ingen interesse av matlaging, egentlig. Men han er veldig glad i omelett, så han har begynt å lage omelett noen ganger når han kommer hjem fra skolen.
Ellers har han ikke bedt om å få lage noe, og jeg har ikke kommet på å be ham lage noe som krever komfyr og slikt heller.
Platene våre skrur seg av om man glemmer å slå dem av selv.
Har en 11-åring som er sendt på flere matkurs og kan lage fiskegrateng fra bånn, for den delen. Fordi mora syns at en del av oppdragelsen er å kunne fø seg selv, ikke så mye av indre trang til å lære matlaging.
De kan lett lage seg en gryte posesuppe i den alderen, det er lettvint og koster ikke mye å ha noen poser i skuffen.
Vi lager rause porsjoner med middag, helst så det blir litt rester som kan varmes etter skoletid. Ellers kan man lage omelett, wraps er lett å lage - eller lage "minipizza" i stekepanna med lokk på av grove tortillalefser og drysse på det man vil ha. Eller lage quesadilla, som i grunnen er det samme, men du har da to lefser med fyll imellom, og kan dermed også vende den og steke den på begge sider.
For å oppmuntre til sunne wraps kan man gjerne ha en bolle salat i kjøleskapet. Ellers er det godt å lage wraps bare med ost og skinke, agurkstaver osv.
Nudler er også rimelig, hvis man kjøper nudelpakker på innvandrerbutikk og har på grønnsaker og krydder sjøl (nei, ikke de koppene i butikken, de er steindyre og usunne med altfor mye salt :glis: )