Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Klesvask (gaflet fra en annen tråd)

#1

Nessie sa for siden:

(skjønner fortsatt ikke at Mim vasker bare EN maskin pr uke :sjokk: )


#2

Harriet Vane sa for siden:

Ikke EN maskin, men EN gang pr. uke, og da ca 4-5-6 maskiner i slengen. :har vaskeri:

Det er lurt å ikke vaske halvfulle maskiner hele tiden. Det er sjelden noe tar skade av å ligge noen dager før det vaskes. Og det er ingen vits å vaske ting som ikker er skittent. :miljøvennlig:


#3

Skilpadda sa for siden:

Ikke jeg heller. Jeg teller 4-5 ut fra det hun sier. Men bare én dag, da.


#4

Nessie sa for siden:

Åh.. da er jeg med ;)
Da kan jeg skjønne det går.. :riktig:


#5

Nessie sa for siden:

Men hvor henger du / tørker du alt? :under:


#6

Skilpadda sa for siden:

Jeg er ikke Mim, men vi vasker bare klær én eller to ganger i uken vi også (4-5 maskiner til sammen, tipper jeg). Det aller meste går i tørketrommelen; de få plaggene som ikke tåler det, henger på tørkestativ i stuen over natten. :har_også_fellesvaskeri:


#7

Nessie sa for siden:

Her vaskes det kanskje 3 maskiner tilsammen i uka. Over 1-2 dager. Men jeg bruker tørketrommelen lite jeg. Prøver å være litt økonomisk der og. Men slår til innimellom.


#8

annemede sa for siden:

Og jeg er så glad at det ikke er vasketider her vi bor, med en jente som i perioder spyr hver natt så måtte vi hatt mange flere dyner enn det vi har nå. Prøver å se lyspunkter


#9

Skilpadda sa for siden:

Vi har bare reserverte vasketider frem til åtte om kvelden; etter åtte er det fritt frem, så vi vasker stort sett bare sent på kvelden.


#10

Mandarin sa for siden:

Vi vasker underveis. Når det er behov. Men alltid full maskin. Bruker tørketrommelen minst mulig. Brukes mest til sokker, vaskekluter og slike småtterier.


#11

Milfrid sa for siden:

Her i huset vaskes det aldri halvfulle maskiner, men jeg sorterer på farger og temperatuerer. Med to unger så tar det dessverre ikke lange stunden før det blir nok til en maskin... Vasker hvit kokvask og kullørt kokvask (så Iset hadde et rosa håndkle som aldri sluttet å farge av, jeg har en rød vaskeklut....). Så har jeg sort, rød, hvit og noen ganger blå finvask (alt etter hvor mye dongri som er skittent). Vasker en gang pr uke, og samler opp etter hvert. Fuktige klær tørkes før det går i skittentøyskurven, og da gjør det ikke noe om det ligger noen dager.

Man må bare sørge for å ha nok av alt til at man ikke må vaske så ofte :D .


#12

Harriet Vane sa for siden:

Vi har et gigantisk tørkerom med vifte, det er uttrekksribber som man (logisk nok) trekker ut, fyller med tøy og dytter inn i tørkerommet. Jeg tørker håndklær i trommel. Om sommeren tørker jeg det meste ute på det store tørkestativet ute.nfor vaskeriet. Sengetøyet, kjøkkenhåndklærne og dukene har jeg et par minutter i trommel, ruller det nesten tørt og tørker ferdig i tørkeskapet.

Jeg vasker alltid sengetøy, duker, håndklær og sånn først, så jeg kan rulle, tromle og dille mens jeg vasker resten.


#13

Divine sa for siden:

Digresjon: Er kokvask egentlig nødvendig? Jeg kokvasker en gang hvert fjerde skuddår, eller noe slikt. Jeg nekter å tro at jeg er uhygienisk av den grunn.


#14

Gaia sa for siden:

Blir med på digresjon - jeg kokvasker alltid alt av håndklær og kluter. Som oftest kokvaskes også sengetøy.


#15

Milfrid sa for siden:

:o Jeg kaller 60 grader for kokvask. Skikkelig kokvask tar jeg også en gang per fjerde skuddår eller sjeldnere.


#16

Røverdatter sa for siden:

Jeg vasker på 95C så ofte jeg har en vask med bare håndklær eller sengetøy. Det er mange som får soppvekst i maskinen om de aldri kjører kokvask, og det vil jeg ikke ha. :niks:


#17

Gaia sa for siden:

Kokvask tar jo heller ikke så mye lenger tid enn alminnelig 60 grader, så hva er grunnen til at dere ikke kokvasker? Bare nysgjerrig, altså.


#18

Skilpadda sa for siden:

Det meste vi vasker på 60 grader er merket med at det tåler 60 grader, og jeg regner med at det ville slite mer på tøyet å vaske det på 95 (i tillegg til at det ville trekke mer strøm, naturligvis).


#19

Mandarin sa for siden:

Hos oss er det mannen som kokvasker . Han vasket, som jeg har nevnt her inne 100 ganger, mitt kjære nøstebarnteppe på 90 grader. :mad:

Nå kokvasker han innimellom gulvkluter , kjøkkkenkluter og den slags. Det andre tar vi på 60 grader.


#20

Divine sa for siden:

Det hender jeg kokvasker sengetøy og/eller håndklær, men det er nærmest bare "for syns skyld", ikke fordi jeg tror at det egentlig spiller noen rolle. Jeg vasker stort sett alt på førti grader. Har jeg en egen maskin med bare sengetøy eller håndklær, vaskes det på 60 grader. Eller 40. Pytt sann.


#21

Filifjonka sa for siden:

Tilbake til klesvasken: For meg høres det lite ut med 40 grader for håndklær, sengetøy, kluter og undertøy. Det er da endel sopp og bakterie-uhumskheter som overlever 40 grader?

Jeg vasker stort sett dette på 60 grader, og en gang iblant tar jeg en 75 graders eller kokvask.


#22

Milfrid sa for siden:

Hvorfor jeg sjelden kokvasker? Fordi jeg tenker at det sliter mye på tøyet, og ikke er nødvendig. Hvis det er noe som er ekstremt skitten, vi har hatt omgangssyke (spy på sengetøy), så hender det at jeg slenger på en kokvask. Og en gang gjorde jeg det rett og slett bare fordi jeg ville sjekke om noen flekker som ikke gikk bort på 60 grader, forsvant på 90 grader. Det gjorde det forresten ikke.

Men mht sopp i maskinen, det har jeg aldri tenkt på. Hmmm, det hender noen gang at klærene lukter litt rart (spesielt sort tøy), og da har jeg kjørt gjennom et par ganger med 60 grader og klorin. Kanskje jeg heller skulle begynne med en 90 grader i ny og ne? Siden det ikke er på grunn av prinsipper jeg aldri koker, liksom.


#23

Nessie sa for siden:

Og vips ble det en egen tråd :D

Jeg vasker undertøy, truser, sokker etc på 60.
Ellers går det mye på 40.

Sengeklær hiver jeg ofte på 80, og da kaster jeg ofte med noen håndduker også, om det er plass.

Jeg har 3 stk vaskemopper som må vaskes på 80-90 grader, uten noe vaskemiddel etc. De er utrolig gode, og dyre. Så jeg må behandle de bra :knegg: Det er nok litt lite miljøvennlig. Men ellers er maskinene mine definitivt fulle :blunke:.


#24

Frances sa for siden:

Kokvask er nødvendig en sjelden gang. Ikke nødvendigvis på grunn av klærne, men på grunn av slangene som fort fyller seg med slam på grunn av vaskemidler. Kokvasker man ikke en gang i skuddåret, kan slangen gå tett :erfaren:.


#25

Propella sa for siden:

Jeg er alt for sløv til å huske på å kokevaske. Jeg har et energisparprogram som jeg bruker en del. Det ligger mellom 90 og 60 grader. Skulle absolutt gjort det oftere. Men jeg er flink med vasken. Vasker kun fulle maskiner, sorterer på 60 grader hvitt, lyst og mørkt, 40 grader lyst og mørkt, ull og en diverse kurv. Jeg har 6 skittentøyskurver på vaskerommet.


#26

Misteri sa for siden:

Man lærer så lenge man lever! Jeg kokvasket kun når barna var babyer, ikke nå lengre. Kluter som er så skittent, ja det kaster jeg heller.

Ellers så vasker jeg klær 3-4 dager i uken, mindre om sommeren. Maskinen min er bestandig til randen full, jeg vasker aldri vist jeg ikke har full maskin. Tørketrommelen får hvile fra nå og uttover til høsten, da jeg bruker finværsdagene til å vaske klær.

Nå prater jeg meg helt bort, er jeg fortsatt inne på tema montro. :undrer:


#27

Nessie sa for siden:

Så lenge du prater klær og vask er du innen tema :D ;)


#28

tiddelibom sa for siden:

Interessant, dette. (føler meg som skikkelig kone nå)
Her kokevaskes det aldri - kanskje vi bør gjøre det iblant?
Tenker vi har i snitt en maskin om dagen - vi er 4 stk., og storesøster på 4 vinner overlegent hva angår skittentøy.


#29

Nessie sa for siden:

Jeg kokvasker forresten de hvite klutene jeg bruker på Hannah.


#30

My sa for siden:

Hos meg tror jeg det går gjennomsnittlig en maskin om dagen. I allefall 5-6 i uka. Det må være utrolig spesielle klær før jeg vasker en halvfull maskin. Det skjer så og si ikke.

Kokvask foretar jeg så og si aldri. Bare da Ungen var nyfødt og vi kun brukte tøykluter til å vaske bæsjestompen med. Da vasket jeg kluter på 90 grader. Håndklær og sengetøy går på 60 grader, + noe barnetøy (undertøy/bodyer + annet som har blitt veldig flekkete og i følge vaskeanvisningen tåler 60 grader). Når det gjelder tromling følger jeg vaskeanvisningen slavisk.


#31

Myggstukket sa for siden:

Her i huset føles det som maskinen går ustanselig. Dette er mye pga. at mannen må vaske opp arbeidstøyet veldig ofte.

Jeg vasker det meste på 60 grader. Kjører maskinen på ullvask, finvask og 40 grader hvis jeg er i tvil om plagget tåler 60 grader.
Av og til kokvasker jeg sengetøy, undertøy, håndklær, sokker, kluter og tuer.


#32

Nabojenta sa for siden:

Nå fikk jeg lyst til å legge inn bilde av vaskerommet mitt ... Men da tror jeg ingen ville vært venn med meg mer, for ingen vil ha slike sjusker til venn.

Jeg føler jeg vasker og vasker, men jeg kommer aldri til bunns. Og dermed har jeg det mest fargerike gulvteppe på vaskeromgulvet også ...:rolleyes:


#33

Kula sa for siden:

:dulte: skjønner AKKURAT hvordan du er. :knegg:


#34

Gaia sa for siden:

Hm. Det slår meg plutselig at jeg er en ganske pertentelig klesvasker. Det må være det eneste, for jeg er et skikkelig rotehode ellers.

Bruker dere forresten alle programmene på vaskemaskinen? For det gjør faktisk jeg. Er tøyet lite møkkete går det alltid på økoprogram. Ull vaskes (selvfølgelig) på ullprogram, hvis jeg en sjelden gang har silke som skal vaskes, går det på eget silkeprogram. Tøyet sorteres lyst/mørkt, og innimellom også syntetisk/bomull. Jeg tror jeg er litt klesvaskesnål. :gruble:


#35

Nessie sa for siden:

Her går det alltid på økoprogram, untatt ull.


#36

malena sa for siden:

Jeg kokvasker alltid kluter/håndduker/sengetøy. Sengetøy pga mannens allergi. Det hadde sikkert vært greit med 80 grader også, men det er mest praktisk å koke for da kan jeg slange med litt annet.
Vanlig 40-graders tar jeg ofte på kortprogram. Ser ikke vitsen med at det skal rumle og gå i evigheter.


#37

Olympia sa for siden:

Vi vasker ca. annenhver dag. Men kunne sikkert tatt fire maskiner en dag i helgen også, det kommer jo ut på det samme. Skiller mellom 60 og 40 grader, og en sjelden gang blir det ullvask, finvask eller kokvask.

Vi har ikke tørketrommel, og henger alt til tørk. Miljøvennlig men slitsomt. Men det fører til at vi er ganske bevisste på å bruke klær flere dager og ikke la rene klær gå i skittentøyskurven.


#38

annemede sa for siden:

Jeg har funnet et fantastisk 30 minutters program på maskinen. dvs det var mannen som fant det, og nå brukes det flittig om det bare er klær som f.eks. er litt svette etter en trening eller noe sånt.


#39

Koma sa for siden:

Jeg synes jeg vasker mye ift. at vi bare er tre personer. Det blir fort 6-7 vasker i uken. Kjører stort sett alltid fulle maskiner, bortsett fra ullbodyer og ullstrømpebuksene til snuppa som ikke fyller så mye når jeg kjører ullprogram.
Jeg tar stort sett 99% av klærne i trommel, har ingen tørkeplass i leiligheten, og gidder ikke gå på tørkeloftet :lat:

Kjører sengetøy, undertøy og kluter/håndklær fra kjøkken og bad på 60 grader. Av og til 75 grader, ellers går stort sett alt på 40 graders bomullsprogram, også syntetiske klær.


#40

Nooria sa for siden:

3-4-5 maskiner i uken høres veldig lite ut! :skulle ønske det var meg:

Jeg aner ikke hvor mange maskiner jeg vasker, men det er mange... og da er alle bortsett fra de med ullklær stappfulle.

Jeg vasker alt av håndklær, underbukser, sengetøy og kluter på 60 grader eller kokvask.

Jeg er overrasket over at noen vasker kluter og underbukser på bare 40 grader.

Og som dere sikkert skjønner er det hovedsaklig jeg som gjør denne jobben her i huset :rolleyes:.


#41

GinaK sa for siden:

Jeg vasker i snitt en vask pr. dag. Eller jeg burde det for ellers hoper det seg så opp at jeg blir helt kvalm. Hater å brette klær.
Mest 40 pg 60 graders vask. VAsker mye av barnas klær på 60 grader. Svært sjelden jeg bruker 95 grader. Kaster heller ekle kluter.
Jeg har arvet vaskemaskin av mamma og den har holdt i 25 år men den kastet vi i høst og kjøpte ny med større trommel. Og jammen er det forskjell på hvor godt tøyet er sentifugert, gitt.
HAr iallefall redusert tørke-tromlingen med en halv time... minst...

HAr aldri tenkt på at det blir tett i slangene... :rolleyes:


#42

007 sa for siden:

Mange bakterier overlever på 60 grader, alt undertøy og håndklær/vaskekluter blir derfor vasket på 95 grader her hos meg.

Fant denne figuren på nettet, den er (omtrent) lik den vi hadde i microbiologiboken på sykepleien:

Vasker klær daglig, ofte 2 masiner. Mye går i tørketrommelen, noe henges ut (alt hvis fint vær) og noe henges på tørkestativ inne.


#43

Filifjonka sa for siden:

Ja, støvmidd er jo også en grunn til at det er lurt å vaske sengetøyet på minst 60 grader.


#44

gullet sa for siden:

Jeg har fire skittentøyskurver,

  1. fars arbeidstøy,
  2. mørkt 40 grader
  3. finvask
  4. lyst 60/90 graders

Jeg vasker mellom 5 og 8 maskiner i uka. Det kommer litt an på fars arbeidsoppgaver og hvor mange ganger om dagen han dusjer og hvor skittent arbeid han har hatt!
Har et flott vaskerom, men bruker tørketrommel for å bli ferdig med klesvask og fordi jeg har to barn som reagerer på bjerkepollen og gress. De er begge to bedre av sine plager etter at mor sluttet å henge all vask ut fra april til oktober:o

Flott figur, Liven. Jeg ser at jeg kan bli enda flinkere til å bruke mer enn 65 graders vask ifht bakterier.

Men LIven, har du bare truser i 100% bomull?
Lycra og annen elastikk tåler dårlig høy varme.
Truser i polyester/lycra vil bli feldig fort ødelagt.
Jeg vasker alt mitt undertøy på 60 grader - BH også - og jeg ser at det blir fort stygt.


#45

007 sa for siden:

Nei, jeg har ikke bare truser i bomull (ikke resten av familien heller). Trusene blir fort ødelagt/slitt, og de sorte/røde mister fort fargen. Jeg kjøper derfor ofte nye truser, men gjør heller det enn å føle at undertøyet ikke er reint.
Forøvrig har jeg oppdaget at microfibertrusene fra Lindex tåler mye (dagens reklame).

Bh`er vasker jeg på 40-60 grader, eller for hånd. De blir ikke utsatt for like mye smuss og bakterier som truser og håndklær.


#46

Java sa for siden:

Jeg konstanterer at Liven og jeg vasker klær på samme måte, og har sett de samme figurene. Det er mye som overlever ved 40 og 60 grader, og en annen ting er at alt man vasker i samme vasken vil få en herlig blanding av bakterier på seg. Jeg skiller derfor undertøy fra annen vask og vasker undertøy på høy temperatur.

Jeg vasker 5-6 maskiner i uken, og alle er fulle.


#47

nolo sa for siden:

Jeg konstaterer at jeg må kokvaske oftere. Kan knapt huske sist.
Håndklær og sengetøy går på 60 grader, det meste annet på 40, og jeg vasker ca 5 fulle maskiner i uken, og vi er fem i familien.


#48

amor sa for siden:

Her vaskes det i snitt omlag 11 maskiner i uka. Vår maskin tar 7 kg tøy. Jeg vasker alt av truser, kluter, håndklær og sengetøy på 95 grader. Resten fordeles på lyst - 60 grader og mørkt - 40 grader.


#49

annemede sa for siden:

Mye nyttig lærdom her ja.


#50

livit sa for siden:

Jeg vasker minst 2-3 maskiner annenhver dag.... med en som har problemer med å holde seg "tørr" så blir det slik desverre... trøsten må være at maskinene er fulle da ;)

Merk at bakterier ikke kan formere seg over 65 grader da :blafre:

Jeg vasker alt av kluter, mopper osv på 95 grader. Håndklær vaskes på 60 grader, men forsøker å kjøre de hvite på 95 en sjelden gang.


#51

Olympia sa for siden:

Finnes det dameundertøy som tåler 95 grader? :confused: Og more important: Vil man ha på seg noe slikt?


#52

007 sa for siden:

Mitt (dame)undertøy tåler 95 grader. En stund. Sikkert ikke like lenge som dersom det ble vasket på 40-60 grader, men det får så være. Jeg kjøper nytt når det er slitt.


#53

safran sa for siden:

Jeg vasker all bomull på minst 60 grader. Andre stoffer går ved lavere temperaturer.


#54

Guava sa for siden:

Her vaskes det stort sett fulle maskiner og vi vasker mindre enn mange i denne tråden trass i at vi har tøybleiebarn. Det eneste vi vasker på over 60 grader er bleiene.

Tabellen til Liven sier litt om bakterier, men slik jeg har forstått det er det ikke bare temperaturen som avgjør bakteriemengden.
Prosessen, typen vask og ikke minst vaskemiddel har også en betydning. Jeg har skjønt at det skal mye til for at det skal være bakterier på plagg vasket på seksti grader. I tøybleieanbefalinger står det faktisk at det holder å vaske på seksti.


#55

Nessie sa for siden:

Hvor ofte vaskes dressene til barna da? Og regnklær?

Her må det vaskes litt mer enn noen ganger i året iallefall :himle:.


#56

Enhjørning sa for siden:

Jeg vasker aldri klær.
Mannen jobber på et vaskeri, så jeg sender alt skittentøyet opp med ham, og så kommer det tilbake i sekker, ferdig vasket og brettet og bare til å legge i skapet.
Frynsegoder er kjekke greier. :p


#57

Nessie sa for siden:

:riktig: :riktig: :riktig:


#58

amor sa for siden:

DET frynsegodet skulle jeg absolutt likt å hatt! :riktig:


#59

Nessie sa for siden:

De har helt sikkert hatt sex oppå en sånn svææær tørketrommel :fnise: :sparke: :rødme:


#60

Pastill sa for siden:

[ironi] Oh! Kjempegøyal tråd! :abonnerer: [/ironi]


#61

Enhjørning sa for siden:

:rofl:
Nei, vi har ikke det.
Foreløpig. :D


#62

Nessie sa for siden:

:lol:


#63

Nooria sa for siden:

Så det er det du drømmer om :humre:.


#64

Nessie sa for siden:

Selvfølgelig!! :D


#65

007 sa for siden:

Vaskemasinen er mye gøyere. Særlig når den sentrifugerer. Jo eldre vaskemaskin - jo gøyere er det. :D


#66

Nessie sa for siden:

Aha! En erfaren en!?! :p


#67

007 sa for siden:

Selvsagt. :hehehe:


#68

amor sa for siden:

Skulle fremdeles veldig gjerne hatt DET frynsegodet! :fnise:


#69

Macky sa for siden:

Jeg vasker klær 2 dager i uka, men da går det 5 maskiner pr gang. Blir 10 maskiner i uka, og det er utenom "spesialvask" (ull, silke ol)...


#70

Susse sa for siden:

Her er det ca 2 stappfulle maskiner annenhver dag. Tørker alt ute nå om sommeren, om vinteren går alt i trommelen.
Kokvasker kluter og håndkler ca 1 gang i måndten.


#71

Left sa for siden:

Vasker tøy nesten hver dag jeg......for vi har så lite plass på badet at jeg får mark om det hoper seg opp litt :nemlig:
Og er nøye på hvordan ting vaskes. Sengetøy, håndklær og undertøy, samt andre ting som tåler det vaskes på 60 grader. Man tar ikke kverken på evt. bakterier på 40 grader (jeg har hatt mikrobiologi desverre)
Mannen er flink til å vaske tøy - les han gjør det - ofte - men han er ikke så flink til å sortere, så ull eller hva det er går i ei herlig suppe. Skjønner egentlig ikke hvorfor? Når man gjentar ting til det kjedsommelige? Kanskje det er det som er cluet?


#72

Mamma Rosa sa for siden:

Her går det fort 2-3 maskiner hver dag.
Når jeg endelig har kommet i bunn er det tid for å skifte sengetøy. (5 senger hver uke)
Så da er vi igang igjen.:rolleyes:

Jeg vasker sokker, undertøy og håndklær på 70.
Sengetøyet tar jeg nå på 60 etter at jeg syntes flere krympet.
Kanskje det er noe jeg innbiller meg?


#73

safran sa for siden:

Øyh, er du meg? Nei, det kan du ikke være, for jeg har ikke tatt mikrobiologi.


#74

Angelique sa for siden:

Jeg vasker hver dag

Har ingen dager i løpet av uken hvor jeg har så mye tid at jeg kan vaske og ordne 4-5-6 vaskemaskier på en dag

Men, jeg er kjempeheldig og jobber fra hjemmekontor
Veldig lettvint å ta 5 minutter nå og da for å sette på maskinen, tømme den , henge opp, tromle etc

Men vi er 4 barn og to voksne her, og det ene barnet på landbrukssole...dvs mye skittentøy fra henne


#75

lille my sa for siden:

Jeg vasker klær hver dag jeg og. Klarer ikke se på hauger med skittentøy som ligger på vaskerommet. Og har fått det for meg at det lukter fort når det ligger tørre klær og våte klær om en annen.
Jeg vasker nok mere enn det jeg strengt tatt trenger , men jeg klarer ikke halvskittent tøy.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.