Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hage] Kjøkkenhagen 2012

#1

Mjau sa for siden:

Har du kjøkkenhage?
Hvordan er den oppbygd og organisert? Har du minikjøkkenhage i verandakassen, eller to mål med poteter og løk?

SKal du lage kjøkkenhage for første gang i år?

Hva skal du ha i kjøkkenhagen i år?
Pottit og løk, eller ti typer gresskar og lilla gulrøtter?

Vi trenger en slik tråd for inspirasjon og informasjon. :nemlig:

Hilsen kjøkkenhagenovise.


#2

Ru sa for siden:

Jeg har en pallekarmkasse.
Vi skal fikse hagen i år, så det blir nok fortsatt å plante i kasser og kar.

Det blir i hvert fall gulrøtter, i år tror jeg vi skal avansere til gule og lilla, i tillegg til standardfargen.
Sukkererter må vi også ha, og salatmiks.


#3

Esme sa for siden:

Jeg hadde en pallekarm i fjor hvor jeg satte ned i basilikum, bladpersille og korianderplanter og det var helt sjennialt! Det skal jeg gjøre i år igjen.


#4

Mjau sa for siden:

Sår du på stedet, eller sår du inne og setter ut?

Vi har jo tatt over et hus, der kjøkkenhagen er totalt neglisjert de siste fem årene, så den er totalt gjengrodd. :svett:
Bonden like ved her har sagt seg villig til å kjøre inn med traktor og pløye opp jorda og gjøre klart siden det er en ganske stor kjøkkenhage.

Planen vår er å lage "kasser" ved hjelp av impregnert plank som slås ned i jorda, og blir som lange pallekasser. Og så ha plen mellom. Har funnet bilder av det på blogger, men man kan vel ikke bare legge ut bilder fra blogger her inne?

Det er jaggu ikke sikekrt vi kommer så langt i år. Så muligens blir det rett og slett bare potet og litt gulrot og salat i år, for å prøve litt, og kanskje komme litt i gang.

Har veldig lyst til å ha en del jordbær. Vi har markjordbær i massevis her, men store jordbær er jo også fint å ha.


#5

Esme sa for siden:

Urteplanter kjøper jeg ferdig og er litt nøye med å gjødsle de første ukene og så gror de som uvær.


#6

Mjau sa for siden:

Urter må helt klart på lista. Har noen som vokser rundt om i hagen her, men det er jo fint å ha de samlet på ett sted.
Kjekt at man kan kjøpe de ferdige da.

Jeg skal ha gressløk, det lukter barndom for meg.


#7

Malama sa for siden:

Jeg hadde i fjor tomat og paprika i bøtter på verandaen. Paprikaen ble ikke moden før høsten tok den, men vi fikk en håndfull tomater. En stakkars liten jordbærplante laget et eneste jordbær som nesten rakk å bli modent før den druknet ei natt det regna altfor mye. Også hadde vi sukkererter i ei verandakasse, det var vel den største suksessen. Vi sådde gulrot i melkekartonger også, men de døde i påska, da pappa, som hadde vanningsansvaret, ikke hadde fått med seg at de fantes. (Jada, vi hadde med oss "kjøkkenhagen" på påskeferie vi)

Jeg tror ikke det blir stort mer avansert i år (men vi sår tidligere, og håper på en bedre sommer, sånn at vi totalt sett håper på å få litt mer tellende resultat...), særlig siden vi altså går med flytteplaner. Men håpet er at vi neste år på denne tiden HAR flyttet, og forhåpentligvis har en hage jeg kan leke litt med. Vi får se.


#8

Mjau sa for siden:

Jeg gleder meg masse til å ha min egen kjøkkenhage.
Men jeg tror det er ganske mye jobb da.
Det er vel generelt ganske mye jobb å ha hage som rekker over fire mål.... Men oppå der står jo husene også, og asfaltert gårdsplass. Men likevel. Jeg håper vi klarer det. :knegg:


#9

Malama sa for siden:

Hage på fire mål, selv inkludert hus og gårdsplass, er stort.

Har et frimerke
(vår hage er sånn ca ganske nøuaktig 18 kvadratmeter. Ja, vi målte nemlig opp i fjor når jeg ønsket Knerten trampoline. Den er 3*6 meter)

Vi får se hva vi finner oss når vi flytter på oss. LITT mer hage ønsker jeg meg, men tror nok vi sikter en god del under 4 mål...


#10

Ru sa for siden:

Jeg er sikker på at det fortsatt er gulrøtter igjen i pallekarmen fra i fjor. I forfjor dro jeg opp en bunt i november. :knegg:

Jeg har lyst på jordbær i år, om det blir anledning å så i den solrike skråningen.

(Vi har tre gresstrå og 1 mål mose på tildels skrinn jord og bratte bakker, så det må gjøres en god del i årene fremover. En prydhage, som ble neglisjert i 10 år ... Over halve hagen er enten råtnet eller overgrodd - eller begge deler. Det er nok å ta tak i.)


#11

Malama sa for siden:

Vårt frimerke er forresten i mose. Ja, med løvetann da. Men gress er der ikke, vi har ikke klippet gresset en eneste gang på de årene vi har bodd her. Lurte på å legge terasse på hele greia, inntil vi fikk hunden. Så vi kuttet ned hekken, sånn at det kommer inn i alle fall litt lys, sånn at det muligens er mulig å få til noe gress der. Om vi altså fjerner mosen da, og skaffer gress. Først må snøen bort, i alle fall.

Men det frimerket egner seg ikke til grønnsaker, så dem har vi altså på verandaen, en etasje lenger oppe.


#12

Mjau sa for siden:

Det er stort ja. Men det er mye plen, og mye trær. Og så er det den svære kjøkkenhagen, samt et område bak garasjen der det bare er villniss. Der har jeg en plan om å ha høner etterhvert. :hjerter: Det er en hundegård også, som tar litt plass, men lurer på om den bare må bort. Bikkja vil ikke stå der uansett. Og vi skal gjerde inn her så det blir greit å ha henne løs.

Mye mose i plenen her også. Men er litt sånn :lalala: i forhold til det foreløpig ja.


#13

Mei sa for siden:

Jeg har to store doble pallekarmer med urter og tomater og jordskokk og bønner og sukkererter og ulike sorter salat. I tillegg har jeg mange potter med jordbær og bærbusker litt her og der. Og en ganske liten hage.:knegg:


#14

Marit K sa for siden:

Vi er i full gang med å planlegge årets kjøkkenhage. De fleste frøene er allerede bestilt fra [url]www.zimtrade.no[/url]. Det blir vanlige gulrøtter, lilla gulrøtter, sukkererter, vårløk, salat, tomat, mais, hvitløk, og urter. Hvitløken satt jeg i jorda da jeg ryddet opp i kjøkkenhagen i høst. Vårløk og salat har jeg kjøpt som 5 meters frøbånd. Det ser jo veldig lettvindt ut. Tenkte jeg skulle prøve å legge inn en link, men siden er visst nede i øyeblikket, dessverre.


#15

Hjertensfryd sa for siden:

Me har ei to mål stor tomt som me heile tida prøver å finne ut av. Eg drøymer om å ha frukthagen og bærbuskene plassert på ein litt annan plass enn kva det er no. Og få spadd opp att potetåkeren. Og skråningen bak huset vil eg gjerne ha som ei blomstereng. Og rundt huset skal det vera alle mulige urter. Jada, drøyma kan eg i all fall. Urteplantar pleier me å ha masse av. Dei som me planta i fjor, står faktisk fint ute enno.
Me skal prøve å flytte på pallekarmane våre. Der som dei sto i fjor gjekk ikkje. Vil ha nokre gulrøtter og kanskje noko salat. Sukkererter må me og ha. Jordbær vil eg ha. Og så vil nok mannen ha nokre tomater. Og så får me sjå kva anna gøy me finner i katalogane.


#16

Malama sa for siden:

Jeg har som nevt ikke hage. Men det hindrer meg ikke!

Årets første frø er sådd, månedsjordbær. forkultiviering fra februar, står det. Februar til april. I fjor ble det siste aprildagen. Det ble ikke modne bær. Det var jo også en elendig sommer da. Jeg satser på ny frisk i år. Flere frø (det var elendig resultat i fjor, bare en plante overlevde, og den prodiserte et eneste bær som i heftig regnvær råtnet før det ble modent) og så tidligere.

Ingen skal si at jeg ikke prøver! Selv om vi altså ikke egentlig har hage. Vi har veranda.
(Ja, og flytteplaner. Satser på en mer brukbar hage der vi lander. Og åpenbart noe grønnsaksplanter på flyttelasset...)


#17

Tallulah sa for siden:

Jeg har en på 40 kvadrat. Jeg har noe fast; en liten urtehage, rabarbra, jordbær, bjørnebær, rips, bringebær, asparges og litt plukkblomster.

Ellers pleier jeg å ha squash, tomat, gresskar (men får det aldri til), bondebønner, potet, sukkererter, erter, løk, hvitløk og litt andre typer bønner.


#18

Galathea sa for siden:

Vi hadde første sesong i kolonihage fjor, har to pallekarmer, en med jordbær og en med urter og grønnsaker, men denne ble gravd opp av grevlingen, så jeg tenkte kanskje å fylle denne også med jordbær, vi får se. I tillegg er det rabarbra og en solbærhekk, og eple- plomme og kirsebærtre. Satte ned litt jordskokk i høst, spent på å se hva som kommer opp. Ellers så har jeg planer om å dyrke litt mindre skvallerkål i år enn i fjor:o

Nyter at dagene blir lenger og lenger, snart er våren her!!!


#19

Tallulah sa for siden:

Nå har jeg sådd tomat og tomatillo, samt at jeg prøver meg på te igjen. :knegg: Teen må stå inne da, og jeg er sannelig ikke sikker på om jeg får det til nå heller.


#20

tante Veronica sa for siden:

Og her er en slik tråd allerede. Jeg som akkurat laget en hagetråd for 2012. Søkte i forumet først, for å se om noen hadde laget det allerde, men fant det ikke.

Jeg er ganske fersk hageeier, så de tidligere årene har jeg mest hatt blomster i verandakasser og krukker. I fjor var første gangen jeg sådde blomster til egen hage, med litt ymse resulteter :)

Skal planlegger å så ulike urter, basilikum, timian, oregano, dill og persille. Tomat og agurk i drivhus, og erteplanter i krukker.
Ellers prøvde jeg å så gulrøtter i melkekartonger i fjor. Tror jeg skal gjøre det om igjen i år :)

Det står en gressløkplante i hagen her, som kommer tidlig. Det er barndom, ja. Vasket, klippet og frøs restene i fjor sommer, og har hatt gressløk til omelettene hele vinteren.


#21

Nooria sa for siden:

Vi har diverse urter, villbringebær, jordbærplanter (i en sinkbalje), moreller, epletre, pæretre og rabarbra. Hagen er ung og det er bare villbringebær det flommer over av.

I år har jeg veldig lyst til å ha salat og grønnkål i hagen. Hvitløk høres også spennende ut.

Dere som har hatt dårlig avling på jordbær første året: Jeg har hatt inntrykk av at jordbærplanter ikke gir noe særlig bær første året.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.