Ja, i lys av debatten som nå pågår (allergivennlige kaker i barnebursdagar), så lurer eg på kva vi tenker om allergivennlige kaker, sånn egentlig. Og vær så snill å ver ærlige - tenk godt etter! :) Sjølv syns eg glutenfritt er heilt topp og smakar godt, men eg er meir usikker på melkefritt og eggefritt som eg har mindre erfaring med. Er det like godt liksom?
Eg valgte kaker, fordi det er ein "mellomting". Allergivennlig middag er vel dei fleste klar over godt - masse vanlig mat er jo i den kategorien. Jærbakst er vanskelig i forhold til gluten - det må eg sjølv seie at glutenfritt er ikkje fullt så godt som jærbakst med gluten. Kaker oppfattar eg som i ein mellomposisjon. Mulig at det er feil vurdert i forhold til egg og melk da :hmm:
Poll følger, men ha tolmod, for den blir lang. Mulig å krysse av for fleire valg.
Jeg skjønte i alle fall fint lite da jeg begynte å lese, for jeg var sikker på at du lurte på hva vi mente om allergivennlige katter. :lusker ut igjen:
Egg- og melkefritt er kjempegodt, jeg har funnet masse oppskrifter på gode kaker uten egg og melk som vi spiser like ofte hjemme, som ikke allergivennlige. Glutenfrie kaker har jeg ikke kjempestor erfaring med, til tross for flere glutenallergikere i svigerfamilien. De fleste av dem vil heller ha andre alternativer som is eller gelé o.l. Men de jeg har smakt (andre enn kjøpte og ferdigmix-kaker) har vært gode.
Eg håpar at folk er ærlige altså. Sjølv skal eg innrømme at min 1. tanke er at kake utan egg må vere litt .. rart? Men det tenkte eg også om kveitemjøl før, og tok jo feil.
Nå høyrer det med at det er litt avhengig av oppskrifta ja, men eg bakar altså verdens beste eplekake (syns eg sjøl), med glutenfritt mjøl.
Syns det var litt vanskelig å svare siden en del kaker jo er naturlig glutenfrie også.
Men sånn all over så er kaker best med masse egg, sukker, melk/fløte og mel. :nemlig:
Du mangler ett alternativ; aner ikke. Jeg baker svært sjelden kake (jeg har én jeg er god på som jeg baker to-tre ganger i året) og er lite opptatt av å spise kake også, så jeg har ikke så mye formening om allergivennlige kaker er gode eller ei.
Folk vet jo hvor kakebakete jeg har vært hele livet. Nå har jeg bakt melke- og eggefritt i ett år snart, og både jeg og folk jeg har servert baksten til er overrasket over hvor godt det smaker og hvor likt originalene det er. Jeg har veganisert det meste av favorittkakene mine, alt fra suksessterte til sjokoladefondant, merker IKKE forskjell. :nam:
Jeg har beklageligvis nesten ikke smakt noen.
Det skyldes både at jeg ikke har allergikere i nærmeste omkrets og at jeg generelt ikke er særlig glad i kaker.
(Men jeg smakte noe som var fritt for noe en gang, i en begravelse. På kaka stod det:
Stinas kake. Stina var et barn og jeg tenkte at jeg måtte jo smake på den kaka hun hadde bakt. :flau:
Nå skulle hun vel sikkert ikke spise hele kaka selv da, men jeg ble litt flau da jeg skjønte at hun ikke hadde bakt den selv. Men den var god. )
Kaker bakt med glutenfritt mel tror jeg ikke jeg har smakt. Jeg er veldig glad i nøtte/mandelbaserte kaker og de er vel et alternativ for folk som spiser glutenfritt, men de funker jo dårlig for nøtteallergikere igjen.
Kaker uten egg har jeg laget masse av, men har vel aldri funnet noen oppskrift som jeg synes er sånn helt på høyden med mine vanlige oppskrifter. Sønnen min og andre barn
likte dem uansett. Har også prøvd eggfri kakemiks som med god glasur og fantasifull pynt ble en helt grei sjokoladekake til barneselskap.
Jeg har faktisk aldri hatt gjester som har sagt fra om allergier, bortsett fra en kamerat av min nest eldste sønn som hadde en veldig sjelden sykdom og nesten ikke kunne spise
noen ting. Jeg har derfor ikke fått prøvd meg på melkefritt og glutenfritt, men derimot på egg- og nøttefritt til eget barn.
Helt vanlige kaker er minst like gode med Toro lys kakemix og blå soft istedet for smør. Og akkurat like enkle å bake iom at man bare bytter ut de to ingrediensene.
Det er når det blir mer avanserte kaker at det blir mer utfordrende. Jeg gjorde forresten noe bra med kvikklunsjkaken i bursdagen til Poden. Istedet for å erstatte melken med vann, så erstattet jeg med kokosmelk. Den ble så saftig og deilig, og bare et lite hint av kokos, som egentlig ikke var mulig å identifisere uten at man visste om det. (Samt litt i sjokoladekremen på toppen også.) Jeg hørte ungene satt og snakket seg mellom om hvor spesielt god kaken var. :stolt:
Mine melkefrie kaker smaker godt, det tør jeg påstå. :overlegen: De er såpass gode at folk ikke tror de er melkefrie før de får vite det.
Generelt syns jeg melkefrie kaker kan være litt kjipere. Laktosefrie kaker er såpass marginalt forskjellige på smak at det bare er mannen min og jeg som smaker forskjell. Folk som er vant til å bake med margarin merker det neppe.
Formkaker blir ofte saftige uten egg, syns jeg, men jeg syns det kan være vanskelig å lage noe godt uten både egg og melkeproteiner.
Melkefritt koster meg ikke en kalori å lage. Glutenfritt og eggefritt må planlegges, men går fint det også. Alt er vanesak. :nemlig:
Må vise bilde av den glutenfrie eplekaka mi. Den er kjempegod, og blir servert til alle:)
Men altså, eg lagde ikkje tråden for å bevise eller motbevise at allergivennlig er godt eller dårlig - er interessert i å høyre kva folk automatisk tenker. For eg trur dei fleste tenker at allergivennlig er litt midnre godt. Eg gjer det sjølv også, men tar antagelig feil. Kake utan egg er altså gode greier? :)
Vi har allergi i familien. Minsten har, i tillegg til å ha diabetes (som vi ikke bryr oss om å ta hensyn til de få gangene vi spiser kake), allergi mot egg, fisk og nøtter. Når han var mindre tålte han heller ikke melk. Vi måtte nå bare lære oss å lage kaker som han kunne spise, og siden jeg ikke orket å lage 4 kaker i ethvert selskap ble det de samme kakene til alle, stort sett. Ingen har rynket på nesen over kakene som har vært servert her i huset, de fleste har likt kakene svært godt.
Det er ikke noen stor sak å finne oppskrifter uten egg, og når man kan erstatte melk med rismelk/soyamelk/havremelk og smør med blå soft så blir det faktisk gode kaker altså.
Glutenfrie kaker har jeg ikke særlig erfaring med, men kan da ikke tenke meg at de smaker helt fælt.
Jeg krysset av for at det ikke er noen sak å bake allergivennlig kake, men da tar jeg utgangspunkt i at det ikke er snakk om en rekke allergier oppå hverandre. Jeg kan godt bake kake uten en av ingrediensene egg, melk eller gluten, men jeg sliter stort hvis jeg skal lage en kake som ikke inneholder hverken egg, melk eller gluten. Da måtte jeg nok hatt veiledning, tror jeg.
Ikke kaker som i utgangspunktet skal ha egg. Men kaker som er basert på kulturmelk/kefir, skal som regel ikke ha egg i seg. Og de smaker aldeles himmelsk.
Eks: Min krydderkake
Kulturmelk
Smør
Mel
Sukker
Natron
Kanel
Smaker himmelsk med ostekrem på toppen :jupp::jupp:
Jeg har forsøkt å bake egg- og melkefrit og ikke fått det til mer enn middels. Jeg har ikke brukt oppskrifter med erstatningsvarer. Glutenfritt har jeg bakt som er veldig godt.
Crazy chocolate cake fra det søte liv er både egg- og melkefri, og en av de beste sjokoladekakene jeg vet om. Jeg har laget en mokkavariant av den, nydelig!
Når jeg baker allergivennlig kake til barn med cøliaki bruker jeg toro rett og slett, fungerer fint. Det gikk mye kake i bursdagen i fjor. Kommer til å bruke samme i år.
Jeg svarte at jeg liker alt, det er selvsagt ikke helt sant. Men om jeg ikke liker en kake så er det ikke fordi det er en allergivennlig kake, men rett og slett fordi jeg ikke liker den.
Venninna mi bakte noen fantastisk gode scones som er glutenfri, og hadde hun ikke sagt at de var det så hadde jeg ikke tenkt tanken engang.
Det finnes mye man kan lage uten de vanligste allergenene. Jeg er ikke redd for å smake og synes ikke det er mindreverdig på noe vis. Men når det er jeg som er kokken, er dette en kompliserende faktor. Jeg er ingen god baker.
Jeg syns ikke det er mangelen på en av de ingrediensene som gjør en kake god eller dårlig. Jeg har bakt alle typene, men bortsett fra glutenfritt så har jeg da bakt ting som er naturlig uten egg eller melk. Glutenfritt er jeg så vant til at jeg fint kan bake med glutenfrie melblandinger som erstatning.
Jeg pleier å velge en kaketype som er uten melk eller egg eller gluten i utgangspunktet når jeg skal bake til allergikere. Pavlova eller nøttekake til cøliakeren, surmelksbasert kake til eggeallergikeren, eggebaserte kaker til de som har problemer med melk. Det fins jo så mange gode i så mange sjangre at jeg heller gjør det enn å kjøre erstatningslinja.
Sånn gjør jeg også det, det er noe annet enn å lage "erstatningskaker", dvs. kaker som du gjør om på med tillatte ingredienser. De blir sjelden like gode.
(Jeg har en melfri appelsinsjokoladekake som er noe av det beste jeg vet, f.eks.)
Jeg pleide også det, helt til jeg fikk barn som ikke tåler melk. Jeg mener ikke at andre trenger å tenke sånn de få gangene de har allergikere i selskap, men hos oss er det godt å kunne bake melkefrie alternativer, for det er temmelig nitrist om man aldri skal kunne få spise en del ting.
Vi kan heldigvis bruke laktosefritt, og den laktosefrie kremfløten redda jula her, altså. Nå venter jeg bare på laktosefri kremost, så begynner det å bli bra. Da kan endelig gutta mine få smake ostekake og CCCB. :hjerter:
Jeg lager ofte ostekake jeg, uten melkeprodukter. Bruker soyakremost da (ikke alle som tåler det), merker ikke forskjell på den og vanlig kremost. CCCB har jeg ikke prøvd enda siden den inneholder egg, men ostekaker er ingen problem så lenge man kan bruke soya. :nam: Laget New York cheesecake i sommer, gjestene var skikkelig overrasket over at den var vegansk.
Jeg syns soya smaker soya, ofte. :sorry:
Vi bruker en "kremost" som er ok på skiva, men ordentlig kremost syns jeg ikke det smaker.
I bunn og grunn syns jeg det må melkeprodukter til i krem- og ostebaserte ting, mens det ofte går fint med noe annet i kaker med annen base. Vafler er ordentlig godt med kokosmelk, for eksempel.
Jeg skulle egentlig skrevet at jeg selvsagt kjenner forskjell på skiva (jeg liker dem da), men i kakene kjenner jeg det ikke. Gjestene mine sa i hvert fall at de kunne blitt grundig lurt av den ostekaken. Det er ikke siste gang jeg har laget den, for å si det sånn. Sikle.
Uansett er alt en vane, jeg har jo levd melkefritt i ett år nå og tror neppe jeg hadde syntes melkeprodukter smakte godt om jeg smakte det nå. Og unger tenker jo sjelden sånn, de spiser det om de liker det.
Eg prøver alltid å lage mat som alle gjestane kan ete av (i forhold til allergi altså, eg tek ikkje omsyn til eventuelle kresne gjestar) og det har hittil ikkje vore noko stort problem, berre ei utfordring, og utfordring er kjekt! :jupp:
Gode kaker er godt, og å spise mat sammen med andre er jo ekstra godt. :enkel:
However syns jeg resultater av planløs og tilfeldig utbytting av ingredienser kan bli litt ... rart noen ganger. Det var vel mer vanlig før, det er flere år siden jeg var borti det. Det er kanskje tilgjengelighet på gode oppskrifter (thank you, nettet) som gjør det? Og kanskje litt søndagsåpne sjapper også?
En jeg kjenner tåler ikke mel, og mannen hennes tåler ikke sukker(diabetes) så vi må prøve å finne en GOD kake uten sukker og mel.Noen som har oppskrift:vilha::snill:
Vi er ofte sammen med dem i familieselkap og da blir det gjerne en til hver.....:knegg:
Men diabetes vet ikke tema har, men DE kakene synes jeg ikke blir like gode, altså!
Alle kakene vi baker er uten laktose,mange er uten melk og.Og de er helt uten vanlig sukker og frukt ting,bruker ofte splenda eller sukrin, men ofte bare vaniljestang
uten egg har jeg ikke prøvd så ofte så vet ikke helt om jeg hadde fått det til.Har tatt med 2 år og lage gode og saftige kaker uten sukker. :ikke noen baker eller konditor: :knegg:
Honda ser ut til å kunne ha tips! :)
Jenta mi har diabetes (også), men vi bakar kaker med sukker til henne. Det går greit å regulere med insulin, men dette vil nok variere fra person til person. Om han du kjenner har diabetes type 2 (som strengt tatt er ein annan sjukdom nesten), så er det ofte kostholdsregulert - da er ein sukkerredusert diett meir viktig. Har ikkje desse to nokre gode tips å gi da? :D Mange tar fram frukt til diabetikeren, men det er mykje sukker i frukt altså... mange gir jenta mi druer, men dei kunne like gjerne gitt henne ei skål med sjokolade :knegg: (derfor er det aldri druer i matboksen hos oss, men det var ein digresjon)
Langpannesjokoladekaken jeg oftest baker, er uten egg. Den er knallgod. Etter noen år med melkeallergiker i klassen, har jeg også laget melkefrie kaker som har vært gode, og en tidligere kollega med cøliaki bakte de nydeligste kakene uten gluten. " Problemet" er når man skal bake uten egg og melk, f.eks. Da smaker det ikke like godt, syns jeg, men det kan like gjerne skyldes at jeg ikke har funnet gode nok oppskrifter.
Jeg har aldri bakt melke- og eggfritt eller smakt det som jeg vet, så det skal jeg ikke uttale meg om. Glutenfritt mel har jeg heller aldri brukt, men har ofte laget iskake eller nøttebunn om jeg skal servere glutenfritt.
Jeg tror dog at jeg skulle greid både å lage og like en kake uten egg og mel. Jeg er ikke kresen på kaker. :knegg:
Jeg har bakt mye allergivennelig opp gjennom årene. Og min erfaring er at de beste kakene er de som er allergivennelige i seg selv, ikke de hvor man erstatter en ikke-allergivennelig ingrediens med en allergivennelig en.
Jeg liker stort sett alt som slutter på kake. Men er svak for både marengsbasert, nøtter og sjokolade. Så jeg tror jeg foretrekker andre alternativer, ikke nødvendigvis erstatninger om jeg skal gå allergivennlig.
Har ikke lang erfaring i allergibaking selv. Så da må jeg begynne med oppskrifter og nye ingredienser. Men det går sikkert greit om jeg prøver. Er mer usikker på om kjøkkenhygienen vår svarer til hyperalergikerkrav. Men det kan jeg sikkert også lære meg, om jeg får litt påminning og opplæring.
Glutenfritt kan være bra, men også ikke bra (jeg har smakt en som kan omtales som papp med sjokoladesmak, virkelig ikke god).
Eggefritt lager jeg støtt og stadig og der er veldig godt.
Melkefritt kan også gå fint å lage gode kaker.
Jeg liker egentlig det meste og jeg kan også lage det meste uten så alt_for_mye pes, man har da O store internett og flust med oppskrifter.
:dulte:
Jeg har smakt glutenfrie vafler og det er vel omtrent det eneste. De er helt ok. Ellers så bruker jeg en Regal kake ganske mye, som har lite proteiner i seg, men jeg må innrømme at jeg ikke har sjekket om den er allergivennlig på andre måter. (Har ei niese med PKU)
Hvis man skal lage hveteboller glutenfritt, så syns jeg typisk at det kan gi inntrykk av b-vare. Sist erfart på Santa Lucia-lussekattene. Det betyr ikke at man ikke kan lage gode kaker uten gluten. Man må tilpasse bakekategori etter ingredisensene mener nå jeg. Melkefri = sorbet, ikke soyais, f.eks.
Personlig er jeg i stand til å lage ting som er digg i alle kategoriene "melkefritt", "eggefritt" og "glutenfritt", men det legger altså reduksjoner på utvalget av oppskrifter.
Multiallergier er klart en utfordring.
Jeg svarte at det er litt mer utfordrende å bake en allergivennlig kake og da ligger utfordringen simpelthen i å tenke på hva man kan ha med i kaken og ikke. En allergivennlig kake kan selvsagt være minst like god som en hver annen kake. Det er sjelden at man har ikke-gode ingredienser i kake. ;)
Ikke alle typene, men hjemmelaget er sinnsykt godt, og har du smakt denne? Jeg har servert den til både mine egne og andre unger (på besøk her) og alle elsker den. Smaker som helt vanlig vaniljeis, egentlig enda bedre synes jeg. :nam:
Ja, den oppdaget jeg tilfeldig en dag jeg var innom OBS. De hadde dem liggende i isdisken sammen med resten av de andre isene, og den var bare SÅ god! (Og jeg er ikke noe begeistret for tofuisene.)
Jeg elsker den. Pærevarianten er også litt god, men ikke noen favoritt. Jeg ble skuffet da jeg innså at det var pære og ikke pistasj, så bare fargen på papiret og hylte litt. Men neida, ikke pistasj!! trasse
Kroneisene er også gode, men kjeksen er forferdelig. Den er vel ikke glutenfri heller da. Tofuline hadde SÅ mange flere varianter da jeg jobbet i helsekosten fra 2000 til 2005, da solgte vi både iskaker, flere sorter pinneis, mokkais (herregud så godt) og noen nydelige små bøtter med vaniljeis og skje, de var så gode! Alt det gode forsvinner alltid!
Joda, kjeksen på kroneisene er glutenfri. :jupp: Og den grønne i tress-isen var helt grusom, helt til det gikk opp for meg at den skulle smake pære og ikke pistasj. Da var den bare litt fæl. :knegg: (Jeg kjøper den aldri selv, men det hender folk har kjøpt inn for min del, og da spiser jeg og forsøker å kose meg med det. )
Jeg pleier alltid å lage alt uten gluten/melk og som oftest også eggefritt, men pleier ikke alltid si det høyt før de gjerne ser at personen med intoleransen også spiser kaken og først da spør de - kan du ha denne?..
Men enkelte oppskrifter fungere dårligere enn andre. Jeg har mine faste kaker jeg lager som i 99% av tilfellene blir akkurat like bra som "andre".
Jeg lager også mye gjærdeiger som ingen klarer å smake forskjellen på. Særlig kanelbollene er det per i dag ingen som har klart å gjette seg til at er uten gluten ;)
Jeg spiser masse "allergi"vennlige kaker og synes det er veldig godt, ikke fordi jeg har allergi heller :)
Eneste jeg ikke er noe fan av er "glutenfrie" kaker... om det kun er glutenfritt mel som er brukt, jeg baker mest allergivennlig for å lage sunnere kaker :)
Jeg spiser så skjelden kaker, så jeg vet egentlig ikke. Vil tro man kan lage en god bløtekake med annerledes sukkerbunn, men hva med krem?
Gjærbakst derimot elsker jeg, og det blir vel vanskelig uten hvetemel?
Er de det? Ingen av Diplom-is sin "krone-is", og heller ikke Hennig Olsen sin "krone-is" som er glutenfri hvertfall?
Er det et annet merke da?
Corny fra Hennig Olsen derimot, er glutenfri, kjeksen er lagd på mais.
Jeg bruker ikke glutenfritt mel overhodet, det oppfører seg overhodet ikke på en måte jeg klarer å venne meg til også er det altfor "fint" for min smak. Potetmel kan ikke lillegutt ha. I stedet bruker jeg mandelmel, kikertmel (dvs ikke helt kikert men noe som ligner), kokosmel, kokosflak, nøtter (som ikke er så allergivennlig da). Har oppi litt johannesbrødkjernemel for å få det til å henge i hop. Gjerne gulrot eller banan for å tilsette saftighet og søtning. Kakene fungerer vel ikke som et like-smakende alternativ til andre kaker, til det er ingrediensene for annerledes. Men de smaker godt allikevel - på sin måte. Men de er mindre søte og grovere i konsistensen enn man kanskje er vant til. Allikevel blir det jo både verdens beste og sjokoladekake, muffins og nøttebunn, ostekake (uten ost og melk) og hjemmelagd sukkerfri gele med melke/soja/havrefri vaniljesaus.
Jeg har bare erfaring med melkefri mat (og vegetarmat, men det blir jo ikke helt det samme), og jeg synes generelt at melkefrie mat der den orginale oppskriften inneholder melkeprodukter og der det er brukt erstatningsprodukter i stede blir resultatet sjelden like godt. Vi baker og spiser lite kaker, så jeg husker faktisk ikke om vi prøvde kaker i det hele tatt, men jeg ville tro at savnet ville være enda større her. Min erfaring er den samme med vegetarmat, det blir godt om man lager "naturlig" vegetariske retter, men erstatningsprodukter som soyapølser og liknende kan de ha i fred for meg.
Jeg lager mye mat, og er generelt opptatt av små nyanser i smaken for at det skal smake riktig for meg. For eksempel smaker jeg stor forskjell på kaker med smør og margarin, så for meg var det virkelig krise da det var fritt for smør i butikkene før jul (eller egentlig ikke, fikk tak i ekte vare, men jeg ville heller latt være å bake enn å bruke margarin). Jeg er klar over at situasjonen blir en annen når man MÅ fordi man baker eller lager mat til en allergiker, og da spesielt når det gjelder barn kanskje. Vår prøveperiode med totalt melkefritt kosthold viste "heldig vis" at det ikke hjalp nevneverdig å kutte melkeprodukter helt, så vi er tilbake til å bruke melk som ingrediens men ikke hovedingrediens, og han det gjelder drikker ikke melk og spiser ikke f.eks risengrynsgrøt. Jeg tror jeg hadde klikka om vi måtte gå over til det melkefrie kostholdet permanent. Flåsete å si kanskje, man har jo ikke så mye valg, men det var i alle fall veldig godt vi slapp.
Når jeg baker kake tenker jeg aldri på om den skal være så sunn. Kaker er fest, og da tenker jeg at hvitt mel og sukker er ok.
Jeg er ikke veldig fan av erstatningsprodukter, og bruker det bare hvis jeg må av hensyn til en allergiker, og prøver heller å finne oppskrifter som er naturlig fritt for dette allergenet.
Til de som ikke tåler gluten er jo både pavlova og suksessterte naturlig fritt for gluten.
Jo, det kan eg vere enig i, men sjølv har eg ikkje opparbeidd meg så mykje erfaring med andre typar mjøl enn det glutenfrie. Det stemmer nok det du seier. Det som verkeleg fungerer bra er kaker som har lite mjøl i seg i utgangspunktet. Konfektkaker er f.eks dei same med 100 gram av ditt eller datt mjøl - da er det så liten del av kaka at det betyr lite :) Konfektkaker er jo også veldig godt... Har god erfaring med brownies også.
Kaker er generelt ganske enkelt å gjere glutenfrie syns eg, men jærbakst er rett og slett ikkje det samme. Har ei lussekatt-oppskrift som fungerer veldig bra, men problemet er at det som er veldig godt nybakt er æsj 6 timar etter det kom ut av ovnen. (dog fungerer det å fryse ned og varme opp i ovn - blir ganske ok).
Jeg bruker Visp havrefløte, blir finfin krem det. Erlet har jeg ikke prøvd, men den skal ha enda bedre kremkonsistens sies det. Kokoskrem er også digg, men smaker jo kokos da så det funker ikke i alle kaker synes jeg.
Det er sikkert en vane. Jeg smakte ved et uhell på vanlig kremfløte en dag, og fikk brekninger, det smakte fettete og vemmelig. Og jeg likte kremfløte før, nei jeg ELSKET kremfløte før. Det samme med hvitost, det elsker jeg også før men da jeg fikk i meg litt ost fra mannens del av pizzaen for noen måneder siden, smakte det bare sur svette. Smaksløkene har forandret seg masse, fascinerende.