I går lagde jeg for aller første gang tomatsuppe fra bunnen av, er faktisk ganske stolt over at jeg i det hele tatt prøvde. Jeg er ikke flink til å lage middag fra bunnen av, men prøver nå å lære meg litt. Suppa ble da spist den, snuppa rynket ikke på nesen en gang, men jeg tror nok jeg kunne vært heldigere med den. Den ble litt for sur. Jeg gjorde nok den lettvinte varianten ved at jeg brukte hermetiske tomater, kanskje var det feilen? :nemlig:
Jeg bruker hermetiske tomater, den blir ikke sur. Jeg tilsetter sukker eller raspet gulrot, da, og lar den koke ganske lenge. Av og til blander jeg fløte eller melk i, da blir det barnesmak. :knegg:
Jeg tror kanskje at hjemmelaget tomatsuppe vil smake litt fremmed hvis man er vant til posevarianten, det er en vanesak.
Revne gulrøtter i stedet for sukker er genialt. Suppen får en søt, god smak og man slipper sukkeret. Jeg har også ørlite liquid smoke oppi av og til for å få bittelitt røkt smak på suppen. Eller man kan bruke røkt paprikapulver. Det er godt.
Jeg hadde i litt sukker jeg også, men synes det smakte rart da jeg kjente en anelse søtsmak i tillegg til den sure smaken. :knegg: Det kan hende du har rett. Det er lenge siden jeg har laget posesuppe (har aldri servert det til middag til snuppa), men smaken husker jeg selvsagt godt så det kan jo hende dette preget hvordan jeg følte resultatet ble. Men så har jeg aldri smakt hjemmelaget suppe så jeg vet jo egentlig ikke helt hvordan den skal smake.
Eg har som regel gulrøter, løk og det eg måtte ha av grønsaker som passer oppi denne suppa og koker i vei. Så bruker eg stavmiksaren og lagar suppa heilt glatt og fin. Ungane får i seg masse godsaker uten at dei veit det :knegg:
Brukte du brunt sukker eller vanleg kvit ? Brunt sukker passar betre å bruke til slike ting.
Tja. Jeg vil si 3-4 personer, avhengig av hvor sulten man er. Det er den porsjonen jeg lager og alt blir som regel spist opp av oss 4. Av og til er det en skvett igjen som vi slåss om når kveldsmaten nærmer seg.
Men det er det som er så kjekt med dette forumet, alt man lærer. :D
Jeg surrer finhakket løk, gulrot, hermetisk grillet paprika, og litt hvitløk i en kjele. Rører inn litt mel, tomatpurè, og sper med vann og hermetiske tomater fra en slik pakke, ikke boks.
Kanskje hiver jeg oppi litt buljong. Grønnsaksbuljong that is.
Og så smaker jeg til med litt salt, pepper, kanskje litt fløte eller melk om den smaker litt skarpt.
Denne er inspirert av en suppe jeg fant her inne. Husker ikke hvem.
... og jeg surrer finhakket sjalottløk og hvitløk i olje, eventuelt også finhakket stangselleri og/eller gulrot, tilsetter hakkede tomater, tomatpuré, kraft (kokende vann pluss flytende fond som regel), krydrer med sukker (om nødvendig), salt og pepper, tilsetter eventuelle tomatrester og lar putre en god stund. Som regel har jeg oppi finhakket chili også, vi liker den litt sterk. Og laurbærblad! Moser den med stavmikser eller i foodprocessor. Hvis jeg ikke har så mye chili i tilsetter jeg gjerne masse frisk basilikum. For en mildere variant tilsettes fløte eller litt melk. Serverer med f.eks eggebåter, ostebiter, makaroni og/eller en klatt matyoghurt hvis den kom til å bli veldig sterk. :knegg:
Eg har litt olivenolje i gryta, og surrer revne gulrøtter, litt kvitlauk og litt basilikum (tørka). Så har eg i tomater (ferske eller hermetiserte) og lar det putre litt. Moser med stavmikser, og serverer med egg og makaroni. Og om eg gidder: nysteikt foccacia.
Dersom det er litt syrleg smak søter eg med litt sukker, men det er som regel om eg ikkje lar det koke lenge nok.
Jeg gjør som Tuban og hiver også gjerne oppi rester av salsa om det skulle stå i kjøleskapet. Til og med Ruska på 6 år spiser, selv om hun påstår at hun ikke liker grønnsaker. Jeg bruker alltid stavmixeren, ungene fikser ikke klumper i tomatsuppe.
Smelt smør, vips inn mel, spe med varmt vann og kyllingfond (eller kraft hvis du har). En boks tomater. Sukker, salt, pepper,Evt urter. Røde linser hvis du gidder.
Dixie? :slengkyss: Gjett hva jeg lagde til middag i dag. :D Wow, til og med JEG greide å lage en fantastisk god suppe. Denne blir helt klart en favoritt.
Jeg bruker to bokser av Ica sine tomater, 1 hvitløksfedd, 1 hakket løk, karri, tørket oregano, tørket rosmarin og timian. Kokes ca 20 min. Så litt matfløte til slutt (må ikke kokes, for da skilles suppen seg). Suppen kan evt. kjøres i blender før den serveres.
Denne er verdt en dytt. De to minste ungene har nektet å spise Dixie sin suppe, bare såvidt smakt på den, men jeg gir meg ikke så lett. I dag kom de kjempesultne inn og heiv i seg suppa de også. :D
Vi har sluttet med posetomatsuppe. Denne lages raskt og enkelt hjemme hos oss:
2 bokser knuste tomater (en med basilikum/oregano og en med chili)
*7-8 dl vann med en-to hønsebuljongterning(er)
*ca 1 ss sukker
*kjøtt (stekt kjøttdeig, pølse, kjøttrester e.l.)
*basilikumkrydder
*annet krydder etter ønske
*1 hakket løk
*1 hakket hvitløsfedd
*kokt fullkornsmakaroni
Det var vel det jeg brukte sist, tror jeg? Tomatene og buljongen blandes og kokes noen minutter, deretter has resten i og får koke enda noen minutter. Makaronien has i rett før det hele er ferdig så den ikke blir ihjelkokt. Så serverer vi grov brødmat til.
Jeg pleier å hive noen biter med gulost oppi, mot slutten av kokingen. Liker ikke å ha melk eller fløte i, og osten gir en litt rundere smak i suppa. :-)
To-tre finhakkede løk surres lett, så har jeg over to spiseskjeer mel og to spiseskjeer tomatpuré og en boks hermetiske tomater, samt bittelitt sukker. Deretter tilsetter jeg en liter buljongvann og lar det koke en god stund. 10-15 minutter kanskje? Deretter stavmikser jeg så tomatbiter og løkbiter blir most og lar så suppa koke opp igjen. Jeg avslutter med å ha i litt fløte. 1/2 til 1 dl kanskje? Serveres med makaroni.
Hvis du er plaget med at suppen skiller seg så bruk skikkelig fløte heller. Enten kokestabil eller kremfløte. :jupp: Eventuelt så funker det bra med melk.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.