Jeg er egentlig ikke særlig glad i svinekjøtt, men smakte noe aldeles nydelig kjøtt her om dagen som faktisk var svin.
På Jæren har de et prosjekt der de forer grisene annerledes, og kjøttet er mye bedre. :nam: Salgsnavnet er Jæren Smak. Og ja jeg liker ikke navnet, men kjøttet er godt. :nemlig:
Nja, ikke så veldig mye, faktisk. Det var ikke hverdagskost hjemme hos foreldrene mine. Begrenset seg mest til pølser.
Grunnen til at jeg gikk inn, var at jeg holdt musa over, og så det var snakk om dette jæren-slakteriet, og da tenkte jeg fortelle om tanta mi, som skryter så fælt av dette. Hun mener nemlig at jeg må spise svin nå, for nå trenger jeg jo ikke være muslim lenger siden jeg ikke er gift med en araber...
Hvor fikk du kjøpt det? Selger dem de her på østlandet?
Er ikke så glad i svinekjøtt jeg heller, smakte det for første gang etter mange år nå til jul som va. Ble overrasket over at det smakte faktisk godt med ribben!
Mye av hemmeligheten ved svinekjøtt ligger vel også i tilberedningen, etter min mening.
Min mann likte ikke svinekoteletter. han synes det var tørt og ekkelt.
Helt til han smakte mine krydrede, saftige.
Jeg må visst ikke fortelle til svigermor at han liker svinekoteletter nå. :humre:
Foret som grisene får har også mye å si. Normalt får de fiskerester visstnok, og dette Jæren Smak er et prosjekt med å gi grisene annen type fôr for å få bedre smak på kjøttet, og ja jeg merker forskjell.
I gamle dager, da farfar var liten, ga de sauene einerbusker i dagene før de skulle slaktes for å få en bedre smak på kjøttet.
Noen merker jo også forskjell på melkesmaken, at den smaker bedre når bøndene slipper kyrne ut på sommerbeite og de ikke bare spiser gras, men blomster og annet.
Jeg elsker egentlig svinekjøtt. Foretrekker det fremfor både kylling og storfe. Men i norske dagligvarebutikker får man ofte kjøtt av så utrolig dårlig kvalitet. Det stinker svin av det, og mye av det er rett og slett uspiselig. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har kastet f.eks. Gilde Edelgris, fordi det smakte Råne. Nå har prøvd meg frem litt, og vet omtrent hvilken varer som har en tendens til å smake stramt og hvilken som ikke gjør det, så nå spiser vi endel svinekjøtt igjen.
I utlandet har jeg faktisk aldri vært bort i denne stramme svinekjøttsmaken. Det er nesten så jeg lurer på om noen griser ikke blir kastrert, fordi det skal jo ikke smake så elendig!
Jeg elsker svinekjøtt, mye bedre enn kylling. Jeg hamstrer svinefileter fra Sverige, de er veldig gode, har smakt lite av de fra Norge, men det som har smakt dårlig har vært herfra. Svinekoteteletter er nyydelig (utenom røkte, blæ).
Er det noe jeg savner minst av kjøtt, så er det svin. Men leverpostei er jo godt da. Sånn jeg har lært det, er det de gamle rånene som har sånn bi-smak. Koteletter kan noen ganger ha sånn smak. Husker vi fikk tak i en sånn vill-sau en gang. Sikkert noe av det samme som de grisene. Da var det kostholdet til sauen som lagde den gode smaken. Naboene våre da jeg var liten, hadde 2 griser. De sjenka de før slakting, for da ble kjøttet marinert...? Sikkert greit nok det, da fikk de seg en real fest før de døde.
Vi spiser også mye svinekjøtt. Så anvendelig, og så godt. Vi bruker også bacon og pølser, men mest er det svinefileter, svinekjøttdeig, flintsteik på grillen og koteletter nå og da. Og så den uunnværlige svineribba til jul, da. Forresten enig i at røkte koteletter er æsj.
Sjelden jeg har smakt svinekjøtt som ikke har smakt godt, men klart mye av det har med tilberedningen å gjøre.
På min lokale fiskehandler reklamerer de om dagen med "økologisk laks". Det tror jeg må være ren skjær humbug. Hvordan får man økologisk laks, liksom? :confused:
Det tror jeg ikke noe på. Får du dårlig svinekjøtt som smaker råne eller fisk, så hjelper det ikke å overdøve smaken ved å marinere den i hjel. Ikke får du fjernet smaken heller, den er impregnert i hele kjøttet. Har man ikke smakt dårlig svinekjøtt har man hatt flaks, man har ikke vært flink å tilberede det, nødvendigvis. :rolleyes:
Jo, tatt i betraktning at oppdrettsanleggene lekker fisk i alle retninger, og at oppdrettsanleggene i seg selv er en kilde til forurensning så virker det rart å kalle det økologisk fisk, syns jeg. Dessuten - de snakker om økologisk for, men sier at det baserer seg på fiskeavfall og rekeskall - er det økologisk? Hvis innholdet i sjøen ikke er rent nok for laksen, hvordan kan da det bearbeidede foret kalles økologisk?
Mulig det er bare det at tankegangen min ikke er innstil på å kalle oppdrettsfisk økologisk.
Jeg syns svinekjøtt er godt, og vi spiser både det og kylling, lam, okse, elg og annet. Tidligere kjøpte vi svinekjøtt fra en lokal produsent, jeg tror grisene var en blanding av vanlig "tamgris" og villsvin? Eller bare villsvin? Nå ble jeg plutselig i tvil. Ihvertfall var det veldig godt kjøtt.
Utgangspunktet for prosjektet Jæren Smak var at kvaliteten på norsk svinekjøtt ikke er god nok
Det harskner fort og tåler ikke lagring
Kjøttet har varierende kvalitet, og er ofte tamt og smakløst
I utlandet har svinekjøtt mange steder en høyere prestisje og bredere anvendelse enn i Norge
Dette har vi sett på som en mulighet og en inspirasjon
Dette var begynnelsen på en prosess som har ført til en større gris med bedre smak, saftighet og holdbarhet
Vi begynte med fôret, for det er faktisk der problemene starter
Grisen som vi har utviklet gir jevnere størrelse på alle stykningsdeler.
Grisen som vi har utviklet tåler å fryses
Og vår gris smaker definitivt bedre!
Og den gir oss muligheter til å lage helt nye produkter
Det handler rett og slett om å gjenoppdage svinekjøtt som høyverdig råvare!
Yes, jeg trodde først det var noe fleskegreier, men det er svinefileter, og de er gode. Jeg har kjøpt i diverse butikker rundt Strømstad, Nordby og Svinesund. Idag fikk jeg tips om at de har veldig gode marinerte kebabkjøtt der også, i tillegg til krydrete kyllingboller.
Svinekjøtt er som annet kjøtt, og bærer tydelig preg av stell og kost. Klart det er en sammenheng mellom hva dyret har spist og hvordan det har hatt det og hvordan det smaker.
Grøstad gris er en annen produsent som har høy (økologisk) kvalitet på kjøttet. Økologisk er en etisk garanti for at dyra har hatt det godt, spiser variert og næringsrikt og lever godt.
Jeg synes svinekjøtt stort sett smaker mye bedre enn okse(ku)kjøtt. Er noe med at der er renere kjøtt og jeg synes det er mye saftigere.
Indrefilet av svin som du får kjøpt på de fleste butikker er veldig god. Ikke er den dyr heller.
Røkte sommerkoteletter og potetsalat er jo bare noe av det beste som finnes :nam:
Jeg spiste wienerpølser fra Grøstad Gris igår, de smakte kjempegodt og rent. Helt fri fra tilsetningsstoffer er de også, så jeg ga dem med god samvittighet til barna. 7 pølser = 45 kroner. Helt grei pris for sunnere pølser fra lykkelige griser!
Noen som har fått tak i leverposteien fra Grøstad, forresten?
Den er jeg SVÆRT interessert i å få tak i. Tror jeg må spørre etter den i den nye Ica Super-butikken vår.
Mye kjipt som injiseres (:rolleyes:) i de tilgjengelige leverposteiene rundt omkring altså.