Vi har en katt som er 10 mnd. Hun spiser bare tørrfôr, og har alltid gjort det. Får hun noe annet bare slikker hun på det, og ser dumt på oss. :knegg: Det eneste utenom hun ellers spiser er litt leverpostei. Det hender ungene gir henne en bitteliten bit, men det er snakk om lillefingernegl-størrelse en til to ganger i uka.
Det var en stund hun spiste mye tørrfôr, og vi fylte på når det var tomt. Hun begynner å bli ganske stor nå. Jeg tuller litt med ungene at pus har hengemage. Nå blir det ikke tomt i skåla hver dag, men hun er fortsatt ganske stor. Veide henne i går og hun er 4,6 kilo. Er det "normalt" for en hunnkatt på 10 mnd (hun er sterilisert)?
Jeg regner med at hun blir litt slankere til våren/sommeren, for hun er glad i å være ute, men synes det er kaldt, og vanskelig å bevege seg fort, i all snøen. Så hun er litt sofagris for tida.
Hun får kattunge-mat, men det begynner å bli tomt. Bør jeg likegodt kjøpe voksentørrfôr til henne nå, selv om hun ikke er året enda? Jeg må nok gradvis blande i den hun har nå, for jeg mistenker en kresen frøken. ;)
Jeg synes ikke katter skal få ubegrenset med fór, for de klarer ikke å regulere det. Får hun mer enn det som står angitt på posen? Hva slags fór får hun? Våre to får Eukanuba for katter fra 6-12 mnd. Jeg vet ikke hva de veier, men de er begge slanke. Begge er kastrerte (jente og gutt).
Hm. Vår katt er to år, spiser kun tørrmat, flere ganger daglig, og er liten og tynn. Ser ut som en ikke fullvokst katt.
Hun er neppe 2kilo, skal jammen vrir henne neste gang hun kommer hjem!
Hun får ikke ubegrenset lenger, og spiste nok ikke så mye mer enn det som sto på pakken. Nå får hun kun på morgenen. Vi veier ikke helt nøyaktig, men jeg har vist ungene ca hvor mye det skal være i skåla. Nå spiser hun aldri helt tomt lenger, så hun er nok mye mindre aktiv enn hun var i høst.
Hun får matmons for kattunger, kjøpt på felleskjøpet.
Det er ganske normalt at katter legger på seg om vinteren fordi de gjerne er mindre aktive. 4,6 kg er ganske normalt for en mer eller mindre utvokst katt. Jeg har en 3 år gammel hunnkatt som er godt over 6 kg på vinterstid og under 5 om sommeren. Jeg har også ung herremann (selvsagt kastrert) som er 8 mnd og ca 5 kg. Han vokser nok en stund til og vil nok bli stor!
Jeg forer begge på kattungefor og fortsetter med det noen måneder til. Jeg har en stor hundematskål og de har alltid tilgang på ubegrenset mengde mat. Katter har et helt annet spisemønster enn hunder og trenger tilgang på mat hele tida. Jeg har hatt mange katter og har aldri opplevd at de ikke har klart å regulere matinntak selv så lenge de kun får tørrfor.
Jeg ville fortsatt med kattungefor til ca ett års alder og fri tilgang. Det er naturlig at matbehovet minker når de er rolige på vinteren. Hengemage er forresten nokså vanlig hos steriliserte hunner uten at jeg vet hvorfor.
Min (hankatt på snart 4) får ubegrenset med (tørr)for, jeg fyller på når det er tomt. Han regulerer det fint selv, men er alltid skikkelig bollete om vinteren - det går over når snøen forsvinner. Jeg kaller det vinterformen hans. Han er svær, veier vel rundt 5 kg nå tror jeg, men han er ganske lang og høy også.
Min får ett eller annet fra dyrlegen (husker ikke merke) for steriliserte katter. Dyrlegen var ikke bekymret for størrelsen hans. :vetikke:
Jeg synes det er en feil oppfatning at alle katter klarer å regulere det selv. Blir katten overvektig, er det åpenbart at den ikke greier det. Men, jeg sier ikke at 4,6 kg er å være overvektig, bare at man bør være obs på det. Opp til 40% av alle katter lider av overvekt. Det skal veldig lite til også. Veier de 15 % mer enn idealvekten, er de faktisk sykelig overvektige.
Finnes det noe oversikt over "normal-vekt" på vanlig norsk huskatt? På posen står det jo hvor mye de skal ha etter alder og vekt. Den går opp til 5 kilo. Derfor jeg tenkte hun kanskje kunne begynne på voksen-mat. Bortsett fra det lille "henget" som jeg ser Lhi-My faktisk nevner, så virker hun ikke tykk, bare stor.
Hva er idealvekten for en katt da?
Vår katt klarer fint å regulere det selv, hun får ubegrenset med tørrfòr. Veger litt mer på vinteren enn ellers, men ikke så mye at jeg vil kalle det et problem. (Hun er liten og nett og egentlig heller litt for tynn om sommeren enn for tjukk om vinteren.)
Kopiert: Du kan også lære deg å se og kjenne på dyret. Det er viktig at dyret har midje og at du kan kjenne ribbenene. På et dyr med normalvekt skal en lett kunne kjenne ribbenene. Er det lett å se ribbenene er dyret for tynt, forsvinner ribbenene i fett er dyret for tykt. Hoftehjørner skal kunne ses og det skal ikke være store fettdepoter ved haleroten. Katter skal helst ikke ha fett i lysken. Bruk øyne, fingre og en vekt!
Fôr:
Her er det viktig å merke at den angitte fôrmengde på sekken kun er veiledende. Bruk sunn fornuft. Ofte er den angitte mengden i overkanten av hva dyret rent faktisk trenger.
Det anbefales å dele den daglige fôrmengde på tre måltider. Hver gang dyret spiser forsvinner en del kalorier nemlig som forbrenningsvarme i stedet for å bli til fett. Derfor er det bedre med tre små måltider fremfor et stort.
Hun var ekstremt aktivt frem til snøen kom. Kan det være at hun har vent seg til å trenge mer mat da? For hun er ikke ivrig på å være ute i 5-10 kuldegrader. Vi slipper henne ut, hun går en liten tur i hagen og så sitter hun på hagebodet ved verandadøra til vi slipper henne inn igjen. Begrenset med trim m.a.o.
Sånn er min og for tiden, Svanen - det er nok helt normalt. Det hender han snur i døra også, når han innser at det slett ikke har blitt sommer enda.
Hvis du er bekymret kan du jo ta henne med til dyrlegen og be de se på henne? Men jeg syns ikke hun så unormalt stor ut. De får jo mer pels om vinteren også, så de ser gjerne litt større ut enn de er.
Det finnes vel ingen oversikt over idealvekt på huskatter siden de varierer så veldig. Det jeg tenkte på er at det finnes spesielt fôr for steriliserte katter, og for katter som er mye inne. Kanskje man kunne gi det på vinterstid når det er lite aktivitet på de.
Som en fun fact kan jeg jo legge til at jeg har den ene halvdelen av et kull og mamma har den andre. Mamma sine katter får ubegrenset med fôr og er blitt mye større enn mine. Mine får nesten ubegrenset de og, men det har foreløpig ikke overskredet anvisningene på posen og det hender det er tomt.
Takk Kokos. Jeg kjenner ribbeina, men ser de ikke, og hoftehjørner (rart ord i grunnen) ser jeg tror jeg. Skjønner ikke helt det med fett ved haleroten da men. Hun spiser ikke alt på en gang, så hun fordeler selv utover dagen.
Vi får passe på at hun ikke får mer enn angitt, og se hvordan det blir når snøen forsvinner og hun blir mer aktiv.
Det finnes for for sterilserte katter, og det bør de få uansett. Det er noe med at de kan få nyrestein av vanlig mat pga innholdet av et eller annet. Jeg husker ikke, jeg kjøper bare den maten for steriliserte katter.
Fin katt, Svanen. Min hannkatt har samme farge, men han er langhåret.
Det er ikke mulig å si noe om hva som er normalvekt for en katt siden størrelsen varierer såpass mye. Du ser det jo ved å se på katten og ikke minst ved å kjenne på den.
Det er for meg helt uproblematisk å gi kattene mine fri tilgang på mat. Jeg har enda tilgode å eie en katt som har spist seg overvektig på skikkelig tørrfòr av god kvalitet (og det er ikke Kitekat eller lignende fra Rema, altså). Det er noe helt annet om man gir de bløtfòr (som katter IKKE skal ha), matrester eller dårlig tørrfòr osv. Det er dessuten nokså praktisk vanskelig å regulere matmengden når man har flere katter.
Jeg tenker at du vil oppleve at kattens vekt regulerer seg selv når hun begynner å være mer ute igjen. Dessuten skriver du jo at hun spiser mindre nå enn før, og det er jo helt naturlig regulering i og med at hun er mindre aktiv også.
Det kattungefòret jeg bruker, har forresten ikke veldig mye mer energi enn voksenfòret. Det er stort sett proteininnholdet som er høyere. Dette kan sikkert variere fra fòrtype til fòrtype.
Dette med nyrestein er vel først og fremst et problem på hannkatter, tror jeg. Men uansett bør hun få spesialfòr for steriliserte katter etter hvert. Ta en prat med veterinæren og hør om de anbefaler kattungefòr eller spesialfor for steriliserte nå. Det er ikke noe problem å legge vekk kattungefòret på en 10 mnd gammel katt uansett. Jeg fortsetter en stund til fordi jeg ønsker at hannkatten min skal bli størst mulig (ikke fetest mulig, han finnes ikke overvektig), men går over til fòr for kastrater utpå våren en gang, tenker jeg.
Ja, det kan de sikkert. Det finnes riktignok spesialfòr til både steriliserte hanner og hunner, men jeg kommer iallefall til å fòre mine på samme mat framover også. De spiser det samme nå og det er praktisk umulig å gi de ulik mat. Jeg tror det viktigste er at hannkatten får fòr som minimerer risikoen for urinstein.
Hun er i godt hold, det er sikkert :knegg: Men, katterlegger på seg for å klare vinterhalvåret, hun går nok ned noe nå når det går mot lysere tider. Kattungefor er veldig energirikt, jeg tror du med fordel kan sette henne på for for voksne katter allerede nå, også tror jeg vekta hennes er helt fin igjen når høsten kommer. Fortsetter hun å legge på seg, så kan du forsøke med light-for for en periode. Kastrerte katter blir ofte tyngre enn ukastrerte, hanner er tyngre enn hunner, og det er også individuelt. Jeg går derfor bare ut fra bildet av katten når jeg sier hun ser ut til å være i godt hold. Jeg har to hunnkatter som er kastrerte, den ene veier drøye 3 kg, og er veldig slank og lett, nesten på grensa til tynn. Den andre er som din, men hun blir lettere i løpet av sommeren hvert år, det er bare sånn hun er, hun er 10 år gammel.
Det er omtrent umulig å si når en huskatt vil være ferdig utvokst. Det varierer nok fra alt fra et år til et par år. Generelt er småvokste katter tidligere ferdig utvokst enn store katter. En del rasekatter som f.eks. Norsk Skogkatt og Maine Coon er veldig sentvoksende og er faktisk ikke ferdig utvokst før de er 3-4 år, men dette blir da til gjengjeld skikkelig store katter.
Min 8 mnd gamle hann er av Maine Coon blanding og jeg forventer at han blir diger. Han passerer vel straks 5 kg. Søstera mi har to katter av samme foreldre som min, men fra et tidligere kull. Disse to er 7 og nesten 8 kg og de finnes ikke overvektige noen av dem. Dette er jo også "huskatter" siden de ikke på noen måte kan sies å være raserene. Mulig de har blitt så enorme delvis også fordi de har forsynt seg grovt av hundens matskål. Rottweiler-fòr blir nok litt i kraftigste laget for katter! ;) Men overvektige er de altså ikke, de er bare enormt store og lange.
Alder ved kastrering/sterilisering har jo også en del å si for veksten. Tidligere ble det gjerne sagt at kastrerte hannkatter ble mindre enn ukastrerte, men det tror jeg de fleste er enige om er feil. De blir nok noe mindre maskuline og får ikke det typisk veldig brede kraftige utseende som ukastrerte hanner pleier å få, men de blir nok gjerne like store. På vekten vil nok dette likevel gi utslag.
Her ser dere forskjellen på to stk ca 5 kg tunge katter. Den grå/hvite/brune er min steriliserte 3 år gamle hunnkatt Siri, og hun er alltid kraftig overvektig på denne tiden av året. Om en måneds tid begynner hun å være mer ute og da forsvinner overvekten raskt. Fra april til november er hun ikke overvektig i hele tatt. Nå trives hun best foran ovnen og det vises. I tillegg har hun mye pels til korthårskatt å være.
Dette er min 8 mnd gamle kastrerte hann, Linus. Han veier også 5 kg og kommer til å bli en stor herremann. Det er ikke så lett å se ut fra dette bildet, men han er lang, slank og stor, og kunne med fordel vært litt tjukkere. Han er nesten på grensen til å være for tynn.
Han ha ravgule øyne, men ikke riktig så psykedeliske som på bildet. :knegg:
En katt på 10 mnd er jo mer eller mindre utvokst, og endel katter veier 4,6 kg. Men hunkatter som plutselig blir feite er også obs svangerskap. Det er imidlertid vanlig at man må bytte for fordi de ikke trenger like mye næring lenger, kattungeforet er jo veldig næringsrikt og mange katter tåler ikke det når de blir større. Det finnes alle varianter, fra kattungefor via ung-voksenfor til voksenfor for langhårede, korthårede, sedate og aktive pusekatter og til slutt senilfor og slankefor i tillegg til alle spesialtypene man får kjøpt hos dyrlegen hvis det er helseproblemer.
Jeg tror jeg hadde prøvd et mindre næringsrikt for før jeg hadde orket å begrense fortilgangen, men det er mest fordi jeg er lat.
Min katt er forresten 11 år og 3 kg. :knegg: Det er forskjell på katter.
Forresten er mine to hunnkatter mor og datter (10 og 11 år gamle huskatter). Mor ble kastrert etter at hun havna i uløkka som 10 mnd gammel pus, mens datter ble kastrert allerede da hun var 5 mnd. Dattera er betydelig større og tyngre enn moren, og det er fordi katter som kastreres før de er kjønnsmodne i snitt blir større enn de som kastreres etter. Østrogen er jo en kjent veksthemmer, så når man tar bort hormonfaktoren, få man litt større katter enn hvis man hadde latt dem bli kjønnsmodne.
Monsen, snart 13 år, er stabilt overvektig, og har vært det etter at han ble kastrert som 2 1/2 åring. Han er en kraftig plugg som er omtrent dobbelt så tung som Kattas miniatyrkatter (burmesere, ikke sant?), til tross for at han er samme rase.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.