Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

ISO, blender, lukkertid – lær meg

#1

Carrera sa for siden:

Jeg er glad i å ta bilder, men jeg har mye å lære. Blir som oftest at jeg tar bilder i auto, og resultatet er deretter. Ganske kjedelig.

Jeg har forstått at ISO, blender og lukkertid er fine ting når man skal ta bilder, men hvordan velger jeg riktig innen disse tre, og i kombinasjon, til forskjellige motiver?

Lukkertid har jeg forstått: Lang lukkertid=hente mye lys. Fint i mørket. Lang lukkertid gir helt hvite bilder i dagslys.

Men hva med ISO og blender? Høye tall gjør hva, liksom?

Kom gjerne med noen fine kombinasjoner til konkrete eksempler på motiv. Feks naturbilder i dagslys, bilder av månen og stjernehimmelen, nærbilder (makro) av feks blomster (dagslys og innendørs)
Og bilder som viser bevegelse...feks rennende vann, billys, og slike ting.

Ja, i det hele tatt. Lær ei som så gjerne vil, men som ikke får det til.


#2

Hjertensfryd sa for siden:

Ikkje heilt det du spør etter, men kan eg få gje deg eit boktips ? Desse bøkene har eg kosa meg med og brukt ein del når eg prøver å læra meg nye ting.


#3

lillenøste38 sa for siden:

Dette lurer jeg også på...så henger meg på her :)


#4

sindrome sa for siden:

For å få mye lys bruker jeg heller en stor blenderåpning enn lang lukketid. Hvis jeg har muligheten så foretrekker jeg det framfor lang lukketid. Lang lukketid gjør at du er avhengig av at motiv/kamera står stille, mens med stor blenderåpning er det lettere å få skarpe bilder uten at alt må være musestille.
Blenderåpningen er avhengig av linsa på kameraet.


#5

Neket sa for siden:

ISO er lysfølsomhet. Jo høyere tall, jo mindre lukketid/mindre blenderåpning kan du ha. På høy ISO blir bildene ofte kornete, det varierer fra kamera til kamera hvor høyt tall du kan bruke uten at kvaliteten blir for dårlig.


#6

Carrera sa for siden:

Ah, lurt. Hvor mange ganger har jeg vel ikke hatt kameraet med meg og tenkt at her må jeg bruke lukketid, men så er det ingen vits, siden jeg ikke har stativet med.

Men når du sier stor blenderåpning, da går vi opp i tall på innstillingene, sant? Altså jo høyere tall, jo mer åpning?


#7

Carrera sa for siden:

Ah, lavere tall, større åpning. Er det rart jeg blir forvirret :knegg:


#8

Wix sa for siden:

Her er mine tommelfingerregler:

Bruk blenderstyrt (på min nikon er modusen: A) hvis du skal ta bilder som er nesten i ro. Da vil kameraet selv bestemme en lukkertid som passer til.

Bruk lukkertidsstyrt (på min nikon er modusen: S) hvis du skal ta bilder av ting som er i bevegelse. Kort lukkertid hvis du skal "fryse" bildet, lenger hvis du vil ha bevegelsesuskarphet (men hvis du vil ha de delene av bildet som står stille til å være skarpe trenger du stativ).

Hvis du har godt lys (ute midt på dagen): Best med lav iso (200 feks), og hvis du skal ta portrett: lavest mulig blendertall (stor åpning), da får du fin uklar bakgrunn. Hvis du skal ta landskapsbilder vil du kanskje ha alt skarpt uansett avstand, da må du ha høyt blendertall (liten åpning).

Hvis du har dårlig lys må du kanskje gå opp i iso (da kan bildene bli mer kornete, kameraets egenskaper avgjør hvor mye du kan gå opp i iso uten at de blir det), eventuelt bruke blits (men da får du kanskje en litt annen stemning i bildet, avhengig av type blits og retning på den).


#9

Wix sa for siden:

For skikkelig macro må du kanskje ha et eget objektiv som har kort nærgrense. Ganske lavt blendertall, feks 3-5. Ikke det aller laveste, da blir nesten hele blomsten eller hva du tar bilde av uklart utenom et veldig avgrenset område. Med mindre det er det du vil da.


#10

Carrera sa for siden:

Ah, der kom S og A inn ja. Takker.

Hvis jeg stiller i M, da må jeg stille inn alt selv, sant?

Har Nikon jeg også.


#11

Wix sa for siden:

For bilder i mørket må du ha stativ, for rennende vann og billys også. Med mindre du vil "fryse vannet" i dråper eller få bilen til å stå stille i bildet.


#12

Wix sa for siden:

Ja, men det er vanskelig. Anbefaler ikke det til en som er ny. Bruk heller S og A, og når du tar bildene inn i pcen er det lurt å bruke et program som tar vare på infoen om hva du har brukt (jeg bruker Lightroom, men tror de fleste importeringsprogrammer som følger med kameraet også tar vare på dette), så sjekker du etterpå hva kameraet valgte og kan lære av det.


#13

Carrera sa for siden:

Hehe, se der ja. Har brukt M endel, og har slitt med det. Man lærer så lenge man lever.

Info på bildene lagrer seg automatisk til meg på pc, så jeg skal begynne å notere meg infoen når jeg tar bilder som er gode!


#14

Jeenie sa for siden:

Et eksempel fra meg :)

Lukkertid: 30 sekunder
Blender: f/8.0
Focal Length: 40mm
ISO: 1000

Ganske svakt nordlys egentlig, som ble sterkere på bildet takket være lang lukkertid, en høvelig stor blenderåpning og høy iso.. :)


#15

Katta sa for siden:

Fyrverkeribilder tar du med lang lukketid. :nikker: Ellers er dette med lang lukketid i mørket litt tveegget. Hvis folk rører på seg da, får du bevegelsen med i bildet om du skjønner. Det blir lett uskarpt. Kan være kult, men ikke hvis man ikke har planlagt det. Ofte forsøker man derfor å kompensere med høy iso for å få kortere lukketid.

Stor blenderåpning (lavt tall) slipper inn mye lys, men gir liten dybde. Du kan derfor få nesa i fokus, men øynene ute av fokus hvis du har sikta på nesa. Hvis du har liten blenderåpning, får du god dybde (ser fjellene like skarpt som blomstene), men du er da avhenig av mer lys (som du kan oppnå ved høyere iso eller lengre lukkertid.

Jeg anbefaler også å jobbe deg gjennom en bok, det er ganske morsomt. :jupp:


#16

Maiamor sa for siden:

Må abbonere.

Noen som har tips til nettsteder man kan lære fra. Gjerne med videosnutter ol.?



#18

Juste sa for siden:

Bøkene av Scott Kelby som Urt linker til i inlegg #2 er helt fantastiske, de kan jeg også virkelig anbefale.

Wix treffer mer eller mindre spikeren på hodet i innlegg #9.

Jeg skyter nesten alltid i A-modus (blenderstyrt prioritet). Da har du full kontroll over dybden i bildet. Mine objektiver kan stort sett skyte fra f/2.8, da får du veldig "grunne" bilder noe som er perfekt til portretter og makro. Skyter jeg landskapspanoramaer e.l. så er jeg ofte opp på f/11 og kanskje tilogmed enda høyere litt avhengig av motiv og lysforhold.

Pass også på lukkertiden. Veldig få klarer og holde kamerat rolig med mer enn 1/40 sek lukkertid. Da må du heller skru ned en f-stopp eller to for å få opp Lukkertiden slik at bildene blir skarpe.

De fleste moderne kameraer har også gode innebygde programmer (du sa ikke hvilket kamera du har?). Mitt Nikon D7000 har 10-12 programmer innebygd for alt fra sportsfotografering til motlysbilder. Det kan fort lønne seg og ta en del bilder med disse programmene og studere hvilke instillinger som gir gode resultat.

Det er i grunnen bare og skyte i vei og se hva som funker!

Et par kjappe eksempler for å illustrere:

105mm Makro, f/4. ISO 200. All fokus på blomsten, bakgrunnen visket ut. Legg merke til at her burde jeg ha brukt en høyere F-stopp for å få litt mer dybde i bildet, fokuset blir litt for mye på fronten av blomsten.

105mm Makro, f/3.2. ISO 200. Igjen all fokus på front av bildet og visket ut bakover. 56mm f/7.1. ISO 200. Som du ser så er det her et mye lengre fokusområde i bildet, fokus går fra front til minstrefrøkna som leker i åkeren. Hadde jeg satt f-stopp til f/22 her så ville det vært fokus nesten bort til trærne.

#19

mocci sa for siden:

Abonnere. :)


#20

Arran sa for siden:

Så fint når andre spør om det en selv lurer på :)

abbonerer


#21

mrc sa for siden:

Disse anbefales helt klart. 500 kr er for alle tre bindene, og en god pris :-)


#22

Frøydis sa for siden:

Denne må jeg abonnere på.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.