Jeg har noen kjøttboller, og jeg vil ha Spaghetti og kjøttboller til middag. Hvordan lager jeg skikkelig god tomatsaus? Jeg pleier å lage spaghettisaus med kjøttdeig, da bruker jeg bare tomatpure og vann, men det blir nok ingen suksess med kjøttboller i. Tips?
Jeg pleier å finhakke løk og hvitløk og surre det i litt smør til det blir blankt. Så har jeg i hermetiske tomater fra boks (med eller uten smakstilsetning), paprika i biter, raspet gulrot, selleri og det jeg ellers måtte ha av passende grønnsaker. Jeg har også i litt god olje. Dette lar jeg småputre så lenge som mulig, gjerne en times tid. Jeg kjører det glatt med stavmikser eller foodprosessor siden ungene får noia av biter. Jeg smaker så til med salt, pepper og eventuelt litt sukker om nødvendig.
Jeg lager kjempeporsjoner av dette i 10 liters kjele en dag jeg har god tid. Da lar jeg det koke i et par timer før jeg kjører det glatt, avkjøler det og fryser det ned i halvliters plastbokser. Denne sausen bruker jeg både til pasta, pizza og lasagne.
Takk for svar! To timers koking har jeg ikke tid til i dag - kan jeg koke en halvtime, går det greit, eller er det helt feil? Det var lurt å lage stor porsjon og fryse ned, det skal jeg gjøre en dag jeg har tid.
Jeg gjør omtrent som Lhi-My, men har også i tomatpure og litt sukker. Jeg lager ikke store porsjoner da, bare så mye jeg skal ha til 1 måltid, hender jeg lager dobbel porsjon om jeg skal ha pizza en av de nærmeste dagene.
Jeg setter på spaghettivannet, og mens det koker opp, begynner jeg på sausen:
Surrer en halv løk i olje før jeg kjapp-bruner kjøttbollene litt sammen med løken. Så tømmer jeg over en boks tomater og kuttet paprika, har hvitløk og annet krydder over, kanskje revet eple eller gulrot eller annet snadder (bare kjøleskapet og fantasien setter grensene!) - og så koker det sammen mens spaghettien koker seg ferdig. Easy-peasy og middag på 20 minutter!
Ja diverse krydder må i, det glemte jeg.
Sukkeret gjør underverker med totalen på et vis (vanskelig å forklare) om den blir for søt så hiver jeg ofte oppi eddik også (eplecidereddik eller hvitvinseddik).
I see. Da er det nok lurt med sukker, ungene er ikke fans av spiss tomatsmak. Hvor mye skal jeg bruke til saus av en boks tomater? Jeg regner med en boks holder til en voksen og to barn?
En boks holder fint til tre voksne og to barn også, etter min erfaring. Jeg pleier å ta en "klype" sukker (altså, så mye du får tak i mellom tommel- og pekefinger) og strø over. Smak deg frem.
Eg syns ein boks var litt lite, men du kan nok spe på med litt tomatpure og vatn da, sjølv om det ikkje er like godt som to boksar med tomater :)
Fine oppskrifter du har fått her i alle fall. Selleri er veldig godt i ja, sjølv om du ikkje skulle like selleri (eg er ikkje så veldig glad i rå selleristang f.eks, men det er vidunderlig i supper og sausar).
Ein halv time koking går bra det også. Jo lengre jo betre, men ein halv time gir også god saus.
Til kjøttboller synes jeg det gir en frisk og fin smak om du surrer løk/hvitløk i olje og så har i en god klunk hvitvin (1 drøy dl kanskje) og lar dette koke inn til kanskje halvparten. Så resten som foreslått over her av alle andre.
Jeg bruker litt forskjellige ingredienser etter innfallsmetoden og skapinnholdet, men for at tomatsausen skal bli god så må tomatene koke leeeeenge. Minst 45 minutter og gjerne 1 time. Jeg lager som regel tomatsaus ved å stavmikse tomater (hermetiske eller ferske), tomatpure, hvitløksfedd og basillikum til en helt jevn røre. Så tilsetter jeg salt, pepper og sukker og koker det i 45 min. eller lenger. Da er sausen blitt tykk og fin og er en fin base til alle mulige tomatsausbaserte retter. Den kan fryses også.
Til kjøttboller tilsetter jeg helst 2-3 ss matfløte. Til pizza tilsetter jeg ingenting og til bolognes-aktige retter tilsetter jeg det jeg måtte ha av løk, gulrot, minimais, spinat og stangselleri. Tomatsuppe kan lages ved å koke opp grønnsaksbuljong og jevne den før tomatsaus og ev. matfløte og grønnsaker tilsettes.
Den beste sausen bruker du gode cherrytomater til, først baker du dem i ovnen med salt litt pepper og olivenolje som du drissler (godt norsk ord) over, deretter har du dem over løk og andre grønnsaker og kjører sammen med stavmikser. Krydder etter smak og behag. Viktig å ha litt syre (balsamicoeddik eller rødvin) i og litt søtt.
Jeg har blitt fryktelig glad i stavmikseren min, så jeg pleier å hakke rødløk, hvitløk og chili i den, evt. også noen ferske tomater, og så blande det med hermetiske tomater og la det putre i gryte eller dyp stekepanne. Bruker litt forskjellige krydder etter hva vi har, men timian, rosmarin, basilikum og sånt funker, i tillegg til pepper og bittelitt salt. Jeg bruker ikke sukker i. Den blir selvsagt best hvis den står i et par timer, men det er sjelden jeg rekker med baby i hus, og den er finfin etter en halvtime.
Jeg lager en enkel og god tomatsaus som både små og store liker:
litt smør
2 bokser hakket tomat
litt vann
1 løk
1 hvitløk
oregano
timian
salt
pepper
paprika
litt chillipulver
Først steker jeg kjøttdeig/kjøttboller/kyllingboller i smøret så det tar litt smak av kjøttet.
Jeg finhakker en løk og hvitløk og lar det surre blankt i pannen/gryten.
Så heller jeg over boksene med tomater, fyller dem med vann og heller det også oppi gryten. (altså 2 bokser vann)
Jeg krydrer etter smak. Starter med salt og pepper (som jeg har minst i av) og fortsetter med oregano, timian, paprika og slutter med chilipulver (bare litt av det, det er ikke sterkt men smaker godt).
Har du barn som ikke liker løk eller tomatbiter kan du ta stavmikseren og kjøre det glatt etterpå. La de stå å putre litt på komfyren med kjøttbollene i.
Den beste tomatsausen tar tid, sånn er det bare. Hvis jeg har god tid så lager jeg det som under her, har jeg dårlig tid så kutter jeg ned der jeg må.
Bruker 1 løk, 2 gulrøtter, 3 stilker stangselleri, 4 hvitløksfedd. Kjør de gjerne til grøt i food processor, det er tid spart ift å bruke kniven, gir helt ok konsistens for saus og aksepteres lettere av en del barn. ;) Ha grønnsakene i en panne med høye kanter og en dæsj olivenolje. Og godt med salt. Freses til det blir gyldent, bruk gjerne litt god tid på dette (15-20 min) - da får du ut mye smak. Ha så i 1 glass tomatpure og fres 5 min til. Så har du i en god slant med rødvin (1/2 l ihvertfall, gjerne mer). La putre 5 min. Tilsett så 2 bokser knuste tomater og 1 boks vann. (Har du dårlig tid skipper du vannet og bruker mindre tid på å koke inn). Ha i 3 laurbærblader og en kvast timian. Rør om og la putre. Så lenge du kan. Gjerne 3 timer. Volumet vil reduseres etterhvert, etterfyll med vann som det passer (avhengig av hvor lenge du lar det putre). Så gir du deg når du synes smaken og konsistensen er passe. Smak til med salt og pepper.
ETA: Dette kommer jo en dag for sent. Prøv en gang du har bedre tid, da. :D
Tomatsausen ble god, men jeg syns den smakte litt tomatsuppe. Ungene elsket den da. Jeg glemte gulrot, fordi jeg skulle bare, og så gikk det i glemmeboken. Jeg er usikker på hva slags krydder jeg brukte, jeg hadde fryst ned ferske urter i et anfall av god husmor, men ikke merket boksene. Ja, ja. Neste gang skal jeg ha bedre tid, da kommer nok 10-liters gryta frem;)
Jeg lager alltid denne tomatsausen, bruker den både til pasta og som pizzasaus. Nydelig! Kan sikkert koke kortere tid, men jeg liker å la den koke leeenge.
Hellstrøms kjøttboller har blitt en slager her hjemme, helt siden mannen min begynte å lage dem har jeg truet med at jeg aldri kommer til å spise kjøpekjøttboller igjen. :knegg:
De er knallgode!
800 g karbonadedeig
200 g svinekjøttdeig
¼ loff uten skorpe
2 ½ dl melk (H-melk)
½ finhakket løk
1 ts salt
½ ts pepper
litt revet muskatnøtt
Bland alt sammen i en stor bolle.
Form passe store kjøttboller som du steker gyllenbrune i en stekepanne.
Desse kjøttbollene til Tina er fantastiske! Dei er med estragon (dragon). Tross litt uvanlige ingrediensar syns eg ikkje bollene er for sære som familiemiddag. Mine ungar elskar dei. svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6134&a=111103
Jeg lager den ganske likt som over... men uten paprika/selleri og liker å ha tørket basilikum og oregano i, samt lauvbærblad (bladet tar jeg ut før jeg moser med blender)
Inspirert! :) Både kjøttboller og tomatsaus kommer til å bli produsert i større mengder på kjøkkenet mitt i løpet av helgen! :jupp:
Jeg blir så glad av å lese her inne og finne nye ideer og inspirasjon! Tusen takk damer! :takker:
Redigert fordi jeg fant en feil.... ;-)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.