Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Søtpotet?

#1

Slettet bruker sa for siden:

Ser ut som prosjektet "smilefjes lærer matlaging" foregår ved å bli kjent med en og en råvare.

Nå har jeg i et anfall av eventyrlyst kjøpt to store søtpoteter. På dagens meny står det kalkun (det er tross alt tirsdag :overlegen:). Kan jeg integrere søtpoteter vellykket sammen med kalkun? :gruble:


#2

Mrs. Longbottom sa for siden:

hva skal du gjøre med kalkunen?

søtpotet kan man jo gjøre utrolig mye med.


#3

Slettet bruker sa for siden:

Kalkunen står og steker seg i ovnen med smør og salt og pepper på. Man kan som kjent ikke tilberede kalkun på andre måter enn det. (:rødme:)


#4

Tangerine sa for siden:

Lag puré av søtpotet med poteter og/eller annet. :)


#5

Slettet bruker sa for siden:

Lag puré? :grineler:

Duh - dette er sf, jeg må ha forklaring. :nemlig:


#6

Mrs. Longbottom sa for siden:

åh, en hel kalkun på en tirsdag, faktisk. :fnis:

jeg elsker ovnsbakte rotgrønnsaker med masse søtpotet, sellerirot, gulrot og pastinakk, med hauger av hele hvitløkfedd og messe persille på.


#7

tiddelibom sa for siden:

Ovnstekte søtpoteter er supergodt! Skjær i båter og inn i stekovnen med dem.


#8

Pøblis sa for siden:

Du kan lage søtpotetmos - dvs. skrelle søtpotetene, dele i skiver (da koker de raskere) koke, helle av kokevann, mose, tilsette en skje rømme eller creme fraiche, smake til med salt og pepper og vips! ferdig. Eller lage candied yams - da skreller du, dele i ca. cm.tykke skiver, legger skivene som takstein i en form som er godt smurt med smør, legger på smørklatter og brunt sukker og hvis du er i det skikkelig dekadente hjørnet, topper du med mini-marsmallows. Og steker i ca. 30 min på 200 grader til alt er gyllent og boblete. Begge oppskrifter er fritt fra hukommelsen.


#9

Slettet bruker sa for siden:

Det hørtes smart ut. Skrelle først? Jeg har pimpernellpoteter også, skal man ha begge deler eller er søtpoteter det man trenger til potet?

(Jeg har aldri smakt søtpoteter engang altså, jeg er virkelig ubrukelig som kokk.)


#10

trøtt sa for siden:

Jeg anbefaler ikke ovnsbakte søtpoteter. Det var ekstremt søtt. Jeg ville heller prøvd meg på en pure/mos hvor det var blandet med noe annet.


#11

Slettet bruker sa for siden:

Åh! :hjerteøyne:


#12

Pøblis sa for siden:

Pureforklaring for slike-som-liker-trinn-for-trinn-forklaringer:

Skrell grønnsakene som skal være i pureen. Det er godt med potet, søtpotet og gulrot sammen. Del grønnsakene i skiver, da går det fortere å koke dem. Kok grønnsakene til de er møre og lette å dele. Ikke bruk salt! Hell av kokevannet. Mos grønnsakene med dertil egnet redskap. Tilsett smørklatt og litt fløte, melk, rømme, hva-har-du. Smak til med salt og pepper. Værsågod å spis! :værsågod:


#13

tiddelibom sa for siden:

Vi har ikke skrelt, men jeg tror ikke vi har spist skallet heller... Så vi har vel skrelt etter steking, vi da.
Ja, det er søtt, men vi har pleid å ha det til skikkelig spicy mat, og da har det vært veldig godt.
Jeg vil tro at en av delene holder (altså: ikke både potet og søtpotet)


#14

Slettet bruker sa for siden:

Aha! Stappe altså. Det kan jeg. :glis:


#15

United sa for siden:

Enig med tiddelibom - ovnsstekte søtpoteter er kjempegodt. Men da må du skrelle dem først og skjære dem i skiver. Ildfast form og olivenolje er alt du trenger. Men de er gode kokte også. Bare at en del gjerne henger igjen i skallet, så da får du mere svinn.


#16

Hyacinth sa for siden:

Søtpoteter er fantastisk i mos sammen med litt potet kg kun sakt, pepper og god olivenolje. Jeg bruker ellers aldri olje i mos. Men dette lærte jeg av nigella lawson.


#17

Flubby sa for siden:

Ikke bruk stavmikser, da blir stappen seig. Bruk en sånn:

Eller en sånn (denne bruker jeg, Clas Ohlsson):

Også er det best å varme opp melk/fløte før du heller i mosen, da holder den seg varm lengre :jupp:


#18

Dali sa for siden:

Vi var villoggal og spiste bakt søtpotet med bacon og kesam og løk her om dagen. Godt. :nam:



#20

Interference sa for siden:

Årh søtpotet er nudelig både kokt, stekt, ovnsbakt, grillet og i mos. :hjerter:


#21

Slettet bruker sa for siden:

Da er det testet søtpotet med sukker på (jeg kan selvsagt aldri siteres på sånt karboinntak) og det var kjempegodt. Og utrolig mektig.

I morgen er det kalkunrester med mos av grønnsaker og det hele. :nemlig:


#22

Maverick sa for siden:

Takk! Jeg har nemlig søtpotet og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med den, bortsett fra å prøve å huske hvilke bøker fra barndommen det var så mange referanser til yams.


#23

Mandarin sa for siden:

På grunnfag sosialantropologi leses det mye om yams. :deler:


#24

Pamina sa for siden:

Søtpotetmos blir veldig godt hvis du først baker søtpotetene, som du baker vanlige poteter så tar du og skraper ut innmaten i potetene og har i en gryte sammen med store mengder hvitløk (en halv hvitløk pr. søtpotet) og olivenolje, varmer opp igjen, salte og pepre, og har opp i en halv bunt hakket bladpersille.

Det er så godt at du vil nesten ikke tro det.


#25

Maverick sa for siden:

Hvordan baker man vanlige poteter? :blond:


#26

Pamina sa for siden:

Pakker dem inn i aluminiumsfolie og legger dem i ovnen på 200 grader, til de er myke (søtpotetene begynner gjerne å boble litt i skjøtene (på folien) når de er ferdige).


#27

Fluke sa for siden:

Vi bruker mye ssøtpotet . Enten som moss eller bare kokt som vanlige poteter. Kjempegodt !



#29

tiddelibom sa for siden:

Man putter alu-folie rundt dem og putter dem i stekeovnen (på 200 grader?) i minst en time, gjerne lengre, litt avhengig av størrelse på potetene.


#30

Mrs. Longbottom sa for siden:

Det er ikke nødvendig å ha folie på for å bake søtpoteter. Skallet er ganske kraftig, så de blir kjemebra om man bare slenger de i ovnen.
Jeg pleier ikke å ha folie på når jeg baker poteter heller, egentlig.


#31

Mandarin sa for siden:

Søtpotet pure er veldig godt.


#32

Che sa for siden:

mmm, jeg mener jo nesten at man må ha søtpotet til kalkun for å se hensikten med den store og bråkete fuglen - det er innmari godt.


#33

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har ekstremt søtpotetdilla for tiden! Jeg sitter og spiser søtpotet til kvelds nå, faktisk. Bare det ja. Jeg pleier å skjære dem i staver, vende i ørlite olje og salt og ovnsbake dem. Fantastisk godt!


#34

Left sa for siden:

Jeg er så glad andre spør om sånt, for da kan jeg lage det, og late som om jeg har gjort det maaaaange ganger.



#36

Maverick sa for siden:

Jeg husker fortsatt ikke hvilke barndomsbøker hvor det sto masse om yams. :mumle:


#37

Toffskij sa for siden:

Tom Sawyer? :gruble:


#38

Maverick sa for siden:

Nei. Lurer på om det kan være Bobseybarna? :gruble: Og så husker jeg at jeg leste en eller annen indianerserie som jeg ikke husker navnet på. Slett ikke høyverdig litteratur på noen måte.


#39

liefje sa for siden:

Sötpoteter er kjempegodt i wok, ogsaa. Og i saanne retter med kokosmelk.

Er sötpoteter saann karbo-bombe som vanlige poteter, egentlig? Eller er det mer som en rotgrönnsak ala gulrötter?


#40

celebelen sa for siden:

Disse? De leste jeg, pappa hadde dem fra han var liten. Kan det forresten være Det lille huset på prærien som inneholdt yams?


#41

Maverick sa for siden:

Hmnei. :gruble:

Kan det ha vært Donald? :flau:


#42

Tangina sa for siden:

Yams og søtpoteter er ikke det samme.


#43

Maverick sa for siden:

:sjokk:

Nå ødela du alt. :leppe:


#44

Tangina sa for siden:

:sorry: Det er ikke helt ulikt, altså. trøster


#45

Maverick sa for siden:

Ikke veldig likt heller, gitt. :knegg:

:har bildegooglet:


#46

Toffskij sa for siden:

Det er masse yams i Tatt av vinden. Det er jo praktisk talt barndomslitteratur.


#47

liefje sa for siden:

Siden ingen av dere svarte, googlet jeg selv. Fant at vanlig potet har 16,6 gram og sötpotet 20,12 gram karbohyrater (per 100 er det vel). Sötpoteten har mer sukker, derfor höyere karbohyrater.


#48

Mrs. Longbottom sa for siden:

Men søtpoteter har mer Vitaminer og sånn, har det ikke?


#49

Dixie Diner sa for siden:

Jeg ser på søtpotet som ganske så sunt, spiser det med helt uhemmet god samvittighet. :nam:


#50

liefje sa for siden:

Ja, jeg leste ogsaa at den totalt sett er mye sunnere. Er jo mer som en grönnsak, mest likt gulrot.

Jeg ville bare vite det om karbohydratene siden vi spiser lavkarbo for tiden.


#51

Fluke sa for siden:

Den har lavere GI, og gir dermed mye mindre blodsukkerstigning. Den inneholder også mindre stivelse og mer fiber enn vanlig potet. Se her: www.matvaretabellen.no/


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.