Ser ut som prosjektet "smilefjes lærer matlaging" foregår ved å bli kjent med en og en råvare.
Nå har jeg i et anfall av eventyrlyst kjøpt to store søtpoteter. På dagens meny står det kalkun (det er tross alt tirsdag :overlegen:). Kan jeg integrere søtpoteter vellykket sammen med kalkun? :gruble:
Du kan lage søtpotetmos - dvs. skrelle søtpotetene, dele i skiver (da koker de raskere) koke, helle av kokevann, mose, tilsette en skje rømme eller creme fraiche, smake til med salt og pepper og vips! ferdig. Eller lage candied yams - da skreller du, dele i ca. cm.tykke skiver, legger skivene som takstein i en form som er godt smurt med smør, legger på smørklatter og brunt sukker og hvis du er i det skikkelig dekadente hjørnet, topper du med mini-marsmallows. Og steker i ca. 30 min på 200 grader til alt er gyllent og boblete. Begge oppskrifter er fritt fra hukommelsen.
Pureforklaring for slike-som-liker-trinn-for-trinn-forklaringer:
Skrell grønnsakene som skal være i pureen. Det er godt med potet, søtpotet og gulrot sammen. Del grønnsakene i skiver, da går det fortere å koke dem. Kok grønnsakene til de er møre og lette å dele. Ikke bruk salt! Hell av kokevannet. Mos grønnsakene med dertil egnet redskap. Tilsett smørklatt og litt fløte, melk, rømme, hva-har-du. Smak til med salt og pepper. Værsågod å spis! :værsågod:
Vi har ikke skrelt, men jeg tror ikke vi har spist skallet heller... Så vi har vel skrelt etter steking, vi da.
Ja, det er søtt, men vi har pleid å ha det til skikkelig spicy mat, og da har det vært veldig godt.
Jeg vil tro at en av delene holder (altså: ikke både potet og søtpotet)
Enig med tiddelibom - ovnsstekte søtpoteter er kjempegodt. Men da må du skrelle dem først og skjære dem i skiver. Ildfast form og olivenolje er alt du trenger. Men de er gode kokte også. Bare at en del gjerne henger igjen i skallet, så da får du mere svinn.
Søtpoteter er fantastisk i mos sammen med litt potet kg kun sakt, pepper og god olivenolje. Jeg bruker ellers aldri olje i mos. Men dette lærte jeg av nigella lawson.
Takk! Jeg har nemlig søtpotet og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med den, bortsett fra å prøve å huske hvilke bøker fra barndommen det var så mange referanser til yams.
Søtpotetmos blir veldig godt hvis du først baker søtpotetene, som du baker vanlige poteter så tar du og skraper ut innmaten i potetene og har i en gryte sammen med store mengder hvitløk (en halv hvitløk pr. søtpotet) og olivenolje, varmer opp igjen, salte og pepre, og har opp i en halv bunt hakket bladpersille.
Pakker dem inn i aluminiumsfolie og legger dem i ovnen på 200 grader, til de er myke (søtpotetene begynner gjerne å boble litt i skjøtene (på folien) når de er ferdige).
Det er ikke nødvendig å ha folie på for å bake søtpoteter. Skallet er ganske kraftig, så de blir kjemebra om man bare slenger de i ovnen.
Jeg pleier ikke å ha folie på når jeg baker poteter heller, egentlig.
Jeg har ekstremt søtpotetdilla for tiden! Jeg sitter og spiser søtpotet til kvelds nå, faktisk. Bare det ja. Jeg pleier å skjære dem i staver, vende i ørlite olje og salt og ovnsbake dem. Fantastisk godt!
Nei. Lurer på om det kan være Bobseybarna? :gruble: Og så husker jeg at jeg leste en eller annen indianerserie som jeg ikke husker navnet på. Slett ikke høyverdig litteratur på noen måte.
Siden ingen av dere svarte, googlet jeg selv. Fant at vanlig potet har 16,6 gram og sötpotet 20,12 gram karbohyrater (per 100 er det vel). Sötpoteten har mer sukker, derfor höyere karbohyrater.
Den har lavere GI, og gir dermed mye mindre blodsukkerstigning. Den inneholder også mindre stivelse og mer fiber enn vanlig potet. Se her: www.matvaretabellen.no/
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.