Jeg har en amerikansk venninne med en liten jente i første klasse. Læreren hennes ville gjerne lære mer om Norge så jeg tenkte jeg skulle samle litt artige fakta, passende for 5-6 åringer. Sender også over en bok med norske folkeeventyr, på engelsk.
Kan dere hjelpe meg med hva som kan være interessant?
Noe om kongehuset? De er vel vel så opptatt av prinsesser ungene der borte som her?
At vi har ordentlige prinsesser og konge f.eks. ( www.kongehuset.no )
Det er jo mye info om Norge på VisitNorway, men det blir jo fryktelig teknisk og kjedelig.
Ja veldig! Men dette skal til en skole i bibelbeltet i sør, så jeg trenger nok ikke overdrive det tenker jeg. Finnes forresten de der danske tegneseriene om Tor med hammeren osv. på engelsk?
At vi var dei første "Europearane" som kom til Amerika (populært kalla "vi oppdaga Amerika", men det var nå oppdaga av indianerane då...). Der er funne spor etter norrøn bosetning på New Foundland.
Hvor kjent er figurene til Ivo Caprino i utlandet da?
Er det mulig at de kunne sett Flåklypa med engelsk tale, eller kanskje noen av de andre eventyrene?
Det er 4,7 mill. innbyggere i Norge. Det tilsvarer folketallet i Colorado. (Eller omtrent det samlede innbyggertallet i bydelen Queens og Brooklyn i New York.)
Den nordligste delen av (fastlands-)Norge ligger på mer enn 71 grader nord. Det tilsvarer det nordligste punktet av Alaska.
Norge er et rikt og høyteknologisk land: for eksempel har 9 av 10 barn over 12 år egen mobiltelefon, og 9 av 10 barn har tilgang på Internett (8 av 10 har tilgang hjemmefra).
Det er stor forskjell på peanøttsmør. Mills sin (og tydeligvis Skippy sin) inneholder mye dritt, mens jeg bruker en økologisk variant som KUN inneholder havsalt og peanøtter.
Ostehøvel har jeg klart å finne omtrent over hele jordkloden. Den VAR nok kanskje ukjent for 20 år siden, men nå finnes den nær sagt over alt hvor ost selges. Jeg har selv kjøpt en knakende fin ostehøvel i USA.
Ostehøvel-historien vil jeg tro ikke er spesielt interessant for en 5-åring. Ei heller hvem som oppdaget Amerika. Jeg heller nok mer til konger, dronninger, troll og slikt jeg...:nikker:
Hva med Teskjekjerringa? Det kan jo hende det er bøker de kjenner til? (Mrs Pepperpot) Min mann, som er engelsk, leste de i alle fall da han var liten.
Leiv Eiriksson skulle jeg tro kunne være morsomt å høre om for amerikanske unger. (Mer enn ostehøvler og hvor sunt/usunt peanøttsmør er, i alle fall. :humre: ) Skigåing og friluftsliv (fisketurer? snøhuler?), prinsesser og troll, ja. At vi pleier å ha matpakke til formiddagsmat og hva man spiser til julemat, kanskje? At norske unger ikke feirer Thanksgiving og 4. juli, men derimot går i tog på 17. mai og får påskeegg med godteri? At vi spiser så mye brødmat i Norge at vi har et eget ord for alt som går an å legge på en brødskive, kanskje? :p At det lever reinsdyr i Norge (og hvis hun ikke er altfor sensibel: at vi spiser dem!) og at sauene går fritt omkring på fjellet om sommeren? Og hvor langt nord Norge går, kanskje, og noe om midnattssol og mørketid?
[Avsporing]
Sier du det? Jeg er veldig glad i oster og er innom mange ostedelikatesseforetninger rundt om i Europa, og har ennå til gode å se en. De fleste Europeere spiser ost på en annen måte, de mauler store biter og lager slett ikke tynne skiver (og legger dem i hvert fall ikke på brød) :fnis: [/Avsporing]
Her var det kommet mange gode tips i løpet av natten, tusen takk! Kom gjerne med flere!
Venninnen min (moren til 6 åringen) har vært i Norge og har et fotoalbum fullt av stavkirker, Vigeland, norske fjell og fjorder, Runde, snø, geiter som prøver å spise opp rattet i bilen, samt et digert puslespill av Ålesund som hun har puslet og rammet inn.
Vel, da har vi to forskjellige erfaringer på det. I de fleste land jeg har vært i de senere år, spiser de på den måten du her beskriver, samt i tynne skiver på brødskiven skjært med ostehøvel, eller ferdig oppskåret i tynne skiver solgt i pakker.
Troll! :jupp:
Finnes masse søte bøker om troll for barn, på de fleste språk.
Jeg kjøpte tallerkensett i plast med bestikk med troll på til jul til en liten ytlending jeg kjenner, veldig spennende!
Ellers synes de fleste (voksne) amerikanere det er veldig fascinerende at vi betaler mellom 20-50 % skatt, (og at momsen er på 25 %) at all skolegang og nødvendig helsehjelp er gratis, at langt de fleste barn går på den skolen som ligger nærmest og ikke den som passer foreldrenes økonomi og at det så godt som ikke finnes private skoler.
De amerikanerne jeg har snakket med synes også det er rart at ekteskapet er så lite sentralt i Norge: ca. 50 % av alle førstefødte barn fødes utenfor ekteskap (NB ikke det samme som at 50 % av alle barn vokser opp med alenemødre, som jeg en gang leste i et amerikansk tidsskrift om Norge). Ca. 30 % av alle barn til sammen har gifte foreldre.
Ellers så snakker så godt som alle nordmenn over 13-15 år brukbart engelsk i tillegg til morsmålet. Det synes mange også er morsomt.
Mye av dette er jo ikke videre interessant for unger, men kanskje for læreren deres.
Jeg har hørt at han har en fritidsbolig i Drøbak. :nemlig: De har til og med fått lov til å sette opp et fareskilt med julenisse på vei ned mot sentrum.
Jammen, han var jo sønn av en nordmann! Det er slik vi teller nordmenn, serru. Det er det samme med René Zellwegger. Kom ikke her og si at hun er amerikaner altså. Hun er norsk, har til og med vært i Oslo. :nemlig:
Nå skal jeg endelig få brukt disse faktaene. Jeg fikk aldri somlet meg til å sende over dette til min venninne, men nå har jeg nemlig fått "Flat Stanley" på besøk. Datteren hennes går i andre klasse i USA og de driver med et geografiprosjekt og har fått i oppgave å sende et brev til noe de kjenner utenfor staten de bor i. I brevet var Flat Stanley, en papirdukke som kom til oss i posten idag. Han skal bo hos oss noen dager, og vi skal ta han med rundt og vise han litt severdigheter.
Bilder og info om Stanley og hans opphold i Norge sendes tilbake og han forteller klassen hva han har opplevd. Er ikke det et morsomt prosjekt?