Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kasting av mat

#1

Hjertensfryd sa for siden:

Eg legger den her, så får nokon flytte den dersom det ikkje blei rett.

Det er ofte snakk om at det blir kasta alt for mykje mat. Både privat, hjå butikkar og restaurantar. Enkelt lever av det dei finner i bosset og utsetter seg sjølv for ein viss risiko.
Men kvifor er det blitt slik og kor ille er det eigentlig ?
Ein del av årsaka til at butikkar må kasta så mykje mat er på grunn av reglar. Reglar som er laga for å beskytte oss, men som til tider virkar bak mål.

Eit eksempel som mannen min opplevde i går. Dei fekk beskjed frå leverandør, før helga, om å trekke tilbake eit parti med kjøtt. I går fekk dei beskjed om å kaste det. Årsaka ? Kjøttet var feil merka. I staden for at det sto på lappen av kjøttet skulle oppbevarast på mellom 0-4 grader, så sto det 0-2 grader.
Med andre ord var det ikkje noko feil med det. Det var ikkje dårlig og det var heller ikkje farlig for folk å ete det. Men i bosset skulle det.
20 kg rett i bosset. Fin indrefilet.
Og dette var berre denne eine butikken.

Dette var eit eksempel. På at matvarer som ein finner i bosset kan vera fin.
Men så er det den andre sida. Der matvarer som har god dato, som ser og luktar godt ikkje er bra for deg i det heile tatt.
Der ting har gått feil i produksjon eller i pakning.
Eksempelvis der fremedlegmer havnar i pakningar. Der maten er handtert feil før og under pakning. Desse tinga vil ein ikkje merke på matvarene.
Eksempel. Fleire parti med matvarer blei trekt tilbake fordi det var funne skadedyr på eit større matlager. Enkelte forpakningar bar spor etter skadedyr.
Dette er ting som ein ikkje ser. For mannen i gata vil det sjå ut som om fullt ut brukbare matvarer er kasta. Dei er faktisk ikkje det.

Eg skjønar at det for mange virkar idiotisk at så masse mat blir kasta, men som oftast er det ein grunn for det.
Ja, det burde ha vert eit betre system der matvarer som nærmar seg dato kunne blitt solgt ut til ein rimligare pris. Enkelte klarar dette, dei har fått eit system opp å gå, men endå er det eit stykke igjen.
Ein del av problemet er faktisk at folk ikkje vil kjøpa mat som nærmar seg dato. Det er prøvd ut.

Me et ein god del mat som er utgått på dato. Me ser ikkje problemet med det, så lenge me har kontrollen på det. Kjøttpålegg som nærmar seg dato eller er gått over blir allikevel eten her i huset. Kylling derimot, der er me meir skeptisk. Foretrekker frossen kyllingfilet i forhold til vakumpakka "fersk".

Kvar eg vil med dette ? Eg veit ikkje heilt. Kanskje berre eit lite frustrasjons sukk over alle meiningar som er der ute.


#2

Mauser sa for siden:

Enig på alle punkter. Men så spiser jeg bortimot hva som helst også, inkludert mystisk utseende kjøttbiter på spidd fra motorsykkelgatekjøkken i Bangkok. Jeg lurer fortsatt på hva det var.

Best før er i beste fall veiledende. :knegg:


#3

indie sa for siden:

Jeg hørte om en mulig løsning på dette problemet. Da var det snakk om et prissystem hvor varer som var lengre unna holdbarhetsdato var dyrere enn de nærme. Det skjer jo til en viss grad, vet at varer som går ut straks gjerne er nedpriset, men her var det snakk om enda mer differensiering. Melken som går ut om 1,5 uker koster mest, den som går ut om en uke litt mindre osv. Dette ville fungert for meg, nå velger jeg melk med lengst mulig holdbarhet siden prisen uansett er det samme.


#4

Hjertensfryd sa for siden:

Problemet med du skisserer indie, er at det krever mykje av personalet både i tid og anna. For eksempel mjølk, så måtte ein hatt fleire hyller bortover med mjølk der kvar rekke representerte ulike datoar. Både plass og tidkrevjande. For det er ikkje alle som vil kjøpa mjølk som går ut på dato om to dagar. Ein del vil kun ha mjølk som har ei god veke i holdbarheit.

Når det gjeld kasting av maten, så er det som regel vanlege bossspann det blir kasta i. Dei færraste tenkjer vel på at andre kan gå å rote i bosspanna deira. Men, dersom trenden fortsetter og folk blir sjuke av det dei finner så kjem det kanskje lovendringar der og ? Hengelås på bosspanna er vel det mest vanlege rundtom no, dersom dei har sikra dei. Eller at spanna blir låst inne om natta.

Eventuelt så må ein tilbake til gamle vanar. Der dei som trakk produkt tilbake, måtte komme å hente dei igjen og. Dette har mange gått vekk frå, sidan det berre blir kasta uansett, så det er det same kven som gjer det.


#5

Serafin sa for siden:

Jeg vet at i Oslo er det noen butikker og cafeer som oppdager at de har mye igjen med veldig kort holdbarhet, som ringer frelsesarmeen, som er og henter det, og deler det ut på slumstasjonen.


#6

Myria sa for siden:

Mye av problemet med kasting av mat ligger faktisk hos oss forbrukere. Jeg så et program en gang hvor de sa at 70% av dyrkede poteter i Norge aldri når butikkene uten at det er noen annen grunn enn at de har feil størrelse! Nordmenn liker nemlig potetene sine en helt bestemt størrelse, og de andre blir bare ikke solgt, derfor kastes de heller før de i det hele tatt forlater gården. Det er trist rett og slett.
Vi er selv med på å påvirke her. Det øyeblikket du f.eks. står i kjøttdisken og velger bort biff med utgangsdato om tre dager framfor den som går ut om en uke, eller velger bort en agurk fordi den er for bøyd, er du også med på prosessen som fører til at butikken kaster mye mat.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.