På kjøkkenet vårt er det vakker nittitalls vinyltapet med preget blomstermønster. Like vakkert som et høres, ja. :rørt:
Kan jeg helsparkle, grunne og male? Eller skal jeg rive/dampe av svineriet, pusse, sparkle, male, pusse, sparkle, male, pusse, sparkle, male? Det er ikke mange kvadratemeterne det er snakk om, 5-6, omtrent. Ellers er alt skult bak kjøkkenskap og benker.
Jeg ville gått for det siste, rive ned svineriet, pusse, sparkle, male og gjenta fra nesten start. Drittjobb, men ville gått for det. Innbiller meg at resultatet blir bedre.
Vi hadde/har sånn tapet over store deler av huset og endte med å sette opp nye plater på utsiden. Etterisolerte litt samtidig. Jeg tror det gikk kjappere enn både riving og helsparkling.
Å rive tapet er ganske enkelt dersom du leier en tapetfukter/fjerner/damper/huskerikkenavnet på en byggevarebutikk. Å helsparkle er ikke enkelt. :niks: (Og for all del; ikke vurder veggfornyer)
Veggfornyer kan funke det altså, vi har det på noen vegger. Men det er ikke helt kvikkfix det heller, veggene må faktisk være rimelig faste i utgangspunktet og det krever endel jobb og kraftig lim å få det bra. Men dette var strie, ikke tapet. Tapet får man faktisk av veggen.
Jeg forsøkte en gang å rive ned vinyltapet med matmønster fra området mellom overskap og kjøkkenbenk. Store deler av veggen fulgte med, så vær obs om dere har kombinasjonen 30-tallets murdelevegger og 90-tallets beste superlim. Vi endte den gangen med å lime opp rehabgips (tynnere enn ordinære gipsplater), og deretter la vi fliser på gipsunderlaget. Det ble bra. Til slutt.
Helsparkle. Absolutt. Det er virkelig ikke så vanskelig som det høres ut, altså, og overflaten du får frem etter riving og skraping er sikkert MER ujevn enn det den er i dag, og dermed vanskeligere å få jevn.
Jeg har gjort det tre ganger. Lyseblått, linfarget og grått. Ble bra etter mitt syn, men det er jo smak og behag. Man skal være obs på å bruke riktig heftgrunn, at den passer med tapeten, malingen kan flasse.
Det blir jo helt greit når man maler vinyltapet. Den er jo laget for nettopp det formålet, vanligvis, men moderne blir det jo ikke når man gjør det slik.
Det kommer an på veggen bak tapetet. Da vi skulle pusse opp dro jeg av en flik for å sjekke og vise potensielle håndverkere. Litt av ytterste lag av veggen satt igjen på tapetet. Vi endte på å helsparkle.
Vi hadde meter på meter på meter av akkurat det samme. Hele stuen, spisestuen og trappegangen. Det billigste (og suverent beste for oss) var å legge panel i trappegangen. Det ble kjempefint! Resten har vi trukket i silke, og tro det eller ei - det var nest-billigst. Fremfor maling, tapet og alt mulig. Nettopp på grunn av grunnarbeidene. Men det passer ikke til et kjøkken da.
Rive. :nemlig: BTDT. Vi dampet vekk all den gamle tapeten å kjøkkenet. Tar tid ja, men verdt arbeidet, for underlaget var perfekt for ny tapet.
I spisestua begynte jeg å rive, men veggen fulgte med, og siden vi ikke hadde tid til noe damping så ble det dekorplater fra Smartpanel. Det er det samme som vanlige Smartpanelplater, bare at de er 6 mm istedetfor 12 mm, og er beregnet på å montere på allerede eksisterende vegg og ikke på lekter slik man gjør om man river veggen ned til reisverket.
Da ville jeg heller tatt tynne gipsplater eller andre plater fremfor smartpanel. Mest fordi jeg ikke liker smartpanel. :p Passer det forresten hos dere? Har dere noe panel andre steder?
Altså, det er jo virkelig 100 ganger mer vanskelig og tidkrevende å fjerne gammel tapet, og lage et nytt jevnt underlag! Og å sette opp gipsplater krever også masse sparking og er slett ikke lettere enn å helsparkle.
Når teknikken er inne så er helsparkling omtrent som å male. Man kjøper sparkelen i en bøtte, ruller eller smokker på, glatter med store spader, pusser med sandpapir på en plate festet til et skaft, og gjentar.
Om man ikke vil gjøre det selv, så er det en av de tingene det virkelig lønner seg å leie folk til å gjøre. Noen flinke polakker tar en sånn liten flate på bare noen timer, men det må gjerne gå i et par omganger, da.
Jeg har ingenting mot helsparkling. Jeg så det på tid for hjem og tror jeg skal prøve det framfor å begynne å fjerne tapet. Tapeten er hel, så det er bare det pregede mønsteret som må vekk. Skal pusse og male lister.
Tenkte å male i en sånn matt mørk farge, siden kjøkkenet blir blankt og hvitt.
Derfor ville jeg forsøkt å fjerne tapeten først, uansett. Jeg har både veldig god og veldig dårlig erfaring med å fjerne vinyltapet, avhengig av underlag og limtype. Noen ganger er det bare å rive av tapeten i kjempestore flak, fordi tapeten deler seg og man blir sittende igjen med bare et tynt lag med papir. Er man skikkelig heldig kan dette laget enkelt vaskes bort, og man sitter igjen med en glatt vegg ferdig til maling. Alternativt må man sparkle over papiret som sitter igjen. Jeg har opplevd begge.
Sist gang jeg helsparklet, var over glassfiberstrie (som er djevelen over alle når det gjelder tapet). Jeg fikk bort ca. halvparten av strien ved å rive den løs fra veggen. (Damp var ikke aktuelt siden veggen under ikke var fuktbestandig nok.) Deretter sparklet jeg over hele veggen, både den delen av veggen som var tapetsert og den delen som ikke var tapetsert lenger.
Bortsett fra ett sted, som ville blitt skjevt uansett hvilken metode jeg hadde valgt, fordi platene ikke står beint på hverandre der, er det ikke mulig å se forskjell på de delene av veggen som har rester av tapet under sparklet og de som ikke har det, og jeg lever i trygg forvissning om at den tapeten som er igjen sitter så bom fast at den i alle fall ikke kommer til å bulke seg eller løsne.
Er det sånn myk tapet? Hvor man kan lage små neglehak i blomstene? I såfall ville jeg revet. Er det hardt ala strie ville jeg sparklet. Det er jo ikke så mye vegg.
Til trådstarter, vet du hva slags vegg som er bak tapeten? I vår enebolig fra 1956 var det noe slags "etterkrigsplater" som var nærmest som presset papp. Det er umulig å dampe av uten at biter av veggen følger med. Jeg prøvde å rive tapet på at barnerom, det var helt ille. Så prøvde jeg å sparkle, men der hvor disse "papplatene" var kommet fram i lyset, svellet de opp. Kansje det hadde gått an å grunne med oljemaling for å hindre fuktigheten fra sparkelmasse å trenge inn, kansje ikke. Jeg endte opp med slik tykk veggfornyer, som er uten mønster, men selv da så det ikke bra ut. Jeg lot det være fordi det var et barnerom, som skulle dekkes av plakater. Men jeg vil ikke gjøre dette på andre rom, da blir det enten fjernet disse elendige platene til rupanelet kommer fram, og lagt nye plater, eller dekorplater rett utenpå de gamle platene.