I beste "ingen grenser" ånd, har ei venninde og jeg lyst til å ta oss en fjelltur til sommeren.
Hun gikk noen toppturer som ung og frisk, jeg har ikke vært på fjelltur siden leirskolen.
Jeg er forholdsvis frisk og rask, hun har MS og er dårlig til beins. Men vi skal på tur. :nemlig:
Og vi skal på fjellet. Med sekk, sovepose, mat og telt.
Så har dere noen gode forslag? Jeg vet ikke hvilke ferdigheter hun innehar når det kommer til kart og kompass. Jeg vet bare at mine er så og si ikke eksisterende. Men det er sikkert mulig å lære seg innen sommeren.
Hun er veldig innstilt på at dette SKAL hun gjennomføre. Jeg har sagt at jeg selvfølgelig er med. Nå lurer jeg på om dere har noen tips til hvor?
Altså, jeg finnes jo ikke kjent i fjellheimen. :o
Også har jeg begynt å tvile litt på om dette egentlig er noen god idè. :sparke: Hva om det stopper fullstendig for henne oppe på fjellet. Langt fra farbar vei. Vi har jo ikke samme beredskap som Monsen har med på tur.
Venninna var dårlig til beins? Dropp telt, sovepose og mat (det er tungt å bære på alt sammen), og gå hytte-til-hytte i et av Turistforeningens løypenett med lakenpose i sekken: ut.no/
Trenger ikke være betjente heller, altså, det er bra med matlager på de selvbetjente hyttene også. www.turistforeningen.no/ glemte jeg forresten å linke til i sted.
Ringebufjellet er jo kjempefint! (har hytte der ;) )
Tror det skal gå an å gå f.eks. fra Lillehammer og mot Ringebufjellet, og overnatte på DNT-hytter, det bør sjekkes ut. Hm - kanskje jeg skal prøve det samme sjøl? :D
Hvordan er de hyttene til Turistforeningen? Hvor sikkert er det at man får plass for overnatting på en sånn hytte en helg på sommeren? :cool: Feks. den siste helgen i juni hvor det er sommerferie..
Det er veldig forskjellig størrelse på hyttene. Alt fra små enkle ubetjente hytter, litt større selvbetjente hytter (har matlager), til store betjente hytter. Til de ubetjente og selvbetjente hyttene trenger man nøkkel. For å kjøpe denne (100kr depositum) må man være medlem.
Når det gjelder overnatting, så er normen at alle skal få plass. Det er normalt sett ikke mulig å forhåndsbetille opphold, annet enn på de store betjente hyttene i f.eks påsken og hyttene i Oslomarka som har eget betillingssystem. På de betjente hyttene har de ekstra madrasser når alle rom er fulle, og da overnatter man på gulvet i kjellerstuer og matsaler i værste fall. På de ubetjente og selvbetjente hyttene, får medlemmer sengeplass først og de som ikke er medlemmer må evnt. ta til takke med madrass på gulvet hvis alle senger er opptatt.
Å overnatte på turistforeningshytter kan være svært så hyggelig og sosialt. :)
Jeg er veldig glad i Jotunheimen, men det finnes jo nydelige fjellområder mange steder. Jeg ville også satset på å overnatte på Turistforeningshytte, for med telt, mat osv. blir sekken fort 16-20 kg og det er mye for de som ikke er godt trent.
Hvor lange dagsetapper orker venninnen din, tror du? Og vil dere gå opp på topper eller i mer "rolig" terreng? Jeg tror dere bør finne et sted der det ikke er så langt mellom hyttene i hvert fall. Jeg synes Rondane er litt tungt å gå i fordi det er så steinete. Kan det bli slitsomt for venninnen din?
Hadde det vært en idé å kjøre til Glitterheim for å gå på Glittertind? Den siste biten inn til hytta kan man leie sykler (30 min) eller gå langs vei. Kjempefint sted med god mat og midt i hjertet av det vakreste Jotunheimen. Hvis dere starter tidlig på morgenen, er Glittertind en flott tur selv med dårlige bein. I overgangen juni/juli går det dessuten an å ake på liggeunderlaget deler av veien ned. :jupp:
Det er lenge til du skal pakke sekken, men det er noen ting som kan være lure å ha med:
Liggeunderlag
Sovepose
Vindpose (jeg har en sånn, kjekk å ha i sekken både sommer og vinter)
Selv i juni/juli kan man bli overrasket av dårlig være i fjellet, og da er dette det som trengs for å klare seg.
Jeg ville nok brukt litt tid på å friske opp orienteringskunnskapene ja. Kanskje dere kan kjøpe en sånn turorienteringspakke og bruke det til å trene både kropp og o-ferdigheter?
Alle medlemmer er sikret plass i én natt. På en del hytter kan du bestille fast opphold, men jeg tror kanskje du da må bestille tre netter.
Overnatte i hytte på madrass på gulvet sammen med andre ukjente mennesker høres ut som et mareritt for min del. :skremt:
Jeg ser at det kan bli tungt med telt altså. Hun mener vi kan sove ute i sovepose. Vel, erfaringsmessig kan jo sommeren her i landet oppføre seg på en sånn måte at det kan være greit å ha ly for vind og regn.
Vi vil på en topp ja. Vanskelig å si hvor lange etapper hun orker. Det får vi ikke planlagt tror jeg. Veldig steinete kan by på utfordringer for henne ja. Siden balansen er redusert.
Turistforeningshytter er veldig mye forskjellig altså. :nikker: Noen steder ligger du og sparker i beina til sidemannen, mens andre steder kan du ha eget rom. På Glitterheim har de f.eks. 2-mannsrom, og jeg er rimelig sikker på at dere kan få bestilt et slikt hvis du er ute i god tid
Selv i juni/juli kan det bli minusgrader i fjellet, så jeg ville aldri tatt sjansen på å skulle overnatte ute i sovepose.
Det går visst an å reservere rom på enkelte turisthytter, dette gjelder kanskje først og fremst de private, er ikke helt sikker. Sjekk ut Spiterstølen, stor hytte, badstu og til og med basseng. De store hyttene har jo mange rom, så hvis man er tidlig ute så burde det gå greit å kunne sikre seg. Det er ikke høysesong i juni/juli, så burde ikke være noe problem å få tak i dobbeltrom. Men, grunnen til at de fleste velger å gå fjelltur seinere på sommeren er jo at det kan ligge en del snø tidlig på sommeren, så det er kanskje noe dere også må tenke på, særlig hvis dere går for Jotunheimen.
Jeg gikk forresten en super venninnetur for noen år siden, kjørte bil fra Oslo til Sognefjellshytta, gikk derfra til Skogadalsbøen (superkoselig hytte) videre opp til Fanaråken (norges høyest beliggende turisthytte) og over breen ned til Sognefjellshytta igjen. Fikk med oss både topptur (Fanaråken) og brevandring, og dagsetappene var ganske overkommelige. Men det er en del steinblokker på Fanaråken, og litt bratt/glatt å gå ned breen, så kanskje det blir vanskelig for henne med dårlig balanse?
Nå mente vel venninnen at de kunne droppe teltet og sove ute i sovepose under åpen himmel. Slik forsto jeg det i hvert fall, og det mener jeg er en dårlig plan.
Jeg tenkte også på Aurlandsdalen. Hvis dere har flere dager og værmeldingen er bra, kan dere starte på Finse og gå på snøen over til Geitrygghytta. Så videre nedover dalen. Jeg har gått denne turen to ganger i månedsskiftet juni/juli, og den er utrolig fin. Starter med vinter og snø på Finse og ender opp i sommer nede ved fjorden. Så kan dere vurdere om dere skal ta bratteste veien ned bjørnestigen eller gå en slakere vei rundt.
Kan det være en idé for venninnen din å gå med staver?