Beckett sa
for 17år siden:
Før jul fikk jeg et glass passerte tomater i kassen fra Kolonihagen. Supert til tomatsuppe, fant jeg ut. Men jeg finner ikke passerte tomater i noen av btikkene her hvor jeg bor (grensen Oslo/Lørenskog, men har ikke bil, så reisen går kun til butikker i nærheten av offentlig kommunikasjon).
Er det noen som kan fortelle meg hvor jeg kan få tak i dette? (Så slipper jeg å busse byen rundt :blunke: )
Jeg har kikket på Ultra både på Alna og Stovner uten å finne.
Sitron sa
for 17år siden:
Passerte tomater; er det tomater som har gått forbi deg?
Harriet Vane sa
for 17år siden:
Hva med å sende mail til Kolonihagen og be om mer og evt sjekke om de vet hvor det forhandles? Helios kan være noe.
Veronal sa
for 17år siden:
Passerte tomater er bare et litt festlig fornorsket navn på passata . Det er hakkede og silte tomater - dvs. litt finere hakket enn grovhakket.
Benzo sa
for 17år siden:
Har brukt passerte tomater i dag og det var som tykk tomatjuice.
Veronal sa
for 17år siden:
Jeg fant denne:
www.ochef.com/603.htm
Many of our readers — especially in Britain — have taken us to task over our answer that passata is a cooked tomato concentrate. Not so, they say. We buy it all the time in our supermarkets in bottles, cans, or cartons, and it is essentially crushed tomatoes.
So we looked through more than 30 major Italian cookbooks and reference books, and guess what? No recipes whatever. Our leading food dictionaries have no entries, skipping from paskha (a Russian sweet-cheese dessert) to passion fruit. We began losing faith in the cooked tomato theory.
Finally, we came across two British books A Cook's Guide to Italian Ingredients (Canada, UK) and La Cucina Italiana (Canada, UK) that seemed to agree on a definition for passata: "sieved red tomatoes." Depending on the degree of sieving, the pulp can be perfectly smooth (polpa di pomodoro) or slightly chunky (passata rustica). So passata — at least according to some Brits — is skinned, seedless, unflavored, uncooked tomato pulp, either slightly chunky or smooth.
If you can't find it in a store on this side of the Atlantic (apparently it's just pouring off the shelves in the UK), you can drain and sieve canned tomatoes to make uncooked passata in any quantity you need. A food mill will work especially well for this.
Beyond that, dear readers, you're going to have to decide for yourselves — on a case-by-case basis — whether the recipe you're preparing calls for cooked or uncooked passata. If you recipe is from a British source, you'll probably be safe with sieved tomatoes. Obviously there is a richness and complexity of flavor in the cooked passata recipe that will be lacking if you use plain sieved tomatoes in other recipes.
In general, don't substitute tomato paste for passata unless it calls for a very small amount, as tomato paste is both too concentrated and too sweet to stand in for large quantities of passata.
Beckett sa
for 17år siden:
Madam Mim sa:
Hva med å sende mail til Kolonihagen og be om mer og evt sjekke om de vet hvor det forhandles? Helios kan være noe.
Jeg kan nok ikke be om mer, siden jeg har sagt opp abonnementet. :sparke:
Jeg kan legge turen innom Helios, eller så får jeg ta den ekstra oppvasken og bruke foodprocessoren. :lat:
Røverdatter sa
for 17år siden:
Jeg ramla litt av ved passerte tomater. Hæ?? What??