Skal servere beef bourguignon i dåpen til helga.
Har veldig lyst å servere potetmos til, men hvor mye poteter skal jeg beregne å lage av? Blir 30 voksne og 10 barn. I tillegg til gryten har vi enkelt koldtbord med roastbeef, reker, røykalaks og kokte egg. Det blir også både grove og fine rundstykker .
Er ikke så begeistret for den sellerirota... så dropper nok det.
Men noen som kan anslå sånn høvelig hvor mye potet jeg trenger for å lage potetmos til ca 30 voksne og 10 barn
Takk for svar, tror jeg kjøper 5 kg poteter og lager av det :)
Det slår meg at det blir litt av en jobb å lage til så mange...
Tenkte å skrelle poteten på forhånd og legge den i kaldt vann. Kan dette gjøres på fredag eller må jeg gjøre det på fredag?
Dåpen er på søndag formiddag
Du kan selvsagt skrelle på forhånd og legge i vann. Del gjerne opp i biter, så går kokingen fortere. Ha i salt helt til slutt, ellers har du lagt ti liter lim. :knegg:
150 g høres bra ut, det går alltid mindre potet pr. pers når det er mos, og i tillegg har man jo annen mat.
Det går fint å ha potet i kaldt vann i flere dager, et tips er å bytte vann en gang for å få skyllet ut litt stivelse.
Jeg er veldig glad i grønne grønnsaker til BB. Favoritten er sautert spinat, men broccoli, aspargesbønner, sukkererter eller purreløk.
Vi spiser som regel opp potetmos lagd av 3 medium potetar pr person - det går MYKJE meir av potetmospotet enn av kokt potet. Men når du har anna mat attåt så er det veldig vanskeleg å gjette kor mykje som går, det spørs om folk spiser gryta eller koldtbordmaten først, og om dei ser på gryta som hovedrett og resten som "rundstykker med pålegg". Tips til rekkefølge på serveringsbordet: rundstykker, gryte og potetmos, slik at folk fyller tallerken litt før dei til slutt tar mos, da treng du IKKJE mos av 3 potet pr person ;)
Kjøp så digre potetar du finn slik at det blir færrast mogleg å skrelle. Dei kan finst skrellast på fredag (eller for den del torsdag), delast i 1 cm tjukke skiver og oppbevarast kjøleg i kaldt vatn. Kok dei tidlegare enn du trur du treng, oppkok tar fort ein time, men kokinga er deretter gjort på 15 minutt. Hell av så mykje vatn du får til, hell over ein boks matfløte med graslauk og pepper oppi, mos med potetstapper og spe med meir fløte/mjølk med enda meir graslauk/pepper oppi til den er passe tjukk. Ha deretter oppi salt. IKKJE fall for fristelsa til å mose med stavmikser eller kjøkkenmaskin, da får du lim.
Om mengden potet framstår som uoverkommeleg er det berre å skrelle det du gidd og ha ein del posar med mos i bakhand (det er kjekt uansett). Blandings smaker heilt fint, om du bruker fløte og ekstra graslauk er det ikkje ein sjel som trur det er posemos med mindre dei finn posen ;)
Det finst vel også frossen potetmos som skal spes med mjølk, men eg har ikkje prøvd den fordi eg synes det er uforhaldsmessig dyrt. Det er dog mogleg eg hadde ignorert prisen om eg skulle ha mos til 40 :)
Restar av potetmos held seg nokre dagar i kjøleskap og kan også frysast.
Her i familien går det også mer mos enn vanlig kokt potet. Så om jeg lager mos hjemme så lager jeg alltid med litt ekstra potet.
Vi har middag kl 13, så for mange blir dette lunsj/middag så jeg regner med at man er litt mer småspis enn til vanlig middag. Noen velger sikkert også brød i tillegg til potetmos evt. isteden for mos så det går nok greit med 150 g. pr pers. I tillegg er det sikkert noen som velger rundstykker med pålegg istedenfor gryte.
Er ikke stor fan av de posene med ferdigmosa potet, for jeg synes prisen er altfor høy. Har smakt det en gang og jeg ble ikke imponert, synes smaken var tam. Men det er nå min mening.
Nei, får skrelle og kutte på fredag, så er det fort gjort å lage mosen på søndag.
All potetmos blir betre med ein god dæsj pepperrot og ditto graslauk. Og så smør ;) (Eller fløte.)
Eg hadde hatt nokre posar med frossen eller pulvermos i bakhand, men det er no berre meg - eg ville fått panikk ved tanken på at man kunne sjå bunnen av potetmosbollen. Eller - gud forby - at den blir spist tom.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.