Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Det norske landbruket - kommunisme?

#1

Floksa sa for siden:

Siste dagene har det vært to ganske store oppslag i media, et om Oppland bondelag som valgte bort et hotell fordi de ikke kunne få TINE produkter der og ett om at TINE vil ha % toll på importert ost.

Jeg følger med på slike saker og leser en del i komentarfeltene. Og der blir stadig dette kommunist stempelet satt på det norske landbruket og særlig på de norske samvirkeorganisasjonene.

Er det en gjengs oppfattning at det norske landbruket er strengt, stengt og lite innovativt? At de norske samvirkeorganisasjonene (TINE, Nortura (Gilde/Prior) og Felleskjøpet) ønsker seg total makt og en monopol situasjon?
Er det feil at disse er markedsregulatorer?
Å være markedsregulator betyr at de har ansvar for at markedet er i ballanse og de har også både mottaks plikt ( må hente produkter hos alle bønder i norge uansett) og leveranse prikt ( de må selge råstoff til alle som vil ha, uten å ta fortjeneste på varen).

Bør tollmurene bare fjernes? Er europeisk mat så mye bedre enn den vi greier å lage i norge? Bør det norske landbruket takke seg selv for at de ikke greier å være konkuransse dyktige på pris?


#2

Jålebeinet sa for siden:

Det er et ønske om å være selvforskynt med varer som vi har en naturlig forutsetning for å produsere selv. Det er dyrerere produksjonskostander her i nord enn lenger sør, dette reguleres med tollsatser.

Vi er ikke det eneste landet som beskytter egen industri mot utenlandske varer ved hjelp av tollsatser.

Om man velger å gå fra %tollsats til kr-tollsats på ost så har vi internasjonalt forpliktet oss til begge deler, og bruker per i dag maks-sats, om det så er i % eller kroner.

Jeg sitter med en kopi av markedsrapport 2011 - pris og markedsvurderinger av sentrale norske landbruksvarer. Om jeg får lest den igjennom kan jeg sikkert komme med flere kommentarer.


#3

Tallulah sa for siden:

Jeg skjønte ikke helt hva det å nekte å bo på et hotell uten Tineprodukter har med spørsmålene dine nederst. Å nekte å bo på et hotell uten Tineprodukter syns jeg er teit, resten har jeg (delvis) forståelse for.

Jeg syns også det er en viss forskjell på import av like produkter (som smør og melk) og produkter som lages bedre i utlandet - som ulike typer ost.


#4

Floksa sa for siden:

Bondelaget har en formålsparagraf som sier at Bondelaget skal støtte samvirkeorganisasjonene (TINE) som er ryggraden i det norske landbruket. De siste årene er det blitt en større bevissthet på dette i Bondelaget og man er blitt flinkere til å etterspørre dette ved bestillinger. Det var dette Oppland Bondelag gjorde og da hotellet, på grunn av en bindende avtale med Kavli ikke kunne servere TINE produkter vargte de et annet hotell å ha sitt årsmøte på. Mener du at det er teit? Om butikken din ikke har Dagbladet så bør du kjøpe VG? Heller enn å gå til nabo butikken å kjøpe Dagbladet?


#5

Tallulah sa for siden:

Det er den dummeste sammenlikningen jeg har hørt.


#6

Floksa sa for siden:

Hæ?
Så du mener altså at man ikke skal etterspørre en vare av et spesielt merke, men ukritisk godta å kjøpe et produkt dersom varen tilsynelatende er lik?


#7

Juste sa for siden:

123


#8

Tallulah sa for siden:

Nei, det mener jeg ikke. Og jeg skjønner ikke hvorfor jeg rotet meg inn i den tråden her til å begynne med, jeg syns det er helt umulig å diskutere landsbrukspolitikk med deg.

Så jeg trasker ut igjen.


#9

Floksa sa for siden:

Men Juste, er du da med på at med ditt framtidsønske er hele landbruket i Norge lagt ned?


#10

Floksa sa for siden:

Du mener at det er dustete å velge et hotell som tilbyr den varen de ønsker seg? Eller mener du at det er dustete å være opptatt av hvem som har produsert maten?
Og istede for å svare så hersketeknikker du? :himle:


#11

Juste sa for siden:

Det eneste Bondelaget oppnår med dette er og virke barnslige, arrogante og teite. Det gir bare mer næring til de som mener at Bondelaget er en anakroniskme som ikke lenger har noe for seg i et moderne samfunn.

Og nei, jeg er ikke med på at det norske landbruket plutselig legges ned dersom vi fjerner tollbarrierene. Dersom norske produsenter lærer seg og produsere det som forbrukerene vil ha så vil de få solgt det. Enkel tilbuds/etterspørselteori. Jeg vil ikke begynne og kjøpe svensk/dansk melk i butikken dersom den norske er like god eller bedre. Derimot vil jeg gjerne kjøpe fransk smør, franske oster og ikke minst skikkelig kjøtt. Det greier vi ikke og lage i norge foruten noen spesialprodusenter.

TL : DR - Dersom det norske produkter er best vil jeg kjøpe det. Dersom det utenlandske produkter er best så vil jeg kjøpe det. Det jeg ikke vil, er at bondeorganisasjonene meler sin egen kake og er med og bestemme hva jeg har mulighet til å kjøpe i butikken via tollsatsene. Det er ren korrupsjon.


#12

Tallulah sa for siden:

Nei, og nei. Men jeg syns det er dustete å være så opptatt av monopol.

Nei, jeg hersketeknikker ikke. Jeg mener det.


#13

Floksa sa for siden:

Jeg er enig med deg i det. Faktisk :knegg:
Saken ble en utrolig dum mediesak og håndtert veldig, veldig dårlig.

Det jeg ikke er enig i er at man ikke skal kunne stille krav til hvem/hvor man ønsker å legge igjen pengene sine. Alle forbrukere gjør det. Mange har også etiske/andre krav til varetilbydere. Det må Bondelaget også kunne få ha.


#14

Floksa sa for siden:

Men det handler jo om det motsatte av monopol. Hotellet kunne ikke levere TINE produkter fordi de hadde en monopol avtale med Kavli.

Kravet fra Oppland Bondelag var ALDRI at hotellet kun skulle føre TINE produkter. Dessverre kom det aldri nor særlig fram i media.


#15

Floksa sa for siden:

Melk er melk. Kvalitetsforskjellen er helt marginal.
(derimot er det en del forskjeller på andre områder)
Den norske forbruker er i stor grad opptatt av pris. Dessverre.
Med det utgangspunktet vil en markedsstyrt matproduksjon uten tollmurer være kroken på døra for veldig mye av den matproduksjonen vi har i dag.
At man kan ønske det annerledes endrer ikke faktum.


#16

Tallulah sa for siden:

Detkom vel heller aldri særlig fram i innlegget ditt.

Det er helt vanlig at hoteller, restauranter, barer og hva har du har en avtale med en leverandør, og benytter seg av det utvalget. Jeg skjønner godt at et hotell ikke kan ha både Tine og Q-melk f.eks. Akkurat som restauranter har enten Coca Cola eller Pepsi. Jeg liker ikke Pepsi eller Synnøve Finden-ost, men da drikker jeg Solo eller spiser makrell i tomat i stedet.

Selvsagt er det ikke galt å velge fra en leverandør man liker best, syns er etisk bedre enne andre eller hva ellers man foretrekker, men som Juste syns jeg det bare fører til at de fremstår som infantile og sutrete.

Jeg syns det er helt greit med en slags importbarriere for å beskytte norsk produksjon, det her helt vanlig at alle land har. Men jeg syns ikke den skal gjelde alle produkter, det er mye Norge ikke er best på. Det at det er norsk betyr ikke automatisk at det er god kvalitet.


#17

Juste sa for siden:

Den norske forbruker er i stor grad opptatt av pris fordi han ikke har reelle alternativer i hyllene.


#18

GeekyGirrrl sa for siden:

Den norske forbruker skulle gjerne hatt mer å velge i.


#19

Floksa sa for siden:

Da er vi nok langt mer enige enn du tror. Saken ble veldig dum og fikk en vinkling som i allefall ikke var heldig for Bondelaget (og jeg tror ikke man kan skylde på media altså).

Egentlig en ikke sak. Du kjøper jo ikke makrell i tomat på butikken om butikken din ikke fører noe annet enn Finden ost. Da bytter du butikk.

Det var disse monopol avtalene dette Bondelaget egentlig ville ha fokus på. Det kom aldri fram. Kan du si.....

Jeg skulle ønske du hadde rett. Forskning viser at du tar feil.


#20

Tallulah sa for siden:

Har du link til forskningen? Jeg skjønner ikke helt hvordan de har testet det, siden man aldri har hatt reell valgfrihet i norkse butikker. Det er ikke bare bøndenes feil, altså. Men også de dominerende kjedene med sine avtaler.

Jeg gleder meg til Mathallen åpner!


#21

Floksa sa for siden:

Det er forsket ganske mye på dette i forhold til både økologisk og "nisje"mat.
I spørreundersøkelser viser det seg at den type mat har et stort marked og store muligheter for å kunne ta ut en høyere pris. Altså at folk ønsker å kjøpe økologisk og lokalprodusert. Men når de står ovenfor valget ute i butikken, så velger de tradisjonelt og etter pris. De gjør altså ikke som de sier de skal gjøre.

Jeg kan godt lete opp helt konkret dokumentasjon på dette. Men pr i dag svømmer Norge over av økologisk mat ingen gidder/vil kjøpe.
TINE har inntaksstopp på ølologisk melk. Nortura har gitt opp økologisk kjøtt. Fordi markedet er så veldig, veldig lite.
At noen få ønsker seg en vare hjelper så lite.
Alikevel har vi et politisk mål om å produsere 15% økologisk om noen få år. Forstå det den som kan :gal:

Helt på siden er det, sett i et globalt forbruks perspektiv, ikke heldig med stort utvalg. Det gir mer svinn og mer kasting av mat .


#22

Polyanna sa for siden:

Jeg tror veldig sjelden monopol vil være bra for innovasjon, konkurranseevne og fleksibilitet, og kunne tenke meg en modell der det ikke var en markedsaktør som også hadde mye av reguleringsansvaret.

Jeg vil at vi skal ha en landbruk i Norge, men jeg vil at det skal strømlinjeformes noe mer. Det har blitt mindre av det, men jeg tror ikke "mann, kjerring, 2 kyr og en saueflokk"-landbruk gir oss noe særlig annet enn kostnader. Og uvilje mot bønder.

Og jeg vil ha større mangfolk, bedre kjøtt, spisende spekemat (fysj og fy hva de får seg til å kalle spekeskinke og selge uten å skamme seg!), flere oster.

Jeg er dog redd for at Floksa har et poeng når hun sier at forbrukere ofte vil SI at de ønsker større mangfold (og økologiske varer), men velge det billigste. Det endrer seg, men langsomt. Vi er nok veldig, veldig "husholdningsøkonomisk" oppdratt her, mye mer enn kulinarisk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.