Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gjær uten mel?

#1

Salt sa for siden:

Klønete overskrift.

Men jeg har altså funnet en oppskrift på boller, hvor det er noen andre typer mel, i tillegg til litt hvetemel.

Jeg lurer på om jeg skal bytte ut hvetemelet, sånn at bollene bare inneholder mandelmel, kokosmel og glutenmel.

Jeg har også tenkt til å ha oppi en liiiten dæsj honning, sånn for gjæren sin del.

Men man ha hvetemel for at gjær skal ha noen effekt? Eller vil det funke med meltypene nevnt ovenfor?


#2

Harriet Vane sa for siden:

Man må ha mel med gluten for at det skal heve.


#3

Salt sa for siden:

Der kom HV. :lettet:

Ja, så glutenmel vil kunne gi litt effekt, da? Jeg vil ikke bruke bare glutenmel, for det blir litt seigt, synes jeg.


#4

ingling sa for siden:

Det kan vel ikke stemme, for glutenfritt brød hever jo noe med gjær i? Hva med å putte litt fiberhusk i?


#5

Salt sa for siden:

Ok, så da kan jeg prøve å bruke 2 dl kokosmel, 1 dl mandelmel, 1 dl glutenmel, gjær og litt fiberhusk. I tillegg til det våte. :gruble:


#6

ingling sa for siden:

Ja, det er bare å prøve og se, glutenmelet vil vel også hjelpe til? Jeg vet ikke hva glutenmel er, må jeg innrømme. :humre:


#7

Salt sa for siden:

Det er bare hvetegluten. :jupp:
Jeg prøvde, og det lukter som om det hever, i allefall! Skal gi rapport.



#9

Kanina sa for siden:

Så spennende! Jeg skulle bare legge til at jeg tror det grengs litt stivelse eller sukker for å få til selve gjæringsprosessen, men det har du jo også tenkt på. Jeg merker i alle fall at deigen blir luftigere når jeg baker med stivelse (hvetestivelse, rismel, maismel) i melet. (Gluten må jeg jo klare meg uten, men jeg opplever at det ikke er en forutsetning for heving, kanskje mer en forutsetning for spenst og for at bakverket skal holde seg saftig).


#10

Salt sa for siden:

Jeg vet. Jeg har laget dem før, men synes de var litt tunge. Gode på smak, men tunge.


#11

Benzo sa for siden:

Venter i spenning. Jeg er stygt redd for at dine også blir tunge. Mandelmel, kokosmel og fiberhusk, binder mye væske.


#12

Tallulah sa for siden:

Får man tak i "risgluten" (eller hva det nå heter i ris)? Det må vel kunne spises av cøliakiere?


#13

kamp sa for siden:

Det trenger ikke være gluten i melet.. Rismel hevet også..


#14

Salt sa for siden:

Tunge, ja, og tørre. :sukk:


#15

Benzo sa for siden:

Kjipt. Jeg har i grunn gitt opp "gjærbakst", bortsett fra Knutteloffen, den blir ganske bra.


#16

m^2 sa for siden:

kokosmel oppfører seg helt håpløst i en sånn deig altså :nemlig: Har du prøvd det før?
Det trekker til seg alt av fukt og gjør det meste knusktørt. Jeg synes det blir litt bedre hvis du også har oppi johannesbrødkjernemel, men det er vel der du har prøvd å ha oppi glutenmel da - det bruker ikke jeg. Men jeg har ikke prøvd i gjærdeig, bare så det er sagt.

Kikertmel synes jeg "binder" mer, og den drar ikke til seg alt av fukt på samme måten, men den er jo ikke like karbefri hvis det er et poeng. Ellers har jeg erfaring med at chiafrø gir fin saftig substans til bakst (igjen, uten gluten), men det knaser litt :humre: (aner ikke hva karbeinnholdet er)


#17

Salt sa for siden:

:tøff:
Jadda!!! Jeg fikk det til!! Luftige lavkarboboller! :lykkelig:


#18

Acsa sa for siden:

Oppskrift? :blafre:


#19

ingling sa for siden:

Ooh! Gjerne oppskrift ja, hvis hvetegluten kan erstattes med noe annet vettugt!


#20

Salt sa for siden:

Jeg tok utgangspunkt i Fristende Lavkarbo sine mandelboller, men tweak'et den litt.

Blandet sammen 0,75 dl mandelmel, 0,75 dl glutenmel, 2 ss Tagatesse, 2 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker (ordentlig vaniljesukker, pga gjæren), nesten en hel pose tørrgjær for søte deiger og kardemomme.

Så varmet jeg opp 2 dl creme fraiche, og en spiseskje smør, til ca 40 grader. Så hadde jeg det oppi melblandingen, og blandet godt. Til slutt hadde jeg oppi 4 egg, 1 dl kokosmel og 2 ts fiberhusk.

Lot det stå en stund under plast, så det hevet og ble luftig. Hadde så en drøy ss "deig" oppi muffinsformer av silikon (de flyter ut ellers), og lot dem stå på benken og heve en stund til.

Stekte dem på 200 grader i 15 min. Litt marsipan- / fyrstekakesmak på dem, men utrolig godt! Spesielt til fastelavn.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.