Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Ja, er det bare jeg som synes at det er noe alvorlig galt fatt når jeg hører f.eks Tobben Jagland og Jens Stoltenberg snakke engelsk offentlig...:pekele:
Det er nesten litt flaut hvor ille det faktisk høres ut, kjenner jeg spenner meg helt når Jagland skal utrope årets Nobelprisnominerte. Og Jens er egentlig ikke så himla mye bedre.
Merkelig at de ikke kan få noe slags kurs?
Meninger?
De blir helt sikkert kurset titt og ofte, I guess. :shrug: Jagland er jo gjerne en historie for seg selv, men Stoltenberg synes jeg ikke er så verst. Dessuten har det gått i ball mange nok ganger for meg selv når jeg snakker engelsk i store forsamlinger til at jeg ikke skal kaste første sten. :knegg:
Min engelsk suger når jeg måååå snakke engelsk. Selv om det bedret seg veldig etter 1 år med engelsk sjef. Det var jobbrelatert engelsk jeg tenkte på da, for det blir noen uttrykk man liksom ikke bruker så mye i vanlig tale.
F.eks hva tollregnskap er....
Torbjørn Jagland snakker egentlig et ganske godt engelsk, med fint ordforråd og gode ordvalg. Han har den klassiske veldig norske uttalen, men vi nordmenn er mye mer kritiske når det gjelder sånt enn det engelsktalende er. Franskmenn beholder sin sterke, franske aksent nesten uansett hvor språkmektige de er, indere har sin helt spesifikke aksent, for ikke å snakke om tyskere.
Det er litt pottitperspektiv å harselere med Jaglandaksenten, egentlig, for det viser at man ikke vet særlig mye om hvordan språk brukes og oppfattes rundt i verden.
Jeg synes uttale ikke er så veldig problematisk. Engelsk er et verdensspråk, det er stor forskjell på "oxfordengelsk", "californiaengelsk", "sørafrikaengelsk" og "indiskengelsk". Jeg synes det er problematisk når det er store mangler i ordforråd og grammatikk, fordi det trekker ned på inntrykket andre får av det faglige/politiske innholdet i det som sies.
F.eks når den norske bistandsministeren av hunkjønn fortalte en forsamling med afrikanske mannlige embetsmenn og politikere at hun ikke var helt forberedt "because it is in the beginning of my period".
Det var Bondevik som snakket om day book-en han skrev fra Clinton-besøket, ja? Den har jeg irritert meg over i mange år, men sikkert hovedsakelig fordi han er KrF-er.
Jeg snakker engelsk sikkert 70 % av dagen hver dag på jobb, og kan til tider høres innfødt britisk ut, men man kan vedde på at de gangene jeg stotrer og bommer på intonasjon og leter etter ord, er de gangene jeg må snakke til veldig mange samtidig i ordnede former, type store møter. Er rimelig sikker på at jeg hadde svimt av om jeg hadde fått mikrofonene til hele verdenspressen stukket opp i ansiktet.
Og et annet perspektiv - det er vanskelig nok som det er å finne gode politikere, om man ikke skal sortere ut halvparten av dem pga dårlig engelsk. Jeg har ikke knekt den 'snakke-engelsk-flytende'-greia selv heller. Og også dansker og svensker høres veldig danske og svenske ut på engelsk. Det gjør kanskje bare litt ekstra vondt for oss når det er vårt eget språk vi kjenner igjen i engelsken.
Jeg reagerer ikke på at folk snakker engelsk med dialekt.
Ikke før jeg faktisk kom inn i en engelsktime som hjelpeassistent og læreren snakket engelsk. Da krympet jeg meg.. av forlegenhet. maken til overdrevent engelskengelsk har jeg aldri hørt.
Men det er mulig jeg er farget av min mann som er amerikansk og det er det vi prater hjemme..
Så lenge ordforråd, grammatikk og uttale er ok, så syns jeg ikke det er noe problem. Vi reagerer da ikke på andre lands aksenter, hvorfor skal vår være fraværende?
Helt greit, og litt sjarmerende også, når folk hiver seg utpå engelsk tale uten å hemmes av at man har norsk tonefall. Heller det enn å bli så opphengt i uttalen at man ikke tør å snakke.
Enig med Poly her.
Jeg synes dessuten det er flott at eldre, slik som min mor, kaster seg ut i det og lærer seg engelsk til hverdagsbruk på reise for eksempel. Hun har jo fullstendig fornorsket uttale, men det er ikke vanskelig å forstå hva hun sier. Jeg er glad dette med uttalen ikke stopper hennes drøm om å kunne et språk de ikke lærte på skolen.
Heyerdal var forresten et glimrende eksempel på en som kunne mer engelsk enn de fleste, men hadde en artig uttale.
Jeg jobber med engelsk språk på universitetsnivå, og må ærlig innrømme at norsk intonasjon ikke plager meg nevneverdig. Derimot opplever jeg oftere enn hva behagelig er at folk, spesielt ungdommer, har overdreven tro på egne ferdigheter, og vulgær amerikansk-aktig uttale, men totalt mangelfullt ordforråd og formuleringsevner. Det er mye verre, og Jagland og Stoltenberg er egentlig ganske flinke, sett fra mitt profesjonelle ståsted.
Jeg synes heller ikke deres uttale er et stort problem. Det er andre som er langt værre. Jeg irriterer meg over ordforråd og gramatikk noen ganger. Jeg synes også den halvamerikanske overkjekke "know it all" uttalen er langt værre.
Når det er sagt er ikke den pompøse Queens English som enkelte skoler fremdeles lærer ungene så mye bedre.
Det viktige er å forstå og gjøre seg forstått. Kursing i vanlige politiske termer og uttrykk er langt bedre enn intonasjon. Spesielt når de øver inn TH-lyd så mye at det blir F. one two freeeeee er ikke så mye bedre enn one two tree, snarere tvert imot.
Jeg hadde selv en britisk aksent for noen år siden, men nå hører briter at jeg er norsk.
Amerikanere henger seg i hvertfall overhode ikke opp i aksent - det er de vant til - de er opptatt av formuleringer og mestring av språk. Og jeg tenker at det er mye viktigere at vi nordmenn jobber med ordforråd og formuleringer, enn at vi legger oss til en slags kvasi-amerikansk aksent.
Min egen aksent er forøvrig ganske interessant :knegg: - jeg har amerikanske venner og slektninger som jeg snakker med og lar meg påvirke av. Og da jeg skrev master hadde jeg en australsk veileder - og siden jeg er litt kameleonaktig i det meste jeg foretar meg, så hører jeg godt at jeg hermer litt etter henne også - særlig når jeg snakker om forskning. Og engelslæreren min på videregående var fra Jugoslavia. :knegg:
Nevnte politikere har kanskje veldig bra engelsk ordforråd, men hvorfor kan de ikke legge et par fingre i kors for å ikke høres så pottit ut? MÅ det være enten-eller?
Men hvorfor skal man høres ut som man er fra Oxford eller New York når man ikke er det? Jeg har aldri hørt andre enn skandinaver mene at det er et problem. Jeg syns det nesten er flauere med en liksom-britisk-overklasse-aksent når man er fra Smøla altså.
Jeg derimot blir irritert på at dette er noe de hetses for i Norge absolutt hele tiden. De aller fleste politikere har bra ordforråd og grei nok uttale. Etter å ha bodd et par år i engelskspråklig land så har jeg rett og slett lært meg å drite i dette med aksent. De aller fleste som ikke har engelsk som morsmål har "verre" aksent enn det vi skandinaver har. Vi gjør oss stort sett veldig godt forstått og er gode i et språk som ikke er vårt. På de internasjonale konferansene jeg har vært på så har professorer fra korea for eksempel hatt en delvis sårlig uttale til tross for at alt skriftlig arbeid er levert på perfekt engelsk. Man bør skifte fokus og prøve å legge merke til innholdet og ikke uttalen. :surpomp:
Altså, det er ganske langt fra Jagland og Stoltenberg og til Oxford-uttale. :knegg: Men jeg hadde sett positivt på at det hadde hørtes ut som de forsøkte, i alle fall. Men for alt jeg vet, kan det jo hende at de er stokk tonedøve? :vetikke:
Men at noen mener det skal være flaut å ha god uttale i et fremmedspråk, det kan jeg ikke forstå.
Jeg henger meg på de som synes ordforråd og formuleringsevne er viktigere enn aksent. Dette med å snakke engelsk med for mye norsk aksent er noe som stoppper mange fra å snakke engelsk. Jeg reiser til London med klassen min i morgen, og mange der blånekter å snakke engelsk til engelskmenn, fordi de ikke høres ut som engelskmenn selv.
Engelsklæreren min på vgs hadde en veeeeeldig oxford-aksent når han pratet engelsk. Trodde han. På den tiden var jeg sammen med en britte, fra Leichester, og min engelsk ble naturlig nok farget av det. Jeg fikk beskjed om å snakke "ordentlig" engelsk, og ikke sånn derre cockney-greier. :himle: Nå veksler jeg mellom amerikansk og britisk, alt etter hvem jeg snakker med og i hvilken situasjon. Når jeg prater engelsk "for gøy" prøver eg meg litt på amerikansk sørstatsdialekt. Drømmen er å snakke som Sookie i True Blood. avsporer veldig
Nei, men hans aksent stammer vel fra at han faktisk har bodd og studert i utlandet, det har vel verken Stoltenberg eller Jagland.
Jeg sa ikke at det var flaut med god uttale. Jeg syns det er flaut med de som er overbevist om at de har det, uten at det nødvendigvis har rot i virkeligheten. Og hvem bestemmer hva som er god uttale? Siden engelsk er et verdenspråk snakkes det ulikt fra land til land. Syns du indere burde se til å legge av seg den bondske indisk-engelsken? Eller zambiere afrikansk-engelsken? Er amerikansk godt nok? Og i såfall hvilken av de amerikanske dialektene? Hva med Minnesota-dialekten som høres ut som norsk-engelsk?
Det høres utrolig lite verdensvant ut å ha et så snevert syn på hva som er god engelsk.
Apropos uttale, mener jeg aa ha hört at skolene naa ikke lenger streber etter Oxford English uttale, men en "europeisk English" hvor alle snakker med sin egen "dialekt" eller hva en naa skal kalle det. Det var en engelsklaerer i Tyskland som sa dette etter at jeg hadde en diskusjon paa at jeg ikke önsker at min sönn skal laere Happy Birthday "to jo" uttale (som tyskerne snakker), men "tu ju" (slik det sies paa engelsk).
Enig med de som sier at ordforråd og formuleringsevne er det som er viktig. Det er en stundt siden britisk engelsk var det eneste Riktige - engelsk er et verdensspråk og det finnes i mange varianter. Engelsk med norsk intonasjon er like greit som engelsk med sør-afrikansk intonasjon.
Selv snakker jeg britisk engelsk, for det er nå engang de jeg kan. Britisk engelsk kan sikkert høres pompøst og jålete ut for mange, for vi er i stor grad omgitt av amerikansk engelsk. Men det det er nå ikke det som er hensikten, da.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.